Genre: Actie / Drama
Met onder meer: Iko Uwais, Chelsea Islan en Julie Estelle
Gesproken taal: Indonesisch, Engels, Portugees en Spaans
Bekijk via Netflix
Plot Headshot
"They should have killed him."
Ishmael wordt nadat er maanden zijn verstreken wakker in een ziekenhuisbed. Hij herinnert zich niet wie hij is of hoe hij daar terecht is gekomen. Aileen, de dokter die hem heeft gered, deelt hem mee dat er nog een kogel in zijn hoofd zit en biedt hem hulp bij zijn herstel om zijn geheugen terug te krijgen. Maar ondertussen is de misdaadbende die Ishmael neerschoot hen op het spoor.
Shinobi
De nieuwe van de Mo Brothers en nog eens met Iko Uwais. Dat wordt genieten.
Tonypulp
Ja ja! Normaal hekel ik het feit dat horrorregisseurs de overstap maken naar actievehicles, maar in dit geval... Ik denk dat deze heren hoge ogen gaan gooien en Gareth Evans wegzetten als een amateur.
DiDa
Richardus
Gaaf. Op Imagine. Iko Uwais wou niet langer wachten op Raid 3 blijkbaar. Camerawerk ziet er mooi uit.
Filmkriebel
Wat een ongelooflijk brute film zeg. Zo gewelddadig heb ik ze nog maar zelden gezien. Zelfs The Raid- films verbleken er soms bij. Al vanaf de introscène wordt de toon gezet met inmates en cipiers die elkaar aan flarden schieten bij de ontsnapping van een terroristenleider. Het nieuwste actievehikel uit Indonesië gaat hier nog een stap verder dan de gekende voorgangers. Deze is (om er een representatief percentage op te kleven) zowat 80% non stop gevechten. De personages gaan elkaar letterlijk te lijf met alles wat ze in hun handen kunnen krijgen en de venijnige martial arts fights zijn intens, zeer bloederig en duren lang, wat een zekere spanning schept voor de kijker.
Vooral die waanzinnige actiescène in de bus waar één van de terroristen een kogel in het oog geboord krijgt.
. Uwais slaat aan gort en wordt aan gort geslaan. Op het einde schiet er niet veel meer van de held over . De zeer mooie Julie Estelle is ook weer van de partij. Het verhaal doet er bijna niet meer toe en is zeer klassiek (wie geeft in zo'n film om plot eigenlijk?), maar mede door de vakkundige regie en de adembenemende actie werkt het wel. Ja, Headshot is wel opnieuw een sensationele actiefilm geworden en verdient in zijn genre een hoog cijfer vind ik. Voor liefhebbers van bruut geweld is dit zonder meer een must-see.
Filmkriebel
Ach, van je eigen producten een hype maken is een vorm van publiciteit...
Master Blaster
In hetzelfde straatje als The Raid ook met dezelfde hoofdrolspeler.
Zeker de moeite waard als je van aktie houd.
Zandadder
Lang uitgekeken naar deze film als groot fan van The Raid-films en sowieso martial arts (in films)
Het verhaal is flinterdun en wordt in flashbacks verteld. Vandaar dat de film ook veel wordt vergeleken met The Bourne Identity, als wel met Taken ivm de ontvoering van de vriendin van Uwais karakter "Ishmael" (de aangespoelde walvis van Moby Dick).
Ik kan daar ook aan toevoegen: Kill Bill.
Ishmael is een verbannen lid van een bende elite-moordenaars. En voor dood achtergelaten met een kogel in zijn hoofd. Wanneer hij bijkomt wordt hij verliefd op de behandelende dokter (Chelsea Islan).
De film bevat een paar zeer spannende scenes qua opbouw,is keihard en bevat veel pijnlijke scenes.
Met name het gevecht in het politiebureau met de handlanger (Zack Lee). Hij slaat dwars door een typemachine heen en de ijzeren pinnen zitten in zijn hand om vervolgens vol mis te slaan tegen een muur. Om een voorbeeld te noemen. Veel van dit soort momenten.
De introductie van Sunny Pang is ook indrukwekkend.
Iko Uwais oogt wat minder dominant in zijn gevechten als in de Raid-films. Hij krijgt erg veel te verduren. Misschien daardoor. Of door zijn hoofdwond. Hij is wat kwetsbaarder en dat maakt het wat spannender.
