• 9.382.597 stemmen

Met onder meer: Dev Patel, Freida Pinto en Anil Kapoor

Gesproken taal: Frans, Hindi en Engels

Releasedatum: 12 februari 2009

Plot Slumdog Millionaire

"What does it take to find a lost love?"

Het verhaal van Jamal Malik, een jong weeskind dat besluit deel te nemen aan de Hindi versie van het programma 'Who Wants to be a Millionaire'. Het hele land kijkt toe terwijl Jamal nog maar één vraag verwijderd is van de hoofdprijs. Tijdens de pauze van het programma gebeurt er echter iets waar Jamal niet op had gerekend; hij wordt gearresteerd, omdat de politie zeker weet dat hij de boel aan het oplichten is. Ze kunnen het niet geloven dat een straatjongen zoals hij zoveel kennis heeft. Vastberaden zijn onschuld te bewijzen vertelt Jamal verhalen over de krottenwijk waar hij samen met zijn broer opgroeide, de avonturen die ze beleefden, ontmoetingen met bendes en hij vertelt over zijn vroegere liefde. Elk hoofdstuk in zijn verhaal is een wonderbaarlijke sleutel naar het antwoord op elk van de vragen. Verwonderd over zijn verhalen vraagt de politie zich af wat een jongen als hij - zonder een schijnbaar verlangen naar rijkdom - op zo'n spelvertoning doet. Als de laatste vraag beantwoord moet worden krijgen ze, samen met ongeveer negentig miljoen kijkers antwoord op deze vraag...

Older Jamal

Sergeant Srinivas

Vision Mixer

Older Latika

Police Inspector

Airport Security Guard

avatar van Olaf K.

Olaf K.

Ja, en iemand die het helemaal met je eens is kan geweldig schrijven...:_)?

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Que? Gaat 't helemaal niet om en heeft er niks mee te maken.

avatar van Olaf K.

Olaf K.

Ik vind dat Emerson de vinger vaak op de zere plek weet te leggen en dat goed weet te verwoorden. En hij vindt genoeg goed, en kan enthousiast genoeg zijn om het stempel zeur te ontwijken.

avatar van Salto

Salto

Wat een ge**** hier allemaal.... Ik vind het verreweg een van de beste film die ik in jaren heb gezien... en ik heb er veeeeel gezien afgelopen jaren.

Nog nooit heb ik zo snel 5***** toegekend aan een film nadat ik hem heb gezien.

Ik hoop eerlijk gezegd dat ie de oscar niet wint.... laat deze film lekker pulp blijven.... of cult of wat dan ook.... zoiets als trainspotting

avatar van SuperErt

SuperErt

Deze film was vernieuwend, echter vond ik het acteerwerk matig.

Met een betere cast had deze film zeker een 4* kunnen halen.

Het is daarnaast wel goed om te zien dat films uit Azië ook gewaardeert worden in Europa.

avatar van EflYn

EflYn

De film heeft mij verrast, het is geen film waar er al zo veel van zijn. Ik vind het leuk om juist eens een keer niet van die bekende acteurs voorbij te zien komen, maar onbekende (vaak ondergewaardeerde) acteurs. In de flashbacks zie je hoe hard het leven kan zijn in zulke gebieden. Ook zat er af en toe nog een beetje humor in de film. Vernieuwende, vermakelijke, boeiende en af en toe ook zielige film. De acteerprestaties van de jonge kinderen zijn onberispelijk.

dikke 4*

avatar van 13woutie13

13woutie13

jaaa MORGEN:D

heb echt hoge verwachtingen.

avatar van baklap007

baklap007

Boven verwachting goed!

avatar van brad911

brad911

Dit was een voltreffer. Gewoonweg schitterend. Beste film tot nu toe (da's uiteraard een persoonlijke mening).

Moet je gewoonweg gezien hebben. De beelden en de muziek maken het "af".

Filmkriebel

Man man man, wat een film ! Die krijgt de volle 5* !

Danny Boyle zette een zeer aangrijpende film neer die het kastensysteem belachelijk maakt. In de indische maatschappij geloven ze dat als je in de krotten geboren wordt, je ook heel je leven lang in de krotten blijft. Het staat zo geschreven.

Het logische gevolg van deze denktrant is dan dat het hoofdpersonage, Jamal, als een bedrieger aanzien wordt in de "multimiljonair" show. Een jongen die tussen de vuilnis leven kan immers nooit zo beleerd zijn toch?

