• 9.375.053 stemmen

Met onder meer: Marianne Basler, Thom Hoffman en Monique van de Ven

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 1 maart 1991

Plot Eline Vere

"Escaping the pervasive bourgeois stodginess of the time."

Den Haag, 1890. Een bourgeoisdame weet niets van de wereld buiten haar theekransjes en de regels van fatsoen die bij haar stand horen. Ze voelt veel voor haar losbandige neef, maar denkt dat ze verliefd is op een operazanger. Naar het gelijknamige boek van Louis Couperus.

Betsy van Raat

Henk van Raat

Vincent Vere

Lawrence St. Clare

Oom Daniël

Theo Fabrice

Mevrouw van Raat

hugohei

Louis Couperus schreef Eline Vere in 1889. Hij was toen 26, en heel goed bekend met de betere kringen in Den Haag waar zijn boek speelt. Couperus schreef [en dat is belangrijk] zijn dikke roman als feuilleton. In afleveringen dus. Toen hij begon had hij nog geen idee wat er allemaal ging gebeuren. Hij zou wel zien. De lezers vráten het, dus hij had er alle belang bij om het verhaal in veel afleveringen te vertellen.

Gevolg : een heel leesbaar boek zonder merkbare structuur. Eline is een verfijnd luxewezen dat van de ene dweperige verliefdheid in de andere valt. Wat ze met haar leven aanmoet : geen idee.

Soms weet Couperus duidelijk niet hoe hij verder moet. Ergens verplaatst hij de hele familie met ooms & tantes & aangetrouwd spul naar de Veluwe, waar ze een tweede huis hebben. Die verhuizing geeft hem weer de gelegenheid om er van alles en nog wat bij te betrekken, en de roman keuvelt genoegelijk verder. Goddank had Couperus een waanzinnig talent voor sfeer en karakterisering - dus hij komt er goed mee weg.

Aan het eind wordt Eline ziek en een beetje gek en gaat dood. Wat zou ze anders moeten ?

Eline Vere is perfect geschikt om er een lange televisieserie van te maken. Een soort soap, maar dan rond 1900. Als lange speelfilm werkt-ie niet. Jan Blokker (en later een fransman) heeft een dappere poging gedaan om er een scenario van te maken waar enige voortgang in zit. Maar echt baten doet dat niet.

Voor de liefhebbers van dit soort kostuumfilms : het ziet er prachtig uit (de beroemde Roelfs en Van Os deden de art direction), de Zwitserse Marianne Basler is mooi, en een goede actrice (de Nederlandse Margot Dames heeft haar stem geleend), en verder is er een sterrencast. Ook Michael York zit erin, en Aurore Clément.

Er bestaan twee versies van de film. Ik heb ze allebei gezien, maar kan me niet méer herinneren dan dat de ene nog wat langer was dan de andere.

Dan houd ik het voorlopig maar bij Nynke.

Jos2

Toch is die minder goed dan deze dappere poging, die namelijk wél met kloten gemaakt is.

hugohei

Ik vind het moeilijk, Jos2, om het met je eens te zijn. Harry Kümel heeft hemel en aarde moeten bewegen om deze film te maken (duurste Nedfilm tot dat moment), coproductie... ik moet er niet aan denken...

Maar heeft het een overtuigend werkstuk opgeleverd ? Ik ben niet de enige die teleurgesteld was (en ik heb m'n best gedaan). De kritieken waren lauw. En Harry's eigenwijze keus van materiaal was naar mijn stellige overtuiging een foute.

Rare man.

hugohei schreef:

Met zo'n beroemd boek is daar een grote kans op. Ik moet bekennen het boek niet gelezen te hebben. Ik vind de film ook niet geweldig, maar bij vlagen mooie momenten hebben. Dat is meer dan bijv. Nynke, dat uitblonk in truttigheid, cinematografische armoede en saaiheid.

En morgen maakt hij misschien weer iets als Kruistocht in Spijkerbroek.

Dat heeft hij volgens mij al jaren geleden naast zich neer gelegd. Gaat Ben Somboogaart toch doen?

Jos2 schreef:

Ik moet bekennen het boek niet gelezen te hebben.

Shame on you and shut up. Meesterwerk van de Nederlandse Literatuur; naast ' Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan '

Trouwens de film is niet goed.

