• 9.375.400 stemmen

Geregisseerd door: Harold Ramis

Met onder meer: Jack Black, Michael Cera en David Cross

Plot Year One

"Meet your ancestors"

Wanneer Zed en Oh, een stel luie jagers, worden verbannen uit hun primitieve dorp, gaan ze op reis om de wereld te ontdekken. Op hun pad ontmoeten ze enkele bijbelse figuren, zoals; Kane en Abel, Abraham en Isaac.

avatar van Matchostomos

Matchostomos

De Apatow-stal staat sinds enkele jaren garant voor de nodige komische anarchie. Het gezelschap toont echter zelden de filmische flair en broodnodige maturiteit om voldoende te kunnen overtuigen. En dat bewijst het bijzonder stompzinnige Year One eens te meer.

Infantiliteit is troef Year One, evenals een onvergeeflijk éénzijdige mise-en-scène. Het zou toch geen moeite mogen kosten om een dergelijke onderneming te bereiden met het minimum aan inhoudelijk en filmtechnische knowhow. Anachronismen, iets wat normaliter binnen de omlijsting zou kunnen en haast moeten passen (cfr. Ronin Hood: Men in Tights, zijn als naalden in een hooiberg en vrijwel elke komische noot wordt eigenhandig in de kiem gesmoord door een gebrekkige timing in de montage.

Ook voor Jack Black valt er weinig lof rond te strooien. In tegenstelling tot het gros van de acteurs is hij wel degelijk op zijn plaats in deze prent, al geeft hij in Year One gewoonweg geen blijk van zijn gebruikelijke aanstekelijkheid. De ironie is dan ook niet ver weg wanneer blijkt dat de bloopers het an sich al bescheiden summum vormen van deze platitude.

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

"Een stel luie jagers" klinkt op zich eigenlijk al hilarisch. En Year One bezit ook leuke stukjes, maar met het grappige basisidee had er naar mijn gevoel een veel komischere prent ingezeten.

Ook al omdat de twee protagonisten het redelijk goed doen (hoewel zowel Black als Cera zoals hier al gezegd hun gebruikelijke nummertje opvoeren), maar jammer genoeg zijn de (aller)flauwste stukjes niet gesneuveld in de montagekamer.

Toch nog tamelijk fijn vond ik en de film déndert echt voorbij, maar hier was veel meer mee te doen.

avatar van Phoenix

Phoenix

Ach ja, soort Life of Brian maar dan op z'n Apatows. Dat betekent dus dezelfde altijd gezellige bende acteurs die de ene na de andere grap zo droog mogelijk afvuren. Het ging hier wel erg op de onderbroekentour, maar ik vond het weer erg vermakelijk.

"I think I have sand in my ass, but there's no way of knowing for sure."

- "I'll take a look in it when we get to Sodom."

avatar van Macmanus

Macmanus

Brrr wat niet leuk, vooral Cera valt pijnlijk door de mand. Vraag me af hoe lang je die pussy rol kunt spelen, ik heb er nu wel genoeg van. Mist een eigen stem, passie deze film. Waardoor het terecht hard flopte.

Begon nog best aardig, al is het wel volkomen debiel natuurlijk, al die Neanderthalers die in hedendaags Amerikaans ouwehoeren enzo. Maar ook wel enorm droog, moest er toch geregeld door glimlachen.

Maar gaandeweg wordt het allemaal wel erg stupide, ook door al die verschillende tijdsvakken die ze door elkaar heen flikkeren en een suffe opmars naar het einde.

Vermakelijk.

Door het doorheenhaspelen van de geschiedenis en de nogal losse structuur heeft het inderdaad wat sketchmatig. Episodes kondigen zich ook heel duidelijk aan. Is er verder ook wel de film voor, veel meer dan grappen loslaten op het publiek is er ook niet bij. Ook niet de bedoeling lijkt me.

De helft van de grappen faalt. Dikwijls hard. De rest werkt wel, al is het zelden echt grappig. Cerda is redelijk droog maar wel zeer hard bezig om komisch te zijn, Black is zijn eigen guitige zelf weer. Echt droge humor vind ik dit dus allerminst.

Blijf er mij verder over verbazen dat ze er op het einde weer zo'n ubermelige speech tegenaan moeten gooien. Wie zit daar toch op te wachten? Tegelmoraaltjes die in elke film wel voorbijkomen en zeker in een comedy als deze echt nul komma niks impact hebben.