En Boyle gaat verder... de film illustreert niet alleen waarom Jamal het antwoord op de vragen weet. Hij toont ons de tragedie van zijn jeugd, met een broer die in de criminaliteit belandt, met een meisje op wie hij verliefd is en die onbereikbaar blijft voor hem. Er zit zoveel inhoud in deze film, en dan nog met een sluwe intelligentie in beeld gebracht. Het kon een ongezonde film met schijnheilig medelijden worden. Dat is het niet : Boyle verrijkt zijn film met menselijke warmte, spontane humor en een hoopvolle boodschap. Het is geen sociaal drama maar een modern sprookje. Dan spreek ik nog niet over de uitstekende soundtrack...

Wat de ongefundeerde (indische) kritieken betreft dat Slumdog Millionaire "poverty porn" zou zijn, die zouden eigenlijk tevreden moeten zijn dat er eindelijk eens zo'n universele belangstelling is voor de schrijnende problemen in hun land.

Gewoon gaan bekijken die film ! Het is een sterke filmervaring !

avatar van The_Phoenix

The_Phoenix

Hele vette film, zeker op rij 1, dan zit je echt middenin die achtervolgingscene

Wil hem denk ik toch ook nog wel even zien met iets meer overzicht, maar het was een hele gave film

avatar van MorrisJ

MorrisJ

Zwaar overrate film. Erg rechtlijnig, onrealistisch en voorspelbaar verhaal, ik snap niet waarom iedereen zo lyrisch is hierover. Matig geacteerd (de kinderen waren wel sterk) en veel te hectisch geschoten, het jachtige leven in de sloppenwijken zou zonder ook wel goed overgekomen zijn. Ik voelde mij geen moment verbonden met de personages en het liefdesverhaal is zo ongelooflijk melig, hoe kun je zoiets nog mooi vinden? Had er toch wel veel meer van verwacht.

avatar van j@ni_rose

j@ni_rose

Gewelige film! dikke 5!

avatar van Paalhaas

Paalhaas

814 stemmen voor een film die vanavond in première gaat. En dan dat gemiddelde! Toch wel een beetje benieuwd al ben ik nooit verzot geweest op Boyles werk.

avatar van roc12345

roc12345

goeie film ondanks dat ik een meer sciencefiction en actie liefhebber ben maar de film laat zien dat er ook arme wezen zijn op het aardbol die ook aandacht verdienen als je maar alleen aan je zelf denkt dus ja goeie film en geweldige acteerprestaties alleen de hoofdpersonage was een echte jongen van wanneer je zijn mond open ziet in de lacht moet vallen goeie film met pijnlijke momenten en natuurlijk spannend want je weet halverwege de film niet wat er met dat met dat meid gebeurt is maar als je het mij vraagt is het een meer een romeo en julia film en omdat ik bijna moest overgeven bij dat stront moment een 3 voor de moeite

underwearhero

Naar mijn mening zeer overschatte film. Het gaat over een jongen die verdacht wordt van valsspelen bij het programma who wants to be a millionaire. Na ongeveer een half uurtje kijken vond ik het redelijk (niet goed maar redelijk). Daarna gaat het eigenlijk alleen maar achteruit. Eén van de eerste slechteriken die de twee jongens meeneemt is nogal overdreven geacteerd en is een clichematige slechterik met een sneaky blik op zijn gezicht. Naarmate het verhaal vordert wordt ie steeds clichematiger. Alsof de regisseur schreeuwt: 'kijk jongens dat is een slechterik! Zie je hoe slecht en gemeen ie is?' Ja Danny ik ben niet dom, het had niet zo overdreven gehoeven alleen. Eigenlijk zijn alle personages vrij oppervlakkig en het acteerwerk is niet slecht maar ook niet uitmuntend, zeker niet natuurlijk. Dan halverwege de film begint er een sterke nadruk te komen op het liefdesverhaal tussen de jongen en het meisje. Eén van de dieptepunten van de film was het gesprek dat de jongen heeft met het meisje in de keuken. Kwam totaal niet natuurlijk over en de emoties waren ook zeer ongeloofwaardig. Ik zat op dat moment totaal niet in de film en was meer een buitenstaander aan het observeren hoe ze probeerden met oninteressante dialoog een emotioneel moment te scheppen. Het liefdesverhaal wordt naarmate de film eindigt zeer voorspelbaar. Op het eind toen ze elkaar zagen op het station was ook een dieptepunt van de film. Dan komt de zoen met die goedkope Hollywoodmuziek op het eind. De regisseur schreeuwt: 'Mooi he dat ze elkaar toch hebben gevonden en samenzijn?' Nee Danny dit is vrij clichematig, dit raakt me niet. Ook vrij clichématig om een aantrekkelijk meisje te kiezen ipv minder aantrekkelijk of normaal. Ik denk dat voor kinderen (van 10 tot 16 jaar) dit een zeer leuke film zal zijn. Maar voor iemand die bekend is met Hollywoodformules, clichés, overacting en al betere films heeft gezien dit weinig zal boeien.