Monique van de Ven komt niet over ( en een. duidelijke miscast) in deze film en die Zwitserse fraulein is nog erger voor woorden.

Laat die volgende film maar toevoegen.

De Komst van Joachim Stiller; Van Hubert Lampo. da's wel een meesterwerk

FisherKing schreef:

Shame on you and shut up.

Waarom shut up? Moet je een boek gelezen te hebben om over een film te mogen oordelen? Dacht het niet.

Meesterwerk van de Nederlandse Literatuur.

Geloof ik graag. Nog niet aan toe gekomen. Zo zijn er meer meesterwerken uit de literatuur die ik nog niet las.

Trouwens de film is niet goed Monique van de Ven komt niet over ( en een duidelijk miscast)

Helaas een keuze van de producent.

in deze film en die zwitserse trut is nog erger voor woorden.

Kumel heeft zich meerdere malen uitgesproken tegen de muziek, de acteurs en de uiteindelijke edit. Zijn versie was langer.

Laat die volgende film maar toevoegen. De Zoektocht van Joachim Stiller; Van Hubert Lampo. da's wel een meesterwerk

De verfilming?

Jos2 schreef:

Nee Jos2 hoeft helemaal niet; alleen maar een uitdrukking. Je beoordeelt de film met de middelen die je hebt. Sorry rare uitdrukking die ik graag bezig.

FisherKing

[Laat die volgende film maar toevoegen. De Zoektocht (komst) van Joachim Stiller; Van Hubert Lampo. da's wel een meesterwerk

De film inderdaad.

hugohei

Die verfilming van De Komst van Joachim Stiller ken ik, maar ik ben er niet dol op. Is volgens mij nooit in de bioskoop geweest, maar was een korte tv-serie (coproductie AVRO-BRT). Zoals zo vaak bij Kümel : af en toe een meesterlijk moment, maar als geheel niet overtuigend, en te ingewikkeld. Heel veel aandacht voor de vorm.

Het lijkt wel of hij nooit het goeie materiaal kan vinden voor zijn films - of zelfs dat hij het niet wíl vinden.

Ik vind het boek van Lampo trouwens heel vervelend. Dat scheelt allicht. En die Kruistocht noemde ik maar als voorbeeld van een onzinproject.

avatar van picture

picture

ik heb nog nooit zo`n slechte saaie film gezien als deze.Wel goed geacteerd maar de film blijft een prul!

avatar van eternal dark

eternal dark

vervelende en oersaaie film

avatar van Loesa

Loesa

Redelijke film. Ik kocht de dvd voor 3 euro bij het Kruitvat.

avatar van Quido

Quido

Loesa schreef:

Redelijke film. Ik kocht de dvd voor 3 euro bij het Kruitvat.

Gek, ik heb 5,85 euro betaald.

FisherKing schreef:

Trouwens de film is niet goed.

Ik schaam me voor die uitspraak.

Wat is dit toch een fantastische film. De hele cast klopt, het zit wellicht nog beter in elkaar dan ik dacht, en Monique van de Ven speelt overtuigend een vervelend bemoeizuchtig persoon, en dat doet ze perfect.

De muziek van Laurens van Royen, ja die raakt vele snaren, die heeft het perfect door qua filmmuziek, zelden zo'n briljante score gehoord. Dus alle kritiek daarop vind ik super-vreemd......

Film overtreft boek, scenes van sneeuw en anderen doen aan Visconti denken, en die prachtige regen-bui scene.

Wat is helaas deze film ondergewaardeerd. Ik geef een 4.5 en naar mijn idee een van de beste NL films ooit.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Ik heb genoten! Wat een prachtige verfilming van een goed boek. (Al was ik destijds te jong om het boek te snappen)

Heel veel fantastische scenes waar ik met verrukking naar heb gekeken, bijvoorbeeld: Hoe Eline met haar zwarte avondjurk wapperend door de stortregen rent. Of: de bija sepia-tinten bij het zonovergoten Kürhaus Of: de eindscenes die samenvallen met de eindscene van de opera, letterlijk een slotakkoord om van te watertanden. En dan die muziek, om van te smullen.

Kortom, ik begrijp de lauwe commentaren hierboven niet zo goed, misschien de film nog een kans bieden?

