• 9.373.066 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Terry Gilliam

Met onder meer: Michael Palin, Harry H. Corbett en John Le Mesurier

Plot Jabberwocky

"Jabberwocky: the monster so horrible that people caught the plague to avoid it"

Na de dood van zijn vader gaat de jonge Dennis Cooper naar de stad waar hij enkele avonturen moet doorstaan. De stad en het koninkrijk worden bedreigd door een verschrikkelijk monster genaamd 'Jabberwocky'. Zou er iemand zijn die het beest kan stoppen, en wie zou dat dan aandurven?

Dennis Cooper

Mr. Fishfinger

King Bruno the Questionable

The Other Squire

1st Herald

avatar van jacom

jacom

enkele grappige momenten

maar zeker geen geweldige film

***

Melkor

inderdaad, er zaten wel redelijke momenten bij maar toch geen waardige film, zeker niet voor een Monty Python, hoewel deze niet echt een echte Monty Python is.

avatar van Sjoerd

Sjoerd

Melkor schreef:

Waarom is hij geen echte Monty Python dan? Omdat hij altijd de "tekenfilmpjes" maakte? Hij deed toch nog wel redelijk vaak in de scetches mee hoor...

Melkor

Ik vind gewoon dat deze humor aanzienlijk minder is dan in de andere delen, en ook de andere acteurs maken dit geen echte Monty Python. Ik (en ik ben zeker niet de enigste) vind dit de zwakste Monty Python.

PS: wie is die hij waar je over schreef ?

avatar van Sjoerd

Sjoerd

Melkor schreef:

PS: wie is die hij waar je over schreef ?

Dit is ook helemaal geen Monty Python film...! Ik dacht dat je doelde op de regisseur (een lid van Monty Python), maar dat was dus niet zo.

avatar van Wouter

Gilliam liet de naam 'Monty Python' bij de rechter van de film halen.

Melkor

dat is dan ook weer opgelost

avatar van Purmerend

Purmerend

Veel te weinig humor helaas! 2*

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Beetje een rommelige film, volledig in de lijn van The Holy Grail, maar dan net iets minder grappig. Wel erg leuk om te zien hoe Gilliam fragmenten van het gedicht The Jabberwock (van Lewis Carroll, uit Through the Looking Glass) in het script heeft verwerkt. Alleen met het monster zelf doet hij uiteindelijk bitter weinig, maar dat kan op zich niet zo'n kwaad, want het beest ziet er toch niet uit.

Maar op het monster na is de look van de film wel dik in orde, en maakt vooral Michael Palin met zijn gebruikelijk naïeve charme veel goed. En gelukkig is er toch nog één one-liner waar ik helemaal dubbel om lag:

"I saw a doctor once, but he didn't see me. I was hiding".

3 sterren.

mister blonde

nog niet half zo leuk als Holy Grail of Life of Brian. het niveau van die twee films werd slechts op 3 of 4 momenten gehaald. op zich al een prestatie. het eerste moment was de scène waar de door Bioscoopzaal beschreven one-liner in zat.

het leukste moment was waarschijnlijk dat de ridders verstoppertje gingen spelen, omdat door de gevechten wel erg veel ridders sneuvelden.

- Where is the winner?

*We haven't found him yet.

- Is that good?

* Oh, Yes, that makes him a true Warrior.

of zoiets. en zo waren er nog wel een aantal leuke momenten.

heb slechts een paar keer echt hard moeten lachen, maar heb wel de hele film met een lekker gevoel zitten kijken. 3 sterren.

Wouter schreef:

Gilliam liet de naam 'Monty Python' bij de rechter van de film halen.

En terecht. Dit is een "pure" Gilliam en heeft niets met Monty Python van doen.

Want wat is deze film briljant bij herziening. Zo vol van detail, zo'n tijdsgeest over de middeleeuwen proberen te geven en een ongekende diepgang, gecombineerd met een uitgeslepen humor.

En het is de subtiele humor, die er ook inzit, the bishop and the king refererend naar het schaken en ook nog eens vele verwijzingen naar Det Sjunde Inseglet.

Die scene met de Koning en zijn dochter en raadsman, tijdens dat tournooi, is echt fantastisch.

Joke van de dag: Mr Fishfinger en zijn familie

Ongekend dat dit op zo'n laag gemiddelde staat. 4.5* Briljante Gilliam.

