• 9.377.356 stemmen

Les Lèvres Rouges (1971)

Horror / Erotiek | 100 minuten / 87 minuten (VS)

Genre: Horror / Erotiek

Speelduur: 100 minuten / 87 minuten (VS)

Alternatieve titels: Daughters of Darkness / Le Rouge aux Lèvres / Dorst naar Bloed / Blut an den Lippen / Solo für einen Vampir / Erzebeth / Blood on the Lips

Oorsprong: België / Frankrijk / West-Duitsland

Geregisseerd door: Harry Kümel

Met onder meer: Delphine Seyrig, John Karlen en Danielle Ouimet

Gesproken taal: Engels, Nederlands en Spaans

Plot Les Lèvres Rouges

"These are the Daughters of Darkness… They are waiting for you – They thrive on blood!"

Een pasgehuwd koppel arriveert in Oostende om er hun wittebroodsweken door te brengen. Ze logeren in een extravagant, bijna verlaten kusthotel. Stefan is een rijke Engelsman, met verborgen cynische trekjes, terwijl Valerie een knappe Zweedse blondine is, van lagere afkomst. Stefan wil echter niet dat Valerie kennismaakt met zijn ouders en probeert alle soorten excuses uit te vinden om niet met haar naar Engeland te moeten vertrekken. Twee nieuwe gasten komen aan: een Hongaarse Gravin, Elisabeth Bathory vergezeld door een mysterieuze jonge vrouw. Ze blijken een lesbisch koppel te zijn.

Countess Elizabeth Báthory

Stefan Chilton

Valerie Chilton

Ilona Harczy

Hotel Concierge Pierre

avatar van Wouter

Cult classic van Belgische makelarij. Volgens vele horrorfans in de wereld de beste vampierenfilm ooit; vaak terugkerend op vele lijstjes. Niet in Europa op DVD, wel in the States.

Regisseur: Harry Kümel, die al sinds jaar en dag op de Filmacademie Amsterdam werkt.

avatar van hugohei

hugohei

Harry Kümel is een fenomeen, een lastig en eigenzinnig man die een paar heel boeiende films heeft gemaakt.

avatar van Wouter

Beetje vreemd, maar wel lekker. Liefhebbers moeten de kans grijpen als ze 'm ergens tegenkomen. .

Zoals (op VHS) in de cultvideotheek aan de Amstel.

avatar van ichi

ichi

Hij begon erg goed en fascinerend, maar verliest wel wat van zijn kracht. Seyrig is erg seductive als Countess Bathory, zij is dan ook de grootste troef, want voor de rest stelt het acteerwerk neit zoveel voor. Voor een Nederlander of Belg is de film erg komisch. Zo nu en dan een Nederlandstalige krant, wat Nederlandse woordjes en de mooie Belgische kust. Het hotel ligt bij Oostende, maar ik weet niet of de stad met zijn grachten nou Brugge was of Oostende.

Merkwaardige film, met een unieke sfeer. Ik ga binnenkort zeker wat mensen overhalen om hem ook te zien, ik doe mee! Fons Rademakers stond ook bij de credits, op de imdb staat hij als acteur vermeld als Mother(!?!?!).

avatar van Freud

Freud

De hele maand in het Antwerps filmmuseum te zien (gerestaureerde versie). Zal wel zien of ik er geraak

avatar van Freud

Freud

Gelukt Nadat Malpertuis me zo goed was bevallen wou ik graag een film van Kumel zien die niet door de Nederlandse dub verknoeid werd, en deze was de enige mogelijkheid daartoe bleek. Erg mooie film trouwens, zeer stijlvol en verfijnd maar tegelijk ook behoorlijk spannend (in het begin dan toch, maar dat heb je altijd met dit soort films) Ik ben bovendien verzot van regisseurs die er een genoegen in scheppen zoveel mogelijk symbolische stillevens in hun beeld te krijgen, en de manier waarop Kumel hier met kleuren en metaforen speelt is prachtig. Je zou het simplistisch kunnen noemen, maar 'artistiek conventioneel' lijkt me een betere term Onder al dat manierisme bevindt zich ook nog een aangenaam en boeiend verhaal (vol symboliek en verwijzingen, wat had je anders gedacht) en het geheel is ook nog enorm meeslepend (wat een genot als die hatelijke barones op die boomstronk wordt gespiest en opfikt Knappe film dus, zeker de moeite 4,5*

ichi schreef:

Klopt toch ook?

