• 9.376.876 stemmen

Met onder meer: John Cusack, Chow Yun-fat en Ken Watanabe

Gesproken taal: Duits, Japans, Mandarijn en Engels

Releasedatum: 2 september 2010

Plot Shanghai

Eind 1941 arriveert geheim agent Paul Soames (John Cusack) in het Chinese Shanghai om de moord op een bevriende collega te onderzoeken. De stad is bijna helemaal in handen van de Japanners en de onderlinge spanning is voelbaar. Om de zaak op te lossen moet Paul diep in de mysterieuze wereld van de lokale machthebbers duiken, maar zonder vijanden te maken. Dat laatste lijkt onmogelijk te worden als Paul een verhouding krijgt met Anna (Gong Li), de vrouw van een machtige Chinese gangsterbaas.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Paul Soames

Anna Lan-Ting

Anthony Lan-Ting

Richard Astor

Leni Müller

Cabaret performer

avatar van Billy-Pilgrim

Billy-Pilgrim

Shanghai is absoluut een sfeervolle film. De acteurs verrichten uitstekend werk. De shots zijn voortdurend erg mooi en alles ziet er authentiek uit. Vooral de combinatie van Amerikaanse, Britse, Duitse, Chinese en Japanse acteurs vond ik erg interessant. Het grootste minpunt van de film was toch wel het verhaal, wat een lading spanning miste voor mijn gevoel. Ik vond de situatie tussen Cusack en Li erg interessant. Maar de machtsspelletjes die door de verschillende partijen gespeeld worden tijdens de film beleef ik niet intens genoeg. Ik had ondanks alles het idee dat ik niet genoeg meegesleurd werd in het verhaal, maar had niet het idee dat dit door de acteurs kwam, die mij juist wel boeiden. Voor mensen die van sfeervolle films houden zeg ik: absoluut zien! Voor mensen die geïnteresseerd zijn in WOII in het verre oosten: ook zeker zien! Ik wist hier zelf nog betrekkelijk weinig over. Maar als je een film wilt zien die je beetpakt en niet meer los laat, dan is Shanghai niet aan te raden.

avatar van Montorsi

Montorsi

Een moderne versie van Casablanca vind ik het, en dan ben ik helemaal niet zo'n fan van die film, maar die straalt dan toch wel een stuk meer klasse uit dan Shanghai.

Ben het dan ook niet bepaald eens met Rosicky en Billy-Pilgrim. Veel van de sfeer die de film had moeten dragen is afwezig doordat Shanghai (de stad) er zo vreselijk blikkerig uitziet. Viel me al vanaf de eerste scenes op. De stadsaanzichten komen regelrecht uit de computer, iets wat niet bepaald bijdraagt aan het gevoel wat de regisseur wil overbrengen. Daarnaast vond ik dat de muziek elke vorm van sfeer gewoon overstemde, klonk echt nergens naar.

Ik kan me ook eveneens niet vinden in de lof voor de acteurs in het algemeen. Cusack is echt een acteur met de uitstraling van een zak hooi die zich in de verste verte niet kan meten met zijn equivalent Bogart in Casablanca, gewoon echt geen acteur die je in dit soort films moet stoppen, elke emotionelere scene draait hij alleen al met zijn mimiek in de soep. Dan was ik nog een stuk meer te spreken over Yun-Fat Chow en Watanabe.

Dan is het verhaaltje nog wel aardig, maar ook weer niet iets wat we nog nooit hebben gezien. Veel mystery zit er ook niet in vond ik trouwens, want dan zouden alle detective/spionnen-verhalen wel het predikaat Mystery mee mogen krijgen.

Senitmenteel en gezapig. 2*

avatar van wwelover

wwelover

Een prettige thriller, die vooral heel sfeervol is, al gaat het me te ver het een film-noir te noemen. Maar het is wel wat anders dan wat tegenwoordig vaak zien. Toch word de film nooit echt briljant. Het verhaal is wel interessant, maar redelijk voorspelbaar. Vind het ook zo jammer dat ze begonnen met deze intro, en vervolgens 2 maanden teruggaan. Zo weet je al min of meer wat er gaat gebeuren. En de voice-over af en toe vond ik een beetje too much. Dus de gedachte van Cusacks personage, een kopie van de bekende detective/mysterie films van vroeger. Muziek was wel aardig, en ook de actie was in orde. Verder was het visueel erg aantrekkelijk, al was de laatste shot wel overduidelijk een animatie.

