• 9.375.132 stemmen

When Borat Came to Town (2008)

Documentaire | 85 minuten / 58 minuten (ingekorte versie)

Genre: Documentaire

Speelduur: 85 minuten / 58 minuten (ingekorte versie)

Alternatieve titels: Carmen Meets Borat / Carmen vs Borat

Oorsprong: Nederland / Roemenië

Geregisseerd door: Mercedes Stalenhoef

Gesproken taal: Engels en Roemeense

Releasedatum: 4 december 2008

Plot When Borat Came to Town

'Carmen Meets Borat' volgt Carmen, een Roemeense puber die zich los probeert te maken van de mensen die haar liefhebben om de post-communistische malaise van haar land te ontvluchten. Ze wil in Spanje werken, maar verandert van gedachten als de filmploeg van komiek Sacha Baron Cohen, alias 'Borat', haar dorp aandoet. De commotie rond de film van Borat verandert het dorp op drastische wijze.

avatar van Flavio

Flavio

Vermakelijke documentaire, die eigenlijk toevallig tot stand kwam. Het eerste deel gaat over Carmen, haar leven in het dorpje (dat vrij vertaald Modder heet), haar dromen over een leven in Spanje, en het is een soort lang uitgesponnen portret van City folks.

Maar dan komt Borat, en de film gaat de focus leggen op wat zijn komst in het dorpje heeft gedaan. Het post-Borat deel van de docu laat vooral zien hoe jaloezie, wantrouwen en hebberigheid het dorp verscheuren, en is tragikomisch van opzet. Want er werd toch gegniffeld om opa die in zn zondagse pak naar Londen afreist, om de sluwe advocaat die de argeloze bewoners miljoenen in het vooruitzicht stelt, om de hulpeloze mannen die zonder een woord Engels te spreken iemand van 20th century proberen te spreken te krijgen- en daar wringt ook de schoen.

Want de geschiedenis herhaalt zich: opnieuw worden de bewoners neergezet als tot alcoholisme neigende, naieve, geldbeluste analfabeten. En misschien zijn ze dat ook wel. Maar waar Carmen met begrip en sympathie gefilmd wordt, wordt de rest van het dorp toch wel een beetje gebruikt als (tragi-)komisch vertier. Ik ben benieuwd wat de bewoners na de Borat-film hiervan vinden.

avatar van gotti

“Vast in de modder”

Je dorp zal maar ‘modder’ betekenen. Dan ben je al zo goed als verdoemd natuurlijk. In Roemenië is het zo gesteld met het dorpje Glod, dat dus letterlijk ‘modder’ betekent. Regisseuse Mercedes Stalenhoef – die drie jaar geleden indruk maakte met haar debuutfilm Ik Wil Nooit Beroemd Worden – belandde per toeval in dit dorpje, waar haar oog viel op Carmen, het meisje achter de bar. Ze vond haar zo interessant, dat ze terug ging om een documentaire over haar te maken. En toen was er tijdens het draaien opeens Borat. Weet u het nog? Dat gekke, besnorde typetje uit Kazachstan, vertolkt door de Britse komiek Sacha Baron Cohen. Want laat deze nu juist het dorpje Vlod hebben uitgekozen om hier één van zijn scènes voor zijn gelijknamige film te draaien. Stalenhoef bleek niet om Borat heen te kunnen en vlocht hem op een subtiele manier in het verhaal van een meisje dat probeert te groeien in een omgeving waar al jaren alles is uitgebloeid.

De gehele recensie:

avatar van Bottleneck

Bottleneck

wiehoe schreef:
maar ik kan nou niet zeggen dat Borat nou zo slecht was tegenover deze mensen. Ik had meer het gevoel van: Wij hebben een slechte leefomstandigheid, Borat is geweest en die toont ons dorp op een satirische manier, en nu gaan wij proberen geld van hem te krijgen.

Makkelijk gezegd, ik denk dat jij toch ook wel in verweer komt als iemand jou en je familie voor lul zet tegenover de hele wereld door je glashard voor te liegen (als het zo is gegaan). Dat hij er ook nog miljoenen aan overhoudt is dan nog tot daaraan toe, maar als je al geen rochel bezit kan ik me voorstellen dat je je helemaal flink genaaid voelt.

Maar goed, ik vind Borat als resultaat erg leuk, jammer van de wijze waarop. Vreemd trouwens dat de zaak is afgewezen omdat de aanklacht niet gespecificeerd genoeg was. Broddelwerk van advocaten dus, maar het zou me niet verbazen als die mensen iets ondertekend hadden zonder te weten wat..

Dat vind ik wel een gemiste kans, er wordt geen aandacht besteed aan de behandeling/afhandeling van de zaak, een reactie van 20th Century Fox, etc. Je moet er nu maar vanuit gaan dat Borat de boel inderdaad heeft voorgelogen. Ik heb het nooit zo op documentaires die slechts een kant van het verhaal laten zien. De rode draad is weliswaar het tragische verhaal van die meid, maar het smeuïge zit 'em natuurlijk in het Borat-verhaal waarmee de docu bekend is geworden en waarvoor iedereen kijkt.

Verder hangt er onbedoeld inderdaad een zweem van leedvermaak, hoewel je dat al snel krijgt als je registreert in zo'n kansloos dorp. Vooral in London is het knullig dat niemand ze bijstaat.

avatar van Theunissen

Gisteren op NED 2 gezien en wat een heerlijke documentaire was dat. Deze documentaire was minstens zo hilarisch als de film Borat. In de film Borat krijg je een goede weergave van het verfilmde dorp. Mijn god wat een stel idioten en asocialen wonen daar. Die gasten waren alleen maar uit op geld en het maakte ze geen ene moer uit hoe Borat ze te kak heeft gezet. Geld geld geld en nog eens geld was het enige wat ze wilde hebben. Toen die loesche joodse advocaat erbij werd gehaald waande ze zich al miljonair. Ze begonnen al te denken om het hele dorp op nieuwe te bouwen en er een sap fabriek te bouwen

Heerlijk om te zien hoe alles in duigen viel en dat ze op het einde van de documentaire er nog slechter voorstonden dan aan het begin. De loesche joodse advocaat dacht trouwens ook alleen maar aan het geld. Wat een arrogante kwal van een advocaat was dat. Hij liet ze ook nog eens mooi barsten op het einde. Dat Borat ze maar een paar euro heeft gegeven is natuurlijk triest, hij had beter een tandarts naar dat dorp kunnen sturen (hoewel daar ook niets meer van te redden viel).

Als Borat deze documentaire zou zien (heeft hij waarschijnlijk ook) zou hij zich kapot lachen. Ik kan niets anders zeggen dat het dorp gekregen heeft wat het verdiende namelijk NIETS. Boontje komt om zijn loontje.

avatar van Maartenn

Maartenn

Een aardige documentaire, die naar mijn mening toch op sommige plekken aan diepgang mist.

De geregisseerde scenes, bijvoorbeeld dat ze bij oma op bezoek gaat, zitten er zo dik bovenop, dat het de kijkbaarheid van de totale documentaire niet ten goede komt. Dat is jammer, want naar mijn mening had de docu er dan nog beter uit gezien.

Ook de losse eindjes zoals de rechtszaak die er nooit komt hadden van mij wel iets meer aan elkaar mogen worden geknoopt, zonder dat dat ten koste had hoeven gaan van het vrij open einde.

Al met al een aardig documentaire, maar het had op sommige plekken in de nuances wat beter doordacht mogen zijn van mij.