• 9.382.799 stemmen

Vizi Privati, Pubbliche Virtú (1976)

Drama / Historisch | 104 minuten

Genre: Drama / Historisch

Alternatieve titels: Private Vices, Public Virtues / Private Vices and Public Virtues / Loflied op de Zonde / Vices and Pleasures / Private Vices, Public Pleasures

Oorsprong: Italië / Joegoslavië

Geregisseerd door: Miklós Jancsó

Met onder meer: Lajos Balázsovits, Pamela Villoresi en Franco Branciaroli

Gesproken taal: Duits, Frans, Hongaars, Italiaans en Engels

Plot Vizi Privati, Pubbliche Virtú

"Royal passions that rocked a Crown..."

De zoon van Keizer Frans Josef, kroonprins Rudolf, is een jonge en invloedrijke jonge man. Hij heeft zich aan het vaderlijk en politiek gezag onttrokken en leidt een losbandig leven in de vrije natuur met vrienden en vriendinnen. Hij weigert zijn landgoed te verlaten, ondanks dat dit door zijn vader bevolen is. Maar aan het vrolijke leven komt abrupt een einde als zijn vader verschillende gevechtstroepen naar het landgoed stuurt.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Wat zie ik, nog maar 2 stemmen voor een Jancso met la cicciolina ?

Klinkt geil, is het niet. Het handelt zich hier om een typisch jaren 70 manifest over de bevrijding van het politieke lichaam Foucault style, en komt nu helaas over als volstrekt gedateerde hippie kolder en een soort kruising tussen Borowczyk en Caligula, beslist geen Pasolini. Ironisch genoeg heb je als kijker die de seventies niet of niet bewust heeft meegemaakt en sexuele vrijheid als normaal beschouwt, eerder de indruk dat je naar een vernietigende spoof zit te kijken en de komst van de reactionaire baddies die iedereen tegen de muur zetten komt juist als een bevrijding !

Vrijwel de gehele speelduur wordt in beslag genomen door een massa-orgie, klinkt leuk maar zoals gekend is een orgie slechts prettig wanneer je er zelf actief aan meedoet, voor een toeschouwer is het vooral dodelijk saai. Bovendien is uitgerekend la cicciolina-landgenote van de regisseur- hier van allen het minst naakt te zien! Wat we aan naakt zien is niet te prettig: veel venten- ik heb veel meer lullen dan kutten gezien ,maar dat komt misschien omdat ik zoals gekend gay ben-, heel veel lichaamshaar, bleke niet fitte lijven en als toppunt de op zich natuurlijk wel lekkere Caligula-Savoy als... hermafrodiet ! Met een miniscuul pikkie dan nog wel. Expliciete sex zien we slechts even in de hoedanigheid van nb. Laura Betti die de held pijpt.

Wie hier toch nog hoopt op trademark Jancso cinematografie heeft tamelijke pech: er zitten meer dan 300 takes in, al zien we af en toe bescheiden aanzetten tot zijn gekende pan-orgies.

Ook herinnerend aan zijn vroegere werk is het opdraven van een stel boeren ondersteund door volksliedjes, meest echter horen we gekende hoempapa klanken uit de Donaumonarchie.

avatar van Fransman

Fransman

Ja, opvallend weinig belangstelling hier voor deze Jancsó. Zal wel komen omdat het geen typische Jancsó-film is. Geen mooie weidse beeldkaders, geen mooie vrouwen en geen galopperende paarden. pippo il buffone vat het prima samen. Jancso kon dit ook niet in Hongarije maken en moest daarvoor naar Italië en Joegoslavië.

Al weer behoorlijk lang geleden dat ik deze film voor het eerst zag. Was niet aan te komen. Hooguit op een pornosite als je goed zocht. Nu struikel je erover. Hoe moet je deze film zien? Als een veroordeling van de westerse decadentie? Spiegel van de burgerlijke moraal waar de jeugd tegen in opstand komt? Eigenlijk geen idee. Die kruising tussen een soort Borowczyk en Caligula vond ik wel aardig gevonden. Wat grappig is, is dat de film destijds misschien gezien kon worden als verzet van libertijnse vrijheidsdenkers (okee, hippies) tegen de autoritaire macht, nu misschien de reactie ontlokt van 'opgeruimd staat netjes'.

Miklós Jancsó heeft de Mayerling affaire (1889) waarbij kroonprins Rudolf zelfmoord pleegde met zijn geliefde Mary Vetsera, als uitgangspunt genomen en geeft daar een eigen draai aan. Maar het aardige is, dat niet eens is uit te sluiten dat het gegaan is zoals Jancsó het ons voorschotelt. Want wat daar precies gebeurd is, is nooit volledig opgehelderd. En waar Miklós Jancsó in zijn vroegere werk de Hongaarse geschiedenis interpreteert (Hungarian Rhapsody, Red Psalm, The Red and the White) doet hij dat dus met Vizi Privati niet anders. Dus toch een typische Jancsó-film.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Al beter dan de film die ik eerder op de dag heb bekeken maar ondanks de vele naakte lijven die zowat continu te aanschouwen zijn begon deze film na een tijd toch te vervelen. En aangezien de film toch vrij plotloos en de weinige dialogen eigenlijk niet belangrijk waren, de nogal lange speelduur was het aangewezen om deze toch versneld te gaan afspelen.De film is eigenlijk een grote orgie, niet dat er zo geweldig veel seks is, wel vooral veel gedans en gehuppel met weinig of zonder kleren aan. Centrale figuur is de toenmalige kroonprins van Oostenrijk Rudolf die in het echt (althans volgens de officiële bronnen) met zijn minnares zelfmoord pleegde. Dit ging de geschiedenis in als het Mayerling incident, tot grote frustratie van zijn ouders keizer Fran-Josef en Elisabeth (beter bekend als Sisi). Meest interessant is dat ze van Rudolfs minnares Mary een hermafrodiet hebben gemaakt. Met andere woorden ze hadden dus een neplul geplakt op haar schaamhaar want echte hermafrodieten (vrouwen of mannen die zowel een penis en vagina hebben) bestaan enkel in de fantasiewereld. Overigens denk ik dat de hoeveelheid full frontal mannelijk en vrouwelijk naakt ongeveer gelijk was. Een film als deze objectief beoordelen is eigenlijk onmogelijk. De film heeft uiteindelijk naast een hermafrodiet, meer mannelijk naakt dan ik gewoon ben ook nog wat bestiality waar een aantal van de mannen seks hebben met kippen. Laten we hopen dat die arme beestjes er geen trauma hebben aan over gehouden! Neen, dit is er ook weer een om snel te vergeten.

avatar van reporterxyz

reporterxyz

Een half punt voor de tieten en een punt voor de muziek = 1,5 sterren.

Wat een prul