De cast is dik in orde. John Cusack is niet de meest briljante acteur, maar hij doet het wel okay. Maar het zijn vooral Ken Watanabe en Li Gong die me opvielen. Watanabe is de laatste echt goed bezig.

avatar van james_cameron

Middelmatige film, ondanks de degelijke cast en de verzorgde decors. Voornaamste probleem wordt gevormd door de afstandelijke personages en de abstracte dialogen, die ervoor zorgen dat je als kijker niet meeleeft met de hoofdpersonen. Intriges genoeg, maar het wil maar niet spannend of meeslepend worden.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Ik vind dit nu eens wel een goede film.

De sets en de sfeer zijn om te beginnen grandioos. Je waant je al meteen van de eerste seconde in het Shanghai van begin jaren '40, een plek vol corruptie, moord en verraad. Alles wordt zo schitterend duister weergegeven, als een echte film noir.

Het verhaal klinkt als een combinatie van Casablanca en The Quiet American, maar biedt ook heel veel nieuws. Het tijdsbeeld wordt ook schitterend weergegeven.

De acteerprestaties zijn ook dik in orde. Ik kon Cusack wel smaken als hoofdrolspeler, maar ook Ken Watanabe, Chow Yun-Fat en vooral Gong Li hebben schitterende rollen.

Duister, spannend, een mysterie dat stap voor stap ontrafeld wordt en dat alles meesterlijk geregisseerd en gefilmd. Een magistrale film noir, wat mij betreft.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Om de woorden van mijn voorganger te herhalen : mooie film met een interessant verhaal en uitstekend geacteerd, ook door Cusack, die hier één van zijn betere prestaties neerzet. Het Shanghai uit WO II is een perfecte setting voor een sfeervolle film-noir als dit, een smeltkroes van volkeren, een broeinest van verzet en geweld tijdens de Japanse bezetting. Spionage en politieke intriges zijn nooit ver weg, en de personages steken veel complexer in elkaar dan je zou denken. Ook de link met Pearl Harbor zat goed . Het geheel heeft iets ouderwets over zich maar dat hoort er gewoon bij.

avatar van stinissen

Uitstekende film met weer eens een meer dan verdienstelijke rol van John Cusack en de soms wonderschone Li Gong ook de rest van de cast is top o.a. Yun-Fat Chow,Ken Watanabe,David Morse en de nog jonge maar veel belovende Duitse Franka Potente als Leni.

De aankleding is perfect net zoals het tijdsbeeld en de setting de film neemt je in een greep om je niet meer los te laten heel veel onderhuidse spanning, kort om een aanrader en een waardige 20000 ste stem.

avatar van Theunissen

Mooie film die ook nog eens redelijk boeiend was. Het verhaal was best aardig en ook de verfilming ervan. De beelden zagen er regelmatig fraai uit en gaven een goed tijdsbeeld weer. De cast deed het overigens ook goed met name John Cusack en toch ook Li Gong die er ook nog eens fraai uitzag. Ik heb me prima vermaakt met deze film.

avatar van blurp194

blurp194

Mooie en indrukwekkende film - absoluut geen film noir, dat vind ik toch echt iets heel anders - en ook absoluut geen vergelijking met Casablanca - dat is echt een heel ander soort film.

Of het nou is omdat ik niet goed opgelet heb of omdat het verhaal te warrig is, ik vond zeker de eerste helft niet heel spannend. De tweede helft dan wat meer, maar ook toen wat moeite om m'n aandacht er bij te houden.

Shanghai als achtergrond, gebouwen en bijpassende locaties qua interieur zijn mooi in beeld. Ook de nogal vaak langskomende regenbuien passen goed en dragen bij aan de donkere sfeer die over de film ligt. Qua camerawerk is wat mij betreft alles prima in orde.

