Genre: Drama / Biografie
Met onder meer: Audrey Tautou, Benoît Poelvoorde en Alessandro Nivola
Gesproken taal: Frans en Engels
Releasedatum: 28 mei 2009
Plot Coco avant Chanel
"Before she was France's famous mademoiselle…"
Biografie over het leven van het Franse mode-icoon Coco Chanel. De frêle Gabrielle Chanel, zoals ze eigenlijk heette, groeide op in een weeshuis en leidde een ongrijpbaar leven met vele identiteiten. Het talent dat al jarenlang in haar zat kwam tot volle wasdom wanneer ze als tiener verhuisde naar Parijs.
Gabrielle 'Coco' Chanel
Maurice de Nexon
Shop boss
Jean, groom
Nomak
Damn, hoe lang blijft die aartslelijke poster nog op de homepagina van de site staan?
Apster
Vond het wel een aangenaam filmpje, had ook wel zin in zoiets. Tautou en Poelvoorde spelen beide uitstekend en de romance tussen haar en Nivola werkt gelukkig ook in de film. Het verhaal zelf wordt verteld in een lekker rustig tempo, al verliest het soms wel een beetje de aandacht.
Mooiste scene is aan het eind, een denkbeeldige modeshow waarin de beeldschone Tautou op een trap zit omgeven door spiegels terwijl haar hele oeuvre van kleding voorbij komt. Wie een film over de mode verwacht, komt echter bedrogen uit. De film beperkt zich voornamelijk tot de kleding die Tautou zelf draagt. Achteraf gezien best jammer, omdat ik na die laatste scene best wel wat meer van haar leven en de glamour in Parijs had willen zien.
Lekker filmpje voor een zwoele zondagavond, alleen jammer dat de zaal overhit was door het ontbreken van airco.
wibro
Vanavond deze biografische film over mode-icoon Coco Chanel gezien in een zaal waarvan het publiek voor - ik schat - 95% uit vrouwelijke bezoekers bestond. Audrey Tatou vond ik voor de rol van Coco uitstekend gecast. Prachtig gezicht trouwens hoe zij aan het werk was met de cigaret in haar bekkie. Behalve het prima acteerwerk van Tatou mag zeker ook het geweldige acteren van Benoît Poelvoorde in de rol van de baron niet onvermeld blijven.
Hoewel de film niet altijd even boeiend was - echte heftige gebeurtenissen vonden niet plaats - liet deze film wel een mooi beeld zien van de Franse elite in het begin van de vorige eeuw. Ook het stukje cabaret wat we in het begin te zien kregen vond ik zeer aangenaam en sfeerverhogend en deed mij enigszins denken aan de affiches van Toulouse-Lautrec. Het einde - de denkbeeldige modeshow - vond ik een uitstekende afsluiter van deze voor mijn gevoel zeer optimistische film.
Redlop
voor mijn gevoel zeer optimistische film.
Het einde was optimistisch Wibro, maar er ging een tragische feministische louteringsweg aan vooraf lijkt me zo. Dat weerspiegelde zich in haar eigenzinnig oeuvre.
Mooi romantisch non-cliché drama 3,5
wibro
Met 'optimistisch' wilde ik eigenlijk benadrukken dat het hier nu eens niet ging ging om een vrouw opgegroeid in ellendige omstandigheden die aan die ellende ten onderging, maar over een vrouw die ondanks die ellende het gewoon door haar koppigheid en vastberadenheid het ver wist te schoppen. 'Positief' of 'verfrissend' waren misschien betere woorden geweest.
Montorsi
Dit is toch wel de ultieme Feministen-film. Vrijgevochten vrouw, mannen komen er in het algemeen niet al te best vanaf, non-conformistisch. Maar toch is het best te doen deze. Absoluut niet mijn type film, maar Audrey Tautou heeft zoveel uitstraling hier dat de film interessant blijft. Ook wel interessant om te zien dat iemand zo tegen de etiquetten aanloopt maar toch geaccepteerd wordt.
Viel alleszins mee. 3*
Redlop
Ok, snap het. Het verhaal lijkt een beetje op dat van Edith Piaf maar wordt inderdaad niet zo fatalistisch.
Golden_Star
Heb hem gisteren gezien. Beetje trieste film was het. De makers hebben erg veel kansen laten liggen. Het begon met haar jeugd, waarvan slechts korte stukjes werden vertoond. Dat was al de eerste misser. Toen was het opeens 15 jaar later en zat ze in een goedkoop kroeg liedjes te zingen.
