• 9.370.360 stemmen

Met onder meer: Brenda Blethyn, Sotigui Kouyaté en Roschdy Zem

Gesproken taal: Frans en Engels

Releasedatum: 8 oktober 2009

Plot London River

Ousmane, een 60-jaar oude moslim uit Frankrijk, en mevrouw Sommers, een 55-jarige Engelse, die elkaar niet kennen, reizen vanuit hun respectievelijke woonplaatsen naar Londen. Dit naar aanleiding van de op dat moment (2005) net plaatsgevonden bomaanslagen op het openbaar vervoer in die stad. Hun kinderen worden namelijk vermist na deze aanslagen.

avatar van Reservoir Dogs

Reservoir Dogs

Zilveren Beer Beste Acteur - in competitie Filmfestival Berlijn.

Op 7 juli 2005, 's morgens, net voor 9 uur en nog eens precies één uur later, ontploften er in totaal vier bommen in Londen. Tijdens de ochtendspits reisden 4 terroristen met het openbaar vervoer. Daar lieten ze de explosieven die ze in hun rugzakken droegen, ontploffen. In een paar minuten tijd stierven er 56 mensen en raakten 700 anderen gewond op drie metrostellen en één dubbeldeksbus. Op een videoband die later ontdekt werd, kondigt een van de islamitische terroristen aan dat zijn groepering in oorlog is met de Britse samenleving.

Deze film gaat over twee mensen die rechtstreeks slachtoffer zijn van de aanslagen, hoewel ze niets eens in London zelf aanwezig waren.

London River vertelt het verhaal van Ousmane, een moslim, en de katholieke mevrouw Sommers. Ousmane woont in Frankrijk, mevr. Sommers op een van de Britse kanaaleilanden Guernsey. Beiden leiden een perfect normaal leven, tot op de dag dat ze vernemen dat hun kinderen vermist zijn sinds de aanslagen van 7/7. Pas wanneer ze in de Britse hoofdstad aankomen, ontdekken ze dat hun kinderen hier samenwoonden. Ousmane en mevr. Sommers mogen dan al heel hard van elkaar verschillen op religieus en cultureel vlak, toch delen ze de hoop om hun kinderen levend terug te vinden.

Bron: Knack Club

In de bioscoop vanaf eind april (België)

Ik ga trouwens naar de filmavant-première van deze film op 21/04.

avatar van stefan dias

stefan dias

Aardige film.
Blethyn is wat mij betreft de ster van de film. Zo'n veelzijdigheid in haar vertolking. Kouyaté doet eigenlijk weinig meer dan een 'verschijning' neerzetten. Een leuke verschijning weliswaar, maar toch een vreemd personage: boswachter in Frankrijk???
Er worden natuurlijk een hoop vragen opgeworpen die niet zomaar verdwijnen omdat de hoofdacteurs zich overal mee verzoend hebben. Een meisje dat (stiekem) Arabisch leert...
Mooie film, maar nét niet beklijvend genoeg. Aan de acteurs zal het niet gelegen hebben.

16 juni 22.30 uur op Arte

avatar van doodah

doodah

Ik ben deze film gisteren gaan zien in de Cartoon's in Antwerpen. Mijn verwachtingen voor deze film waren redelijk hoog, deels door het verhaal dat me wel aansprak en deels door "de look" van Sotigui Kouyaté, die me er erg sympathiek uitzag.

Maar het is toch wel wat tegengeslagen. Ondanks het feit dat deze film een verhaal brengt over een aangrijpende en schokkerende gebeurtenis, kon ik toch niet echt inleven in het verhaal.

Nog een minpuntje was dat de film nogal "recht op het doel afging". Er zijn geen verwikkelingen, er komen geen personages bij,... Het blijft dus allemaal nogal "klein".

Ook het niet erg vlotte Frans vond ik bij momenten een beetje storend.

De acteerprestaties daarentegen vond ik zeker meevallen. Vooral Sotigui Kouyaté doet het hier goed. Hij is toch wel een fascinerende verschijning vind ik; enorm groot, maar ook enorm mager.

Voor mijn stem ben ik aan het twijfelen tussen een 2.5 en een 3, maar ik gun "London River" het voordeel van de twijfel en geef hem een 3*

avatar van Reservoir Dogs

Reservoir Dogs

ARTE | film | 02-07-2009, 14u45 - 16u10

avatar van stinissen

Sotigui Kouyaté als Ousmane is geniaal.

avatar van DroBje!

DroBje!

