• 9.375.183 stemmen

Genre: Horror / Thriller

Geregisseerd door: Jeff Buhler

Met onder meer: Jesse Metcalfe en Peter Stormare

Plot Insanitarium

Jack is een jongeman, die besluit om net te doen of hij compleet gestoord is. Op deze manier kan hij zijn zus redden, die ook in het instituut zit. Binnen in het instituut ontdekt Jack echter dat een mysterieuze dokter zijn cliënten gebruikt als proefkonijnen en ze een middel toedient waarvan ze langzaam maar zeker veranderen in gruwelijke kannibalistische psychopaten.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Hoodini

Hoodini

wat een flauwe film. In het begin lijkt het nog wel iets te worden maar hoe langer de film duurt, hoe saaier en slechter hij wordt...

Halcyon

Jeff Buhler gaat nog een grote meneer worden. Na het scenario van Midnight Meat Train nu zijn eerste langspeelfilm. En meteen een genrepareltje als je het mij vraagt.

Invloeden liggen bij onder andere One Flew Over The Cuckoo's nest en een reeks zombiefilms.

Het verhaal: een psychiatrische instelling wordt plots overspoeld door een ware zombieplaag. De reden? Een "mad scientist" - zo mogelijk nog gekker dan zijn patiënten - die met een revolutionair medicijn de psychiatrische problemen voorgoed uit de wereld wil helpen. Verwikkeld in het bloedbad doet Jack alsof hij gek is om zijn zus uit de dodelijk bizarre instelling te redden.

Het scenario mag dan niet overal uitblinken in originaliteit (hoewel, er zitten toch een aantal nooit eerder vertoonde elementen in verwerkt), de manier waarop de dynamiek tussen de verschillende personages wordt opgezet is erg slim en vooral geloofwaardig. Zo wordt de vriendschap tussen Jack en één van de "meer toegankelijke" patiënten een rode draad in de ontsnappingspoging. En het is pas bij de ontsnappingspoging dat alle remmen worden losgegooid en de film afstevent op een traditioneel zombiefestijn. Naar analogie met de traditionele zombiefilms iets té stereotiep en voorspelbaar met momenten, maar de stilering waarmee deze sequentie (en eigenlijk ook de rest van de film) wordt aangepakt tilt Insanitarium ver (!) boven de middelmaat uit.

Zoals eerder aangehaald was One Flew Over The Cuckoo's Nest een inspiratiebron, met name voor de visuele stijl. Veel strakke composities van de eindeloze gangen, gehuld in felle witte kleuren en groenige lichten, plus diagonale camerahoeken die perfect het gevoel van vervreemding, waanzin en desoriëntatie uitbeelden. Beslist een efficiënte keuze, want de wanhoop en onmacht die op de personages hun gezicht valt af te lezen wordt in diezelfde mate op de kijker geprojecteerd waardoor een intense filmervaring tot stand komt.

Eindbalans: De excellente visuals gecombineerd met een slim scenario en enkele bloederige impulsen maken van Insanitarium een waardevolle genreaanvulling die slechts sporadisch ten prooi valt aan enkele kinderziektes.

Die Hard,Willis

Ik had dit niet verwacht toen ik de film in de winkel zag liggen. Toch maar een kans geven dan.

Jep, zeker doen.

zeker niet doen

Halcyon

Vertel misschien even waarom niet, dan weten we ook hoe jij tegen de film aankijkt.

Lui (crew films)

ah natuurlijk, ik vond de film opzich wel erg orgineel.. het begon nog wel redelijk. maar ik vond het al gauw echt ongeloofwaardig worden, ik ben er ook van ovetuigd dat Stormare veel te goed is voor deze film, ik vond dat hij echt slecht speelde. ik vond het niet echt een slechte film hoor, maar niet goed genoeg om op dvd te kopen

Ok.

Zelf vond ik Stormare erg degelijk. Ik ken de acteur niet zo goed moet ik eerlijk toegeven (ik kijk ook zelden TV), maar ik herinner me wel nog zijn zieke personage in 8MM. Deze rol vond ik gelijkaardig, in die zin dat we te maken hebben met iemand die ze duidelijk niet alle vijf op een rij heeft. Zijn mimiek deed me wat dat betreft ook sterk terugdenken aan zijn rol in 8MM.

Nu, een echt iconische prestatie kan je zijn vertolking inderdaad niet noemen vind ik, daarvoor kleurt zijn personage net iets te veel binnen de lijntjes. Geen zoveelste horroricoon met andere woorden, maar wel een erg degelijke en overtuigende prestatie.

Die Hard,Willis

Ik denk dat Halcyon mijn smaak qua films inmiddels wel kan inschatten. En één iemand die slecht speelt maak ik geen problemen over.

mooi gezegt Halcyon

avatar van rayman

rayman

Wat een waardeloze film, eerste drie kwartier gaan nog wel maar na de omschakeling wordt het wel heel overdreven bloederig, en lijkt nergens meer op...

rayman schreef:

na de omschakeling wordt het wel heel overdreven bloederig.

Nog een reden om de film te gaan kijken.

