- Home
- Films
- Suske en Wiske & De Texas Rakkers
- Filtered
Suske en Wiske & De Texas Rakkers (2009)
Genre: Animatie
Alternatieve titels: Luke and Lucy: The Texas Rangers / Spike and Suzy: The Texas Rangers
België / Nederland / Luxemburg
Geregisseerd door: Wim Bien en Mark Mertens
Met onder meer: Staf Coppens en Evelien Verhegge
5,7 (583)
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 23 juli 2009
Bekijk via NLZIET
Plot Suske en Wiske & De Texas Rakkers
Dark City, Texas. Een vreselijke bandiet, genaamd Jim Parasijt runt een illegale whiskystokerij. Parasijt wil de grootste worden en heeft daarom een magisch poeder ontwikkeld dat iedereen kan verkleinen. De lokale Texas Rangers, onder leiding van de dappere Ranger Tom, proberen Parasijt te stoppen, maar worden in de val gelokt. Tom en zijn Rangers worden verkleind en in whiskyflessen gestopt.
Suske
Theofiel / Theodore
Lambik
Bill Buster
tjoene08
Ben gaan kijken met mijn kinderen en vond de film OK. De kinderen vonden het leuk en ik heb me niet zitten vervelen. Dit is al heel wat want ik heb me toch al zitten ergeren aan sommige Amerikaanse animatiefilms (genre shark tale of over the hedge) en me zitten vervelen tijdens die onnozele studio-100 producties. Ik hoop oprecht dat dit een succes wordt.
tommykonijn
Suske en Wiske.. Ik lees al jaren met plezier de strips, maar de verfilming uit 2004 heeft me niet echt weten te bekoren. Deze was.. Beter. De animatie is nou niet echt van niveau Disney/Pixar maar dat maakt opzicht niet zoveel uit. Hier en daar best geslaagde grappen, het hoogtepunt vond ik Frank Lammers als Lambik, die rol was hem echt op het lijf geschreven. Toen ik het zo allemaal zag (poster, trailer etc.) leek het me een vrij kinderachtige film te worden, dit was echter helemaal niet het geval en ik heb me opzicht prima vermaakt. Ik blijf er wel bij dat er hier geen 12 vervolgen op moeten komen..
Pieter Montana
Hoewel de animatie op zich wel charmant overkomt, heb ik toch het gevoel dat de makers weer een kans hebben laten liggen om Suske & Wiske het eerbetoon te geven dat ze verdienen.
Natuurlijk is dit een groot stukje Vlaams patrimonium dat behoefte heeft aan wat nieuwe lezers. Gezien de dalende kwaliteit van de laatste jaren en de al even dalende verkoopcijfers, haakt de jeugd stilaan af. Een computer-animatiefilm is de oplossing, dacht men bij Studio Vandersteen. Hoewel de Texas Rakkers één van m'n favoriete strips is, voelde ik hier maar amper de sfeer, die Vandersteen wel in zijn verhalen kon brengen. Zijn verhalen waren snel, humoristisch en vooral: het waren simpele verhaaltjes van 58 paginaatjes. Dit omzetten is een hele opdracht. Waarom ze dan ook nog eens het hele verhaal gaan omgooien van een klassieker zoals de Texas Rakkers, is mij een raadsel. Waar is de Teddy Boys Bende? Het idee van de vallende steen? En wiens idee was het om van Jim Parasijt een ijzeren robot te maken? Nog aan geërgerd: de taal. Ik heb niets tegen een beetje verkavelingsvlaams, maar die platte Antwerpse accenten, horen hier niet thuis...net zoals camions van Colruyt, Humo's of Belgacom-reclame...
Buiten deze punten van kritiek, waren er ook natuurlijk nog pluspunten. Zoals al gezegd is de animatie behoorlijk charmant en voor een Belgische productie natuurlijk iets enorm groot. Zo is de treinscene erg knap. En Lambik staat natuurlijk altijd garant voor humoristische situaties. 2,5*
PS: Heeft iemand zich ook geërgerd aan de uitspraak van Leen Vandersteen in een interview met Humo waar ze de verhalen van Hergé "summier" noemde?
thunderball
Vandaag deze dan ook gaan zien.
Vond het eigenlijk best geinig.
Originele stripverhaal is aardig naar het grote doek vertaald.