Vreemde, maar leuke film. Kümel had talent. Heeft helaas nooit helemaal waar kunnen maken waar hij voor voorbestemd leek.

avatar van Wouter

Vandaag herzien. Niet perfect, maar heeft wel indruk gemaakt. Benieuwd naar Malpertuis.

Heb ook Kümels Verloren Paradijs (moet ik nog eens een keer toevoegen) en Monsieur Hawarden besteld.

Halfje erbij...

r0 r1 dvd's vergeleken: Daughters of Darkness - DVDBeaver.com

avatar van Quentin

Quentin

Lichte teleurstelling na Malpertuis, visueel goed maar stukken minder dan Malpertuis, met enkele prachtige scenes, Seyrig weet ook te imponeren, maar voor de rest stelt hij toch wat teleur. 3,25*

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Als Belg koop je dat beter bij www.axelmusic.com dan heb je geen last van de douane die je DVD twee maanden achterhoudt en er een woekertaks bovenop laat betalen.

Heb die DVD aangeschaft en het is een voltreffer. De print is een beetje donker maar duidelijk digital remastered. Een verbetering t.o.v. de vorige DVD-versies. (er zit nog een tweede film bij, die een beetje in dezelfde aard is, "The Blood Spattered Bride" van Vicente Aranda.)

Wat "Daughters" betreft: het is (voor mij nostalgische) art house van de bovenste plank. Stijlvolle horror. Toegegeven, Malpertuis is nog beter, maar hiervoor had Harry Kumel wel meer middelen. Als je bedenkt dat hij voor deze prent geen staatssubsidies kreeg en het project grotendeels met eigen middelen financierde, dan kun je alleen maar enorm veel respect opbrengen voor het resultaat. Op een maniakale wijze werd zorg besteed aan het gebruik van kleuren. Bvb draagt Gravin Bathory altijd wit, zwart, paars of rood. Kleuren die passen bij de dood. Kumel is een supertalent. Alles wat op DVD te krijgen is van hem schaf ik aan.

En ik wacht niet tot ze in België verkrijgbaar zijn...

avatar van Halcyon

Halcyon

Na Malpertuis de tweede film van Kümel die ik onder ogen krijg. En eigenlijk is dit gewoon een bevestiging van wat ik bij Malpertuis al vermoedde. Kümel is niet zomaar een cineast die een horrorfilm wil draaien, nee, hij heeft overduidelijk artistieke ambities hetgeen een esthetisch erg aantrekkelijke film oplevert. Ik moest spontaan terugdenken aan de Itialiaanse genrefilm, waarin net als in Daughters of Darkness het kleurenpalet en de decors (voornamelijk de interieurs) de meeste aandacht naar zich toezuigen. Deze aanpak resulteert in een film die van begin tot einde baadt in een barokke sfeer die naadloos aansluit bij het vampierthema.

Dat thema slaat trouwens los van alle genreclichés een zijweg in en vertelt het verhaal van een lesbische vampier die na 40 jaar weer opduikt. Het is een uitgangspunt dat vunzige sexploitation doet vermoeden, maar niets is minder waar. Kümel houdt zich (spijtig genoeg) netjes aan de regels en reserveert zijn camera voor sporadisch functioneel naakt. Een gemiste kans vind ik persoonlijk want mocht de erotische insteek in deze film wat meer gedurfd en gepeperd zijn, dan had dat de film ongetwijfeld meer pit gegeven. En wie weet, dan hadden we misschien van een klein meesterwerk kunnen spreken. Nu blijft Daughters of Darkness "gewoon" een goede film, mede dankzij het vrij lome verloop van het verhaal.

Heeft iemand een idee hoe deze film internationaal werd ontvangen? Gezien de internationale cast en de Engelstalige geluidsopname ga ik er van uit dat Kümels ambities op dat vlak betrekkelijk ver reikten.

avatar van Querelle

Querelle

Meesterlijke Gothic!

avatar van Querelle

Querelle

Geweldig dus. Ik had al het vermoeden dat Kümel me zou bevallen, maar dat het zo overeen zou komen met wat ik van magisch realistische films en Gothic verwacht, had ik niet durven hopen. Lastig subgenre waarin banaliteiten al snel de boel verpesten. Ben het dan ook grondig oneens met Halcyon dat het bloederiger en erotischer zou moeten zijn. De prachtige beelden die bijna allemaal laat in de nacht en 's ochtends zijn vastgelegd creeren een erg consistent en spookachtig sfeertje, En Delphine Seyrig domineert de film met haar elegante verschijning. Ook het verhaal waarin 2 destructieve krachten elkaar tegenkomen en waarvan er één het onderspit delft, vond ik prettig geschreven. De 2 of drie choreografische horrorscenes vond ik iets minder (zoals met de kristallen schaal) maar de beelden die er direct op volgen zijn dan weer prachtig. de 2 dames die wellustig het bloed drinken van Stefan en Delphine Syrig die vastgespiest wordt aan een tak en vervolgens in de fik vliegt.