Lui (crew films)

zo denk ik er ook over, maar je kan er maar op 1 manier zelf achterkomen he, toch maar kijken

avatar van robinb

robinb

prachtige zaterdagnachtfilm die begint als een soort thriller en eindigd a la resident evil.

de film zal zeker geen oscars krijgen, maar als je je verstand op nul kan zetten en jezelf niet te druk maakt over de logica van verhaallijnen, dan is dit een erg leuke film..

van mij krijgt hij een 4

avatar van barcam

barcam

Leutige horror nonsens met over de top bloed en gore en wat blote borsten.

B-film op zijn best.

avatar van glimmerman2000

glimmerman2000

Op zich best een geinig filmpie, alhoewel het wel wat overdreven is allemaal.Ook een sterke maag is gewenst bij deze film.

avatar van olafski72

olafski72

Werkelijk, met deze film er bij was mijn 'slechte-film-week' wel compleet. In het begin denk je dat de film wel aardig is, maar zo gauw de film zich voortzet in de inrichting, daalt het niveau wel erg snel. Zelfs de film een B-film te noemen, is een fout compliment voor deze film. Weer typisch een voorbeeld van een hoofdrol voor een acteurtje dat het aardig heeft gedaan in een populaire serie(Desperate Houswives) en er ook nog goed uitziet, om dan een bout-film te maken met hem in de hoofdrol om zo publiek te trekken en de kassa te laten rinkelen. Zelfs de bloederige momenten waren lachwekkend. De vrouwen, die nooit een horrorfilm kunnen kijken zonder een kussen voor het gezicht, moesten lachen om de overdrevenheid.

Laatste half uur hebben we doorgespoeld om toch de clue te zien.... maar zelfs dat was een grote telleurstelling. Zonde van mijn tijd.

avatar van guylopez93

guylopez93

redelijke film

verhaal was oke maar de uitwerking matig. Er kwam wel veel bloed en gore in voor en dat maakt de film voor mij al beter. Het acteerwerk was ook matig en het einde vond ik gewoon niks

avatar van 2Beren

2Beren

Halcyon schreef:

Jeff Buhler gaat nog een grote meneer worden (....)

Ik respecteer het feit dat je een liefhebber bent van het genre, maar deze verschrikkelijk slecht gemaakte pulp zo (cliche) de hemel in prijzen is gewoonweg lachwekkend.

avatar van dikkop

dikkop

bloederige pschofilm, je moet er wel van houden.

avatar van Rudolf11

Rudolf11

De film is dermate slecht dat ie 'goed' is in het slecht zijn.

Lachwekkend dus. Daarom toch nog een vette 2

avatar van mvdb1982

mvdb1982

Opzich niet echt een heel slechte film. Al is e.e.a. wel wat overdreven uitgevoerd.

Een 2,5 voor de moeite.

avatar van Vascago

Vascago

Gewoon een hele leuke film als je van het genre houdt. Ik ben niet zon goede recencist dus laat dat lekker aan Halycon over, maar als ik hier kom kijken naar een recensie kijk ik altijd even of hij wat gepost heeft en als hij het goed vind is het dat 9 van de 10 keer ook in mijn geval

avatar van 606

heerlijke bloederige psycho film en acteerwerk was ook goed

het is wat anders levende zombie's

avatar van Noodless

Noodless

Halcyon schreef:

Volledig mee akkoord. Ik vond de film op momenten zelfs origineel, spannend en de acteurs deden het behoorlijk goed. Ook veel gore in deze film. In plaats van levende doden nu levende levenden.

8/10

avatar van Boeikens

Boeikens

Prachtige horror voor goreliefhebbers.

Begint rustig. De eerste 30 minuten zijn inleidend, dramatisch en bouwen de sfeer op. Dan begint de film qua gore een wending te krijgen en wisselt naar een zombieachtige actievolle gore horror.

Mooie gore, redelijk geacteerd, de special effects waren niet altijd even goed maar het verhaal was toch best, onverwacht, origineel.

Jeff Buhler debuteert hier direkt met een pareltje als regisseur.

avatar van olafski72

olafski72

8/10

Nou zeg, omdat het toevallig ook in een gekkenhuis was, gaan we het hebben over invloeden van één van de grootste klassiekers? Ik vond de film al zonde van die 1,5 uur van mijn leven maar dat hij dan ook nog met een film als One Flew wordt genoemd is wel heel erg. Als was de film dan nog zo slecht, de acteurs, de casting en zelfs de effecten waar slecht, om maar niet van het verhaal te spreken. Ik verbaas me echt over de beoordelingen van boven de 1 ster...

olafski72 schreef:

Dat zijn nochtans de woorden van de regisseur zelf hoor.

avatar van _Daan_

_Daan_

Zit van alles in Horror Humor en beetje spanning! wel leuke film als je van veel bloed houd!!!

avatar van Elineloves

Elineloves

In het begin had ik best goede verwachtingen van deze film, het verhaal sprak me wel aan en ik verheugde me om lekker warm onder mijn dekbedje te kunnen 'griezelen' met deze film. Helaas viel dat tegen, na een half uur vond ik de rommel op mijn bureau interessanter dan de film, waardoor ik ben gaan opruimen en met 1 oog de film ben blijven volgen.

Ik vond hem erg matig, in tegenstelling tot hierboven genoemde reacties vond ik hem niet origineel, eerder voorspelbaar. Er zullen vast genoeg mensen zijn die deze film kunnen waarderen, maar hij was niet aan mij besteedt. Jammer, want Jesse vind ik normaal erg prettig om te zien.