Daar ontmoet ze dan een man waarmee ze zelfs in zijn luxe huis gaat wonen. Als ze daar weg gaat zegt ze dat ze hem zal missen, terwijl in de film nergens uit blijkt dat dat het geval zou moeten zijn. Ook wil die man met haar trouwen. De ongeloofwaardigheid spat er vanaf. Had veel beter gekund.
Het knullige verhaal nog even door. Dan komt het aller ergste: ze laten eigenlijk bijna niets van haar succes opbouw zien door de jaren heen. Tientallen jaren heeft ze in de mode gezeten, maar nee ze laten op het eind slechts een korte mode show zien, waarop ze op een trap zit en zielig doet om een overleden minnaar. SLECHT SLECHT en nog eens SLECHT!!!. Het is dat Audrey Tautou het hoofd personage is maar dan nog. Die mensen in de film komen nep over en erg koel. 3x niks dus. Niks geen pracht en praal. Een trieste en vooral grauwe film.
wibro
Dan komt het aller ergste: ze laten eigenlijk bijna niets van haar succes opbouw zien door de jaren heen. Tientallen jaren heeft ze in de mode gezeten, maar nee ze laten op het eind slechts een korte mode show zien, waarop ze op een trap zit en zielig doet om een overleden minnaar. .
Coco avant Chanel' is een biopic over de vermaarde Franse modekoningin Gabrielle 'Coco' Chanel die gaat over de periode vóórdat Chanel bekend wordt. Haar succesopbouw in de modewereld komt in deze film dus helemaal niet ter sprake. De titel zegt dat ook duidelijk. "Coco avant Chanel".
btw Ik moet wel er wel bij zeggen dat de plotomschrijving dit er niet duidelijk bij vermeldt, maar buiten dat vind ik jouw recensie zéér negatief.
FreakyGurrl
Ik ging met veel verwachting naar deze film.
Misschien had ik haar bio moeten lezen eerst.
Want vond het meer over die vent gaan dan over haarzelf.
Je ziet creaties ontstaan, zonder echte aandacht ervoor.
En op het eind is het zover. De ontwerpster is geboren.
Maar toch al met al een mooie film
Mr_White
- 2067 berichten
Ik snap de kritiek niet echt op de gekozen fase van Chanel's leven. De film heet Coco Avant Chanel (Coco vóór Chanel), natuurlijk gaat het dan over haar leven voordat ze een groot mode-icoon werd. Persoonlijk had ik natuurlijk ook liever een film gezien juist over de mode-fase, maar voor wat het was, was dit een uitstekende film. Sterkste troef van de film is Tautou, die kan schitteren als vanouds in de rol van Chanel. Regie van Fontaine is bij vlagen ook interessant, alhoewel het script een beetje blijft steken in een standaard-vertelling.
Lupussy Galore
Ik ben het bijna helemaal eens met deze visie. Echter, ik vond de film iets te lang duren. Misschien kwam dat ook wel door een stel dames achter in de zaal die nogal vaak moesten lachen?
En deed het einde, de 'droom show' waarin haar te snel werk voorbij komt mij meer aan Lagerfeld's stijl dan aan Mademoiselle Chanel zelf denken. Maar ala, het is entertainment......
Toch wilde ik tijdens de credits bijna gaan applaudisseren voor Gabrielle "Coco" Chanel, het soort ontwerper, waarvan ik vind dat die wel weer op mag staan......ik ben al die gay designers die ons op onmogelijke schoenen willen laten lopen en als broodmagere sletjes kleden en dat dan stijl noemen namelijk spuugzat!!
Mijn 4 sterren zijn zowel voor Audrey Tautou alsook de grote Coco zelf.
Jasper72
Ik vond het een zeer aangename film om naar te kijken. Mooi camerawerk en kleurgebruik waardoor de film een hele warme uitstraling had. Audrey Tautou is bijna altijd aangenaam om naar te kijken. Verder opvallend vond ik de rol van Allessandro Nivola die een ingetogen persoon neerzet.
lyn.theresa
Mijn 4 sterren gaan uit naar Tautou, prachtige rol speelt ze, ik vind het heerlijk om naar haar te kijken.
De film zelf vond ik heel mooi (en ik heb ook gelachen om die rijke/verveelde mensen in dat kasteel, wat een stel), soms wat langdradig op een bepaalde manier. Maar het geeft toch een goed beeld van wie zij was en haar leven voordat ze beroemd werd.
