Genre: Drama / Misdaad
Releasedatum: 12 februari 2009
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot Slumdog Millionaire
"What does it take to find a lost love?"
Het verhaal van Jamal Malik, een jong weeskind dat besluit deel te nemen aan de Hindi versie van het programma 'Who Wants to be a Millionaire'. Het hele land kijkt toe terwijl Jamal nog maar één vraag verwijderd is van de hoofdprijs. Tijdens de pauze van het programma gebeurt er echter iets waar Jamal niet op had gerekend; hij wordt gearresteerd, omdat de politie zeker weet dat hij de boel aan het oplichten is. Ze kunnen het niet geloven dat een straatjongen zoals hij zoveel kennis heeft. Vastberaden zijn onschuld te bewijzen vertelt Jamal verhalen over de krottenwijk waar hij samen met zijn broer opgroeide, de avonturen die ze beleefden, ontmoetingen met bendes en hij vertelt over zijn vroegere liefde. Elk hoofdstuk in zijn verhaal is een wonderbaarlijke sleutel naar het antwoord op elk van de vragen. Verwonderd over zijn verhalen vraagt de politie zich af wat een jongen als hij - zonder een schijnbaar verlangen naar rijkdom - op zo'n spelvertoning doet. Als de laatste vraag beantwoord moet worden krijgen ze, samen met ongeveer negentig miljoen kijkers antwoord op deze vraag...
Older Jamal
Youngest Salim
Youngest Jamal
Airport Security Guard
RedLightCityBoy
Ieder zijn mening, laten we het daar op houden.
Naomi Watts
Pff, zo kan je elke discussie wel doodlullen. Lijkt me duidelijkdat het iedereen zijn mening is, moet er echt niet constant gezegd te worden.
Nicolage Rico
- 20222 berichten
Het lijkt me in ieder geval niet de bedoeling die discussie bij deze film te houden.
deTuinman
Ieder zijn mening, laten we het daar op houden.
Ieder z'n mening bestaat niet. Ieder z'n onwetendheid wel.
Jeauhan
Ieder z'n mening bestaat niet.
deTuinman
als ik zeg dat ik blauw een mooie kleur vind wat is daar dan evt. mijn onwetendheid aan?
Bij een mening van een film zie ik het als een vergelijking met dat iemand de rode kleur als een blauwe kleur ziet.
Dus het is het een of het ander. En dat allemaal vanuit een kritisch oogpunt en niet omdat het betreffende persoon niet beter weet of het geheel verkeerd begrepen heeft of niet kan relativeren.
Jeauhan
Dat is natuurlijk onzin. Alsof een film een wiskundige berekening is. Natuurlijk, wat je ziet, is feitelijk. Een jumpcut is een jumpcut, dat kun je zwart op wit zetten. Je kunt niet zeggen dat hij er niet was. De één zal het echter zien als mooi stijlelement, de ander vindt het alleen maar storend. Net als de één blauw wel een mooie kleur vindt en de ander niet. Daar kun je de termen onwetendheid of welwetendheid volgens mij niet op loslaten.
deTuinman
Ik vind het geen onzin, maar logisch. Hoe meer je over de creatie van een film weet, hoe meer recht van spreken je hebt. Indien je het criterium meester bent natuurlijk.
Maartenn
Hoge bomen vangen veel wind natuurlijk en een mens durft daarom al eens wat kritischer te kijken naar een film die in het jonge verleden veelvuldig met de loftrompet onthaald werd. En eerlijk gezegd, Slumdog Millionaire bewijst nog maar eens dat een Oscar echt geen graadmeter is voor de kwaliteit van een film. Veel meer dan een stroperige collage die erop geënt is de harten van het publiek te veroveren is deze film namelijk niet. Eén eigenschap getuigt echter van het tegendeel: het originele uitgangspunt. Dit laat namelijk toe dat aan de hand van de op Jamal afgevuurde quizvragen, zijn ontroerende levensverhaal tot in de kleinste details gereconstrueerd wordt. Een aparte en uiterst inventieve manier van storytelling, maar daar houdt het helaas een beetje op.
Het is niet zozeer de hoedanigheid van Jamals levensverhaal dat voor ergernis zorgt, wel de mierzoete invulling ervan. Gaandeweg groeien de verwrongen relatie met zijn broer en zijn hartstochtelijke liefde voor Latika uit tot de hoofdlijnen van verhaal. Maar het zijn tevens ook de grootste struikelblokken aangezien ze pijnlijk oppervlakkig blijven, ondanks de (veel te) lange speelduur. De klefheid waarmee dit alles op groteske wijze georkestreerd wordt lijkt bovendien een allesbehalve oprechte sollicitatie naar het glanzende beeldje. En het houdt niet op, want ook de audiovisuele inkleding van Slumdog Millionaire is eerder misplaatst dan complementair aan het verhaal. Zo zijn de diagonale camerastandpunten compleet onfunctioneel en is de poppy soundtrack een wat krampachtige poging om het geheel zo Indisch mogelijk te laten ogen. De kostumering en de stedelijke fotografie waren wat dat betreft al voldoende.
Mocht de uitwerking van Slumdog Millionaire niet zo luchtig zijn, dan zou Jamals aangrijpende levensverhaal veel meer kans hebben om de juiste snaar te raken bij het publiek. Al is het maar de vraag of dat de betrachting was van het regisseursduo. De boodschap van deze prent is dan weer een mooie afsluiter: het lot bepaalt alles.
