• 9.386.127 stemmen

Wit Licht (2008)

Thriller / Drama | 115 minuten / 92 minuten (The Silent Army)

Genre: Thriller / Drama

Speelduur: 115 minuten / 92 minuten (The Silent Army)

Alternatieve titel: The Silent Army

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Jean van de Velde

Met onder meer: Marco Borsato, Thekla Reuten en Peter Van den Begin

Gesproken taal: Nederlands en Engels

Releasedatum: 11 december 2008

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Wit Licht

"A Father. A Missing Child. A Mission."

Eduard Zuiderwijk (Marco Borsato) heeft zijn dromen gerealiseerd in Afrika. Zijn droom wordt echter ruw verstoord als zijn vrouw bij een ongeluk overlijdt en niet veel later de politieke situatie in het Afrikaanse land instabiel wordt. Na een gewelddadige overval op een nabij gelegen dorp wordt het beste vriendje van zijn zoon ontvoerd en met harde hand opgeleid tot kindsoldaat. Verlies en onmacht, hoop en woede, angst en overtuiging staan vanaf dat moment centraal in het leven van Eduard Zuiderwijk.

Eduard Zuiderdijk

Anna Zuiderwijk

Agnes van Dam

avatar van Ireentje13

Ireentje13

finitio schreef:

Deze film is zo verschrikkelijk slecht

En waarom?

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11928 berichten

alcapachino schreef:

ik roep iedereen op om een anti wit licht committeé op te richten hahahah

De IQ-test was voor alcapachino een zéér moeilijke opgave...

avatar van Jeauhan

Jeauhan

Wat is trouwens een committeé? En nieuw soort thee?

avatar van nokkie335

nokkie335

de acteurs waren echt slecht, zelfs voor nederland! het verhaal was nog wel redelijk alleen het is een beetje z'n protest film en daar houd ik niet van

avatar van starbright boy

Berichten over het al dan niet oprecht, succesvol en echt zijn van Borsato verplaatst naar Film > Algemeen > Acterende zangers of zangeressen in films

avatar van lottetje

lottetje

Ik had niet veel van deze film verwacht. En marco Borsato kon dan ook niet acteren. maar ondanks dat was het wel een aardige film. Heftig onderwerp en het kwam er ook echt heftig uit in de film. Dat jongetje vond ik wel erg sterk. Toch wel een goede film.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Nadat ik alle berichten uit de media had opgepikt en wat berichten op deze geweldige site had gelezen ging ik met weinig verwachtingen naar Wit Licht. Persoonlijk vind ik na het zien van deze film dat de berichten in de media en de negatieve berichten die ik hier lees zwaar overdreven. OK, Marco is geen acteur, maar hij brengt het er helemaal niet slecht vanaf. Sommige stukjes zijn een beetje overgeacteerd, maar hij is ook zanger... De film op zich: ach, wat zal ik zeggen? Er zijn zoveel slechtere Nederlandse films, zoals (daar is ie weer) De Zeemeerman, De Gulle Minnaar en recentelijk Zomerhitte. Het verhaal van deze film wordt duidelijk verteld, zonder al te veel moeilijke complicatie's. Ik vond het een prima film, zeker eentje waar Marco zich niet voor hoeft te schamen! 3,5 *

avatar van ikkelaura

ikkelaura

ik vond het een goede film,

maar niet een film waar je weer vrolijk weg gaat als je mm hebt gezien.

het greep mij erg aan

het is echt een film die je een verhaal verteld.

avatar van Bonaldius

Bonaldius

Een film met marco borsato kan nooit wat goeds betekenen.

avatar van prometida

prometida

Bonaldius, ga eerst de film kijken voordat je zoiets zegt.

Ik vond de film erg goed, ik heb veel slechtere nederlandse films gezien, en veel slechtere engelse films. Ik wil eigenlijk niet eens praten over films die ik slechter vond dan deze omdat het dan lijkt alsof deze film toch 'wel wat beter is dan al die slechte films' want dat is nog niet erg positief.

En ik wil positief zijn over deze film, het is niet iets wat je van Marco Borsato gewend bent. Maar, zeker voor zijn eerste film, vind ik dat hij het erg goed doet. Er zat een goed verhaal in, je leeft echt mee met de kinderen. Ook met Marco's zoontje en Marco zelf.

Het acteren vond ik helemaal niet verkeerd. Het verhaal ontroerde me op bepaalde punten, en dat vind ik altijd een pluspunt.

Ik vind het een interessante, ontroerende, goeie Nederlandse film.

avatar van andrehoek

andrehoek

Ze hadden Marco gewoon moeten gebruiken voor de soundtrack en niet voor de hoofdrol. Hoop dat hij zelf inziet dat hij niet kan acteren. Dat ventje die Thomas speelde overigens ook slecht.

Wat ik helemaal jammer vond is weer zo'n slappe actie scene op het eind. Een beetje schieten en iemand uit een vliegtuig gooien. Waarom? Dat heeft een film als deze helemaal niet nodig. Als het onderwerp serieus is, hou dan ook de film serieus.