En wat dacht je van de scene in de duinen: Delphine Seyrig die haar vleugels uit slaat. Normaal zou dat er snel dik boven op liggen, hier was het verassend en subtiel. Zeer sterke sfeertekening en mooie symboliek heeft deze film. Zo door gecharmeerd dat ik het eigenlijk niet over de slechte punten wil hebben.

avatar van yeyo

yeyo

Vanavond op Arte!

avatar van perceived

perceived

Het verhaal vond ik aan de saaie kant. Wel super sfeervol en prachtig gefilmd!

Ben erg benieuwd naar Malpertuis, àls ik hem ooit te zien krijg want die film is al helemaal moeilijk te vinden...

Die Harry Kümel lijkt trouwens een beetje op Stuart Gordon

avatar van Reinbo

Erg sterke en vooral mooie vampierenfilm. Qua sfeer en fotografie kan die zich meten met de beste gallo's. Verwacht geen bloedbad, want de film doet het rustig aan en moet het vooral hebben van de mysterieuze dreiging. Een beetje a la Let the right one in.

Verrassend goed. 4*

avatar van Fransman

Fransman

perceived schreef:

Het verhaal vond ik aan de saaie kant. Wel super sfeervol en prachtig gefilmd!

Inderdaad, beetje vreemd, maar wel lekker. Zo'n verlopen badplaats en een leeg hotel doet het altijd wel. Prima van sfeer, kleur, decors, ensceneringen en belichting. Kümel geeft les in het maken van films en laat zien dat zelf ook te kunnen. Althans bijna een halve eeuw geleden, want zo oud is de film toch al wel. Maar hij is nog zeker het bekijken waard.

Alleen vroeg ik me na afloop af waar ik nou eigenlijk naar had zitten kijken. Want dit is natuurlijk geen verhaal dat je bijblijft. Je zit voortdurend te wachten tot die tandjes te voorschijn komen, maar dat cliché laat Kümel gelukkig achterwege. Echt creepy wordt het niet en met wat beschaafd bloot hier en daar zou ik dit in de genreaanduiding geen erotiek willen noemen.

Maar genoeg redenen om Eline Vere en Malpertuis te gaan bekijken.

avatar van Fransman

Fransman

Wat ik nog vergeten was, voor de geïnteresseerde liefhebbers (zijn die hier?): de auto waarin de gravin met haar liefje rijdt, is een Bristol 403 uit 1955. Een beauty, oorspronkelijk gebaseerd op BMW techniek.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

De geweldige setting en de haast Argentoeske filmische stijl doen het hem in deze film. Uniek in het genre, aangezien deze nagenoeg alleen in Oostende opgenomen is. Neem daar nog eens bij dat de sfeervolle soundtrack haast aan Goblin materiaal doet denken en dat de moderne variant van "Countess Bathory" nog best angstaanjagend overkomt.

Verder is dit een van de weinige films uit deze tijdsperiode die ik ken die dusdanig subtiel erotiek vermengt met horror. Het werk van o.a. Jean Rollin en Jesus Franco ligt er veel te veel bovenop, daar deze film het juist op de achtergrond laat sluimeren. Sterke cinematografie van Harry Kümel waar zijn eerder genoemde genregenoten van kunnen leren.

Qua setting origineel en de overige verhaallijnen zijn degelijk uitgewerkt Een mooi en sfeervol werkje voor zij die klassieke (Europese) horror wel kunnen waarderen.

avatar van U96

U96

iemand die weet hoe en waar je deze film kan zien??

U96 schreef:

iemand die weet hoe en waar je deze film kan zien??

Ik heb een hele mooie versie gepindakaast. Op DVD kon ik hem ook niet vinden, maar omdat ik zo'n mooie versie kon vinden neem ik aan dat ergens wel een Bluray in omloop is (geweest).

avatar van U96

U96

baspls schreef:

baspls

"De Vampier van Brugge slaat weer toe."

Naar deze Belgisch/Frans/Duitse genrefilm was ik al erg lang benieuwt, naar aanleiding van de horror-challenge nu dan eindelijk eens bekeken.