Ja, het raakte me wel als vrouw zijnde, ze was een sterk karakter, erg inspirerend.
eyeswideshut
helemaal mee eens
Audrey Tautou is gewoon een prachtige actrice , die mijn sympathie altijd mee krijft in welke rol ze ook zit.
Juud
Alweer een tijdje geleden gezien, maar nog zeker niet vergeten. Om te beginnen vind ik het juist een mooi uitgangspunt om Coco's leven voor haar roem te verfilmen. Je ziet dan toch hoe ze zich uiteindelijk tot modeontwerpster heeft ontwikkeld en waar het allemaal mee begonnen is.
Ten eerste vind ik dat Audrey Tautou een geweldige rol heeft neergezet. Het eigenzinnige van Coco Chanel en het feit dat ze altijd een antwoord klaar had, was heel goed gespeeld. Het had bijna niet beter kunnen zijn. Ook de andere acteurs vond ik sterk, en de film was goed gedoseerd. De scenes liepen soepel in elkaar over en nergens had ik het gevoel dat het van de hak op de tak sprong.
Wat ik ook heel goed vind aan deze film, is dat hij bijna geheel waarheidsgetrouw is. Ze hebben er niet ineens allemaal rare verhaallijnen bij bedacht om er een flitsende, spectaculaire film van te maken. Zoiets zie je wel vaker bij biografieen, om het geheel wat meer filmwaardig te maken. Bij deze film hebben ze dat niet gedaan, en dat is nou juist het mooie: de film laat goed zien hoe het werkelijk is gegaan.
Ik was er dus aan de ene kant erg over te spreken, maar toch miste ik iets aan de film. Het was allemaal niet overtuigend, niet pakkend of speciaal genoeg om me echt te raken. Nu is dit natuurlijk een biografie en bewonder ik enorm dat ze de waarheid gewoon de waarheid hebben gelaten, ik had het ook vooral niet anders gewild, maar het had allemaal wel iets overtuigender gemogen. Ik had tijdens het kijken telkens het idee dat de filmmakers zich hebben ingehouden bij het maken van de film. Dit vind ik erg jammer, want hierdoor krijg ik het gevoel dat ik iets mis bij het kijken ervan.
Uiteindelijk toch een dikke zeven:
Keane1983
Een leuke film om naar te kijken. Het heeft opzich niet veel om handen. Je volgt gewoon het leven van een vrouw.
In dit geval dan gaberiele Chanel. Deze wordt overigens goed neergezet door audry tautou. Het is fasinerend om te zien hoe zij zichzelf aan de top heeft weten te werken tot een mode-icoon.
De soundtrack past goed bij de toch iets terughoudende film.
De film kabbelt rustig door en heb je eigenlijk niet in de gaten dat je al een tijdje aan het kijken bent.
Van mij krijgt de film 3.0*
cafe1900
Leuk bedoelde film die jammer genoeg voor geen meter overeenkomt met de werkelijkheid, Coco verzweeg in werkelijkheid haar zussen en broer (ze waren in totaal met z'n vijven). Ik zal niet alle dingen gaan verklappen die niet kloppen want daar is de film toch te goed voor in elkaar gezet. Voor het echte verhaal kun je de film Coco uit 2008 gaan bekijken, die komt korter bij de werkelijkheid. 2 sterren.
Kijzer
Ik vind het jammer dat je je beoordeling laat beïnvloeden door een duidelijke teleurstelling in het feit dat het een film betreft hoe de persoonlijkheid van Coco Chanel gevormd is voordat ze beroemd werd en niet over haar succesvolle loopbaan als mode ontwerpster.
Het is echt geen slechte film en je 0,5 zie ik dan ook zijn doel voorbijschieten, de film verdiend meer.
Dat de film triest is vind ik juist een pluspunt, al eindigt de film natuurlijk weliswaar met verdriet maar benadrukt dat de negatieve aspecten van haar leven haar persoonlijkheid vorm hebben gegeven en met die verworven persoonlijkheid is ze juist zo bijzonder succesvol geweest in haar carriére.
Vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Wellicht feministisch, maar dat siert haar en haar ontwerpen.