De inmiddels wel een paar keer in recensie genoemde scenes in de bus en politiebureau, vond ik beter dan de eindgevechten. De "Baseball bat guy en Hammer Girl" uit The Raid 2, maken hun opwachting, maar de gevechten worden af en toe onderbroken door dialogen. Dit vond ik wel een beetje jammer. Met name het gevecht op het strand met Rika (Julie Estelle), Ishmael houdt zich 4-5 keer in om vervolgens weer toegetakeld te worden. De showdown met Sunny Pang was goed, maar had ook een paar van die momenten.
Ik ben zeer lovend omdat het niveau van The Raid films in mijn beleving bijna wordt behaald. Er zijn subtiele verschillen tussen deze films en Headshot. Gelukkig timmert Uwais aan de weg en zit ook "The Night Comes For Us" er ook aan te komen (Bijna dezelfde cast en dezelfde regisseur) als Headshot). Wacht met smart af en volg de ontwikkelingen op de voet.
tattoobob
Killers (2014) was meer een actie dan deze films is.....deze neigt sterk naar een actie/horror?
Killers was ook erg geslaagd dus actie zit wel gewoon in hun repertoire en dus geen vreemde eend in de bijt voor hun.
Shinobi
"Why don't you just come home?"
De Mo Brothers ken ik vooralsnog alleen als horrorregisseurs, maar een uitstapje naar het actiegenre gaat ze niet slecht af.
Iko Uwais mag hier komen opdraven als een man die aan geheugenverlies lijdt; middels flashbacks komt zijn geheugen stukje bij beetje terug en blijkt hij een niet zo rooskleurig verleden te hebben. De dokter met wie hij inmiddels goed bevriend is komt in de narigheid, waardoor hij alles op alles zet om haar te redden. Het is slechts een dun plot device om het verhaal in beweging te zetten.
Wat volgt is een rechttoe-rechtaan actiefilm die er geen doekjes om windt. Ondanks het gebrek aan achtergrond blijft de film onderhoudend genoeg. De vergelijking met Gareth Evans en 'The Raid' reeks is dan ook al gauw gemaakt. Maar waar Evans zijn personages duidelijke motieven meegeeft, wordt dat hier achterwege gelaten. Hierdoor ben je als kijker minder geïnvesteerd in ze.
Gelukkig weet 'Headshot' voldoende punten te scoren op het gebied van de actiescènes die met een enorme intensiteit worden gebracht. Dit is te danken aan het dynamische camerawerk en sterk sound design. Op deze manier komt elk gebroken bot, kogelschot, snijwond enzovoort hard over. Mede door de brute choreografie blijft het een verrassing hoe de verscheidene omgevingen tot hun recht komen en welke objecten daarvoor gebruikt worden.
Al met al een heerlijk grafische actiefilm, met geweld om u tegen te zeggen. De volgende titel genaamd 'The Night Comes for Us' belooft nu al veel goeds.
3,5 Sterren.
Pazmaster
Het verhaal stelt niet al teveel voor maar dat geeft niet, het geweld maakt veel goed. Heerlijke gevechten die er flitsend uitzien maar ook brute vuurgevechten waar de vonken vanaf spatten. Deze film kan zich zeker meten met The Raid. Wel nog een klein minpuntje, het camerawerk oogt soms wat rommelig maar toch worden de gevechten over het algemeen wel goed in beeld gebracht. Verder gewoon een goede knokfilm, zo worden er niet veel gemaakt. Aanrader voor de fans van het genre!
Richardus
Streamt dit ergens of is t weer allemaal illegaal? Komt t nog in de bios voor optimaal genot? Anders ist maar wachten op de dvd...
filmkul
Aardige actiefilm. Het verhaal is zwak en stelt weinig voor. Op zich niet storend want in dit genre gaat het om de actie en die is meer dan voldoende aanwezig. De vechtscènes zijn keihard en bruut, zien er fraai uit en worden mooi in beeld gebracht. Verder valt er weinig te beleven aan de film. Hij is erg voorspelbaar en mist daardoor echt spanning. Verstand op nul en genieten. 3.0/3.5
blurp194
Voorspelbaar en met een einde dat haast Hollywoodiaans aanvoelt. En het verhaal is ook wat onder de maat. Maar wel heerlijke actie en veel erg intense vechtpartijen - ik dacht in het begin nog even om een telling bij te houden van de slachtoffers, maar ik was al voor de echte opening credits helemaal de tel kwijt. Hier en daar prettig ongeloofwaardige actie, maar wel erg toepasselijk in de context en mooi in beeld gebracht. Niet precies mijn genre, maar wel erg prettig als afwisseling.
