• 9.377.914 stemmen

Genre: Misdaad / Horror

Geregisseerd door: Henry Miller

Met onder meer: Willem Dafoe, Scott Speedman en Peter Stormare

Plot Anamorph

Rechercheur Stan Aubray krijgt een zaak toegewezen, maar wanneer hij eenmaal met de zaak bezig is, komt hij er achter dat de zaak bijzonder veel lijkt op één van de zaken waar hij zich in het verleden mee bezig heeft gehouden.

Stan Aubray

Jorge Ruiz

Michael C.

avatar van Observator

Observator

Een spannende (detective-) thriller.

Rechercheur Aubrey (Dafoe, in een voor hem sympathieke rol, en prima geacteerd), met wat neurotische trekjes, onderzoekt na 5 jaar weer een moordzaak. Een geheimzinnige zaak die veel lijkt op de Uncle Eddie zaak van 5 jaar geleden. De kijker wordt lang in het duister gehouden over de achtergrond van de verschillende zaken. De film zit vol bizarre, kunstzinnige moorden, veel losse lichaamsdelen bevattend, met als climax de betekenis van deze filmtitel.

Er wordt gebruik gemaakt van mooie grauwe kleuren/beelden en strijkersmuziek, die de geheimzinnigheid en spanning vasthouden. Stijlvolle flashbacks geven ons een kijkje in de zaak van 5 jaar geleden.

Ik houd niet van vergelijkingen trekken met andere films, iedere film heeft tenslotte wel iets unieks, maar helemaal origineel is deze film toch niet. Ook vond ik het verhaal af en toe wel wat inkakken, wat onnodige details, maar overall gezien toch een spannende film die, ook qua verhaal, goed in elkaar steekt en die je zeker weet vast te houden naar al dan niet de oplossing van de zaak.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Een film die slimmer wil zijn dan de rest, maar enorm faalt door de vele toevalligheden en onwaarschijnlijkheden.

avatar van Zinema

Vreemde maar enigszins originele thriller met een uitstekende Dafoe. Dit zal niet een ieders kopje thee zijn, maar voor de oplettende kijker blijkt het verhaal redelijk boeiend en knap in elkaar gestoken. De uitwerking daarentegen is niet altijd en overal even sterk. Edoch, een voldoende is absoluut op zijn plaats. Goed.

avatar van P8rb

P8rb

Het begon allemaal wel lekker maar viel uiteindelijk een beetje tegen. Positief aan deze film is dat alles wel lekker donker is en dat er een duister sfeertje hangt. De film wordt uiteindelijk een beetje langdradig en oninteressant waardoor ik niet meer geboeid bleef.

Willem Dafoe was redelijk hier maar niet echt bijzonder, redelijk filmpje maar meer ook niet. Slap aftreksel van films zoals Se7en. 2 sterren hiervoor.

avatar van erikholtrop

erikholtrop

De film is onsamenhangend en totaal niet spannend. De karakters worden zeer oppervlakkig weergegeven en niet uitgediept. Ik heb 'm uitgekeken uit nieuwschierigheid, maar dat was nog een hele zit.

avatar van Aapje81

Aapje81

Dafoe zet een prima rol neer in een hele rustige en sfeervolle film. Groot nadeel is echter dat alles zo doelloos is en de film eigenlijk nergens naar toe werkt. Spanning ontbreekt volledig en dat is erg jammer. Met een zorgvuldiger uitgewerkt scenario had deze film meer indruk gemaakt. Nu blijven het aardige maar fragmentarische scénes die aanelkaar worden geregen door een overtuigende Dafoe. Maar eerlijk is eerlijk hij had beter verdiend dan dit.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Deze film heeft me wel verrast. Ik verwachtte namelijk een beetje een recht toe-recht aan thriller maar dat was dit zeker niet. Dit was visueel gezien een schitterende film om naar te kijken. Ik vond het een beetje een sfeertje hebben a la Seven.

Het visuele aspect is overduidelijk het sterkste punt in de film en daar heeft de regisseur zich helemaal op gestort en dat is dus gelukt. Helaas vond ik het verhaal wel ondergeschikt geraakt. Het hoe en waarom van de moordenaar komt nergens aan bod en ook al is het spannend om wat mysterie te houden, als je naar een moordzaak kijkt wil je toch wel een beetje weten wat het standpunt van de moordenaar was.

Het einde vond ik heel erg afgeraffeld. Wederom nergens een hoe en waarom. De sterfscene (?) vond ik wel heel indrukwekkend. Het is dat de beelden prachtig waren om naar te kijken anders had ik een veel lagere beoordeling gegeven.

avatar van rep_robert

Anamorph voelt voor mij aan als een gemiste kans. Het basisgegeven is behoorlijk standaard en alle acties in de film zijn ook allesbehalve origineel. Dafoe zet niet echt een sympathieke rol neer en ook zijn personage hebben we al tig keer vaker gezien, maar dan beter. Een agent die gekweld wordt door een zaak uit het verleden die het nodig vindt om met niemand samen te werken en alles alleen wilt oplossen. Been there, done that!

Wat de film nog aantrekkelijk maakte voor mij waren de creatieve moordpartijtjes. Dat zorgde bij mij toch nog voor een soort spanning waardoor ik lang nieuwsgierig was naar wie en wat er precies met deze moorden aan de hand is.

Helaas eindigt het nogal een beetje suf(bij dit soort films wil ik wel graag een motief zien) en blijf ik met dat gevoel zitten dat ik naar een echt tussendoor werkje heb zitten te kijken. Nergens echt barslecht, maar echt goed wordt het ook nooit.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Ik dacht dat dit iets ging zijn in het genre van 'Seven' of 'Saw', maar dat valt dan wel tegen.

Het is wel een mysterieus verhaal, maar slecht gebracht en nog eens saai bovendien.

Het heeft me totaal niet weten te boeien, op het laatste half uur na dan.

Hoewel Willem Dafoe een uitstekend acteur is, is dit wel de slechtste film die ik ooit met hem heb gezien, maar aan hem zal het zeker niet liggen, de 2 sterren zijn dan ook volledig op zijn naam en die van ook een altijd goede Peter Stormare.

Wie in het begin van de film goed naar de titels kijkt zal merken dat de naam Deborah Harry er ook in voorkomt, wel de zangeres van Blondie komt eens piepen in de kier van de deur als buurvrouw, 20 seconden is haar rol lang...

Kortom, dit is een film voor echte liefhebbers van dit (saaie) genre, en zeker niet geschikt voor iedereen...

Is me niet iets beter bevallen, maar het topper is dit zeker niet !!

Score een beetje verhoogd dankzij Willem.