Goede film voor de afwisseling, waarbij Sotigui Kouyaté inderdaad een mooi karakter neerzet. Vooral het begin wist mij te boeien en te zien hoe 2 individuen hard moeten 'vechten' om erachter te komen wat er met hun kinderen is gebeurd. Terwijl voor velen het leven in Londen weer verder gaat. Het einde valt abrupt waarna ik mij afvraag wat de laatste 10/15 minuten nog echt bijgedragen heeft aan de film.

avatar van Redlop

Redlop

Redelijk verontrustende cultuurclash, maar uiteindelijk een beetje saai. Prima acteerwerk wel. 3*

avatar van wibro

wibro

Deze film gisteravond in de sneak gezien en het was al weer het zoveelste loodzware drama dat ik kreeg voorgeschoteld. Het verhaal was best redelijk maar cinemato-grafisch stelde deze film helemaal niets voor. Hij oogde voor mij spuuglelijk. Over het acteerwerk viel niets op aan te merken maar ondanks dat raakte dit sociaal drama mij niet. Ik heb al zo veel ellende in dit soort films gezien dat het mij op den duur siberisch koud laat. Misschien moet ik voor de afwisseling toch maar eens de nieuwe film van Tarentino gaan bekijken.

Waardering; 3.0* wat hier staat voor neutraal, want normaal gesproken bezoek ik dit soort films niet meer.

avatar van Fuentes

Fuentes

Mooie muziek, dito beelden, goed acteerwerk en prachtig verhaal.
Enig minpuntje: de overgang van angst naar vertrouwen bij Elizabeth ten opzichte van Ousmane verloopt te abrupt.

4* plus een half sterretje omdat ik nu eenmaal een zwak heb voor maatschappelijk geëngageerde kunstenaars zoals Bouchareb =

avatar van Fuentes

Fuentes

stefan dias schreef:

Als je de reactie ziet van de een beetje wereldvreemde mrs. Sommers bij het zien van de vele moslims in de wijk waar haar dochter woont, is het toch niet zo vreemd dat Jane haar relatie met een moslim voor haar moeder verborgen heeft gehouden? Daarnaast is het toch ook niet zo vreemd dat Jane een talencursus volgt, temeer daar haar vriend Arabisch spreekt. Zelf heb ik ook weleens een cursus Arabisch gevolgd, terwijl ik toch echt geen terroristische neigingen heb hoor Bouchareb wil ongetwijfeld afrekenen met juist dit soort vooroordelen.

avatar van stefan dias

stefan dias

Fuentes schreef:

Juist. Ik heb zelfs vernomen dat er een 'Arabisch voor dummies' bestaat. Ik overweeg zelfs sterk mij er zo eentje aan te schaffen.

avatar van timburton

timburton

Erg leuke film! Terwijl het geen erg vrolijk einde heeft, had het om een of andere rede geen droevig einde. En ik kan maar niet opmaken waaruit. Het mooiste van de film is eigenlijk dat de Britse vrouw haar dochter evengoed amper kent, nadat ze tijden geen contact hebben gehad.

avatar van rl_1973

rl_1973

Zeer mooi neergezet drama met veel dialogen.

avatar van ralfsjam

ralfsjam

London river is een mooi verhaal over een zoektocht van 2 mensen die elkaars pad kruisen. en naast het zoek-verhaal waren de verhalen er omheen erg mooi. waar je eerst medeleiden voeld voor de moeder, buigt dat om in de film naar een lichte irritatie over haar kortzichtigheid en onwetendheid. er werd goed in geacteerd en ook de sfeer werd mooi in beeld gebracht. de film was iets te voorspelbaar, maar dat zat niet echt in de weg. mooie rustige film waar op het einde de emoties goed binnen dringen. vooral de vader krijgt van mij alle complimenten!

jammer dat het stukje hierbover te veel weggeeft. de laatste zin mag best tussen spoilers staan... (is inmiddels weggehaald, met dank aan bagerman)

avatar van Chromeo

Chromeo

Zeer pakkende prent met een uitzonderlijk innemende Sotigui Kouyaté. De man straalt als geen ander waardigheid en sereniteit uit.

De combinatie met de zoekende, ietwat wereldvreemde Brenda Blethyn is bijzonder geslaagd.

En voor de fans van Brenda Blethyn nog dit: bekijk zeker ook "Secrets & Lies" van Mike Leigh. Ook daar speelt ze de pannen van het dak!

avatar van flyer

flyer

Mooi drama maar geen hoogvlieger.

Tja, waarom deze acteurs dan weer niet genomineerd zijn voor Oscars begrijp ik dan weer totaal niet. Ijzersterk staaltje acteerwerk.
Nu is Blethyn natuurlijk sowieso één van de beste actrices around, maar ze krijgt hier toch wel heel sterk tegenspel.
Af en toe met ingehouden adem zitten kijken.

Verhaal weet het allemaal goed klein te houden en trapt niet in allerlei op de loer liggende valkuilen. Ik was ook erg blij dat de 2 kinderen niks te maken hadden met de aanslagen, dat zou nogal een domper zijn geweest.

Verder misschien redelijk voorspelbaar, met af en toe een iets te overduidelijk scripthandigheidje (Guernsey ) , maar toch zeer de moeite waard.

stefan dias schreef:
boswachter in Frankrijk???