Alles wordt vrij vlot verteld en de beelden zijn mss wat houterig en het is even wennen om de bekende figuren in 3-D computeranimatie te zien, maar zeker niet slecht. Zeker voor Belgie een hele prestatie om zo'n groot project voor elkaar te krijgen.
Sommige dingen hadden beter gekunt, zo is bv de hele (in het boek vrij belangrijke) verhaallijn over de dreiging van het grote rotsblok, die op het westernstadje zal gaan vallen, geschrapt en is de vrouwelijke bijrol veranderd van lerares naar saloonzangeres.
Lammers als de stem van Lambik zat tegen het geniale aan, vrijwel heel de film toverde zijn vertolking een glimlach op mijn gezicht EN ik heb me een aantal keren om hem echt kapot zitten lachen.
Zeker voor kinderen moet deze film zeer vermakelijk zijn.
Ik geef hem een dikke zeven, ofwel 3,5 ster.
Edit: en toen ontdekte ik dat de film bij de Blokker al te koop lag voor ca 15 euro. Dat is even ietsje goedkoper dan de 37 euro (incl benzine en eten&drinken), die je bij een bezoekje aan Metropolis met zijn tweeen kwijt bent... Zucht!
Demini
Met momenten erg zwakke animatie, de personages bewegen en wandelen wel erg vreemd. Tante Sidonia, die ik in de boeken als een houten plank vind overkomen, lijkt van elastiek in de film, en Jerom die heel de tijd liep te slaapwandelen vond ik ook een afknapper. Maar het punt is, ik heb hem gezien heb met mijn kinderen van 6 en 4 jaar. Die schenen het erg leuk te vinden, vooral de 4 jarige, die moest meermaals hardop lachen.
Voor kinderen blijkbaar toch geslaagd amusement.
De Visuele Verkrachter
Om eens een S & W-titel te noemen. Het moge duidelijk zijn waarom.
Maar goed, de kracht zit hem hier ook niet zo zeer in de animatie-techniek. Zoals het ookal bij de (oudere) strips zat, gaat het hier om avontuur en de humor van Lambik.
Niet voor groten, wel voor kleinen en nog niet eens zo gek gedaan allemaal. Want van de strips is dit één van de goede titels. Was al bang dat e.e.a. zou mislukken, maar dat is gelukkig niet echt het geval. Het album blijft uiteraard leuker.
Voortaan grapjes als Brockeback Mountain niet meer doen. Want dit soort geintjes zijn niet alleen erg fout, ze horen bij het niveau van De Glunderende Gluurder. En ondanks dat dàt album bol stond van het 'avontuur', het had weinig met Vandersteen van doen. Weet u nog?
Redelijk.
De eerste goeie verfilming van een Suske & Wiske strip en ook de eerste keer dat ik dit soort animatie kan apprecieren. Grapjes als de pijl naar Brokeback mountain zijn wel leuk. Subtiel en ook voor een volwassen publiek. Geen hyperkinetische gedoe zoals bij de Asterix verfilmingen.
Voor het verhaal hangt de spanning wel af of je de strip hebt gelezen of niet. Al wordt dat nog vrij goed gedaan. Ook de muziek was niet zo slecht. Het kan beter, maar een stripreeks als dit zal altijd moeilijk zijn om te verfilmen, zonder de charme te verliezen en toch ietwat met je tijd mee te gaan. Maar dit is een verdienstelijke poging.
wendyvortex
Animatie varieert tussen goed en Playmobil, maar voor België/Nederland knap gemaakt.
Net zoals bij de meeste S&W-albums draait het voornamelijk om de karaktertjes, het plot door er niet zoveel toe.
Lambik had nog wel iets schurfteriger gemogen.
Volgende keer niet meer zo'n akelig liedje erin doen svp en laat die stomme hond er ook maar uit!
Bij vlagen erg grappig, maar iets meer tempo mag.
Afgezien daarvan: veel beter dan die live-action-versie (De Duistere Diamant).
En mijn favorieten voor eventuele vervolgfilm:
De Poenschepper, De Apekermis, De Speelgoedzaaier, De Snorrende Snor, De Wilde Weldoener, De Gouden Cirkel, Het Sprekende Testament, De Maffe Maniak, De Botte Botaknol.