@underwearhero

Wat een oppervlakkige commentaar om de film te herleiden tot good guys; bad guys en een liefdesverhaaltje. Als dat is wat je ervan hebt onthouden ... Je hebt niet door waar het werkelijk over ging. En dit is heus geen film die zich énkel naar een jongerenpubliek richt.

avatar van M Wallace

M Wallace

underwearhero schreef:

Wat loop je te swanzen over het eind... Dat was een dikke knipoog naar Bollywood...

Mij raakte het wel... en met mij zo velen...

avatar van Montorsi

Montorsi

Schitterende film. feel-good? Ja soms wel, maar absoluut niet tot het sentimentele aan toe (al kan ik me ook wel weer voorstellen dat je dat nu net wel vindt).

Eigenlijk is de hele film eigenlijk best ongeloofwaardig, het hele verhaal is allemaal veel te toevallig natuurlijk. De 20 miljoen roepie-vraag was in grote lijnen ook wel duidelijk na slechts een kwartiertje. Het mooie is net dat dit in dit geval nou net helemaal niet stoort! Slumdog Millionaire zit eigenlijk best subliem in elkaar, voor elke actie en achter elke vraag is haast een levensverhaal voorhande. Cameravoering en regie is ook meer dan subliem, erg kleurrijk en zeer levendig.

De climax is echt prachtig uitgewerkt, ook met de opoffering van Salim erbij wat het levensverhaal echt zijn glans geeft. Ook dat weer paste perfect binnen de rest van het verhaal.

Dikke 4* en misschien ga ik binnenkort gewoon lekker nog een keer.

avatar van Wesley29m

Wesley29m

Één woord: VOLTREFFER!!

Alles is perfect aan deze film..

Wat een montage, wat een soundtrack, wat een acteerniveau!

En elk van de 10 (!) oscarnominaties is terecht!

Hopelijk weet Slumdog er een paar te verzilveren, aangezien concurrent Benjamin Button op de lijst met maar liefst 13 nominaties!

Ik ga, zonder twijfel, voor Slumdog!

Toppertje, het is dat ik geen 6* kan uitdelen

Dus 5 bij deze!

Filmkriebel schreef:

@underwearhero

oppervlakkig? wil je ontkennen dat er een clichématig good guy bad guy verhaal en liefdesverhaaltje inzat? Als je dat niet hebt opgemerkt.... .

En waarom geef je geen argumenten als jij de film zo goed hebt begrepen?

M Wallace schreef:

Mij raakte het wel... en met mij zo velen...

wat loop jij te swanzen. Misschien moet je nog een keer lezen wat ik had geschreven. Ik had het niet over de dansscené maar over de zoenscené. Fijn voor je dat het jou wel raakte.

Filmkriebel

Ik ontken inderdaad dat het een clichématig good vs bad guy verhaal is. Clichématig liefdesverhaal? Jazeker, en zoals Wallace het heel goed zegt,met een knipoog naar Bollywood. En zoals er in elk sprookje een liefdesverhaal is. Wat is het probleem daar mee?

Mijn eigen commentaar en argumenten heb ik uitvoerig iets hoger gegeven.

underwearhero

misschien is er niet een duidelijk good guy bad guy verhaal als in bijv. Die Hard 4.0. Maar die slechteriken zitten erin en ze zijn weinig complexer dan de slechteriken van Die Hard 4.0.

Ik vond persoonlijk die eerste slechterik (die kinderlokker) te eenzijdig en te makkelijk uitgevoerd. Een film mag best een slechterik hebben, het hoort erbij. Een liefdesverhaal in een film is ok (soms onnodig). Maar het gaat erom hoe je het uitvoert. In bijv. One Flew Over The Cuckoo's Nest is er ook een slechterik, de zuster. Maar hoe het is uitgevoerd in die film en hoe ze het heeft geacteerd noem ik van hoogstaande kwaliteit. Als je de 'slechteriken' in deze film vergelijkt met die van bijv One Flew hoop ik dat je begrijpt wat ik bedoel met verschil in kwaliteit. En dat verschil in kwaliteit (in vergelijking met betere films) zit hem niet alleen in de personages, maar ook het acteren en bijv. het liefdesverhaal.

