• 9.375.042 stemmen

When Borat Came to Town (2008)

Documentaire | 85 minuten / 58 minuten (ingekorte versie)

Genre: Documentaire

Speelduur: 85 minuten / 58 minuten (ingekorte versie)

Alternatieve titels: Carmen Meets Borat / Carmen vs Borat

Oorsprong: Nederland / Roemenië

Geregisseerd door: Mercedes Stalenhoef

Gesproken taal: Engels en Roemeense

Releasedatum: 4 december 2008

Plot When Borat Came to Town

'Carmen Meets Borat' volgt Carmen, een Roemeense puber die zich los probeert te maken van de mensen die haar liefhebben om de post-communistische malaise van haar land te ontvluchten. Ze wil in Spanje werken, maar verandert van gedachten als de filmploeg van komiek Sacha Baron Cohen, alias 'Borat', haar dorp aandoet. De commotie rond de film van Borat verandert het dorp op drastische wijze.

avatar van Mug

Mug

De Nederlandse inzending voor de oscars in de categorie beste documentaire. In premiere tijdens het IDFA festival, in de filmtheaters vanaf 4 december. Een (verkorte tv-)versie is vanavond te zien op BBC4.

avatar van Chuck Taylor

Chuck Taylor

• 1953 stemmen

Stond een leuk artikel over in de Volkskrant. Ben een groot fan van de Borat film, en ben er nu juist wel in geinteresseerd hoe het dorpje en de personen er in werkelijk uitzien - in tegenstelling tot hoe ze worden geportretteerd in de Borat film.

Was net ook bij de Wereld draait Door. Cohen/Borat komt opeens wel over als een gigantische lul hoe hij die mensen zo gebruikt heeft, beetje jammer.

avatar van gotti

Niets dan lof in de Volkskrant. Ben reuze benieuwd...

avatar van lykathea

lykathea

kos schreef:

Ach ja, je kan het ook iets té serieus nemen.

Omg ik wordt 2 seconden neergezet als een aborteur! Dat ben ik helemaal niet!!

Toch, de uitzending heeft wel m'n interesse gewekt. - Dat die mannen naar die studio gingen zonder tolk is alvast even hilarisch als de film zelf.

lykathea schreef:

Ach ja, je kan het ook iets té serieus nemen.

Omg ik wordt 2 seconden neergezet als een aborteur! Dat ben ik helemaal niet!!

Dat is ook zo. Maar die mensen leven in een andere wereld als wij, die kunnen zoiets geen plaats geven. Dat maakt het wel treurig.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Met die dertig miljoen in het vooruitzicht hadden ze dan weer helemaal geen probleem...

Vind je dat heel gek?

Bedankt. Ik heb de poster geplaatst.

avatar van Flavio

Flavio

Vermakelijke documentaire, die eigenlijk toevallig tot stand kwam. Het eerste deel gaat over Carmen, haar leven in het dorpje (dat vrij vertaald Modder heet), haar dromen over een leven in Spanje, en het is een soort lang uitgesponnen portret van City folks.

Maar dan komt Borat, en de film gaat de focus leggen op wat zijn komst in het dorpje heeft gedaan. Het post-Borat deel van de docu laat vooral zien hoe jaloezie, wantrouwen en hebberigheid het dorp verscheuren, en is tragikomisch van opzet. Want er werd toch gegniffeld om opa die in zn zondagse pak naar Londen afreist, om de sluwe advocaat die de argeloze bewoners miljoenen in het vooruitzicht stelt, om de hulpeloze mannen die zonder een woord Engels te spreken iemand van 20th century proberen te spreken te krijgen- en daar wringt ook de schoen.

Want de geschiedenis herhaalt zich: opnieuw worden de bewoners neergezet als tot alcoholisme neigende, naieve, geldbeluste analfabeten. En misschien zijn ze dat ook wel. Maar waar Carmen met begrip en sympathie gefilmd wordt, wordt de rest van het dorp toch wel een beetje gebruikt als (tragi-)komisch vertier. Ik ben benieuwd wat de bewoners na de Borat-film hiervan vinden.

avatar van Nohands

Nohands

Nu word dat dorp twee keer gebruikt dus.

“Vast in de modder”

Je dorp zal maar ‘modder’ betekenen. Dan ben je al zo goed als verdoemd natuurlijk. In Roemenië is het zo gesteld met het dorpje Glod, dat dus letterlijk ‘modder’ betekent. Regisseuse Mercedes Stalenhoef – die drie jaar geleden indruk maakte met haar debuutfilm Ik Wil Nooit Beroemd Worden – belandde per toeval in dit dorpje, waar haar oog viel op Carmen, het meisje achter de bar. Ze vond haar zo interessant, dat ze terug ging om een documentaire over haar te maken. En toen was er tijdens het draaien opeens Borat. Weet u het nog? Dat gekke, besnorde typetje uit Kazachstan, vertolkt door de Britse komiek Sacha Baron Cohen. Want laat deze nu juist het dorpje Vlod hebben uitgekozen om hier één van zijn scènes voor zijn gelijknamige film te draaien. Stalenhoef bleek niet om Borat heen te kunnen en vlocht hem op een subtiele manier in het verhaal van een meisje dat probeert te groeien in een omgeving waar al jaren alles is uitgebloeid.