Al bij al toch vermaakt. Setting verandert veel wat wel positief is, aangezien de creativiteit doorgaans het toch al een beetje liet afweten. Aardige acteurs en vlot gebeuren. Enkel die Shaman uit het dorpje was echt geweldig. Vaag ventje.

Heb er mij mee vermaakt. Maar één keertje is absoluut genoeg.

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Aardige komedie.

Ik heb me prima vermaakt bij dit standaard filmpje met redelijk leuke grappen, een Jack Black die lekker op dreef was en Michael Cera die weer heerlijk droog uit de hoek kwam. De vaste Appatow crew alleen dan tweeduizend jaar terug, ook leuk om Olivia Wilde eens in een komedie te zien.

3.0

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Jack Black redt de boel nog een beetje, want die gast vond ik gewoon erg grappig. Wat een enorme droogkloot. Michael Cera vond ik daarintegen pijnlijk onleuk, die kan blijkbaar maar één ding en ik heb het nu eigenlijk wel gehad met dat mietje gedoe van hem.

Daarnaast nog wat leuke cameo's van o.a. Bill Hader. Mintz-Plasse werd ik ook al niet vrolijk van, beetje hetzelfde verhaal als bij Cera. Toch nog een aantal leuke momenten, die eigenlijk allen te danken zijn aan Jack Black en daarnaast waren de settings prima in orde. Naar het einde toe wordt het eigenlijk steeds minder leuk, daarom toch maar een halfje minder dan dat ik van plan was.

avatar van Zinema

Gedrocht.

Deze verzameling sketches zijn rommelig aan elkaar geplakt en werkelijk allesbehalve grappig. Iets wat funest is voor een komedie. Meer dan 2 keer glimlachen zat er bij mij helaas niet in.

Slaapverwekkend ook, omdat elke grap van mijlenver aankomt en niet veel verder reikt dan het doorsnee poep & pies-niveau. Dat hoeft niet erg te zijn, ware het niet dat elke grap uiterst flauw is.

Zonde van mijn tijd en onleuk.

Slecht.

avatar van DonLeone

DonLeone

haha, echt wel een film waar ik niets van had verwacht, maar die zo goed bleek te zijn de grappen waren geslaagd, origineel en vooral supergrappig! op naar Year Two!

avatar van otherfool

otherfool

Niemendalletje Year One begint prima, als de immer vervelende Black en de immer charmante Cera verstoten worden uit hun gemeenschap en een reis vol vreemde (bijbelse) typetjes tegemoet gaan. Er valt ondertussen genoeg te lachen om de stupide oneliners die de twee uitspuien.

De tweede helft, als de heren in Sodom zijn aangekomen, zijn dan teleurstellend. Er moeten opeens wat semi-romantische verhaallijntjes aan te pas komen om het verhaal directie te geven, en de humor wordt van een aanzienlijk lager niveau. Jammer.

Begint goed, eindigt zwak. 2,5*.

avatar van wwelover

wwelover

Het viel nog mee, had echt een dramatisch slechte film verwacht, maar ik vond het nog best geinig. Er had wel veel meer ingezeten, het verhaal was ook niet bepaald goed. Maar heb me niet echt geërgerd aan de film. Maar dat komt waarschijnlijk door de cast, want die was gewoon goed gekozen, paar leuke kleine optredens zoals van Paul Rudd. Dat doet het altijd wel goed bij mij. Jack Black was redelijk en Vinnie Jones was weer eens hilarisch. Maar denk dat Michael Cera toch weer de beste was. Wel typerend, dat hij altijd het sulletje speelt, maar dat doet hij wel erg goed.

avatar van Metalfist

Metalfist

Meet your ancestors

Het is langzaamaan een traditie geworden dat ik elke vrijdag een film zie met één van mijn beste vrienden. Jaren hebben we op dezelfde school gezeten maar nu zijn de wegen gesplitst dus proberen we toch nog contact te houden. Soit, eigenlijk zijn dit jullie zaken niet maar het was dus zijn beurt om de film te kiezen en kwamen we op Year One uit.