Filmkriebel

Ik snap denk ik waar je naartoe wilt. Je maakt een vergelijking met films die je zelf goed vond en je herkent niks ervan in deze film als ik je goed begrijp. (Ik kan spijtig genoeg niet ingaan op de vergelijking met "One Flew" want ik heb hem niet gezien). Dat wil niet zeggen dat het acteerwerk daarom minder goed is?

Ik wilde gewoon even verduidelijken dat het hier toch veel breder is dan wat jij vertelt. Er zit een boodschap verborgen rond gelijke kansen, er zitten verwijzingen in naar Bollywood, het dagelijkse harde leven en het "systeem" wordt in de kijker gezet Moesten al die extra zaken niet in deze film zitten, dan zou het zijn zoals jij zegt : een weinig boeiende film. Misschien mis je wat achtergrond over het leven in India om hem echt te kunnen waarderen

underwearhero

het acteerwerk is niet slecht, maar het is ook niet uitmuntend. Ik zou het middelmatig noemen. Als je zegt dat films die ik heb gezien en goed vond een maatstaf voor me zijn geworden, zou best waar kunnen zijn. Het is niet dat ik iets zoek in deze film wat ik in een andere film heb gezien. Het is gewoon de kwaliteit die ik lager vind van deze film vergeleken met andere films.

Ik ga nu een hele groffe vergelijking maken, ik hoop dat je het niet erg vind. Maar als je bijv .Terminator 2 hebt gezien (of the Matrix of een andere goede actiefilm) en je gaat dan Cyborg Cop kijken, dan denk je ook van, dit is niet boeiend. Nogmaals een wat groffe vergelijking waarschijnlijk maar het is om een punt duidelijk te maken. (Ik heb Cyborg Cop trouwens niet gezien maar ik ga ervanuit dat ie nogal slecht is).

En wat betreft verwijzingen naar armoede in India, die zitten er inderdaad in. Maar dat er arme plekken zijn op de wereld is geen grote verassing. Als ik daar meer over wil weten kijk ik liever een documentaire over de sloppenwijken in India dan deze film (die voornamelijk gericht is op het verhaal van 1 man 1 missie 1 liefde 1 kans.)

avatar van wibro

wibro

Vanavond deze film maar eens bekeken omdat ik toch enorm nieuwsgierig was of dit inderdaad zo'n geweldige film was zoals men beweerde, mede ook vanwege het aantal oscars, waarvoor deze film genomineerd is.

Het in de vorm van flashbacks laten zien van het verhaal van Jamal vond ik zeer geslaagd, maar de film scoorde bij mij vooral vanwege het flitsende en mooie camerawerk en zeker ook voor de wervelende soundtrack. Waar ik minder enthousiast over was en nu kom ik weer terug bij het verhaal is dat op een gegeven moment alles wel heel erg voorspelbaar werd met het gevolg dat deze film mij op de duur niet echt meer kon boeien.

Saai daarentegen vond ik de film zeker niet. De film bruiste en had veel dynamiek, mede zoals ik al zei door het flitsende camerawerk en de goed hierbij passende soundtrack. De film krijgt van mij daarom ook een ruime voldoende, maar dat er in superlatieven zo over deze film geschreven wordt vind ik toch wel erg overdreven..

avatar van kikujiro

kikujiro

Tot aan het einde speelde ik met de gedachten om de film met een 9/10 te raten. Het 'mobiele telefoon' (en wat daar weer allemaal op volgde) moment voorkwam dat echter, waarna ik er desondanks nog een 8.0 (4 sterren) voor gaf.

avatar van wibro

wibro

underwearhero schreef:

Ik kan best begrijpen dat jij dit geen goede film vindt, maar met de vergelijkingen die jij maakt met andere films sla jij de plank wel volledig mis. Je neemt het verhaal in deze film veel te serieus op. Deze film moet jij zien als een sprookje. Ik moest na afloop van de film denken aan een sprookje van Grimm dat eindigde met '..en ze leefden nog lang en gelukkig".

avatar van Maaltje

Maaltje

Het boek was leuker, uiteraard