Fran
- 1953 berichten
Dit is een hele leuke kinderfilm. De animaties zijn leuk om naar te kijken en het verhaal behoorlijk spannend. Ook is dit een film die leuk is voor kinderen èn voor de ouders. Mijn dochertje van 4 heeft er ook behoorlijk van genoten dus het is echt een film voor klein en groter. Alhoewel het voor kleintjes die wat sneller bang zijn voor een film deze film ook wat te eng zullen vinden.
Persoonlijk vond ik het wat te nederlands en had ik het geheel liever wat vlaamser gehad. Suske en Wiske en hun vrienden zijn gewoon vlamingen en persoonlijk had ik ze zo toch liever gezien. Ik hoor trouwens net dat je wel voor vlaams kan kiezen op de dvd.
K. V.
Deze eens bekeken en 'k vond het een goeie animatiefilm. Zelf ben 'k niet zo bekend met de strips, dus of de film beter is, kan 'k niet zeggen. Hoe dan ook, visueel is dit een sterke film, zeker omdat hij geproduceerd is in de lage landen. Qua verhaal mochten we eigenlijk ook niet klagen. Het zal jong en oud aanspreken en houdt de film boeiend van begin tot einde.
Een minpunt vond 'k de reclame in de film die niet zo subtiel was.
Af en toe zat er ook humor in de film en ook wel leuke verwijzingen naar andere films.
'k vond de film de moeite om te bekijken. Kopen zou 'k niet direct doen, maar toch de moeite om te bekijken.
Dreiecke
Grappig
Leuk om te zien, scherp, mooie kleurtjes en fraaie achtergronden, ook wat mooie effecten zoals met water. De stripfiguren zien er best authentiek uit. De stemmen zijn gelukkig ook geloofwaardig.
De bewegingen vind ik iets te traag en te ‘vloeiend’ en daardoor minder natuurlijk. De uitstraling wordt dan wel wat rustiger, wat ik weer aangenaam vind in een animatie.
Af en toe is er een lief liedje ingevoegd, ook leuk. Deze viel mij niet tegen.
baspls
Het boek is duizend keer beter. De animatie is zo slecht dat daarvoor 1,5 sterren eraf gaan. blijft van wat een 3,5 had kunnen zijn maar een 2,0 over. Vreselijke stemmen en een beetje laks naar het boek. zeker niet saai en best humoristisch. Lees veel Suske en Wiske albums (ook nu nog steeds) maar ik geef de voor keur aan de andere verfilming De Duistere Diamand die heel erg ondergewaardeerd word door iedereen.
Donkerwoud
Niet helemaal geslaagd in hoe het pop culture references probeert te vertalen naar de koddige van 'onze helden'. Toch is het niet het misbaksel dat ik had gevreesd. Het heeft in ieder geval de sfeer en de humor van het oorspronkelijke album behouden. Helaas is de animatie ver beneden de maat en ik neem aan dat de geplande vervolgdelen meer mee komen met de huidige standaard.
rcuppen79
Suske en Wiske: De Texas Rakkers is de eerste 3D-animatiefilm rondom de populaire Vlaamse stripfiguren van Willy Vandersteen. Deze film is gebaseerd op album nr. 125 uit de beroemde stripreeks “Suske en Wiske”. Na de geflopte live-action film De Duistere Diamant werd besloten om ditmaal een 3D-animatiefilm te maken. Dit bleek een kostbare onderneming, want met een budget van 9 miljoen euro, was De Texas Rakkers de duurste Vlaamse film ooit. Het resultaat mag er zijn want De Texas Rakkers is een mooie animatiefilm geworden.
De film wijkt op een aantal punten af van de oorspronkelijke strip. Zo is de rol van Tante Sidonia aanzienlijk uitgebreidt, is het personage van Professor Barabas en het hondje Tobias toegevoegd, heeft Theofiel Boemerang hier opeens een tweelingbroer genaamd Theodore Boemerang en is ook de climax van het verhaal veranderd. Zo werd het stadje “Dumb City” in het oorspronkelijke verhaal bedreigd door een enorm rotsblok boven op een naastgelegen berg. Die verhaallijn is hier volkomen achterwege gelaten, ook is het vrouwelijke personage Miss Missy hier geen lerares en is de verhaallijn met de ontspoorde jeugd ook volledig achterwege gelaten. Het zijn van die dichterlijke vrijheden die de film zich kan veroorloven, want op het eind is De Texas Rakkers een geslaagde adaptatie van de welbekende strip. Ze spoelt ook de nare smaak weg die de live-action uit 2004 heeft achtergelaten.