Na de aftiteling waren we het eigenlijk over één ding eens, de film heeft potentie maar wordt verschrikkelijk slecht uitgewerkt. Het begint nochtans allemaal leuk met de jachtscène maar daarna verzand Year One meer in een triestige, voorspelbare en vooral puberale komedie. Jammer want met er zaten bij vlagen best nog wel leuke stukken tussen (de steniging die dan ook wel weer in de trailer zat) maar er had meer kunnen worden gedaan met de vele Bijbel verwijzingen maar door er voor te kiezen om alles in een tijdspanne van misschien een half jaar tot een jaar te laten afspelen lijkt het meer op een Monty Python film, niet dat dat slecht is maar Ramis slaagt er niet in om dit tot een grappig geheel te maken. De film duurt met zijn 100 minuten ook iets te lang in mijn ogen en zakt in het midden bij het Sodom & Gommora gedeelte compleet in om er pas moeizaam uit te geraken door de leuke vechtscène van Zed. De moralistische speech die daarna komt en het veel te cheesy eindbeeld dat Zed en Oh hun eigen wegen gaan had van mij dan weer niet gehoeven. Als ik er eigenlijk over nadenk heeft Sodom de film echt de nek om gedaan. De standaard romance, de idiote grappen (Oh die op zijn eigen gezicht zeikt of olie op iemands veel te harige buik smeert) zorgen dan ook voor de dikke onvoldoende.

Toen er juist sprake was van de film was ik vooral geïnteresseerd in de combinatie Black - Cera. Mijn interesse daalde vooral toen ik de recensies las maar dat neemt niet weg dat hoewel ik liever (500) Days of Summer had gezien, mijn keuze van film, ik wel benieuwd was hoe deze tandem ging uitdraaien. Wel, het was verschrikkelijk. Ik heb Michael Cera leren kennen door het fantastische Superbad maar na dit en de aflevering van Veronica Mars is er maar één conclusie. Cera kan blijkbaar maar één rol spelen en dat is die van verlegen idioot. Voor één film kan dit goed uitdraaien, ik haal Superbad weer aan, maar nu wordt het gewoon te saai en vooral niet grappig. Zelfde geld voor Jack Black eigenlijk. Mijn eerste kennismaking met hem was School of Rock maar ook hij speelt hier weeral hetzelfde soort typetje dat je al meerdere keren hebt gezien zoals in Nacho Libre of talloze andere komedies. Gelukkig bewijst hij met rollen zoals in King Kong dat hij wel iets anders aankan. Year One bevat eigenlijk wel een serieuze cast voor dit soort films. Met Black en Cera zou je eigenlijk al genoeg moeten hebben maar Ramis kiest ervoor om nog meer uit zijn cast te halen om dan compleet te falen. Zo is de rol van Oliver Platt als hoge priester een aanfluiting voor de rest van zijn carrière. Dit geldt ook voor Vinnie Jones en Hank Azaria, al had die laatste nog best wel een leuke rol. Toen ik de naam van Christopher Mintz-Plasse op de openingscredits zag passeren had ik eerlijk gezegd toch ook meer van hem verwacht maar daar staat dan wel weer de mooie Olivia Wilde tegenover.

Zwak verhaal dat veel meer had kunnen zijn. De film verloopt te veel als losse sketches en met deze cast kon het ook allemaal veel beter, het had zelfs beter gemoeten want dit is triestig.

avatar van rep_robert

Had het slechter verwacht, maar goed is Year One zeker niet. Mijn grootste probleem was dat de situaties niet goed worden uitgebuit. Juist dit verhaal zou vol grappen kunnen zitten, nu kijk je toch overwegend naar een film met een raar verhaal, zonder al teveel gekke situaties. Tuurlijk zitten er hier en daar leuke momenten die wel een lach veroorzaken, maar het hadden er zoveel meer kunnen zijn.

Jack Black is gewoon goed gecast, dat is gewoon een idioot en dat speelt hij ook in de film. Ik vind Cera eigenlijk een beetje te verlegen voor zo'n rol. Het werkt niet helemaal. Verder heb ik me ook verbaasd over het budget en de opbrengt van de film(beiden rond de 60 miljoen), had er tot gisteren eigenlijk nog nooit van gehoord.