David Morse heeft een kleine rol, waarin hij gelukkig eens niet op mijn zenuwen werkt - ik vond hem in St. Elsewhere al irritant en onsympathiek, en dat is nooit meer goed gekomen. Franka Potente heeft een veel te klein rolletje, jammer. Ken Watanabe en Chow Yun-Fat - allebei favorieten - zitten prima in hun rol. Gong Li ook, en ze is ook precies het soort opvallend mooie maar ook mysterieuze verschijning die je in dit soort spionnenmysterie zou verwachten. Maar de chemie met Cusack die er toch zou moeten zijn om het verhaal daarin wat diepte te geven mist. Cusack's personage zelf heeft motieven genoeg om gepassioneerd te zijn, maar dat komt op mij ook niet echt over - hij wordt schijnbaar nooit boos, loopt geen stap harder, laat geen traan om wat er allemaal gebeurt.

Vooral dat is het wat de film voor mij echt mist - en daardoor komt het verhaal ook niet op gang, denk ik. Binnenkort maar eens herzien, benieuwd of ik dan op hetzelfde uitkom.

avatar van Film Fan

Film Fan

Zeer mooi in beeld gebracht drama. Hoewel ik Cusack niet altijd even overtuigend vond acteren liet Gong zien hoe het moest. CGI was ook niet niet altijd even goed maar er bleef een prima beeld hangen van een Shanghai aan het begin van de oorlog. Het verhaal was goed te volgen en bleef spannend. Waarom bij de typering van deze film Film-Noir staat is me een raadsel want dat moet natuurlijk Drama zijn.

avatar van Zeriel

Zeriel

Goed gemaakte film noir, vooral visueel dik in orde. Doch voorspelbaar met weinig originaliteit.

Ik ben geen Cusack-fan, en ook hier speelt hij weer een vrij fletse rol. Waardoor zijn personage maar niet wil boeien, hij blijft oppervlakkig. Jammer dat ze hem weer ingezet hebben ipv een acteur met meer diepgang.

avatar van Decec

Decec

Ik vond heel goede Mysterie/Thriller film...

Uitstekend acteerwerk...

Heel spannend verhaal...

Prachtig HD mooi kwaliteit...

Uitstekend achtergrond muziek (Dolby Digital)...

Zeker aanrader...

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Het was best wel een goede film. Het verhaal is redelijk spannend en ik persoonlijk vond het niet echt voorspelbaar. John Cusack is niet echt mijn favoriete acteur maar op zich zette hij hier wel een goede rol neer. Alleen het gehele sfeertje eromheen had iets fakes. Ik kan het niet uitleggen maar het decor van de stad en alles eromheen vond ik gewoon niet zo mooi. Een beetje neppig. De foto's die tussendoor kwamen vond ik wel origineel gevonden. Ben wel blij dat het niet zo'n zoetsappig eind goed, al goed slot had. Op zich kwamen ze wel op het schip maar uiteindelijk gaan ze toch elk hun eigen weg.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Schitterende film die een lust is voor je ogen en ook erg mooi is opgebouwt wat ook soms een beetje de oude sfeer terug lijkt te halen. Alles lijkt er ook wel zo'n beetje in te zitten. Om te beginnen vond ik de noiry settings van Shanghai tijdens de 2de wereldoorlog erg mooi en sfeervol neergezet en de verzameling acteurs waren fantastisch. John Cussack had zo weer zijn leuke trekjes en zette erg perfect zijn rol neer. Ook Gong Li was natuurlijk een kei en verder waren Ken Wantabe en ook helemaal Chow Yun Fat op de goede plaats. Shanghai was ook helemaal verscheurd van de oorlog en de Jappen waren de baas, daar draait het allemaal om tijdens het moordverhaaltje. Maar het leuke is gewoon dat de film alle kanten opgaat, van romantiek, naar Oorlog natuurlijk, naar Film-Noir en zelfs nog actie. Als je Chow Yun Fat dan weer ziet schieten moet je meteen alweer aan zijn John Woo films denken. Maargoed, alles klopt gewoon. Het einde was inderdaad ook erg mooi en die is me naast de revolutie/protest-scene tegen het eind, onderhandeling bij die auto en luchtaanval en zeker die stationsscene, erg bijgebleven.