Een pasgetrouwd stel verblijft is op weg naar Engeland en verblijft in Ostende. Een Hongaarse Gravin, Elisabeth Bathory, komt even later ook in het zelfde hotel aan. De eigenaar van het hotel beweerd dat hij haar 40 jaar geleden ook al had gezien en de kranten staan vol met mysterieuze moorden...

In tegenstelling tot veel Italiaanse producties uit die tijd heeft Daughters of Darkness een erg goede Engelse dub, dat komt waarschijnlijk omdat alle acteurs zichzelf hebben nagesynchroniseerd. Franse actrice Delphine Seyrig zet een sterke rol neer als de mysterieuze gravin. John Karlen, Danielle Ouimet en Paul Esser en Georges Jamin speelde ook sterk. Grappig was trouwens dat ik Jamin's Nederlands niet kon verstaan, maar dat van Esser wel (en dat is een Duitser). Toch wel de meest opmerkelijke rol in de film is onze eigen cineast Fons Rademakers als 'Moeder'.

Harry Kümel slaagt erin een heerlijke gotische sfeer naar de locaties in België te brengen. De film is gebaseerd op de legende rondom Elisabeth Bathory en het boek Carmilla van Joseph Sheridan Le Fanu, dat meer dan 9 keer is verfilmd waaronder een verfilming van de Hammer Studio's: The Vampire Lovers. Het verhaal is erg intrigerend en mysterieus, al had het veel beter uitgewerkt kunnen worden. Georges Jamin's rol had groter mogen zijn, de hobby-detective vond ik namelijk een erg sterke toevoeging aan het verhaal. Het werd mij niet duidelijk hoe de Gravin Valerie ineens in haar macht kreeg, het ene moment verzet ze zich en het andere is ze haar slaaf. Het einde was dan wel weer lekker duister, al vond ik het einde van Werner Herzorg's Nosferatu wat beter.

De film is geclassificeerd als Horror/Erotiek, maar dat vind ik een beetje overdreven. In de gemiddelde Giallo zit veel meer naakt en er is eigenlijk nauwelijks seks (en ik heb de uncut versie gezien). Bij Horror/Erotiek denk ik toch eerder aan de films van Jesus Franco...

De film is erg mooi en sfeervol opgenomen en de vergelijking met Dario Argento vind ik toch wel terecht. De film komt deels als een Giallo en deels als een Gotische horror over. Vooral de nacht-scènes waren geweldig geschoten. Kümel zocht voor de sets inspiratie bij de schilderijen van Leon Spilliaert. De dominante kleuren zijn rood, wit en zwart. Vooral het felle rood contrasteert met de koude landschappen. De muziek van François de Roubaix vond ik echt geweldig. Heerlijk Europees sfeertje en de melodie kwam me heel bekend voor, al weet ik niet waarvan.

Dorst naar bloed is een erg mooi Belgisch genrewerkje van Kümel dat een beetje in het midden ligt tussen Art House en Exploitation. Het vampirisme word op een sterke manier gebracht en de film heeft een aantal briljante shots. Een heerlijk staaltje Europese cinema van de Belgen, daar mag Nederland wel een voorbeeld aan nemen...

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Daughters of Darkness Blu-ray

Ik heb deze, regiovrij. Niet duur.

Hier een valabel alternatief.

avatar van Movsin

Movsin

Het Thermae Palace in Oostende, centraal gelegen naast de (gewezen) koninklijke villa en tegenover de Hypodroom werd in de periode dat de film werd gemaakt inderdaad als luxehotel niet uitgebaat en was dus wel de ideale setting voor deze film.
Zijn locatie en decors goed, de sfeerschepping van deze film is ook wel heel bijzonder, geheimzinnig en mysterieus.
De kijker heeft wel lang het gissen naar wie de personages eigenlijk zijn, wat hun betrachtingen zijn en in welke richting de film zal evolueren. Het verhoogt alleen maar de spankracht maar wanneer een duidelijke trend wordt gezet was één en ander toch wel wat onduidelijk (de plotse onderdanigheid van de jonge bruid aan de gravin, bijvoorbeeld al is het anderzijds wel best dat met de klassieke horror-vampieren cliché's niet wordt uitgepakt.
Filmisch zeker OK maar eigenlijk toch best genietbaar voor de liefhebbers van het genre en daar hoor ik niet echt bij.
Delphine Seyrig zit stevig in haar rol en trekt de meeste aandacht.