• 9.371.614 stemmen

Met onder meer: Pavel Liška, Zuzana Bydžovská en Ladislav Šedivý

Gesproken taal: Tsjechisch

Releasedatum: 6 augustus 2009

Plot Venkovský Ucitel

Petr, een leraar wonend in de stad, realiseert zich dat het hem niet gaat lukken een vriendschap in een liefdesrelatie te veranderen. Hij probeert een relatie te beginnen met een man, maar hij komt erachter dat hij ook hier niet tot in staat is. Hij besluit zijn leven in de stad en zijn relatieproblemen achter zich te laten, en te verhuizen naar het platteland, om hier het doel van het leven te ontdekken. Hier leert hij Marie, een karakteristieke boerin, en haar zoon kennen.

avatar van The Eye

The Eye

Aangename verrassing deze film:

Mooi ontroerend rauw plattelandsdrama wat af en toe aangeraakt wordt door prachtige muziek. Prachtig gefilmd en hoogstaand, naturel acteerwerk, met wederom een uitstekende Pavel Liška.

avatar van battlemaniac

battlemaniac

Gezien bij de IFFR-pocket-editie in Groningen.

Indrukwekkende film en zeer goed (en zoals The Eye al aangaf) natural acteerwerk.

Ben blij dat ik deze film nog heb kunnen zien (gezien het feit dat deze helemaal een uitverkochte zaal bij ons had).

avatar van fhflint

fhflint

Een aangename verrassing voor mij bij IFFR Groningen, aangezien ik als vrijwilliger bij deze film was ingedeeld. Helemaal eens met de omschrijving van The Eye.

avatar van mdj

mdj

Vond het opvallend dat de vriendschap met de boerin centraal staat en niet de relaties/relatieproblemen van de hoofdpersoon. De film is enigszins traag, maar dat is niet storend, veel blijft onderhuids en toch pakt ie omdat de hoofdpersoon zo sympathiek is, ontroerend bijna.
Heb nog niet eerder een verkrachtingsscene zo teder in beeld gebracht gezien. Niet dat het goedgepraat wordt, maar het is wel op een dergelijke 'iets' wordt wel op een opvallende manier in beeld gebracht. Al blijft het raar dat de moeder van de jongen die het betreft zich er zo snel overheen zetten.
Prachtige muziek van naar ik later begreep Godar. Ik vermoed dat van zijn cd Mater het stuk Ecce puer gespeeld werd. Alleen al daarom een aanrader deze film.

avatar van Fuentes

Fuentes

Wat wil Petr nu eigenlijk? Dat wordt niet duidelijk. Na een mislukte versierpoging bij de zoon van Marie, gaat hij samenwonen met Marie omdat zij hem simpelweg wel accepteert. Ook al is zij hetero, en hij homo. Voor beiden geldt: bij gebrek aan beter... Nogal pessimistische boodschap. Het zwakke verhaal kan mij niet bekoren.

avatar van Roel_

Roel_

• 2061 stemmen

Fuentes schreef:

De boodschap is heel simpel. Iedereen heeft iemand nodig. Dit kwam erg sterk naar voren in de film. Deze Tsjechische film gaat over echte mensen en hun relaties. Zo echt dat je bijna vergeet dat je een film aan het kijken bent.

avatar van gauke

gauke

De film komt hier op 12 december 2010 op dvd uit.

avatar van Movsin

Movsin

Bohdan Slama haalt niet het niveau van het prachtige "Stêsti" ( Something like Happiness) - eveneens met Pavel Liska - maar blijft in nagenoeg dezelfde thema's hangen : het zoeken naar zelfvertrouwen en geluk, het leven ervaren en het ook ondergaan en het aantonen dat het leven geen wiskundige formule is maar gewoon een geheel van aspecten die er nu eenmaal zijn en van mensen die zo verschillen.

Goede film, zonder hoogtepunten - zal ook de bedoeling niet geweest zijn - maar gewoon de camera nemen en een stukje uit het leven knippen.

Tjechishe films ontgoochelen zelden of nooit.

avatar van gauke

gauke

gauke schreef:

De film komt hier op 12 december 2010 op dvd uit.

De dvd is er nooit gekomen, maar inmiddels heb ik deze oprechte en sombere film, met prachtige geschoten beelden van het Tsjechische landschap, romdom de thema's homoseksualiteit, verlangen, verantwoordelijkheid, vergeving en de grens tussen liefde en vriendschap, kunnen zien met Engelse ondertitels. Het verhaal is zware kost, staat vol symboliek en wordt in een rustig tempo verteld, maar ondanks de treurige stemming is er een hoopvolle boodschap. De cast speelt indrukwekkend en met gevoel.

avatar van Baggerman

Baggerman

Aardige slice-of-life. Ik dacht eigenlijk dat het een standaard romantische comedy rondom Petr en de overjarige Pippi Langkous zou worden, totdat het over een heel andere boeg gegooid werd en Petr van de herenliefde bleek te zijn! Maakte de film ineens een stuk interessanter en verfrissend (voor een Oost-Europese film) dat er gewoon normaal mee omgegaan wordt in tegenstelling tot bijvoorbeeld Septej, waar dat ook zo leek, maar waar ik het einde toch wat vreemd vond.

Liska haalt wellicht niet het niveau van "Stêsti" of "Návrat Idiota", maar blijft toch prima presteren, net als de overige -mij totaal onbekende- cast. Hoewel er in essentie niet vreselijk veel boeiends gebeurt, is het geheel wel leuk om te volgen.

Roel_ schreef:

Dit vat volgens mij het geheel heel treffend samen!

Toch eens de rest van Bohdan Sláma´s oeuvre te pakken zien te krijgen. Tot nu toe nog geen slechte film van de man gezien.