Hier had veel meer in kunnen en moeten zitten....

avatar van Joyy

Joyy

ik irirteer me aan de zeikerds onder ons , die borsato steevast behandelen en beoordelen als een acteur

borsato is geen acteur, heeft ook nooit beweerd dat te zijn, en pretendeert ook niet een acteur te zijn

een bakker vragen of hij een muur metselt, en dan genadeloos kritiek geven op het metselwerk, van dezelfde orde, slaat kant noch wal

je moet zijn prestaties benaderen vanuit borsato, de bekende nederlander zonder acteerervareing, of van mijn part, borsato de zanger

voor een eerste speelfim met hoofdrol heeft borsato het heel netjes gedaan

hij speelt niet barslecht,hij speelt ook niet de sterren van de hemel, hij heeft geprobeerd een overtuigend karakter neer te zetten en dat is redelijk gelukt, en borsato is realist genoeg om dat ook gewoon toe te geven in interviews

en het is wellicht geen maatstaf ,maar wat ik voor zooi op televisie voorbij zie komen aan wannebe acteurs, daar zakt de broek ook van af, bar en bar slecht

avatar van AmazingPP

AmazingPP

En hier ben ik het volledig mee eens!!

Pastichio Rocker

Inderdaad, mensen die Borsato beoordelen op zijn zangtalent moeten maar in het daarvoor bedoelde topic (zie post van starbright boy) gaan klagen.

avatar van alcapachino

alcapachino

haha wat zitten jullie allemaal leuk op mijn spelfoutjes te letten , niks zinnigs terug te blaffen eh ?

stelletje moraal ridders die dit hoog waarderen

avatar van alcapachino

alcapachino

Joyy schreef:

ja dus dan is het logisch dat de film slecht wordt beoordeeld , het is tog moviemeter , dan beoordeel je films op acteerprestaties , camera werk , en BV cast.

je gaat toch niet 8 euro betalen en denken van , ow het wordt gespeeld door die **** van een borst-hato , dus weetje wat kinders reken maar op niet te veel acteer kwaliteit :S:S

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11928 berichten

En je hoeft bij MovieMeter al helemaal niet rekenen op schrijf/taalkwaliteit.

alcapachino schreef:

Het enige kind wat hier (nog) zit ben jij.

Joyy schreef:

Dat doet ie op zich natuurlijk wel. Hij speelt immers de hoofdrol in de duurste Nederlandse film van het jaar. Dan moet je hem beoordelen als acteur.

avatar van Joyy

Joyy

vind ik te kort door de bocht om iemand te beoordelen als volwaardig acteur ,op basis van 1 rol

van de andere kant, tis zijn keuze geweest

ik heb verder niks met borsato maar tis wel erg makkelijk om hem af te branden

overige reacties hierboven zijn te sneu om op in te gaan

ook moviemeter wordt er helaas niet beter op de laatste maanden

avatar van Quido

Quido

Als ze de film gezien hebben mogen / moeten ze hem 'gewoon' beoordelen als acteur, maar wat velen hier doen is op voorhand al conclusies trekken over zijn acteerkwaliteiten, en dat is gewoon nonsens.

Joyy schreef:

Als je professioneel bezig gaat zijn met acteren, moet je ook zo worden beoordeeld. En al helemaal als je een hoofdrol speelt

van de andere kant, tis zijn keuze geweest

ik heb verder niks met borsato maar tis wel erg makkelijk om hem af te branden

Zolang je het maar doet op basis van wat je gezien hebt en niet zoals sommige hier zeuren zonder iets gezien te hebben.

Pastichio Rocker

Probleem hier is dat mensen de hele film afrekenen op het (non-)acteren van Borsato, wat natuurlijk onterecht is aangezien de film uit veel meer bestaat dan alleen Borsato. Wat te denken van de bijrollen, de cinematografie, het verhaal, de muziek, de editing etc.?

True, slecht spel van een hoofdrolspeler kan de film onderuithalen, maar dat mensen de rest daarom maar negeren is toch enigszins jammer (en voorspelbaar).

avatar van Wouter

Jij hebt de film niet gezien, dus dat kun jij - net als ik - niet beroordelen, lijkt me.

Pastichio Rocker

Nee, maar ik constateer dat nog steeds veel mensen hier de film zo beoordelen. Het is niets anders dan Borsato dit en Borsato dat.

avatar van MaxiJazz

MaxiJazz

is deze film dan zo dramatisch?

avatar van gotti

Nee hoor...

avatar van deTuinman

deTuinman

Raar dat je sympathie moet hebben voor een film die niet al te veel kwaliteit heeft, omdat er gewoon geen topacteurs in zitten.

Hoe kun je dan in hemelsnaam kritisch zijn?

Dhr. Borsato dacht wel degelijk dat hij kon acteren, maar hij kan niet tegen kritiek (rtl boulevard). Is dat nou een uiting van 1 van Nederlandse bestgeldverdienende producten?

Het punt is gewoon dat je een film slecht mag vinden als hij nou eenmaal niet over de beste aspecten beschikt. Er zijn tig films die met een klein budget toch mensen weten te raken, door gewoon creatief met de setting om te gaan.

avatar van Quido

Quido

Gaap ... ga de film eerst eens kijken, jongen. Zou bijna denken dat je Wolter Kroes bent die het in de voorrondes van de auditie aflegde tegen Borsato en nu met een gekrenkt ego zit ...

avatar van deTuinman

deTuinman

Nee, ik zal mij nooit naar die film doen leiden. Laat mij maar met een kopje koffie in een filmhuis zitten, waar ik niet belazered wordt.