• 9.373.071 stemmen

Met onder meer: Hanna Zetterberg, Dan Håfström en Börje Ahlstedt

Gesproken taal: Zweeds

Releasedatum: 19 december 1985

Plot Ronja Rövardotter

In de nacht dat Ronja, dochter van roverhoofdman Mattis, wordt geboren, klieft een hevige bliksem de burcht van Mattis in tweeën. Roverhoofdman Bork, de aartsvijand van Mattis, wordt diezelfde nacht vader van een zoon, Birk, en betrekt heimelijk de andere helft van de burcht. Terwijl Ronja en Birk onafscheidelijke vrienden worden, liggen Mattis en Bork voortdurend met elkaar overhoop. Wanneer vreemde soldaten het gebied onveilig maken, worden de twee roverhoofdmannen gedwongen samen te werken.

FisherKing

Misschien wel de beste 'Kinder' Film ooit. Ik kan er nog steeds niet genoeg van krijgen. Naar het boek van Astrid Lindgren (een van haar beste) en schreef zelf ook het script. Wonderlijk mooi in beeld gebracht door Tage Danielsson (die kort na het voltooien van de film aan huidkanker overleed) Hanna Zetterberg zet een heel overtuigende Ronja neer (en speelde jammer genoeg later ook nooit meer) .

Wordt door sommige wel beschouwd als de beste Zweedse film.

avatar van GerwinF

GerwinF

Leuke kinderfilm idd!

Raar dat ik deze film niet in De SpeelfilmEncyclopedie (4e editie) kan vinden

avatar van hugohei

hugohei

Hij staat keurig onder twee namen in de vijfde editie.

Ene Olle Hellbom zou eerst de regie doen, maar overleed tijdens de voorbereiding. Tage Danielsson overleed kort na voltooiing... Wat is dat toch ?

Het is een prachtfilm, en fascinerend - dat staat buiten kijf. Maar 'beste Zweedse film ooit'... Stiller, Sjöstrom, Bergman, Widerberg...

FisherKing

Bergman Natuurlijk... Ik haalde alleen maar een tekst aan van sommige viewers.

FisherKing

Komt morgen op TV; Helaas bij de ZDF !

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Goh, ik had hier zelfs nog nieteens op gestemd, en dit was nog wel de film die ik in m'n jeugd het vaakst heb gezien. In het Duits, weliswaar, maar dat deed van de pret niks af. Pure nostalgie, ik wou vroeger zelf ook altijd dolgraag in zo'n grot wonen, zelf vissen en koken enzo. Die vrijheid, lijkt me heerlijk.

3.5 sterren

bioscoopzaal schreef:

Ik herken het. Astrid Lindgren gebruikt dat thema vaker. Ik wou dat ik toen de vrijheid had die Pipi had.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Ik had inderdaad ook wel zo'n koffer vol goudstukken willen hebben, al was het maar om jezelf buikpijn te eten aan zuurstokken. Waar is de tijd ... *diepe zucht*.

avatar van lita80

lita80

Een van mijn favorieten: ben zelf opgegroeid in Noorwegen, en in Scandinavie speelt mythologie en vreemde beestjes een grote rol!!!! De thema's spreken me erg aan, vooral vrijheid!!!

FisherKing

Yep! Maar is ook een heel universeel thema hier.

avatar van Justice4All

Justice4All

Jeugdtheater Hofplein te Rotterdam heeft een theatervoorstelling tot feb. '04 geloof ik

avatar van Wouter

Is deze op dvd te krijgen (met ondertiteling die ik snap)?

FisherKing

Helaas niet, ben al anderhalf jaar op zoek.

avatar van KillaJah

KillaJah

Inderdaad een prachtige film. Ik heb hem wel 10 keer gezien als ik klein was. Vooral die kleine wezentjes vond ik enorm grappig "waffe doe se da, waffe doe se da?" :d

avatar van Tha Flow

Tha Flow

Weer een echte jeugdsentimentfilm. In mijn herinnering een film met een hele mooie sfeer mede ook door het zweedse (noorse?) taaltje. EN natuurlijk naar het boek van Astrid Lindgren. Daar herinner ik me ook nog de Gebroeders Leeuwenhart van trouwens, vond ik ook een hele mooie film. En ik herinner me nog de naakte mannen die door de sneeuw gingen rennen. Dat dat me dan weer bij blijft.

avatar van lngrid

lngrid

Tha Flow schreef:

Die maakten op mij ook grote indruk, toen ik als 10-jarige ofzo de film voor het eerst zag

avatar van eerdekes

eerdekes

Hadden we eens gezien met school in lager onderwijs ...

best ok filmpje !

avatar van lngrid

lngrid

Deze vakantie weer het Ronja-gevoel gehad. Je fietst door het mooiste dal dat je gezien hebt, de smalle weg loopt halverwege tussen de rivier beneden en de toppen van de bomen hoog boven je hoofd. Je suist omlaag maar hoeft niet te remmen, de vlinders fladderen nog net voor je fiets weg, het ruikt naar kruiden en je weet dat de vakantie nog ruim 3 weken duurt...

Andersom werkt ook: als ik de film heb gezien ben ik vrolijk, wil ik naar buiten, rennen, zingen.

Whaaaa! Wiehoe! Ronja gaat naar 5*

avatar van GerwinF

GerwinF

Hahaha....je hebt me wat enthousiaster gemaakt. Zag hem vorige week weer, blijft leuke film. Van 3,5->4,0 sterren.

avatar van pieuwah

pieuwah

echt een heeele goeie verfilming van het boek, absoluut

avatar van danuz

danuz

Wohoo, ik vind hem net ! Wat vond ik dit vroeger vet zeg

4 sterren voor pure nostalgie!

avatar van SmuttWars

SmuttWars

Mooi boek en een waardige verfilming

avatar van lieloo

lieloo

Door deze film...die ik ook al teveel heb gezien. Vanaf me jeugd is het begonnen en daarna steeds weer bewonderd. Maar door deze film dus ben ik naar scandinavie vertrokken, voor 2 maanden. Heerlijk en stiekum is het daar echt zo. Zoooo mooi, zooo groots en wild. Ik heb er van genoten. En de film geniet ik steeds weer van een vrolijke, op groei film, over het leven in een burcht met je familie als roversbende...Super voor mij een 5!!!

avatar van Grietje99

Grietje99

Superfilm! Vroeger vaal gekeken en sinds een maand of 2 heb ik hem ook op dvd! Mijn kinderen zijn er helemaal wild van, wat mij dan ook weer goed doet, een goede film blijft ook zonder alle special effects van nu gewoon leuk voor de kinderen van nu!

Grietje99 schreef:

en sinds een maand of 2 heb ik hem ook op dvd!

Oh ja ? Waar gekocht ?

avatar van swoppy

swoppy

Mijn vrouw en ik waren zo onder de indruk van deze film over een heerlijk vrij roverskind in de zweedse bossen, dat toen we een zoontje kregen met een laag geboortegewicht (2 kg.) , we hem de naam hebben gegeven van Ronja's vader Mattis, omdat zo'n klein kereltje wel wat rovers-inspiratie kon gebruiken. Nou, dat hebben we geweten

Heerlijke film; voor ons een 5!

Mooi verhaal !

Maar waar blijft de DVD ?

avatar van tsjidde

tsjidde

Volgens mij is er alleen maar een DVD te koop met Zweedse subs.

avatar van deppfan

deppfan

Als kind heb ik deze heel vaak gekeken, ik vond het een heerlijke film. Laatst nog een keertje gezien met m'n zusje en het blijft een heel mooi filmpje in die zweedse bossen.