Genre: Drama / Oorlog
Met onder meer: Aleksei Kravchenko, Olga Mironova en Liubomiras Laucevicius
Gesproken taal: Wit-Russisch, Duits en Russisch
Releasedatum: 3 augustus 1990
Plot Idi i Smotri
"To love… to have children."
In een bos in het door de nazi's bezette Wit-Rusland vindt de jonge Rus Florya Gaishun een geweer, waarna hij zich meteen bij de lokale vrijheidsstrijders aansluit. Dit ondanks smeekbeden van zijn moeder, die nu met haar twee dochters weerloos achterblijft. Als Gaishun later wordt achtergelaten door het leger, probeert hij terug te keren naar huis, maar de nazi's willen zijn dorp bombarderen.
Flyora Gayshun
Gezhel
German
Cikx
Kom en Zie (Idi i Smotri) - Lumière Cinema Maastricht - lumiere.nl
Tja ooit eens een half uurtje van gezien, maar het was te absurdistisch naar mijn smaak. Misschien nog eens een kans geven
Kom en Zie (Idi i Smotri) - Lumière Cinema Maastricht - lumiere.nl
Absurdisme is wel het laatste waar ik deze film me associeer.
de grunt
Als ie alleen het eerste half uur heeft gezien snap ik wel wat hij bedoelt.
Cikx
De eerste paar scènes kwamen op mij tamelijk absurd over, maar misschien heb ik inderdaad een verkeerde indruk gekregen.
Flipman
Als je in de Verenigde Staten woont of verblijft, kun je de film ook via FilmStruck bekijken.
ratfish
De eerste scènes zijn juist ijzersterk vanwege het impressionistische karakter. In de tweede helft wordt het fel-realistisch en zelfs een beetje propagandistisch, maar dat valt goed mee.
Bob Gray
- 2048 stemmen
Kan je ergens zien waar deze allemaal in Nederland te zien is?
Deze film staat nog altijd met stip bovenaan met films die ik wil zien.
de grunt
Kan je ergens zien waar deze allemaal in Nederland te zien is?
Graaf Machine
Ver#%$%# weer net op een avond dat ik eigenlijk niet kan. Nou, kak aan alle anderen, maar ik ga gewoon wel kunnen op maandag 22 oktober. Dan maar boze blikken.
de grunt
Ik vind die SS-officier zo goed gekozen. Die ogen. De belichaming van het kwaad.
- 11960 berichten
Vanavond in Kino mogen herzien. Film maakte een nog verwoestender indruk dan de eerste keer. Oorlog en trauma van alle heroiek en romantiek ontdaan. Een tijdloze verschrikking. Man, wat is dit sterk. Vooral het einde maakt dat laatste duidelijk.
Bob Gray
- 2048 stemmen
Dreun van een film. Fantastisch mooi geschoten en ontzettend indrukwekkende mimiek van de jonge hoofdrolspeler. Blijft nog wel een tijdje nazinderen.
Richardus
Op groot scherm en gerestaureerd helemaal een mokerslag. Afschuwelijke film, pure nachtmerrie. En een meesterwerk. Iconisch.
- 11960 berichten
Leuk weetje. Bij Kino werd ons aan het eind van de inleiding sterkte gewenst en was er nazorg aan de bar.
Zat donderdag ook behoorlijk vol.
Richardus
De vraag van een Belgische filmkompaan of deze ook daar gaat draaien of heeft gedraaid?
Cinsault
Idi i Smotri is een oorlogsfilm zoals je ze maar weinig ziet, namelijk door de ogen van een 15-jarige jongen (Florya), dicht op de huid, rauw, smerig, fysiek en confronterend. Sommige gruwelscenes houden lang aan, waardoor wegkijken bijna niet mogelijk is. Elem Klimov dwingt je zo min of meer om die, net als Florya, te ondergaan. Dat levert een heftige, zelfs nare kijkervaring op (een tweetal mensen verliet voortijdig de zaal, al kan dat natuurlijk ook zijn geweest omdat het hen niet kon boeien), waarbij bepaalde scenes niet makkelijk van je netvlies loslaten. De transformatie van een jong, onschuldig kind naar een getraumatiseerde vroegoude jongeman is hier weergaloos in beeld gevangen. Deze film zou eigenlijk verplicht onderdeel moeten zijn van de geschiedeniscanon op middelbare scholen, al zal die daarvoor denk ik te indringend zijn.
Bélon
Ik ga woensdag, ben benieuwd.
Ik ga maar meteen door naar de bar
Geintje ik ga morgen: een regenachtige maandagavond lijkt mij de ideale setting voor deze film
Flipman
de grunt
Ja, maakt diepe indruk. Is dat een aapje?
Vraag me al geruime tijd af wat voor dier het is. Zou het graag weten!
- 11960 berichten
Ja, maakt diepe indruk. Is dat een aapje?
Vraag me al geruime tijd af wat voor dier het is. Zou het graag weten!
Het is een spookdiertje, weet niet exact welke soort.
Spookdiertjes - Wikipedia - nl.m.wikipedia.org
Een plompe lori to be exact. Is nog giftig ook.

Deze drie grootse films zijn gewoon gratis via YouTube te aanschouwen

De laatste films van enkele van de belangrijkste regisseurs ter wereld

Vier ijzersterke 'roadmovies' gesitueerd in de Tweede Wereldoorlog

Vijf Nederlandse regisseurs delen hun favoriete oorlogsfilm ooit

Nuit et Brouillard

Voskhozhdenie
Drama / Oorlog, 1977

Paris, Texas
Roadmovie / Drama, 1984
war crimestweede wereldoorlognaziwehrmacht krankzinnigheidsurrealismetienermeisjeatrocitygenociderussian armymine fieldhorrors of warpremature agingbyelorussiaworld war ii eastern front children in wartime