De enige recensie waar ik echt wat aan had. Bedankt hiervoor.
pjutter
Wel een aardig filmpje, al begrijp ik totaal niet waarom deze film zo'n hoog gemiddeld cijfer heeft.
Ik had geen moment medeleven met de hoofdpersonen..
de karakters deden mij zo weinig, dat het mij helemaal niks uit had gemaakt, of hij die roepies had gewonnen of niet..
Echt een typische oscar film, erg jammer dat deze film alle oscars 'wegkaapt' voor andere films.
Muziek vond ik erg vervelend in deze film (jammer dat de lichten in de bioscoop pas aangingen toen die irritante Bollywood dans-scene klaar was)
Maar, zoals hieronder ook al beschreven: Oscars zijn geen goede graadmeter!!
pjutter
Denk dat ik ook wel wat moeite heb, met het feit dat Benjamin Button vrijwel niks gewonnen heeft;)
Jisraw
Mooie film maar toch, hoe origineel ook, vond ik het lotto-weekend-millionaire principe niet echt geslaagd
Ook het verhaal was me iets, hoe zeg ik dat, klef, alleen maar om het heel zielig te laten lijken etc. Jammer dat waar de film eigenlijk over gaat, de liefde tussen Jamal en Latika, zo ontzettend oppervlakkig blijft. Al met al toch mooie scene's tussen en het zet je weer even aan het denken hoe goed wij het met zn allen hebben.
Hans58
Bijzonder knap in elkaar gevlochten script, met beelden die op je netvlies blijven hangen een terechte Oscar winnaar.
kleez
Ik had geen moment medeleven met de hoofdpersonen..
Maar, zoals hieronder ook al beschreven: Oscars zijn geen goede graadmeter!!
Ik zou het niet beter uit kunnen leggen
! Hier sluit ik me voledig bij aan!
Nella
Inderdaad wel jammer dat het gros van de oscars in 1 keer vergeven is, maar ook niet onverwacht. Zolang het maar heel heel erg politiek correct is. Doet het altijd goed bij de Oscars.
En dat deed het dan ook wel bij mij; intrigerende beelden, schattige kindjes, gecompliceerde liefdesrelatie, die ene man met zijn enige doel, kortom een verrassend kleurrijk sprookje met een tikkeltje amerikaanse Bollywood. Eigenlijk een absude combinatie, maar zeker de moeite waard om te zien.
RedLightCityBoy
Ieder z'n mening bestaat niet. Ieder z'n onwetendheid wel.
Bullshit. Als ik iets prachtig vind en jij niet dan heeft dat niks met onwetendheid, maar met smaak (mening)
Boogie1963
De film is zeker de moeite waard om te kijken. De oscars zie ik niet in deze film. Waarschijnlijk dat het verhaal zich afspeelt in de sloppenwijken, zal de doorslag gegeven hebben voo de oscars. De film zal mij bijblijven als een aardig verhaal en niet meer dan dat.
deTuinman
Blijf jij het maar denken dan. Een geestelijk gehandicapt persoon kan een bloem tekenen en Rembrandt de nachtwacht. Toch wordt Rembrandt bekender.
Ieder z'n smaak en mening wat hij mooi vindt, ok, maar het is niet gelijk.
Naomi Watts
Ik ga jou maar eens in mijn gebruikersupdates zetten, lang niet zo dubbel gelegen
ArcovandenBroek
Lachen dat "RedLightCityBoy" en "deTuinman" zo aan het discussiëren zijn, terwijl ze allebei 3,5* geven.
Aanstaand weekend of volgende week ga ik Slumdog Millionaire herzien, deze film verdient dat gewoon!
Jeauhan
Een geestelijk gehandicapt persoon kan een bloem tekenen
Was dat niet Van Gogh?
Jeauhan
Precies, 'smaak' heeft ook niets met een bepaalde wetendheid te maken. Film X kan door persoon A helemaal geweldig gevonden worden en daar persoon B helemaal niet, terwijl ze omtrend het medium film even wetend danwel onwetend zijn. Het schisma in beoordeling wordt enkel bepaald door persoonlijke eigenschappen die terug komen in de 'smaak' van die persoon.
Neemt niet weg dat de mate van argumentatie wel grotendeels bepaald kan worden a.h.v. een bepaalde wetend of ontwetendheid.
Maar goed ik hou er verder over op, de 'berichten verplaats naar...' melding ligt op de loer.
Enigma
Aardige film maar ook niet meer dan dat , ik vind deze film absoluut geen 8 oscars waard maarja een beetje armoede en een paar zielige kindjes en je wint een paar oscars zo gaat dat tegenwoordig in het linkse filmwereldje.
2,5
wibro
2,5
Dat jij deze film matig vindt is daar aan toe, maar jouw opmerking over het linkse wereldje slaat echt nergens op. Het draait hier helemaal niet om armoede en een paar zielige kindjes.
RedLightCityBoy
Het ging dat ook niet om deze film, maar om de nominaties van Benjamin Buttons en The Wrestler.
Precies!!

'Slumdog Millionaire'-acteur Irrfan Khan overlijdt op 53-jarige leeftijd

Dit is de code voor deze legendarische gratis film van Pathé Thuis

Dit zijn de grootste Oscarwinnaars van de 21e eeuw

The Pianist

Nuit et Brouillard
Documentaire / Historisch, 1956

La Vita È Bella
Komedie / Oorlog, 1997
slumgebaseerd op boekindian leadbedrogsuspicionmumbai (bombay), indiaspelshowquizquiz show weesduringcreditsstingertaj mahal, indiamumbai south asian leadloose adaptation