• 8.765.746 stemmen

The Horse Soldiers (1959)

Western / Oorlog | 115 minuten

Genre: Western / Oorlog

Geregisseerd door: John Ford

Met onder meer: John Wayne, William Holden en Constance Towers

• Google Play Bekijk via Google Play
  • Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

• Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot The Horse Soldiers

"John Ford's Thundering Spectacle"

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog wordt een cavalerie-divisie van de Noordelijken erop uitgestuurd om een spoorlijn en een voorraadcentrum van de Zuidelijken te vernietigen. Met de groep wordt een dokter meegestuurd die problemen veroorzaakt tussen zichzelf en de kolonel. Onderweg krijgt een vrouw lucht van de geheime missie en wordt om stil te blijven meegenomen. Tijdens hun tocht komt naar voren dat ieder een andere reden heeft om met de missie mee te gaan.

Col John Marlowe

Otis 'Hoppy' Hopkins

Deacon Clump

avatar van savi_7

savi_7

Wat een zwakke film van Ford en Wayne, had verwacht op een goede leuke film maar dat werd het niet

avatar van waidman

waidman

savi_7 schreef:

Moet je helaas gelijk geven, dit was een van de weinige films van Ford of Wayne die ik nog niet had gezien en kreeg dus gisteren de kans op de BBC. Op zich is het verhaal goed, maar gedurende de film bekroop mij steeds meer het gevoel dat het een werk was om zoveel mogelijk vrienden en bekenden van Wayne of Ford in beeld te krijgen. Het leek ook voortdurend of wayne niet bij de les was, ik vond hem houterig acteren, niet met zijn gebruikelijke flair. Daardoor komt het spel van Holden ook niet uit de verf. Het romantische gedeelte wordt wat afgeraffeld, alleen op het einde van de film komt de kogel door de kerk, vergeef de beeldspraak. De film bood echter wel genoeg kansen voor dramatische diepgang, denk daarbij aan de bezetting van het dorpje, daar had Ford meer mee moeten doen, maar bovenal de scènes met de militaire academie, juist dat was een moment om de film meer diepgang te geven, duidelijk was dat ze niet tegen kinderen wilden vechten, maar om dan domweg weg te rijden en verder daar geen aandacht aan te besteden was een gemiste kans. Het camerawerk is rommelig, geen vloeiende overgangen tussen de scènes maar wel weer het handelsmerk van Ford, prachtige opnames in en van het landschap. De actie was niet overtuigend en werd daarnaast niet goed in beeld gebracht waardoor de indruk ontstond dat ze maar van links naar rechts en weer terug galoppeerden. Als je goed luistert naar de muziek dan hoor je zo af en toe de muziek uit het meesterwerk van Ford, Searchers. Doordat de film wel prachtige opnames heeft en ik een sentimentele dwaas ben voor wat betreft westerns, krijgt de film toch nog een drie, al is het beslist niet het beste werk van Ford of Wayne.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Iets minder dan een aantal andere films van Ford inderdaad. Echter zeker niet slecht. Er waren gemiste kansen(zoals de kindsoldaten en de rol van Wayne, heb hem stukken beter gezien) maar er waren ook goede stukken(geweldige veldslagen, goede rol van Holden). 3.5* met kans op verhoging bij herziening.

avatar van Barfly

Barfly

Jammer, maar deze film vind ik zwaar onder de maat.

Wayne speelt een onbehouwen vlerk en draait opeens 15 minuten voor het einde om in een man met empathie voor de medemens. Vooral bedoeld om een romantisch aspect aan de film toe te kunnen voegen.

Van de hoofdpersonen vind ik Willam Holden als enige iets positiefs aan de film toevoegen. Constance Towers bakt er weinig van en is vooral hinderlijk aanwezig, al vind ik haar in de loop van de film wat beter worden.

De gevechten met de Zuidelijken zien er lachwekkend uit. De strategie van de Zuidelijken is er duidelijk op gericht zo snel mogelijk opgeruimd te worden door de Yankees: Heel hard naar de vijand rennen met een vlag in de hand totdat men neergeschoten wordt. Vooral het treffen tussen de beide partijen in een stadje is ronduit abominabel uitgevoerd.

