• 9.370.279 stemmen

Geregisseerd door: Aleksey Balabanov

Met onder meer: Leonid Bichevin, Ingeborga Dapkūnaitė en Andrey Panin

Gesproken taal: Russisch

Plot Morfiy

Aan het eind van de herfst van 1917 arriveert een jonge dokter in een gat op het Russische platteland. Dr. Poljakov (Leonid Bitsjevin) heeft de hoofdstad verlaten in een uiterst turbulente periode, de revolutie van 1917. Al in de eerste nacht ondergaat hij de eerste echte test van zijn vakmanschap, maar het lukt hem niet het leven van een man te redden. Om zijn eerste kennismaking met het echte leven te verwerken, en ook voor zijn eigen gezondheid, geeft de arts zichzelf een dosis morfine. Spoedig volgen meer doses, wanneer hij zijn eerste amputatie, tracheotomie enzovoort uitvoert. Wat bedoeld was als tijdelijk hulpmiddel om moeilijkheden te overwinnen, wordt al snel een verslaving.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Doctor Mikhail Alekseyevich Polyakov

Medical Assistant Anatoliy Lukich Demiyanenko

Pelageya Ivanovna

Ekaterina Karlovna

Vasily Osipovich Soborevsky

avatar van Kibabu

Kibabu

Ben benieuwd, iffr 2009 kom ik hem tegen.

avatar van Kibabu

Kibabu

Het is niet zulke zware kost als Cargo 200 maar toch wel een genadeloze ondergang van een slimme kerel. Best nog veel humor voor een donkere film in een sneeuwachtig Rusland. Prachtige sfeer.

avatar van voskat78

voskat78

Vond pers. z'n voorganger (Cargo 200) een stuk beter.

Wat niet weg neemt dat ik deze film slecht vond, hij had alleen wat minder langer hoeven duren.

avatar van Querelle

Querelle

Knappe jonge dokter met weinig ervaring vestigt zich in een ver afgelegen dorpje in Rusland anno 1917. Hij schijnt snel en effectief zijn praktijkervaring te vergroten, maar ontwikkelt tegelijkertijd een dramatische morphine verslaving waarmee hij zowel zichzelf als zijn patienten in levensgevaar brengt.

Simpele downfall wordt op een vrij klassieke manier verteld, met hoofdstukindeling en ouderwets aandoende cameravoering, maar heeft ook wat morbide humor, erotiek en een aantal expliciete chirurgiscche scenes. Nooit een goede shot van een geamputeerd been gezien? Hier zit ie in...
En ook het einde vond ik erg geslaagd. De eerstvolgende keer dat hij kan lachen zich door zijn kop schieten. Krachtig beeld.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Querelle schreef:

En ook het einde vond ik erg geslaagd.

Dat vond ik juist een tekortkoming. Sterk begin - ik deel je bewondering voor Balabanovs mix van een klassiek verhaal (het zou haast een Russische Jos Stelling zijn - Leonid Bichevin was zelfs present in de hoofdrol!) gemixt met zijn excentrieke humor en morbide fantasieën. Levert goede scènes op, maar ik vond dat het nergens heen ging en Balabanov inspiratie tekort kwam om er een bevredigend einde aan te breien. Had hij meer mee kunnen doen voor mijn gevoel.

Opvallend druk bezochte voorstelling in EYE, net als eerdere deze week bij Kochegar. En met druk bedoel ik dan net boven de 30 bezoekers.

avatar van wibro

wibro

Van deze Balabanov was ik niet bepaald enthousiast. Het oogde allemaal zeer onfris. inspuiten van morfine, amputaties, kotsen op soms smerige toiletten etc. Tja, ik zou er bijna zelf van over mijn nek gaan. Verder vond ik het verhaal ook niet zo interessant. Ook het einde vond ik maar zo zo. Neen, Morfii is voor mij geen schaduw van de overige drie uitstekende films (Kochegar, Gruz 200, Pro Urodov i Lyudey) die ik van deze regisseur gezien heb.

Waardering: nog net een 3.0*

avatar van Fisico

Fisico

Als jonge dokter wordt Polyakov gestationeerd in een klein Russisch dorpje. Afgesneden van de buitenwereld is er een degelijke praktijk uitbouwen niet evident, zeker niet wanneer op de achtergrond de Revolutie en WOI plaatsvindt. Morfine bijvoorbeeld wordt massaal opgevraagd door het leger waardoor de lokale medische wereld vaak zonder zit.

De film is opgebouwd uit allemaal kleine hoofdstukjes, gebeurtenissen waardoor Polyakov zich heen worstelt. Bij momenten heftige scènes zoals de amputatie, het zwak ademend kind en de klaagzang van haar ouders, de man met het hartfalen ... Smerige boel allemaal die armtierige omstandigheden waarin gewerkt moest worden.

Ook Polyakov zelf valt af. Morfiy is een portret van het verval van Polyakov wanneer de verslaving steeds meer de bovenhand neemt ten koste van zijn patiënten. Een einde passend bij de film ook. Rauw, prima setting en sterk acteerwerk. Echt vrolijk word je niet van deze film, maar zeker de moeite om te zien, dat wel! Neigt naar de 4,0*, iets te fragmentarisch bij momenten.