Genre: Film noir / Misdaad
Geregisseerd door: Frank Tuttle
Met onder meer: Veronica Lake, Robert Preston en Alan Ladd
Plot This Gun for Hire
"Lover without a heart...killer without a conscience!"
De koelbloedige huurmoordenaar Philip Raven vermoordt een chanteur. Raven komt erachter dat zijn opdrachtgever, de gluiperige nachtclubeigenaar Willard Gates, hem met gemarkeerd geld heeft betaald. Bij toeval komt Raven erachter dat de politie, onder leiding van rechercheur Michael Crane, daarom achter hem aan zit. Raven probeert, naast uit handen van de politie te blijven, wraak te nemen op Gates. Daarbij kruist zijn pad dat van de aantrekkelijke blondine Ellen Graham, die als zangeres werkt in de nachtclub van Gates.
Ellen Graham
Senator Burnett
Annie
Albert Baker
Dogie Hogan
Een must voor film-noir en Veronica Lake fans!
Dit is de 3e top-film (na "I wanted Wings" en "Sullivan's Travels") van de bloedmooie Veronica Lake.
Evenals in "I wanted Wings" is het 1e optreden van Veronica Lake ook in deze "fim-noir" weer fenominaal. Ditmaal, met naast een song, ook prachtige goocheltrucks!
En ze is ook hier weer gestoken in prachtige kleding gemaakt door Paramounts top-dresser Edith Head.
Huurmoordenaar (Alan Ladd) wordt verraden door zijn opdrachtgever en zint op wraak. Op zijn route komt Ellen (Veronica Lake); vele spannende verwikkelingen en suspense volgen. Meer verklap ik niet. Aanrader.
Hier een Engelstalige recensie met tevens DVD-test.
Regio-vrije (multi-region) DVD-speler vereist of NTSC-VHS video-player.
N.B.
Enige alternatieve movieposters "This Gun for Hire":
Hier ook nog 2 interessante recencies:
Impressie/still:
("Een te benijden Alan Ladd"
Verd. ...nog steeds maar 2 stemmen
Deze indrukwekkende film-noir is toch buiten R2 overal te koop (€ 7,10)
Madecineman (moderator films)
Ja, geinig filmpje uit de oude (kijk)doos maar een stuk minder tijdloos en spannend dan The Third Man die ik laatst zag. Bij This Gun for Hire had ik echt het gevoel naar een ouderwetse film te zitten kijken. Niet dat dat alleen maar negatief zou zijn hoor, want als deze film ergens in uitblinkt is het toch wel in een goede sfeerschepping. Enkele bijzonder aantrekkelijke scenes met prachtig dramatisch aangezette filmmuziek komen aan de kijker voorbij. De scenes in de gasfabriek en die op het rangeerterrein zijn echt goed gedaan, lekker donker en met veel schaduw en zelfs met een heuse stunt! Maar ook de scene bij Gates thuis is er een die er mag wezen, de donderklappen, het noodweer buiten, de stroomstoring met daarna de verlichting met kaarslicht en niet te vergeten de muziek van de stervende zwaan op de achtergrond. Het had zo uit een klassieke horrorfilm kunnen komen
Wel heeft de film ook zo zijn onvolkomenheden, deze liggen vooral in de uitvoering van het plot wat mij niet altijd even logisch overkwam. Het is na mijn smaak teveel gebaseerd op het toeval en kent daarnaast een aantal knulligheden (de dode kat bv) die me wat vreemd voorkwamen. Helaas stelt ook de uiteindelijke climax wat teleur. Het acteerwerk is welliswaar uitermate charmant maar niet altijd even briljant.
Verder is het gewoon lekker kijken naar de kunstjes van de inderdaad prachtige Miss Lake, genieten van toughguy Raven en de aalgladde nachtclubeigenaar Gates (vond ik veruit de leukste rol uit de film overigens). 3.5 welverdiende sterren.
Quentin
Spannend & sfeervol maar ik vond het acteerwerk niet zo heel denderend. 3,5*
Movie_fan#
Uitstekende film die goed klopt! De spanning zat er in het het heeft een lekker sfeertje, gewoon een toppertje!
The One Ring
Goede film-noir, maar niet echt heel bijzonder. Daarvoor is hij net iets te standaard en zijn er te weinig verrassingen. Het script is door dezelfde man geschreven als die The Third Man schreef, Graham Greene, maar duidelijk door een niet zo begaafde regisseur als Carol Reed gefilmd, al doet Tuttle het best aardig. Het film-noirsfeertje is degelijk neergezet, maar niet zo pakkend als in TTM. De acteurs leveren allemaal goed werk, maar ook zij doen allemaal onder aan de Reed's meesterwerk. Er zaten zeker een aantal mooie scènes in, met name die met de kat die per ongeluk vermoord wordt en de film vermaakt goed, dus wel 3,5*.
Madecineman (moderator films)
Grappig. Vond dat juist een heel raar, knullig gebeuren.
Dogie Hogan
Na R-1 release in 2004 heeft Universal nu ook een R-2 release besloten voor 5 febr. 2007. Prijs € 12 inkl. porto.
Gelijk met die andere prachtige Film-Noirs als THE BLUE DAHLIA, THE GLASS KEY en THE BIG STEAL.
Bronnen: Play.com en Amazon.co.uk.
Geweldige film-noir.
Onderhoudend acteerwerk van de cast, er wordt en zeer goede film-noir sfer neergezet. Dat er geen verrassende wendingen inzitten is geen minpunt, film-noir moet het vooral hebben van zijn geweldige sfeer en daar blinkt This Gun for Hire gewoon in uit.
Ander groot pluspunt is Veronica Lake, die goed acteert en die qua voorkomen ook iets 'speciaals' heeft. Zeker benieuwd naar meer werk va nhaar, i kwas al zeer benieuwd naar The Blue Dahlia en ik lees hierboven dat er eindelijk een release van komt.
De film zweeft wat tussen de 4,5 en 5 maar laten we maar ruimte over houden voor een herziening.
Dogie Hogan
Volledig mee eens "Naomi Watts"
Wil je nog echt "genieten" van Veronica Lake, dan zou je de (R-2) THIS GLASS KEY moeten kijken. Veronica heeft hierin een leading-role/full screen-time.
In THE BLUE DAHLIA is haar totale screen-time tussen de 15 - 20 minuten, met geweldige momenten, zoals de "rainy-car-drive-scene" met Alan Ladd. Daarnaast superperformance van William Bendix.
Verder heeft La Lake een leading role in de comedy's SULLIVAN'S TRAVELS en I MARRIED A WITCH. (aanraders).
On-topic:
~ Die andere beauty, Yvonne de Carlo, zou ook een showgirl at the Neptune Club zijn.
~ Magazine/kranten -promo Paramount uit '42.
~ Scenes uit THIS GUN FOR HIRE zitten ook in L.A. CONFIDENTIAL.
Naomi Watts
Bedankt voor de tips Dogie.
Ik ga na een dag toch overstag, de film bleef in mijn hoofd rondspoken dus 5*.
Dogie Hogan
Ik ga na een dag toch overstag, de film bleef in mijn hoofd rondspoken dus 5*.

"Veronica Lake's first entrance in Film-Noir: the jiggling-scene."
Geweldige entrance inderdaad.
Ook de subtiele humor is een enorm pluspunt.
Redlop
Dezelfde cameraman (John Seitz) als van 'Double Indemnity' lees ik op IMDB. De autoscene met de geprojecteerde wegen deed me daaraan denken, maar goed, dat soort scenes zag je vroeger sowieso vaker dan tegenwoordig.
Veronika Lake speelt uitstekend, overdrijft haar rol niet. De film zal vast destijds erg cool zijn geweest. En very...hush hush. 3,5*
Dogie Hogan
Wow.. er is al € 125 geboden op DEZE PROMO-SHOOT uit This Gun for Hire!
Diesel
Eén van de mindere noirs die ik heb gezien. Slecht, ongeloofwaardig verhaal vol gaten en matig geacteerd, alleen Veronica Lake speelt goed. 2*
rokkenjager
Geweldige noir en blauwdruk voor veel latere noir's. Uitstekende cinematografie, fraaie zwart-wit beelden en contrasten. Solide script met genoeg spanning en welvaart die jammer genoeg tegen het einde paar dieptepunten kent. Alan Ladd (nooit van gehoord) is schitterend in zijn rol als koelbloedige, onbewogen misdadiger. Wat overigens zwaar teleurstelt is Veronica Lake. Ik ben niet getroffen door haar acteertalenten noch haar uiterlijk. Voor de rest 80 minuten geboeid zitten kijken, top vermaak.
Edit: De poster is prachtig!
Dogie Hogan
Mbt Veronica Lake: Vintage fantasy in C minor.