Het enige interessante aan de film is de (verbale) strijd tussen Wayne en Holden. Holden is beduidend beter op dreef dan Wayne.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Vanochtend op de WDR.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Brr... evenals in The Searchers is die Hank Worden weer een religieuze fanaat. Altijd moet die Ford zijn geloof etaleren in Westerns.

Verder een over-acting (of misschien wel under-acting) Constance Towers.

Een houterige Wayne zit de hele film niet goed in zijn rol.

'Ford-Westerns' verder maar mijden, aan mij niet besteed.

IMDB score: 3/10.

avatar van armand 1

armand 1

Ja ik vindt deze film wel goed smaken verschillen.

avatar van Justinw

Justinw

Gezien op het MGM kanaal,

John Wayne speelde erin en het leek me wel leuk. Maar diezelfde Wayne overtuigde allerminst gezien. Hij speelt een keiharde Kolonel, het enige wat hij dan ook doet is nors kijken en iedereen uitkafferen. En om het helemaal mooi te maken. Krijgt hij aan het einde sympathie voor de mensen om zich heen.

De mensen om hem heen waren ook al niet top. Met die irritante Constance Towers als Miss Hannah Hunter voorop. Ik ergerde me eigenlijk de gehele film aan haar. William Holden doet het nog wel aardig, maar ook hij kan de film niet redden.

De gevechten waren nog wel leuk om naar te kijken, ook al waren ze erg onrealistisch.

Wat overblijft is en erg zwakke film van 2 uur.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Mja, onder de indruk was ik niet echt van The Horse Soldier, maar het was nog wel een redelijk vermakelijke film, al was het eigenlijk niet meer dan een doorsnee western. Wel vind ik de kritiek op John Wayne overdreven. Wayne blijft Wayne en ik vind hem hier ook weer gewoon prima spelen hoor. Holden was wel beter inderdaad. Verder was het verhaal vrij oninterresant en moet de film het voornamelijk nog hebben van de mooie plaatjes en de goeie Wayne en Holden. Deze western zal me vooral blijven herinneren als een western met een hoop gemiste kansen. Een mindere Ford dit, maar hierna zou hij het erg sterke Sergeant Rutledge maken, waarmee hij aantoonde dat hij nog wel degelelijk uitstekende westerns kon maken.

2* voor dit niet echt goeie filmpje.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Grappig detail: volgens de commentaartrack van regisseur John McTiernan bij Predator (1987) gebruikte hij de relatie tussen de personages van Wayne en Holden in The horse soldiers als basis voor de relatie tussen de personages van Arnold Schwarzenegger en Carl Weathers in die latere film.

avatar van Betamax

Betamax

Aardige film.

Zoals een film hoort te zijn uit die tijd.

Overdreven karakters, altijd een knappe dame aanwezig, matige spanning.

Ik heb wel genoten ondanks de bijna twee uur en de soms vreemde wendingen.

avatar van trebremmit

trebremmit

Op blu-ray verkrijgbaar!

Dvd Beaver

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Aardig.......niet meer en niet minder: 3,0

avatar van LuukRamaker

LuukRamaker

• 1986 berichten

Een film over de Amerikaanse Burgeroorlog, door John Ford en met John Wayne. Als er dan ook nog eens bij staat dat het een western is, is mijn interesse al gauw gewekt. Het stond daarom bij voorbaat al vast dat ik het wel een aardige film zou vinden, maar meer dan dat is het helaas niet gebleken. Ik zat er wel naar te kijken en het was wel leuk om een snel geprikkelde John Wayne te zien, maar op de een of andere manier boeide het niet. Het verhaal sleepte me niet mee, laat staan dat het zich naar een bepaald punt toe richtte. Er gebeurde van alles, maar het had over het algemeen weinig invloed op het verloop van de film, waardoor van echte spanning geen sprake was.