Misschien is daar ook een reden voor, want het is gewoon geen hele sterke komedie.

avatar van huVILEub

huVILEub

Ik kon er wel om lachen. Erg droge grappen. Beetje simpele karakters en het verhaal slaat ook nergens op. Maar ik vond het wel vermakelijk om deze te kijken.

avatar van Lisa.-

Lisa.-

Ik vond het wel een erg leuke film.

Veel gelachen en heb hem daarna nog een keer gekeken.

Het moet wel je humor zijn inderdaad haha.

avatar van kaholiic

kaholiic

Apart.

Grappig, maar onsamenhangend. Soms zeer geslaagde grappen. Soms slechte grappen. Door het beetje aparte manier van het ontvouwen van het verhaal kan je niet helemaal je hoofd erbij houden.

Aardig.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Een film die zich niet serieus neemt! Hou ik van!

Erg komische momenten waarin Zed en Oh telkens in problemen komen en daar weer op een grappige manier uit kwamen. Vooral Black was erg grappig.

Ook een aantal hoofdstukken uit de bijbel worden komisch neergezet, maar dat moet je niet al te serieus nemen.

Ik begrijp ook niet helemaal waarom men deze film zo'n slecht cijfer geven.

In mijn ogen een perfecte simpele komedie waar je erg hard om kan lachen als je het niet serieus neemt.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Een film die redelijk goed begint, met enkele scenes die wel redelijk grappig zijn. Jammer genoeg gaat de film al snel vervelen, en gaat de film er qua humor ook niet echt op vooruit.

Jack Black doet het wel goed in deze film, deze rol lijkt me dan ook op zijn lijf geschreven. Van Michael Cera ben ik niet zo zot, ook in deze film kan hij me niet echt overtuigen...

avatar van Film Pegasus

Vrij slechte film met slechte humor. Het probleem bij deze film (en bij andere gelijkaardige komedies) is dat de grappen niet echt flitsen en ofwel veel te lang worden gerokken alsof men zeker wil zijn dat ook domme blondjes zoiets hebben van 'ah ja, nu heb ik hem'. Ofwel wordt de grap een paar keer herhaalt (moto eens grappig, altijd grappig). Weinig inhoud voor de rest, saai dialogen en verder gewoon een lege doos. Misschien voor liefhebbers van dit genre, maar zeker niet voor mij.

avatar van stephan73

stephan73

Pijnlijk slechte film. Werkelijk geen enkele grap werd goed uitgewerkt en alle acteurs laten een uitgebluste indruk achter.

Normaal kan ik wel lachen om de perikelen van Jack Black, maar als hij doorgaat met het maken van dit soort rommel, dan haak ik bij deze af.

Tenenkrommend slecht!

1/2*

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Vond hem wel ok, maar de humor is zo weinig vernieuwend de afgelopen 10 jaar. Elke grap is al wel eens voorbij gekomen. De opzet is leuk en was ook best benieuwd wat ze er van gingen bakken. Maar om nou elk grapje ruim van te voren te zien aankomen lijkt me nou ook niet echt de bedoeling. Ik dacht ook elke keer van "ja nu weten we het wel". Bijna elke grap die in beginsel leuk gevonden was werd teniet gedaan door het feit dat deze dan zo werd uitgerekt of zo vaak werd herhaald dat ik me er aan begon te ergeren. Jack Black is best grappig over het algemeen, maar met deze cast viel weinig naar een hoger niveau te krikken. 2,5 sterren wil ik nog wel geven, maar verder weer snel vergeten.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Mooie sets en een paar zeer geslaagde dialogen, maar als geheel wil het net iets te vaak lollig zijn wanneer het dat echt niet is. En hoeveel poep-, pies- en homo-grappen kan een mens uiteindelijk aan? Vermakelijk zolang het duurt, vergeten zodra het afgelopen is.

avatar van Denzz

Denzz

Slecht. Heel slecht. Irriterend, domme boer- en scheethumor, vreselijke acteerprestaties, ... Zucht. 1*

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Year One is in mijn ogen een komedie die bijna volledig wordt gedragen door één man: Jack Black. Hij heeft een erg leuke rol in de film, en bijna alle lach-momenten kwamen van hem af. Zijn ''maatje'' Michael Cera was niet leuk. Geen enkele keer om hem hoeven lachen. Ook moet ik zeggen dat sowieso de grappen sterker waren in het begin en daarna wat afzwakken om zich wat meer te concentreren op het 'verhaal' (als je het een verhaal wil noemen..). Het stoorde me eigenlijk een beetje dat de film toch wat te beschaafd overkwam. Misschien was het de bedoeling, maar het zou leuker zijn geweest als het toch wat meer naar het tijdperk van de Jagers en Verzamelaars 'verwees' om het zomaar te zeggen. Qua de geschiedenis zelf klopt de film voor geen meter dat is wat ik probeer te zeggen. Opzicht is de setting dan wel weer mooi.