Veronica Lake vs WO-II: peek-a-boo
Deze Noir heeft meer geweldige posters...
Alan Ladd: naast deze debuut, SHANE natuurlijk...
rokkenjager
Sorry Dogie, vind haar echt niet speciaal. Wellicht dat mijn opinie gaat veranderen na het zien van meer films van haar.
Fraaie posters inderdaad. De poster hierboven was trouwens gekozen als een van de 25 beste filmposters ooit.
Film staat op me must-see lijst.
hulkio
Heb de film-noir smaak momenteel helemaal te pakken en met de Film Noir Collection heb ik waarschijnlijk nog heel wat moois voor de boeg. Als eerste uit de box maar voor This Gun for Hire gekozen. In de hoofdrollen zien we Alan Ladd en de mooie Veronica Lake en al is dit misschien niet de beste film uit het genre, de film heeft genoeg te bieden. Lekker sfeertje, spanning, sterke regie en acteerwerk, een stunt! en een plot waar 24 zo een seizoen aan kan besteden.
Vinokourov
Ik kan dit alleen maar beamen. Wel een leuk werkje met wat lange uitgesponnen scenes (die op dat rangeerterrein
) en veel pistolen in actie: pieuw pieuw pieuw! Het karakter van Ladd zal me vooral wel bijblijven. Erg stoïcijns en droog wordt ie door hem vertolkt. De rest van de film zal me niet lang bij blijven denk ik, maar vervelend om te kijken was deze film ook weer niet.
IcU
Wat is het toch fijn om een Film-Noir dvd box te hebben waar je op een saaie middag zomaar een filmpje uit kunt pikken. Vandaag was het ‘this gun for hire’. Een film die maar weer bewijst hoe mooi oude films kunnen zijn. Bevat alles wat een Film-Noir moet bevatten. Met een prima scenario als basis wordt er terecht niet zuinig omgegaan met de spanningsopbouw. De stevig ogende acteer prestaties weerspiegelen de overtuiging waar deze film mee is gemaakt. Misschien dat de film de tijd niet overleefd, maar dat draagt uiteraard zijn extra charmes met zich mee. De stevige dialogen worden lekker uitgesnauwd door Alan Ladd, die met deze film zijn 'sterren status heeft veroverd.' Ik heb voor deze film nog nooit van de beste man gehoord. Maar het is wel een acteur om in de toekomst in de gaten te houden. Op basis van deze film durf ik bijna te zeggen dat hij in het rijtje past van Bogart, Cagney, Mitchum en weet ik veel wie. Hoewel ik dit uiteraard niet op basis van 1 film kan/mag concluderen. In ieder geval is het een acteur om op te zoeken.
@IcU
De te vroeg overleden 1,57 meter korte Alan Ladd zit in veel topfilms, als de Film-Noir topper THE BLUE DAHLIA, SHANE, CHINA, SAIGON, CALCUTTA, SANTIAGO, APPOINTMENT WITH DANGER, CITIZEN KANE, etc., etc.
Prima debuut en inderdaad prima acteur. Alan was alcoholist en heeft zijn lengte nooit geaccepteerd. Moest vaak op sinaasappelkist staan om op zelfde level te komen als zijn co-stars. Kreeg daarom vaak de 1,49 meter korte aantrekkelijke, maar ook eigen-zinnige Veronica Lake als co-star/love-interest.
Die treinscene zit ook in L.A. Confidential, waar Kim Basinger een Veronica Lake look-a-like moest spelen...
De R-1 release is gerestaureerd en heeft Engelse subs.
IcU
Mooie weetjes. Ik vind zulke verhalen achter acteurs altijd mooi om te weten, vooral als het zulke 'classic Hollywood' acteurs zijn.
Ik vind het grappig dat je Citizen Kane noemt. Zijn rol: (uncredited) .... Reporter Smoking Pipe
Niet erg noemwaardig.
IcU
Ben er net achtergekomen dat ik 'The Glass Key' met Alan Ladd in bezit heb. Die zit in de zelfde Film Noir box. Binnenkort eens bekijken.

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Nightmare Alley
Drama / Film noir, 1947

Leave Her to Heaven
Film noir / Drama, 1945
katparanoiahuurmoordenaarpropagandapolitiefemme fatalefilm noirsamenzweringzwart en wittreinhired killerpolice officer shot police shootoutzwarte filmnightclub performer moord mysteriefemale magician