De muziek uit de Amerikaanse Burgeroorlog is altijd fijn om te horen en met het inzetten van die muziek tijdens de openingstitels werd de toon meteen gezet. Je zit van af het begin in de ouderwetse oorlogssfeer en dat houdt voortdurend aan. Het viel me wel op dat de film het in het begin van kleine dingen moest hebben. Het herhaaldelijk met de hand tegen een lantaarn aanstoten tijdens het salueren bijvoorbeeld. Geinige details die opvallen als je niet op het puntje van je stoel zit, maar er, in plaats daarvan, een fijn en luchtig sfeertje hangt zoals dat hier het geval is. Dat dit geen immens serieuze film zou zijn wist ik dan ook wel van te voren en dat was ook een van de redenen om The Horse Soldiers eens een kans te geven, maar ik kan niet zeggen dat er een gulden middenweg is gevonden tussen de serieuze aangelegenheid die zich in de film voordoet en de wat komische manier waarop Wayne zijn films doorgaans maakt.

De beide Johns hebben samen veel betere films gemaakt en daarom valt deze film wel wat tegen. Het lijkt een beetje een tussendoortje dat op halve kracht gemaakt is. Wayne speelt een beetje eenzelfde soort rol als hij in de zo'n tien jaar eerder gemaakte cavalry trilogy speelde, met als groot verschil dat nu niet de indianen maar de zuidelijke Amerikanen als zijn vijand fungeren. Ford was weer de regisseur en Wayne kwam hiermee in een vertrouwde omgeving terecht, waarbij uiteraard ook op zijn minst een van zijn vaste sidekicks aanwezig moest zijn. Toch mag hij blij zijn dat hij steun kreeg van William Holden. Zonder hem was de film een veel grotere teleurstelling geweest. De iets teveel aanwezige Constance Towers was ik daarentegen liever kwijt dan rijk.

avatar van Metalfist

Metalfist

I didn't want this. I tried to avoid a fight!

De samenwerkingen tussen Ford en Wayne leveren altijd wel iets interessants op. Het hoeft niet perse een degelijke film te zijn (They Were Expendable bijvoorbeeld is niet schitterend) maar er is altijd wel een zekere aantrekkelijkheid in te vinden. The Horse Soldiers is één van de weinige samenwerkingen tussen de mannen met dezelfde voornaam die ik nog niet had gezien en het was hoog tijd om daar eens verandering in te brengen. De DVD ligt al geruime tijd te wachten en hem gisteren maar eens opgezet.

Had alleen toch wel net iets beter verwacht. Wayne en Ford hebben een aantal uitmuntende films op hun naam, maar hier hebben ze er allebei weinig zin in precies. Niet zo verwonderlijk als je bekijkt dat Ford de film zijn drive was verloren na een ongeval op set (veteraan stuntman Fred Kennedy, die al in meerdere Ford films was te zien, stierf ten gevolge van een mislukte stunt) en dat Wayne met zijn gedachten al bij de productie van The Alamo was en dit meer als een manier zag om wat extra geld in die film te kunnen steken. Niet hun beste werk dus en toch is dit op zich nog altijd wel een aangename twee uur. Dit soort civil war taferelen heeft me altijd wel kunnen boeien en Ford slaagt erin om beide partijen toch wat menselijk af te beelden. Interessantste scène is degene waar het Zuiden besluit om een kadettenschool de strijd in te sturen, al is het jammer dat dat wat met een sisser afloopt. Uiteindelijk moet Wayne aan het einde in de armen vallen van de vrouw in het geheel en dat gebeurt hier weer zo krampachtig, wat wel vaker het geval is in films van Wayne, dat het lachwekkend wordt.

Wayne was dus aan het dagdromen over zijn nieuw project maar zelfs een standaard Wayne is nog altijd een uitstekende Wayne. Beste scène is misschien wel zijn (korte) relaas tegen Hannah wat er met zijn vrouw is gebeurd. In de film botst het geregeld tussen Wayne en zijn tegenspeler, William Holden. Blijkbaar konden beide heren in het echt ook niet goed met elkaar overweg (ze hebben allebei kort na de film verkondigt dat ze nooit meer met de andere zouden samenwerken) en dat geeft de nodige vonken. De twee kemphanen worden bijgestaan door Constance Towers die met haar Zuiders accent wat kleur bij de Yankees moet brengen, maar echt goed lukt dat niet. Towers schmiert en tiert zonder overtuiging. Verder de gebruikelijke bijrollen van bijvoorbeeld een Hank Worden, altijd leuk om te spotten.