De referenties aan moderne filmklassiekers uit Hollywood hadden wel achterwege gelaten kunnen worden (een imitatie van The Matrix was in 2002 al uit de mode, laat staan in 2009). Voor de rest is De Texas Rangers een uiterst geslaagde animatiefilm die de humor van Willy Vandersteen perfect weet te vertalen naar het witte doek. Toch was de film niet het verwachte succes in de bioscopen. In Nederland trok de film net geen 100.000 bezoekers en ook in België viel het bezoekersaantal tegen. In Nederland werd de film uitgebracht met Nederlandse stemmen, waarin o.a. Frank Lammers, Pierre Bokma, Jeroen van der Boom, Xander de Buisonjé en Jeroen van Koningsbrugge de stemmen verzorgden.
Glennekeeeee
Zeker en vast beter als de live action film 'de duistere diamant' maar nog steeds geen hoogstaande suske en wiske film, hoewel dit de de duurste belgische film ooit gemaakt is (9 miljoen) op zich is het verhaal wel leuk, is de setting tof en het scenario is zeker en vast niet slecht met een hedendaagse blik maar toch genoeg behoud van het origineel en ook de look is veel beter passend bij de strips. Ik heb de vlaamse versie gezien en daarin waren de stemmen niet altijd even sterk: zo was staf coppens als suske niet echt geslaagd. sien eggers als sidonia zeker en vast wel en lucas van den eynde als lambik af en toe ook. waar vooral het probleem ligt in deze film is de animatie. op zich geen ramp en zeker ook een beperkter budget dan de grote animatie films maar toch, de locaties en de personages zijn niet beter als een gewone game van de ps3 en het wandelen van de personages was nog het ergste. ook het stadje enzo was zeer kaal terwijl het landschap wel schitterend in beeld gebracht was. doordat de personages houterig door het verhaal gaan is het niet echt een vlotte film al zijn er leuke twists naar bekende films en acteurs.
al zie je de twists al van veraf aankomen en kijk je soms meer naar een oude ps3-game, de feel good, de leuke twists en de nostalgie naar de strips die wel degelijk is overgezet naar het witte doek maakt de texasrakkers een degelijke trip door het vandersteen universum en alvast een stap vooruit op de duistere diamant. toch had ik er meer van verwacht
Jules Vismale
Aan de ene kant komt de animatiefilm van Suske & Wiske over de Texasrakkers wel leuk over maar aan de andere kant is het ook erg geacteerd. De film lijkt totaal niet op de strip uit 1959 daar Sidonia niet naar Dump City was meegereisd en professor Barabas en het hondje Tobias kwamen er zelfs helemaal niet in voor.
Zo bleek ook het enorme rotsblok dat Dump City bedreigde te ontbreken en eveneens de Teddy Boys (brutale tieners die geen toekomst hadden in de stad, werden misleid door Jim Parasijt en zich later tegen hem keerden) al kwam Miss Messes er wél in voor. Suske, Wiske, Lambik, Jerom en Theofiel Boomerang probeerden het verhaal komischer te maken al is het me onbekend hoe de verkleinde Rangers nou in flessen konden worden gestopt.
Wat evenmin werd verteld is hoe sheriff Cooper (die in werkelijkheid Jim Parasijt bleek en in de film in een soort robotlichaam zat) op het slechte pad ging al ga ik ervan uit dat hij door het ontdekken van het indiaanse toverpoeder machtslustig was geworden. Hij kwam in de film als “gehandicapte” en nauwelijks gemotiveerde wetsdienaar bijna meer lachwekkend en zielig over maar was eigenlijk ook veel kleiner en gedrongener dan in de strip.
Soms werd Cooper ook Boonsteak genoemd en zijn boevenbende bestond meer uit domme schurken die nauwelijks écht gevaarlijk leken. Ik hoop niettemin dat de volgende films over Suske & Wiske, zoals bijvoorbeeld de Bokkerijders, iets realistischer zullen worden gemaakt.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime