• 9.377.389 stemmen

Law Abiding Citizen (2009)

Drama / Thriller | 109 minuten / 118 minuten (director's cut)

Genre: Drama / Thriller

Speelduur: 109 minuten / 118 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: F. Gary Gray

Met onder meer: Gerard Butler, Jamie Foxx en Leslie Bibb

Releasedatum: 10 december 2009

Plot Law Abiding Citizen

"Justice at any cost."

Clyde Shelton is een wrak na de brute inbraak in zijn huis, waarbij zijn vrouw en kind in koelen bloede vermoord worden. Al zijn woede en frustratie komen pas echt naar buiten als de dader door een juridische deal met beginnend aanklager Nick Rice niet de straf krijgt, die hij verdient. Tien jaar later neemt Clyde het recht alsnog in eigen hand en belandt in de cel. Tot verbijstering van Nick Rice begint de wraak van Clyde dan pas echt. In hoog tempo worden aanslagen gepleegd op advocaten en rechters, die destijds bij de zaak betrokken waren. En stuk voor stuk worden ze opgeëist door Clyde, die nog steeds opgesloten zit in zijn cel…

Nick Rice

Kelly Rice

avatar van dwid

dwid

Topper !

Spannend, je blijft kijken, goeie actie, goed acteer- en filmwerk, oftewel zoals ik al zei, een topper !

Leuk dat je Gerard Butler als good guy ziet en hij draait geniaal door tot bad guy... Het eind had van mij ook iets anders gekunt...

Ik vond deze film top!! echt een aanrader als je van spannende films houd en van gevangenis films , dodelijk tot het eind is deze film ,je moet deze film gezien hebben heb em al 2 keer zelfs gezien echt goed is ie.

avatar van Betamax

Betamax

Ik was door een collega getipt over deze film.

Wat een super tip.

Zit deze film goed in elkaar zeg.

Blijft boeien van het begin tot het eind.

En voor wie ben je eigenlijk???

Voor Fox of voor Butler.

avatar van tal1b

tal1b

Béétje over de top op een gegeven moment.
Na een wat traag begin begon de film goed op gang te komen.
Maar naarmate het einde naderde, werd het wel wat flauw allemaal, te opgeblazen, en niet overtuigend.
Beide hoofdrollen werden goed neergezet, dat wel.

SiD3Sp|N schreef:
Ik vond het einde juist perfect. Het was volgens mij dan ook echt de bedoeling dat je naarmate de film volgde steeds minder sympathie kreeg voor hem, want wat hij

ahum, sympathie blijft.. het wordt elleen erg aangedikt, bovendien, neemt nick (foxx) uiteindelijk zélf ook het recht in handen. met de hele raad achter hm.
hoe radeloos kan je zijn.
Langleve het rechtssysteem
moraal vh verhaal, wie het laatst het woord heeft, wint

avatar van Toontje35

Toontje35

Spannende thriller met een goed verhaal. Jammer dat de film naar het einde wat ongeloofwaardig wordt

Butler is prima

avatar van queenie

queenie

Gisteren eindelijk gezien en ik moet zeggen voor mij is het een echte topper. spannend vanaf het begin tot einde. Het einde vond ik perfect, niets mis mee.

4½*

avatar van Jozz

Jozz

Na het zien van deze film was ik nogal verrast door een aantal negatieve reacties hier. Oke, het plot is een tikkeltje ongeloofwaardig, maar als je daar doorheen kijkt is het wel degelijk een sterke film. Gedurende de hele film vraag je je af hoe hij het toch allemaal voor elkaar krijgt en dat houd de spanning er flink in.

Ik was vooral onder indruk van het sterke acteerwerk van Butler. Ik zag hem kort voor deze film in PS I Love You, een totaal andere rol, die hij ook goed vertolkte. Het was leuk om te zien hoe hij hier ineens een compleet ander personage kon neerzetten.

een onderhoudende thriller met een boeiend verhaal, 4* voor deze!

avatar van filmsz

filmsz

Wat een super film leek te gaan worden, werd toch mooi verpest met het einde, zonde. Die Foxx vond ik ook maar weinig aan.

avatar van Nieksnut

Nieksnut

Jozz schreef:

Ja, ik kan ook wel een film maken waarin ik - zo het lijkt - onverklaarbare dingen doe zodat je je continue afvraagt: 'Hoe doet ie dat?' en het dan een heel slecht en omslachtig en ongeloofwaardig einde eraan breien.

Het hele plezier van het niet weten hoe ie het allemaal doet word teniet gedaan door de zwakke verklaring. Daar ga ik dus niet omheen kijken, dat is het plot, nogal essentieel. Als je A kijkt moet je ook B kijken.

avatar van Purmerend

Purmerend

Ik schrok me echt helemaal rot toen die mobiel van de rechter tegen haar hoofd ontplofte. Echt een heelijke thriller, hoe doet ie dat, hoe krijgt ie het voor elkaar.

avatar van JohanG

JohanG

Goede thriller. Vooral de eerste helft was sterk. Geniaal vond ik de scene in de rechtbank waar Butler de rechter compleet in de war brengt met zijn pleidooi voor Borgtocht.

Ik ben het wel met een aantal reacties hier eens dat het de tweede helft van de film soms wel een tikkeltje over de top werd. Waar je de eerste helft nog begrip en respect hebt voor Butler, wordt dit tegen het einde van de film toch wel steeds minder en vraag je je af of je nou aan de kant van Butler of Foxx moet gaan staan.

Dit is daarentegen ook wel weer een sterk punt van deze film. Het heeft tussen neus en lippen door toch wel sterke kritiek op de wijze waarop het rechtssysteem in elkaar zit en zet je aan het denken over wat rechtvaardig en de juiste manier van handelen is in dergelijke situaties.

Maar buiten dat is het toch voornamelijk een spannende en lekker wegkijkende thriller met een prima plot.

Deze film zit goed in elkaar..

Veel spanning en mooi om te zien dat een good guy kan veranderen in een bad guy.

Je vraagt je ook de hele film af hoe hij dat doet..

tot dat...

beetje maf einde maar goed.

avatar van jorriroosen

jorriroosen

een van ouds spannende triller met hier en daar een moderne twist. De film heeft ook genoeg te kort komingen maar de spanning en verassende twist niet op het einde maar na zo ongeveer 60 min wanneer de eerste advocaat vermoord word (levend begraven) krijgt van mij de meeste credits.

Maar het einde vond ik toch een beetje een tegen valler meer een rambo over de top einde. Zo van 'don't fuck with me' dat had van mij niet gehoeven. Al met al een geslaagde triller die eigelijk in het midde piekt.

Wanneer je van spanning houd en ook niet vies bent van wat bloed en brains is dit zeker een aanrader. Ik had hem dan ook graag een 4 gegeven maar door het einde bleven er toch wat dingen knagen en geef daarom een 3.5. Wie weet gaat het nog omhoog maar zeker niet omlaag.

avatar van Tjeerdd

Tjeerdd

Toppertje,

Spannend van begin tot eind. Op meerdere momenten zeer verassend en oververwacht + heel goed geacteerd.

Je vraagt je af wie de goodguy is en wie de bad. Eigenlijk zijn ze dat beide, maar toch elkaars ''vijanden''. Dat maakt de film leuk en interessant.

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Erg toffe actiefilm, een van de betere die ik heb gezien de laatste tijd. het einde van ik erg vet, ben daar niet vies van .

Butler is btw echt een badass, goede acteur.

avatar van miesmol

miesmol

Toontje35 schreef:

Butler is prima

Inderdaad beetje jammer , maar blijft heel erg goed.Zeker een 2e keer kijken waard.

avatar van Frenkstarz

Frenkstarz

Geweldige film!! Alleen jammer dat het einde wat lijkt te zijn afgeraffeld. Maar buiten dat is het echt een topper.

avatar van neles24

neles24

Top film . Al tijdje terug gezien maar zit nog steeds in me kop. Ga hem volgend jaar zeker nog een keer kijken 4 ****

avatar van schram101

schram101

Wat een film!

Jamie Fox is sinds ik hem zag in Colleteral één van mijn favorieten en ook hier stelde hij mij niet teleur, hoewel het toch Butler is die hier de show steelt. Ook hem apprecieer ik graag. Samen spelen ze twee ijzersterke rivalen die verwikkeld raken in een kat-en-muis spel wat soms behoorlijk spannend is.

De film is boeiend van begin tot eind en vrij verassend van tijd tot tijd. Het einde is er één om over te twisten maar ik kon het wel waarderen.

Heerlijk dat de film ook geen kant kiest, het laat je respect voor beide partijen opbrengen en dat is erg mooi gedaan.

avatar van eldorado

eldorado

Top film! Beetje de verkorte versie van Prison Break

Jamie Foxx vond ik minder

avatar van Ya' Qub

Ya' Qub

Goede film !

Echt te begrijpen wat 'n mens kan drijven.

Tot het verrassingselement érg spannend, zwakt dan af .

Maar toch een film die iets toevoegt aan de hoeveelheid (tv)crimi's van tegenwoordig.

avatar van vwtune

vwtune

Top film! heb me enorm vermaakt, en daar gaat het om bij een film kijken.

avatar van angel-eyes18

angel-eyes18

Toppertje....

Vond alleen Jamie Fox niet overtuigend , voor de rest goeie film.

avatar van parapapapaap

parapapapaap

Een goede thriller, met een zwak plot.

avatar van Filmpje1

Filmpje1

Purmerend schreef:

Ja echt he, ik schrok me ook echt de pleuris.

Echt een top triller, Ik heb heerlijk zitten smullen achter mijn tv scherm hij is ook totaal niet voorspelbaar vind ik heerlijk, alleen ben ik het wel met mede gebruikers eens dat ik het einde niet helemaal geweldig vond maarja dat verwacht je ook niet

avatar van bauwens

bauwens

super goeie film! Veel mensen vinden het einde niet goed, maar van die mensen ben ik er niet een. Vooral de twist dat de napalm in zijn cel stond vond ik heel goed. Het was wel een beetje standaard en cliché dat hij ook "de medewerker in de buitenwereld" was, maar dit vond ik niet storen of zo. Super spannende film met hele ziek gruwelijke stukjes erin.

avatar van polopolo150

polopolo150

Een paar maanden geleden zat ik naar de nederlandse reviews te kijken over deze film op het internet, en ze waren vrij mager... Een paar weken geleden keek ik naar deze site om te kijken wat mensen van deze film vonden, en dan zag ik dat het 4 sterren was... dus tja... ik ging maar kijken.

En daar ben ik toch wel blij mee. Deze thriller is geweldig in elke vorm. Er is goed geacteerd, de tempo ligt precies in het goede moment, en het meest absurde wat een mens kan doen als wraak schrikt de kijker wel, maar je blijft gewoon kijken wat het volgende wraak moment zal zijn. Ik heb me enorm vermaakt met deze film, bij het einde van de film kreeg ik toch een gevoel van "Wow, deze film is echt heel goed! Maar, moet het echt zo aflopen."

En dan heb ik het niet zozeer dat hij tunnels heeft gegraven onder de gevangenis. Dat was niet eens zo heel erg. Maar het ging meer om de kleine momenten tussen de spannende scene's aan het einde van de film wat het een beetje verpeste. Want het komt bijna altijd weer terug in de cliche momenten van een hoge baas (in dit geval de burgermeester) die weer van alles een groot probleem maakt, en zegt dat alle mensen in de stad bang van Butler is, en de stad streng bewaakt wordt, terwijl de kijker helemaal niks merkt van de mensen in de stad.

Dus dat was wel een teleurstelling van deze film, en daarnaast is deze film niet zo uniek. Het deed me wel heel erg denken aan de film 'Fracture'. Alleen heeft deze film meer gruwelijke momenten tussen.

Maar ik heb me vermaakt met deze film, een thriller wat bjina leek als 'de perfecte thriller' totdat je steeds meer het einde zag komen van de film. Een mooi verdiende 4,5*

P.S.: Bij die reviews op internet, zag ik dat deze film heel voorspeelbaar is... hadden jullie dat ook? Want voor mij was bijna niks in deze film voorspeelbaar.

avatar van Filmpje1

Filmpje1

@ polopolo150 idd, zie mijn eerdere bericht

avatar van Elineloves

Elineloves

I'll bet you take it up the fuckin' ass to, bitch!

Wow! Wat een héérlijk film! Ik hou wel van dit soort psychologische thrillers. Ongeloofwaardig? Ja. Onrealistisch? Ook. Storend? NEE!

Ik heb genoten van het kat en muis spel tussen Foxx en Butler, en hoewel Butler niet direct het 'Michael Scofield' achtige type is vond ik hem zeker niet slecht in deze rol. Ook hier blijft hij ontzettend charismatisch. Genoeg spanning, genoeg actie, genoeg humor...

Ja, ik vond hem goed! Thumbs up!

avatar van Warner Brothers

Warner Brothers

Vind dit echt een topper!