• 9.374.084 stemmen

Geregisseerd door: Reuben Atlas en Jerry Rothwell

Met onder meer: Rudy Kurniawan, Laurent Ponsot en Bill Koch

Plot Sour Grapes

"True Story - Fake Wine"

Documentaire over de veiling van fijne en zeldzame wijnen die geteisterd werd door namaak en bedrog. Een vervalser raakte bevriend met rijken en machtigen en verkocht voor miljoenen dollars frauduleuze wijn aan hoogstaande veilinghuizen. De bescheiden jonge Rudy Kurniawan verwierf de reputatie van een wijnkenner en wist zich te omringen met een aantal van de vurigste wijnkenners uit de high society. Maar toen Bill Koch, een vermaarde Amerikaanse verzamelaar, en Laurent Ponsot, een Bourgondisch wijnproducent, verdachte flessen ontdekten startten ze een onderzoek naar een van de meest ingenieuze schandalen uit onze tijd.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van tattoobob

tattoobob

Wijn is een kleine hobby van me dus voor mij best intressant dit.

avatar van Valii

Valii

Prima docu over een onwaarschijnlijke zwendel in een intrigerende wereld. Goed materiaal, mooi opgebouwd en humoristisch. Prachtig hoe de jongensachtige Rudy de pretentieuse 'fine-wine' wereld een hak zet. Zelden met zoveel plezier een docu gekeken.

Aardige docu.

Sowieso is dat hele wijnwereldje best grappig. Zit vol opgeblazen eikels en mensen met véél te véél geld, daarnaast komt er ook aardig wat marketing en mythevorming bij kijken, maar toch is het ook wel weer grappig hoe zo iets relatiefs simpel (een drankje) uitgegroeid is toch zo iets gespecialiseerd.

En dan komt er zo'n jong ventje dat wereldje binnenvallen, met aardig wat charme te koop, en gaan de poppen aan het dansen. De opbouw is misschien iets te opportunistisch (men wil het graag iets té mysterieus hebben), heel subtiel is het ook niet, maar gaandeweg ga je je toch afvragen wat er net achter de persoon Rudy zit.

Vond het vooral leuk dat beide kanten hun verhaal mogen doen, al blijft Rudy zelf wel volledig uit de docu (behalve wat archiefmateriaal dan). Er blijft zelfs op het einde nog enige mystiek over zijn persoon hangen, verder zitten er best wat kritische noten naar het wereldje zelf in, maar toch ook veel warmte en passie. Een goeie mix van verschillende invalshoeken.

Grootse cinema is het niet, maar verder wel een redelijk opgezet mystery waar ik verder het bestaan niet vanaf wist. Duurt gelukkig ook niet te lang en ondanks dat het soms wat overdreven Amerikaans aandoet toch geloofwaardig.

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Haha wat een geweldige docu. Niet alleen visueel heel tof gemaakt, een superboeiend onderwerp én zowel voor- als tegenstanders aan het woord, ook nog eens hilarisch. Sour Grapes gaat over een Aziaat die uit het niets opeens op het wereldtoneel verschijnt van de Bourgogne wijnen. Een charmeur, een kenner en bovendien een fraud. Echt met verbazing gekeken, daarnaast is het aangevuld met enorm veel persoonlijk beeldmateriaal wat superinteressant is. Sowieso, die hele business is vrij interessant: mensen met waaaaay te veel geld kopen zeer oude flessen wijn puur voor het hebbeb: omdat ze zo zeldzaam zijn weet toch niemand hoe het smaakt. En dan komt er dus deze Aziaat, die er geniaal op inspeelt.

Dit gaat denk wel in de top 5 van mijn favo docu's. Alles klopt

avatar van missl

missl

Top docu die aan de ene kant de wereld van de wijnkopers belicht ( ik had geen idee dat daar zoveel geld in om ging) aan de andere kant een nieuwe speler in de wijnwereld volgt. Heel mysterieus opgezet en daardoor blijft het interessant.

avatar van reteiP

reteiP

Heb me goed geamuseerd met deze docu. De docu heeft vele elementen die dit interessant maken, je leert wat bij, er is wat mysterie, wat geschiedenis, onverwachte bad guys en onsympathieke rich guys. Ook voor wie niets met wijn heeft is dit een aanrader.

avatar van Mr Thee

Mr Thee

Het is al opgemerkt: het mysterie. Eerst deed het me enkel denken aan een Amerikaanse versie van de Keuringsdienst van Waarde. Dan wordt plots duidelijk dat het karakter van Rudy duidelijker wordt en zijn motieven vager. De beelden van de af en toe wat lallende Rudy, zorgen aan voor vragen en het mysterie. Wie is deze man? Wie stond er achter de camera/ telefoon? Ik heb dat gemist. Mensen hebben sympathie voor een vreemde snuiter. Als kijker -met enige voorkennis- ben ik natuurlijk bevooroordeeld, maar dan nog: een sympathieke man? Eerder een heel handig ventje. Een engnekje ook wel. De man bralt veel, heeft wel kennis van zaken. En ja die rijke mannetjes zijn ook aan het brallen. Ook wel weer “gewoon”. Kroegtalk. En dan terloops opmerken dat ie mensen bedriegt! Ha! Wat een leip! Natuurlijk zijn het rijken, machtige mensen, die hij bedriegt, maar ach het zijn voornamelijk mensen met een dure hobby. Ze zijn in geld en status heel groot, maar in wijnkennersland, gewone levensgenieters. Hoe eerlijk is een straf vraagt zijn advocaat zich af? De slachtoffers die in beeld kwamen leken hem nauwelijks te haten, eerder te waarderen. Maar goed en in de VS zou het tenminste om de het schuld gaan, niet om de gevolgen, althans...wellicht was de daad zo uniek dat de straf voldoende bestraffend moest zijn. En dat sluit mooi aan bij het: familieverhaal…het bleek een onafgeronde toegift. Niet het enige mysterie dat er bleef. Het mysterie zit nog steeds in de plek en de herkomst van de pakweg 10.000 flessen. Hoe gaat het nu met Rudy? En Ponsot, heeft uitstekende reclame!

avatar van pop

pop

Ik heb me prima vermaakt met deze docu. Grappig en tegelijkertijd schrijnend hoe een aantal rijkaards omgaan met deze fraude die hen zelf treft. Ergens ontkennen ze het gewoon. Dat ze er geen biefstukje minder om hoeven te eten is duidelijk. Maar uiteindelijk zitten ze wijn te drinken en mee te pronken die zo fake als wat is.

Zoals iedere goede/meester oplichter is Rudy een aardige, innemende en zelfs gulle persoonlijkheid. En heeft kennis van zaken. Uiteindelijk blijkt alleen dat laatste recht te blijven staan. De rest is zo fake als zijn eigen gebrouwde wijn.

avatar van mrklm

mrklm

Peperdure advocaten vinden dat iemand die uit wanhoop een moord pleegt voor een tientje veel harder aangepakt moet worden dan een berekenende bedrieger die voor talloze mensen voor duizenden, soms wel miljoenen heeft opgelicht. Deze documentaire bevat verrassend veel videobeelden van Rudy Kurniawan, het brein achter een wijnzwendel die hier tot in detail wordt uitgelegd, vele slachtoffers eiste en daarvoor - ondanks zijn peperdure advocaten - lange tijd de cel in moest. Best interessant, maar draait vrij lang om de hete brij heen en is niet heel spannend.