Dikke 5,0*

avatar van Quentin

Quentin

Hele degelijke film, Kümel is een enorm begaafd man, maar zeker niet zijn beste film. De film doet prachtig en groots aan, maar het verhaalverloop is gewoon erg matig en niet intrigerend genoeg. 3*

FisherKing

Ik sluit niet uit dat voorkennis (door het boek gelezen te hebben) hier best wel noodzakelijk is, voor mij werkte het daardoor wel beter.

avatar van Wouter

Zelf was Kumel niet helemaal blij met de montage, de cast en de muziek, trouwens.

avatar van neo

neo

Kan ik wel inkomen van die muziek, Van Rooyen heeft veel betere dingen gedaan. Zie ook musicmeter.

FisherKing

Ik had begrepen dat Kümel sowieso niet gauw tevreden is.

avatar van Wouter

Klopt, maar nu zat de producent hem dwars.

avatar van Stephan

Stephan

Basler werd hem door de strot gedouwd... weet ik me te herinneren...

Heb ik overigens één keer meegemaakt, dat ik met een actrice moest werken, tegen wie de producent later in een dronken bui zei: jij lijkt zo op mijn vrouw toen ze jong was...

Jaja.. het gebeurde echt

Stephan schreef:

Basler werd hem door de strot gedouwd... weet ik me te herinneren...

Componist ook.

hugohei schreef:

Rare man.

Hugohei, ik dacht dat ik de enige was die Kümel "Kruistocht..." wel zag maken. Of is jouw opmerking aan het eind alleen bij wijze van spreken? Weet jij of Kümel nog op een één of andere manier op de aftiteling staat? Hij is immers KORT NA HET UITKOMEN VAN ELINE VERE reeds begonnen met pré-productie van 'Kruistocht...' (toendertijd volgde ik zijn filmanalyse lessen bij de NFTVA, Overtoom, en heb ik er met hem een aantal malen over gepraat).

Mag ik jou en andere lezers van deze thread wijzen op mijn herinneringen aan Kümel's kindje (Kruistocht in spijkerbroek) gevat in een bijdrage op mijn weblog d.d. 10 november jl.?

avatar van robertus65

robertus65

Deze verfilmde roman is een af en toe langdradig kostuumdrama, dat van theekransje naar theekransje huppelt. Zal vooral vrouwen aanspreken.

avatar van FunkStar

FunkStar

Vandaag de dvd bij V&D gekocht voor 5 euro.

Ik heb de film nog nooit gezien, heb hem gekocht vanwege Monique vd Ven!

avatar van danuz

danuz

De fatalistische aard van Eline (een vrouw die gewoon niet genoeg neemt met het leven wat voor haar klaar ligt, mooi) en de kostuums maken de film nog kijkbaar.

Beiden erg boeiend en mooi vormgegeven. Voor de rest waren de gezapige vertelswijze en toch ook de nasynchronisatie erg vervelend. Wat de film toch een stuk naar benede haalde.

Hij was misschien ook gewoonweg te Hollands, blijf er moeite mee houden..

Was me allemaal iets te oubollig, iets wat een film als Barry Lyndon toch stukken mooier doet.

Die is natuurlijk qua verhaal en thema niet geheel te vergelijken, maar als kostuumdrama zijnde doet die toch iets wat me wel wist te ontroeren.

avatar van mariekjuh1982

mariekjuh1982

vond de film wel ok. Het boek was veel mooier, diepgaander en intenser. De Eline in deze film speelt niet echt overtuigend, maar Monique van de Ven vind ik geknipt voor de rol van zus Bets. De kostuums en omgeving zijn prachtig. Beetje jammer dat er zoveel stukken uit het boek zijn weggelaten of veranderd, doordat het boek simpelweg te lang is om te verfilmen in één speelfilm. Een soap zou beter geweest zijn. Zoiets in de trant van upstairs downstairs.

avatar van Katharina

Katharina

Mooie verfilming van een schitterend boek! Ik heb het boek al een aantal keren gelezen en de film ook al een paar keer gezien.
De hysterie en de lusteloosheid komen erg mooi naar voren in de film.
Alleen jammer dat in de film Eline zo duidelijk zelfmoord pleegt, terwijl dat in het boek niet zo duidelijk is. In het boek is het meer alleen een aanval van hysterie, omdat ze niet kan slapen.