• 9.373.535 stemmen

Geregisseerd door: Manoel de Oliveira

Met onder meer: Teresa Menezes, Diogo Dória en Mário Barroso

Gesproken taal: Portugees

Plot Francisca

Portugal, halverwege de negentiende eeuw. Josè Augusto, een vrouwenverslinder, en Camil Castelo Branco, een schrijver, beide licht decadente aristocraten, zijn vrienden maar tevens rivalen in de liefde. Beiden dingen zij naar de hand van de mooie en frêle Francisca en zien hierdoor hun vriendschap danig op de proef gesteld.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Paalhaas

Paalhaas

Een hele bevalling hoor, deze pil van bijna drie uur. De Oliveira haalt graag het bloed onder je nagels vandaan met zijn cerebrale ultra-arthouse. Nooit deed hij dat wat mij betreft doeltreffender dan in deze film, het laatste deel van zijn 'tetralogie van gefrustreerde liefde'. En die frustratie wordt perfect voelbaar gemaakt in statische tableaus vol gortdroge intellectuele gesprekken waarin emotie continu het onderspit moet delven tegen eerzucht en ratio. Dit is trouwens zonder enige twijfel de donkerste film die ik ken. 50 tot 95% van het beeld is voortdurend pikzwart. Somber is dan ook uiteindelijk het woord dat deze tragische film het best weet te duiden, zowel visueel als thematisch. Een intens stugge en taaie film, alleen geschikt voor doorbijters; maar alleszins zeer bijzonder en de moeite waard.

avatar van Ataloona

Ataloona

Hmm, nooit geweten dat dit deel was van een tetralogie, waaronder mijn favoriete De Oliveira dus ook bestaat. (O Passado e o Presente) Heb het 2e en het 4e(deze dus) deel al weten optesnorren. Nu dat derde deel nog. Francisca heeft prioriteit bij mij in ieder geval. (al heb ik er pas over drie weken de tijd voor)

Eigenlijk ben ik ook behoorlijk gek, uitkijken naar een Oliviera-film van drie uur. Frustratie alom dus