Tigerlily
Ik was alleen naar de bios gegaan, want echt niemand wou met me mee
Ik vond het toch wel leuk, anders hatd ik toch alleen maar zitten te praten. Franse films vind ik zoiezo prachtig en Audrey Tatou is een super actrice
Ik weet/wist niet zoveel over Coco Chanel, men ook al is dit een film vind ik toch wel dat ik haar een beetje begrijp. Het was romantisch, men af en toe een vleugje humor en drama.
Ik beveel hem wel aan, maar niet als je niet van iets langdradige gesprekken houd:P
3,5 sterren
Typische biopic over iemand die me eigenlijk niet zo interesseert.
Volgt nogal bekende paden en het doet me allemaal niet al te veel.
Wat voor mij wel verrassend was is dat het niet het normale rise-n-fall verhaaltje is maar eigenlijk meer over de periode voor haar succes gaat (wat een slimmer iemand dan mezelf waarschijnlijk al uit de titel had kunnen afleiden..duh!).
Al met al wel oke gemaakt, maar niet echt iets voor mij. Mooie Tautou is wel prima gecast met haar iele lichaam en Poelvoorde steelt eigenlijk de show. Tof acteur. Grappig hoofd.
timburton
Taotou is een van de betere Europese actrices op dit moment. Maar Coco avant Chanel heeft me amper geraakt. De film gaat te langzaam, laat te weinig mooie beelden zien en heeft vooral geen plot. Een film over haar echt bekende leven lijkt me een stuk leuker...
Katharina
Tautou wist mij zeker wel te raken, ze is een geweldige actrice.
Mooie film waar ik eerst even in moest komen, en die rustig voort kabbelt.
Ik was afgelopen zomer in Londen, en het was wel grappig dat op de posters daar, ze met een pen in haar handen zit, ipv een sigaret.
mnrk
Dit was een mooie film, iets wat ik op voorhand niet had verwacht.
De film geeft volgens mij een prima beeld van hoe het leven was in die tijd van Gabrielle Chanel.
Vooral Audrey Tautou speelt erg sterk en geeft Chanel goed weer (roken tijdens de werkzaamheden, observeren van kleding van andere).
Tautou is perfect gecast als de kille, wat onsympathieke modeontwerpster, maar het hart van de film wordt absoluut gevormd door de briljante rol van Benoit Poelvoorde. Wat is die man toch goed. Jammer dat we hem niet wat vaker in films zien. Qua verhaal is de film niet overal even boeiend, al wint de film aan emotionele kracht in het laatste uur. Het camerawerk is subliem, net als de production design en de kostuums.
hangtangding
Tautou speelt goed, maar ik vond de film totaal niet interessant.
Alleen het einde vond ik redelijk...vond het saai om naar te kijken. Had wat meer van deze film verwacht.
tal1b
'n hoog vrouwengehalte heeft deze fim, wat je ook niet anders kan verwachten. Desalnietermin heb ik hm toch afgekeken, en vind het een prima film. Stukje leven van Coco subtiel weergegeven
Karl van H.
Vooral: mooie plaatjes - en dan heb ik het niet alleen over Tautou. Bijna elk shot in deze film is er wel eentje om in te lijsten, wat het des te jammer maakt dat het verhaal op zich niet bijster interessant is. Het sfeerbeeld van de Franse elite is desondanks mooi om naar te kijken en komt lang niet zo belachelijk over als gewoonlijk, waarschijnlijk ten dele omdat het in het Frans is (deze film in het Engels zou niet te doen zijn geweest) en ook omdat Tautou nergens in de overdreven soepjurken van die tijd rondloopt. Bewijst ook maar eens wat voor een uitstekende en behoorlijk tijdloze kleding mevrouw Coco bij elkaar ontwierp. Verder valt er maar weinig aan deze film op te merken, al is de muziek, die op zich overigens niet lelijk is, af en toe wel iets te nadrukkelijk aanwezig. Een aanrader voor feministen die wel van een aardig liefdesverhaaltje houden - helaas behoor ik niet tot de doelgroep. O, mensen die van mooi camerawerk en Audrey Tautou houden kunnen er op zich ook wel mee uit de voeten.

Videoland voegt de geprezen Zweedse film 'Så som i Himmelen' toe aan het aanbod

Tip voor fans van de 'Outlander'-spin-off: de fantasyhitserie 'A Discovery of Witches' op Netflix

'All The Money in The World' van Ridley Scott dinsdag te zien op televisie

Netflix komt binnenkort met de Zack Snyder-films '300' en 'Rise of an Empire'