• 9.374.574 stemmen

Geregisseerd door: Rowdy Herrington

Met onder meer: James Marshall, Cuba Gooding Jr. en Robert Loggia

Releasedatum: 17 september 1992

Plot Gladiator

"Nobody owns Tommy Riley. Nobody."

Door financiële omstandigheden zijn Tom Riley en zijn vader John genoodzaakt te verhuizen naar een van de mindere wijken van Chicago. Daar worden ze geconfronteerd met straatbendes die, aangespoord door de organisator Jimmy Horn, deelnemen aan illegale bokswedstrijden waarbij geld wordt ingezet. Horn behandeld deze jongens als gladiatoren en belooft ze gouden bergen voor de toekomst. Zijn grootste wapen is de rassenhaat, die voor een enorme spanning in de buurt zorgt en tevens de agressie bij de straatvechters aanwakkert. Wanneer Tommy als blanke zijn intrede doet in deze groep, wordt hij in eerste instantie met de nek aangekeken vanwege zijn huidskleur. Tot hij het leven redt van Lincoln, een van de bendeleden.

avatar van speedy23

speedy23

Voor alle duidelijkheid: dit is niet het zwaard- en sandalenepos met Russell Crowe. Deze Gladiator is een keiharde, behoorlijk geacteerde, maar vrij voorspelbare actiefilm die op de koop toe een aanklacht tegen geweld en racisme wil zijn. Het geeft de film een kleine meerwaarde. Let ook op een zeer goed acterende Brian Dennehy...

avatar van StevenMighty

StevenMighty

Vind ik een goeie film.

Heb 'm nog eens bekeken, was alweer geleden van toen hij uitkwam.

Vergelijken met Rocky zou ik hem niet doen.

Deze film heeft een ander verhaal, gaat over illegale bokswedstrijden en vechten om andere redenen.

De cast vind ik altijd heel goed aan deze film. James Marshall als zo een echte white boy tussen de zwarten in een grauwe buurt van Chicago. Daar komt al na een paar minuten heibel van.

En Brian Dennehy is altijd erg goed als rotzak natuurlijk.

Muziek is ook een pluspunt van deze film, het begint al meteen lekker met die shots van Chicago achterbuurten op de beats van 'Killer' van Adamski & Seal, om later in de film nog o.a. LL Cool J , PM Dawn en Cheap Trick te mogen horen.

De knokpartij met blote vuisten aan het einde vond ik het hoogtepunt van de film, gaaf en hard.

Zeker één van mijn favorieten in dit genre films.

avatar van scorsese

Goeie film over een jongeman die gaat boksen in het illegale circuit om uit de financiële problemen te raken. Qua sfeer komt het geheel dicht in de buurt van de Rocky-films. En ook het bruine filter ziet er goed uit tijdens de gevechten. Het verhaal en de personages zijn boeiend genoeg en de film heeft een fijne soundtrack en ook James Marshall weet te overtuigen.