De gehele recensie:

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

lykathea schreef:

[quote="kos"Omg ik wordt 2 seconden neergezet als een aborteur! Dat ben ik helemaal niet!!

Ik zou me heel erg gekwetst voelen als ik in een soortgelijke positie zou verkeren. Voor het oog van de wereld neergezet worden als iets wat je helemaal niet bent en wat je ook nooit zou willen zijn.

avatar van lykathea

lykathea

avatar van Lui

Lui (crew films)

Is deze ergens te koop?

avatar van gotti

Draait voorlopig eerst nog in de bioscoop...

avatar van funland

funland

kan iemand me uitleggen waar deze film over gaat?

avatar van J.S.

J.S.

De korte inhoud lijkt me duidelijk genoeg niet?

avatar van gotti

En even de linkjes aanklikken helpt ook...

avatar van wiehoe

wiehoe

Flavio schreef:

Ja ik eigenlijk ook wel. Heb de documentaire net gezien, maar ik kan nou niet zeggen dat ik in Borat nou zo'n vertekend beeld heb gezien. Het is ongeveer hetzelfde, maar dan zonder de satirische grapjes.

Of deze documentaire een goed beeld geeft van de plaatselijke bevolking weet ik niet, maar ik kan nou niet zeggen dat Borat nou zo slecht was tegenover deze mensen. Ik had meer het gevoel van: Wij hebben een slechte leefomstandigheid, Borat is geweest en die toont ons dorp op een satirische manier, en nu gaan wij proberen geld van hem te krijgen.

Geen slechte documentaire. Ik kan begrijpen dat de jongedame in deze film droomt van een toekomst in een westers land.

avatar van vinnie2000

vinnie2000

genoten hoor van deze documentaire. en grappig concept van de maakster om dit dorpje iut te zoeken

avatar van Mug

Mug

Even voor de puristen onder ons. Canvas zendt de volledige versie uit. NL2 toont de (voor tv) ingekorte versie. Aan u de keus...[de dvd opzetten is natuurlijk ook nog een optie]

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Ik ga dan tóch voor de ingekorte versie op NED2 volgende week dinsdag!

Want ik wil morgen héél graag "The Horse Boy" kijken, en die komt (ongeveer) tegelijkertijd op TV!

avatar van voskat78

voskat78

Ik ga voor de Canvas versie, heb de Horse boy a gezien.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

wiehoe schreef:

Makkelijk gezegd, ik denk dat jij toch ook wel in verweer komt als iemand jou en je familie voor lul zet tegenover de hele wereld door je glashard voor te liegen (als het zo is gegaan). Dat hij er ook nog miljoenen aan overhoudt is dan nog tot daaraan toe, maar als je al geen rochel bezit kan ik me voorstellen dat je je helemaal flink genaaid voelt.

Maar goed, ik vind Borat als resultaat erg leuk, jammer van de wijze waarop. Vreemd trouwens dat de zaak is afgewezen omdat de aanklacht niet gespecificeerd genoeg was. Broddelwerk van advocaten dus, maar het zou me niet verbazen als die mensen iets ondertekend hadden zonder te weten wat..

Dat vind ik wel een gemiste kans, er wordt geen aandacht besteed aan de behandeling/afhandeling van de zaak, een reactie van 20th Century Fox, etc. Je moet er nu maar vanuit gaan dat Borat de boel inderdaad heeft voorgelogen. Ik heb het nooit zo op documentaires die slechts een kant van het verhaal laten zien. De rode draad is weliswaar het tragische verhaal van die meid, maar het smeuïge zit 'em natuurlijk in het Borat-verhaal waarmee de docu bekend is geworden en waarvoor iedereen kijkt.

Verder hangt er onbedoeld inderdaad een zweem van leedvermaak, hoewel je dat al snel krijgt als je registreert in zo'n kansloos dorp. Vooral in London is het knullig dat niemand ze bijstaat.

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

Een leuke en goede tragikomische documentaire. Ergens vind ik het wel heel erg jammer voor die mensen van dat dorp. Ze kunnen het geld veel beter gebruiken dan 20th Century Fox(of misschien zelfs die advocaten). Het neemt eigenlijk niet weg van het feit dat ik Borat nog altijd een leuke film vind, maar hij had toch wel eerlijker moeten zijn tegenover die dorpelingen of hun meer moeten betalen. hoeveel hadden ze ook alweer gekregen, 3-5 euro fzo?

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Bottleneck schreef:

Om op terug te komen: ze schijnen inderdaad een contractje te hebben getekend. Dat verklaart de juridische afgang en het "onaffe" einde.. Zoiets hadden ze wel mogen vermelden in de docu. Neigt een beetje naar stemmingmakerij door een incompleet te beeld geven i.p.v. twee kanten van het verhaal.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Er is voor mij nogal wat onduidelijkheid over deze film. Want wat is nou eigenlijk de enige échte officiëele titel?

IMDB vermeldt "When Borat Came to Town" als hoofdtitel. En in sommige gidsen (en op NOS Teletekst) staat weer vermeld: "Carmen vs Borat"...

En waarom staat op IMDB als productieland de U.K. vermeld?