Alathir
Martial arts van een hoog niveau weeral in deze film. Er wordt stevig op los geslagen en geramd en dat is aan de vuisten en de gezichten goed te zien. Headshot bevat een aantal heel rauwe scènes en dat zijn dan ook de scènes waar ik eigenlijk nog het meest van houd.
Het uitgangspunt van de film vond ik nog relatief origineel maar hoe het verhaal zich ontwikkelt is dat natuurlijk verre van. Dat maakt gelukkig ook weinig uit, want je bent hier voor 2 uur breinloos vermaak. Ik had bij het ingaan van de film al een idee wat het ongeveer ging zijn en Headshot wist mijn verwachtingen wel in te vullen. Alleen heeft het hoofdpersonage een enorme engelbewaarder, soms ging het er een beetje over waardoor je duidelijk weet dat je naar een film zit te kijken. Het realisme is regelmatig ver zoek bv.die Rika die op 3 meter afstand 10x naast hem schiet. En zo zijn er nog van die scènes. en dat is spijtig, want het kon beter dan dit. Het kon uiteraard ook veel slechter.
Iets minder dus dan The Raid films maar nog steeds wel één van de betere actiefilms. Ik rond af naar boven.
Apster
Bovengemiddeld actiewerkje met een sterk eerste uurtje, dat helaas ook wat minpunten heeft. De sterke punten zitten hem voornamelijk in de actiescènes waarin het er behoorlijk hard aan toe gaat. Scenes die er uit springen zijn het gevecht in de bus en op het politiekantoor. Erg gaaf is dat Uwais zo’n beetje elk attribuut als wapen gebruikt.
Vergelijking met The Raid is snel gemaakt, al vind ik die wel beter. Niets eens zozeer door het magere verhaaltje dat niet boeit, maar meer de actiescènes die soms wat gevoel voor timing missen, en te lang voortslepen. Het werd op den duur een beetje vervelend dat Uwais niet de genadeklap uitdeelt, wegloopt, weer klappen krijgt en het gevecht weer een kwartiertje doorgaat. De aaneenschakeling van gevechten slaat op den duur ook een beetje dood, en het eindgevecht is zelfs niet meer zo boeiend.
Voor mijn gevoel komen er steeds meer actiefilms uit Indonesië of Singapore in het westen in beeld. The Raid is wel het beste voorbeeld, maar ik heb er nog meer voorbij zien komen. Vaak zijn ze extreem gewelddadig en rauw en deze Headshot is daar geen uitzondering op. Het verhaal vond ik niet zo denderend, maar de uitwerking mag er zeker wel wezen. Lekker strak gefilmd, vlotte soundtrack erbij en gewoon brute gevechten en kills. Wel is het eerste uur aanzienlijk boeiender dan het tweede uur, toen ik mijn aandacht een beetje aan het kwijtraken was na de zoveelste bloederige knokpartij. Wat dat betreft was anderhalf uur eigenlijk wel zat geweest. Het beste stuk is wel de bus-scene, mensen die de film hebben gezien zullen dat vermoedelijk ook wel beamen. Prima cast, prima uitwerking. Aanrader.
Gang_Star
Het verhaal en de hoofdrol van Iko Uwais zorgden op voorhand al naar het uitkijken naar Headshot. En qua resultaat mag deze film er zeker wezen. Doet met het geweld denken aan de The Raid films, en ook de aanwezigheid van Iko Uwais sterkt dat gevoel. Vanaf de brute en harde opening in de gevangenis is al duidelijk dat de makers geen enkel vorm van geweld schuwen. Het is dan ook best vreemd dat te lezen valt dat de makers zich nog hebben ingehouden, want aan het resultaat is dat niet te zien. Er zijn voldoende sterke actiescènes aanwezig, en inderdaad, de gebeurtenissen in de bus is één van de scenes die erbovenuit springt. De film kent vooral het eerste uur een flinke vaart, maar kent daarna toch enigszins een kleine dip doordat de film blij vlagen teveel focust op het nodige drama. Het camerawerk is schokkerig, maar tegelijkertijd ook zo waanzinnig gefilmd, waardoor de actiescènes ook zeer sterk eruit zien. Headshot doet wat een actiefilm hoort te doen, maar het is jammer dat de film eigenlijk net iets te lang duurt.