Dit is een typisch geval van een film die zo ontzettend stom, achterlijk en debiel is dat hij juist daardoor weer grappig wordt. Nou vooruit een héél krappe:

avatar van Mug

Mug

Verrassend genoeg sluit ik me aan bij de groep kijkers die dit prul al prima hebben verwoord als poep- en plaskomedie. Het hield echt niet op. Als het 1 (of vooruit 2) keer voorkomt in een film, zou het nog wel kunnen werken.

Het Apatow-team moet het doen met een voorgekauwd script met zeer slechte en zielloze grappen die zeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer zelden (jaja) gepaard gaan met een intellectuelere verwijzing naar de Bijbel en het heden. De enige keer dat het wel goed lukt is met Abraham die verwijst naar de hedendaagse politiek van Israël, en daar moest ik dan wel hard om lachen.

Tja, smaak dus, sowieso gevaarlijk als het gaat om komedies. De puberale poep en plas momenten zijn té talrijk (en daardoor erg ineffectief). En Jack Black doet z'n vertrouwde, irritante kunstjes. Met het basisidee had er zeker een aardige en interessante komedie ingezeten.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Onbegrijpelijk dat deze film gemaakt werd door een man die ook betrokken was bij Ghostbusters en Groundhog Day. Onvoorstelbaar flauw, à la History of the world part 1 -- Mel Brooks, where are you? En toch bleef ik kijken... Nou vooruit, één ster vanwege sommige grappen (Michael Cera als ondersteboven opgehangen gevangene die moet plassen -- en dat ook doet) en één ster omdat het lang geleden is dat ik een Amerikaanse publieksfilm zag waarin één van de hoofdrolspeelsters ongeschoren oksels (of althans minstens één ongeschoren oksel) heeft .

avatar van Kondoro

Kondoro

Year One

Een mindere komedie film die eigenlijk goed stand blijft houden door Jack Black. Deze komedie vond ik niet van het, ik vond de trailer leuker dan de film zelf. Dus erg misleidend. De grappen van Jack Black waren geslaagd de rest vond ik allemaal niet zo. Dus helaas een matige film. Het verhaal was oke, het concept was ook wel oke. Maar allemaal niet het beste van het beste. Jammur! Deze film kun je best wel een keer mee nemen, maar echt geweldig vond ik hem niet.. ZONDE!

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Ai ai ai.

Meestal kan ik Jack Black wel smaken en ook deze film leek idioot genoeg om op z'n minst te vermaken. Helaas is het eindresultaat er niet naar: de film is pijnlijk ongrappig. Black en z'n maatje Michael Cera - niet echt iemand waar ik warm voor loop - komen bijna nooit uit de verf en dan is een speelduur van anderhalf uur eigenlijk al te lang voor deze film.

1,5

avatar van ROX

ROX

Hoogtepunten van deze film waren de poep, scheet en plas grap. De rest was bagger, zonde want veel goede acteurs en Harold Ramis moet normaliter toch ook beter kunnen.

avatar van Shadowed

Shadowed

Luie, sketchmatige komediefilm die vrijwel niets aanvangt met het desbetreffende tijdsconcept. Regisseur Harold Ramis maakt vooral weinig indruk op het visuele vlak, want de primitieve omgeving oogt halfbakken en onafgemaakt. Een ideaal scenario dus voor een film waar duidelijk weinig inhoudelijke aandacht naartoe is gegaan. Gelukkig vormen Jack Black en Michael Cera een aanstekelijk duo en doen uit alle macht wat ze kunnen met de beperkte ruimte die ze wordt toebedeeld. Het kijkt allemaal best degelijk weg door de korte speelduur en het hoge tempo van de grappen, maar het is te begrijpen dat het eindresultaat op weinig commercieel succes heeft hoeven rekenen.