Mjah, Ford blijft op zich wel een degelijke regisseur en ook Wayne kan eigenlijk weinig verkeerd doen bij mij, maar zelfs ik heb door dat beide mannen er niet echt volledig bij waren. Horse Soldiers is en blijft op zich nog wel een vermakelijke zit, maar is wel één van de zwakste samenwerkingen tussen beide iconen.

avatar van trebremmit

trebremmit

Apart dat deze zo laag scoort, vond het een prima film met uitstekende rollen van Wayne, Constance Towers en Holden. Bijna in elke film van Ford gaat het over een tocht, een route die men maakt met een groep en in die groep zitten allemaal tegengestelde karakters, zo ook in The Horse Soldiers.

avatar van mr rumson

mr rumson

Ondanks de lage score hier hoopte ik gezien het verhaal dat deze western mij toch wel zou liggen .

Maar na deze western gezien te hebben was ik toch wel wat teleurgesteld .

Het is geen slechte western maar gezien het verhaal had men hier veel meer mee kunnen doen .

Zo word in het begin van de film gesproken over een plan om de zuidelijke spoorlijn te vernietigen .

Omdat dit diep in het zuiden moet gebeuren is het een gevaarlijke missie .

Nog gevaarlijker is het om na de aanslag op het spoor weer naar huis te keren .

Omdat het zuidelijke leger jacht zal gaan maken op de aanslagplegers.

Er word dan ook vanuit gegaan dat er maar slechts een klein groepje soldaten weet te overleven.

Tot zover gaat deze film dan ook goed, en als men dan daadwerkelijk aan deze gevaarlijke missie begint verwacht ik dan ook de nodige avonturen te zien te krijgen .

Maar helaas krijgen we als kijker weinig avontuur te zien .

De aanslag en de vernielingen op en rond de spoorweg is nog wel om aan te zien.

Maar wat dan volgt is lachwekkend om te zien als een groepje zuidelijke soldaten in een dorpje de tegen aanval opent.En zich zo overhoop laten knallen en dat terwijl er toch genoeg gebouwen staan om zich in te schuilen of van daaruit aan te vallen .

De terugreis verloopt vervolgens zonder te veel problemen al zien we nog een aanval van wat kindsoldaten. En op het einde zien we dat de Noordelijke Cavalerie onder leiding van Wayne met niet al te veel moeite een brug kunnen oversteken .

Ja de Zuidelijken hebben dan nog wel wat kanonnen maar waarschijnlijk stonden daar de lopen van krom want veel raakten ze niet .

Ook komt er niemand van de zuidelijke op het idee de brug op te blazen zodat de Noordelijke niet de oversteek kunnen maken en als ratten in de val zitten.

Zo lukt het Wayne dan ook vrij aardig om zowat alle manschappen veilig terug naar huis te loodsen .

Wat overblijft is een western die er verzorgt uitziet en mooie plaatjes oplevert .

Zoals een grootte groep Cavalerie soldaten is machtigmooi om te zien .

Ook de rit door het moeras is mooi om te zien maar veel te kort.

Hier had men meer tijd voor kunnen uittrekken zodat men daadwerkelijk het gevoel krijgt dat het een lange gevaarlijke tocht naar huis is.

Waarin ziektes op de loer liggen of gevaarlijke water slangen die op elk moment in het moeras toe kunnen slaan.

Ook had de western hierdoor een meer broeierige sfeer meegekregen.

Ondanks dat ze op zuidelijk grondgebied zitten zien we weinig conflicten tussen het Noorden en het Zuiden .

Al met al een aardige western maar wel een die mij het gevoel gaf van een gemiste kans .

Had dan ook graag gezien wat Sam Peckinpah hier mee gedaan had na de western The Wild Bunch b.v

avatar van Movsin

Movsin

Middenmoot western met een typische John Wayne (stijfhoofdig, stoer, eigenzinnig, zich zelf bewust, hard maar tot inkeer komend naar het einde toe en tenslotte vallend voor Cupido) in een film, eigenlijk met een flauwe plot (naar het schijnt evenwel gebaseerd op een in de oorlogsannalen vermelde gebeurtenis), maar af en toe mooi omwille van de fotografie (paarden in moeras, colonne ruiters in de verte...). Karikatuur en westernhumor ontbreken niet.