Haha, my thoughts exactly

avatar van voskat78

voskat78

Mooie film over de zoektocht van 2 mensen in het voor hun onbekende London,waar ze hopen op een teken van leven te krijgen van de vermiste dochter en zoon. De film kent een prima tempo waarin het zich afspeeld,de acteer prestaties zijn dik in orde en komt geloofwaardig over. Een klein min puntje meschien is dat de film iets te voorspelbaar was, maar dat doet niks af van de manier hoe het in beeld wordt gebracht.

avatar van james_cameron

Subtiel uitgewerkte, emotioneel beladen film over twee zeer uiteenlopende personen die elkaar door een tragedie leren kennen. Prachtig vertolkt door de twee hoofdrolspelers en treffend sober in beeld gebracht, ondersteund door mooie, niet opdringerige muziek. Rustig verteld, zonder haast. Menselijk en aangrijpend.

avatar van evervaet

evervaet

Goed geacteerd maar zwaar stuk.

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Mja, mja... Sober drama waar ik toch wat meer van had verwacht. Op emotioneel vlak deed het me allemaal minder dan gehoopt.

Een zeer ménselijke prent hoor, maar vond het geheel ook een tikkeltje duf. De film ziet er niet al te best uit (die overbelichte scènes, brrr) en het geheel riep bij mij de connotatie "TV-film" op.

Op zich kan ik dit soort cinema nochtans wel hebben, als die dan de weg naar de ziel vindt. Maar London River liet zeker niet de impact na die ik had verwacht. De aardige acteerprestaties ten spijt.

Degelijk maar toch een lichte teleurstelling. 3 zuinige sterretjes.

avatar van pardalis

pardalis

Een iets trage film, toch doorgebeten en achteraf gezien toch niet zo slecht. Het is gewoon uit het leven gegrepen en dat is het dan ook. Geen enkele spanning enz ...

Ideaal met de 2 talen die er voornamelijk gesproken worden. Zo komt het nog geloofwaardiger over !

Acteerwerk is echt wel TOP.

Je moet er voor zijn, zal deze niet aan iedereen aanraden ...

avatar van Aapje81

Aapje81

Heel smaakvol en sober drama met uitstekend acteerwerk en schitterende muziek.

Erg goed

avatar van KoolKetKevin

KoolKetKevin

Heb lang getwijfeld over mijn score voor deze film. Er zitten wel wat minpunten in: de eerste dertig minuten zijn vrij saai en de scènes zien er niet altijd even goed uit. De lichtpunten zijn dat er uitstekend geacteerd wordt door de twee hoofdpersonnages. Wat deze film extra interessant maakt, is dat hij duidelijk maakt dat bij heel wat moslims de islam van de coëxistentie leeft in plaats van het moslimfundamentalisme.

De plot gaat over een moslim en een brits meisje die beiden 'iets' te maken hebben met de metro-aanslagen. Bijna automatisch legt men de link tussen dader-slachtoffer. De Britse dame staat aanvankelijkheel wantrouwig tegenover alles wat te maken heeft met Ali. Dit laat in mijn ogen de kijker stilstaan bij zijn modale perceptie over de moslimwereld.

Vanuit dat oogpunt werd ik wat misleid en heeft het geheel me best overtuigd.

avatar van Zeriel

Zeriel

Prima film, die me wist te raken. Goed acteerwerk vooral van Brenda Blethyn. Kouyaté is een sterk figuur, maar is meer ingetogen, terwijl Brenda de hele emotionele achtbaan doorgaat.

Maar ja je weet van tevoren hoe het afloopt, er zijn geen verrassende wendingen,er gebeurt vrij weinig, maar hij komt wel aan.

@KoolKetKevin. Ik vond dat juist wel erg voor de hand liggen, hoe zij vol vooroordelen zit, en alle moslims begripvolle behulpzame burgers blijken te zijn. Het waren wel moslims die die misdaden gepleegt hebben!

De overgang van wantrouwen, naar samenwerking, was zo abrupt dat ik hem gemist heb. Opeens besluit ze samen met hem op te trekken.

Cinematographisch valt er weinig te beleven.

Het is gewoon goed drama, met uitstekende acteurs.

avatar van stinissen

Toch jammer dat zo een acteur als Sotigui Kouyaté dan plotseling dood gaat ..

avatar van pietpuk

pietpuk

Mooie kleine dramafilm. Niks mis mee.

avatar van Decec

Decec

Ik vond een goede dramafilm...
Wel vervelend dat haar dochter op zoek is, vaak gebeld.. Acteur Sotigui, lees ik net dat hij was overleden, maar zijn leeftijd was al 73 jaar oud... Hij was op zoek naar zijn zoon..
Prima acteerwerk..

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Aardig verhaaltje, al kwam het allemaal wel tergend traag op gang!