• 9.373.955 stemmen

Met onder meer: Marianne Basler, Thom Hoffman en Monique van de Ven

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 1 maart 1991

Plot Eline Vere

"Escaping the pervasive bourgeois stodginess of the time."

Den Haag, 1890. Een bourgeoisdame weet niets van de wereld buiten haar theekransjes en de regels van fatsoen die bij haar stand horen. Ze voelt veel voor haar losbandige neef, maar denkt dat ze verliefd is op een operazanger. Naar het gelijknamige boek van Louis Couperus.

Betsy van Raat

Theo Fabrice

Mevrouw van Raat

avatar van Quentin

Quentin

Hele degelijke film, Kümel is een enorm begaafd man, maar zeker niet zijn beste film. De film doet prachtig en groots aan, maar het verhaalverloop is gewoon erg matig en niet intrigerend genoeg. 3*

avatar van Elineloves

Elineloves

Als ik een kwartje kreeg voor elke keer dan iemand vroeg: 'Ben jij vernoemd naar Eline Vere?' dan kon ik nu met vervroegd pensioen. Niet alleen de vraag, maar ook een hele preek over het boek volgt dan standaard. Het antwoord is trouwens nee. Ik ben niet naar haar vernoemd.

Omdat het boek me niets leek, maar ik wel nieuwsgierig was geworden naar Eline Vere, besloot ik de film maar een kans te geven. En o jee, na enkele minuten vroeg ik mezelf al af waar ik aan begonnen was. Ik vond Eline Vere helemaal niet leuk. Geef mij Betsy van Raat maar, daar kon ik veel meer mee.

Het enige vermakelijk was het herkennen van acteurs en actrices. 'Hè! Dat is Nelly Frijda!' (Oké, eigenlijk riep ik: 'Daar heb je Ma Flodder!' ) en zo waren er nog wat anderen die ik herkende.

De film was veel te oubollig, traag en gedateerd voor mijn smaak. Te saai. Niet mijn ding. Helaas.