Cikx
Toch een stuk minder dan The Raid.
Het is een vergelijking waar deze film niet aan ontkomt gezien de gelijkenissen wat het land van herkomst, de bruutheid van de gevechten en de hoofdrolspelers betreft.
Headshot weet niet op gelijk niveau te komen met The Raid vanwege een aantal storende factoren. Op de eerste plaats is het verhaal bagger en wordt er ondanks dat onwaarschijnlijk veel tijd gestoken in expositie en sentiment. Dit soort films draaien gewoon om de actie en dat snapte The Raid: Redemption dondersgoed; een minimaal verhaal, vrijwel geen expositie en gewoon knallen. Het plot in deze film is ook nog eens erg voorspelbaar. Waar bij the Raid de good guys én de bad guys met bosjes omkwamen, is het hier vooral Iko Uwais die als een soort onschendbare superheld schurk na schurk van het leven beroofd. Dit komt de spanning die voelbaar hoort te zijn bij de gevechten niet ten goede. Dit was echter ook een van mijn kritiekpunten bij The Raid 2. . Ten tweede voelen de actiescènes ondanks dat ze erg gewelddadig en bruut zijn nooit écht urgent. Zo zie je vaak van die storende momenten waarbij de personages elkaar eerst 10 seconde aankijken alvorens ze elkaar weer tegen het lijf gaan. Ook ongepaste dialogen, onnozele beslissingen of het tussendoor glimlachen halen de spanning en urgentie uit de gevechten. Hierdoor begint de actie op den duur ook te slepen waardoor de film te lang voelt. Mijn laatste kritiekpunt is vooral persoonlijk en dat is dat meer geweld en sadisme niet garant staat voor een impactvollere film. Scènes zoals die in de bus gaan wat mij betreft een beetje te ver, maar goed ik kan zien dat er genoeg andere zijn die daar wel van genieten, dus dat is zoals ik al zei vooral een persoonlijk ding.
Ondanks dat alles heb ik me toch wel vermaakt met de film. Vooral van de eerste helft heb ik genoten, maar ik merkte dat naarmate de film vorderde ik steeds meer moeite had met mijn aandacht erbij te houden. Wat vooral indruk op mij maakte waren de mooie plaatjes die je voorgeschoteld krijgt. Ook de gevechten zelf zijn goed in beeld gebracht en de choreografie is indrukwekkend, ondanks het punt dat ik eerder aanhaalde van de vreemde pauzes tijdens de fysieke confrontaties.
Waar aan het begin de film nog op een dikke 7 afstevende blijft er helaas nog maar een zesje over.
John Milton
Het is té zaterdagavond voor een lange review, maar ik was blij verrast. Heb me verkneukeld om de moves en het camerawerk. Bij dit soort films is toch wel de benchmark dat ik overeind veer en het uitkraai van plezier of verbazing, of in plaatsvervangende pijn. Dat gebeurde ruimschoots, en dan nog een beetje. Het is misschien geen The Raid of Yip Man, maar moet dat persé? Ik zou allang blij zijn als er tussen dat soort hoogtepunten wat meer Headshotjes zaten.
JM approves. Pretty ladies too.
Zag ik daar zelfs even een flardje Matrix referentie? Of was dat de Ur-hop talking?
Cikx
Ik keek al vrij lang uit naar deze film en verwachtte dat die van het niveau van The Raid zou zijn. Denk dat daar misschien het verschil zit.
John Milton
Dat zal zeker verschil maken, Cikx. Voor mij was het een 'hee-kijk-die-dude-uit-the-raid'-gevalletje. Was op de een of andere manier aan mijn Nautilus-filmradar ontsnapt. Heel ander verwachtingspatroon dus

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen

Serbuan Maut 2: Berandal