Shanghai kan wat mij betreft toch een nieuw soort klassiekertje genoemd worden. Erg creatief en zoals gezegt erg sfeer en kleurvol ooggenot.

avatar van Leno

Leno

Mooie, sfeervolle film met een interessante belichting van de WO2 met een prima ondersteunende cast, wel jammer dat de saaie Cusack de hoofdrol heeft. De film moet het hoofdzakelijk van de setting en sfeer hebben gezien de Cusack een matig koppel maakt met Li Gong.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Een combinatie van groen en geel lichtgebruik, oude voertuigen, soldaten, sigaretten, spionage en nette pakken op formele feestjes. John Cusack, hij speelt prima maar net zoals een Ben Stiller of Nicolas Cage zal het nooit mijn favoriete acteur worden. Wellicht omdat hij qua uiterlijk op mijn tandarts lijkt maar ook vanwege zijn vastberaden - en deels arrogante karakter waarmee hij bijna iedere situatie op koelbloedige wijze weet aan te pakken. Het script zit wel goed in elkaar en er ontstaat genoeg overtuigingskracht met behulp van een verzorgde soundtrack en de vele sfeervolle settings.

avatar van BBarbie

BBarbie

Zwak scenario, vol onwaarschijnlijkheden en toevaligheden. Verhaal deed mij een beetje denken aan de Dick Bos-strips uit mijn middelbare schooltijd (lang geleden dus). De zwakte van de film wordt gecompenseerd door het prima acteerwerk van de vier hoofdpersonages. Maar ik zie Gong Li (een van de beste actrices van haar generatie) toch liever in films uit haar thuisland. Het fonetisch opzeggen van haar teksten gaat zichtbaar ten koste van haar acteren.

avatar van Insignificance

Insignificance

Casablanca, film noir en dat in het Shanghai van 1941. Dat belooft wat, maar levert uiteindelijk een geforceerde en deels mislukte film op. Het tweede wat opvalt is het tempo. Dermate hoog dat het mysterieuze aspect al snel ondersneeuwt in de voortgang. Zeker de eerste drie kwartier blijven de ontwikkelingen zich maar opstapelen.

Daarbij gaat Håfström zo lukraak van naar A naar B en verder, dat het al vrij snel simpelweg niet meer zo boeiend is. Bovendien wordt hiermee de cast ontdaan van de nodige mystiek en gedegradeerd tot min of meer platte pionnen binnen de plot. Net twee zaken waar Shanghai, ook nog eens een ideale hotspot om het te laten broeien, op zou moeten scoren.

Dat doet het dan nog het meeste op het eerste dat opvalt, de set designs. Authentiek zou ik het niet willen noemen, eerder artificieel, maar het ziet er wel gelikt uit. Het sound design is dan op momenten weer te pompeus en Cusack ontbeert elke uitstraling voor een rol als deze. Miscast. De overhaaste intrige blijft echter het grootste mankement.

avatar van scorsese

Aardige film die zich afspeelt aan het begin van de tweede wereldoorlog in Shanghai. Vooral door het nogal ingewikkelde plot, weet het verhaal niet even goed te boeien. De film ziet er goed uit met een mooie aankleding en een fijne film-noir-achtige sfeer. Ook de cast met een internationaal tintje stelt niet teleur. Net geen 3.5 sterren.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

De setting, de Film-Noir-achtige sfeer en de bloedmooie Li Gong doen mij op een IMDb 8/10 uitkomen.

Deze film roept ook herinneringen op aan The Shanghai Gesture (1941) met de onweerstaanbare Gene Tierney en aan de Buck Danny albums nr. 3 t/m 6. Se, Jie (2007) roept ook wat dit sfeertje op.

Dit pakkende verhaal is mooi gefilmd en er wordt goed geacteerd. De Blu-ray (waar trouwens geen extra's op staan) inmiddels 3x gezien.

avatar van AngelicV

AngelicV

Sterk spel van de acteurs in combinatie met de setting maakt deze film tot een goede inkijk in het Shanghai van eind 1941, waarbij spionage en intrige een dominante rol innemen. De collaboratie van de nazi's met het Japanse deel van de stad en de gevaren die dit deel in zich droeg wordt goed naar voren gebracht. De zgn. Internationale Concessie, lijkt de problematiek te vergroten, doch 7 december maakt daar een eind aan. Diepere laag: "War and Love changes everything". Een verdieping m.b.t het verzet zou de film nog krachtiger hebben gemaakt.