En ik eis een herziening van El Ninjo

avatar van empirekees

empirekees

He, John Le Mesurier van Dad's Army. En Harry H. Corbett van Steptoe & Son.

FisherKing

Ja, fantastische cast (en casting, want alles klopt). Erg goed gedaan voor een ontzettende lowbudget film.

avatar van The One Ring

The One Ring

Ik ben een beetje een fan van The Holy Grail en Life of Brian, maar deze vond ik een stuk minder leuk. Bijna geen enkele leuke grap. Wat me al helemaal niet beviel was de scene waarin de zwarte ridder tegen de Jabberwock vocht. Een vrij lang gevecht die niet boeiend is en geen humor heeft. Het is niet compleet slecht (vooral het einde vond ik wel grappig), maar over het algemeen niet speciaal.

FisherKing

Dit is géén Monty Python film, dus waarom vergelijk je hem daarmee ?

avatar van davidov

davidov

omdat het wel heel erg dichtbij komt?

FisherKing

Nee, want dat is nu juist de "onterechte" kritiek hier.

mister blonde

als je dit nog niet kan vergelijken met Monty Python... en dan met name Holy Grail.

FisherKing

Deze is héél anders van toon, en draagt een duidelijk Terry Gilliam-stempel. De humor is ook veel anders van toon hier. Minder absurd, meer Alex van Warmerdam-achtig. Wellicht dat daarom de film zo'n lage waardering krijgt.

Eigenlijk het enige directe raakvlak met Monthy Python is het acteren van Michael Palin in de lead-rol. (en een co-regie van Gilliam)

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Als je dan toch graag wil vergelijken, doe dat dan met bijvoorbeeld The Fisher King, of met Brazil...

mister blonde

ben het niet me jullie eens. vind dat er wel erg duidelijke partonen zijn met vooral Holy Grail. de manier van vertellen, de wijze waarop de humor gebracht werd, veel dialogen. niet onaardig, maar slechts op een paar momenten ook echt zo leuk.

maar goed ik heb Brazil in de bestelling staan, dus wellicht heeft die film meer raakvlakken.

avatar van The One Ring

The One Ring

Voor de duidelijkheid, ik vergeleek deze film met de Monty Pythonfilms omdat hij op de Monty Pyhton-dvd-set stond. Ik wil hem best met Brazil vergelijken, maar die heb ik nog niet gezien. Ik wil hem wel zijn, maar ze hebben hem niet bij de videotheek (ze hebben er bijna niks van boven de jaren 90).

FisherKing

Prima, is me duidelijk nu

Dustyfan schreef:

ik heb inmiddels Brazil gezien, maar als je werkelijk vindt dat Jabberwocky meer weg heeft van Brazil dan van Holy Grail, stel ik voor de drie films opnieuw te gaan zien. deze film lijkt in veel mindere mate op Brazil...

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Ik bedoelde die vergelijking niet qua film, maar vanwege het feit dat deze film en Brazil beide van Terry Gilliam zijn, terwijl hij in The Holy Grail 'slechts' co-regisseur is.

De overeenkomsten zitten dan ook met name in de details... vormgeving en dergelijke.

avatar van Devastation HCT

Devastation HCT

Het grote verschil tussen The Holy Grail en Jabberwocky zit hem toch meer in de crew. Vooral qua screenplay. Aan de van HG hebben meer mensen meegeschreven dan aan Jabberwocky. Helaas is de humor van Jabberwocky af en toe te flauw en ik zie vaak de grap er niet in. Het wordt wel goed gemaakt met een satirisch beeld van de middeleeuwen. Het cliché verhaal maakt het er niet beter op.

Toch nog een 3.0* omdat het interessant en vermakelijk was.

Dustyfan schreef:

hij is samen met de andere Terry gewoon hoofdregisseur in Holy Grail... de vormgeving en dergelijke vond ik overduidelijk inspelen (maar dan veel minder qua kwaliteit) op het monthy python gegeven...

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Onplezierig en saai. Gilliam's slechtste, met stip. 1,5*

avatar van EmDee

EmDee

Zeker geen topper deze Gilliam.

Wel af en toe briljante absurde humor met onder andere de discussie over de flying hogfish.