Genre: Komedie / Romantiek
Geregisseerd door: Howard Hawks
Met onder meer: Cary Grant, Rosalind Russell en Ralph Bellamy
Plot His Girl Friday
"She learned about men from him!"
Walter Burns is hoofdredacteur van de Chicago Morning Post en zit met de handen in het haar. Hij heeft niemand om de terechtstelling van de moordenaar Earl Williams te verslaan. En dan staat plots zijn ex-vrouw en journaliste Hildy Johnson voor hem met het nieuws dat ze ontslag neemt en gaat trouwen met de verzekeringsmakelaar Bruce Baldwin. Burns probeert haar ertoe te overhalen toch nog één interview af te nemen van de terdoodveroordeelde.
Walter Burns
Bensinger
Endicott
Mayor
McCue
zeker, later nog eens verfilmd als 'the front page' met Lemmon & Matthau, (overigens ook leuk)
FisherKing
Er circuleren nogal wat versies qua DVD, Weet iemand wat de beste is ?
Gorro
Volgens DVDbeaver.com is dat de R1 versie volgens deze vergelijking:
dvdbeaver.com: Columbia Tri-star 'His Girl Friday' DVD Comparison R1 vs R2/4/5
FisherKing
Thanks. Regio 1 en 2 geven elkaar toch niet echt veel toe. Nu trouwens in de aanbieding bij Play.
Vandaag opnieuw gezien. Echt een van de beste komedies allertijden. Het acteertempo is gigantisch hoog, ook voor huidige de standaard.
Bijtend en hilarisch. Een groots meesterwerk.
Erg leuke film. Verrassend is de ontzettende snelheid in de dialogen (vanwege de Engelse import dvd zal ik wel het één en ander gemist hebben) en op sommige momenten ook de snelle montage. Ook de erg sterke Grant, begint steeds meer bij één van mijn favorieten te horen.
Zeker een film die ik nog eens terug wil zien. Voor nu 4*, maar deze film heeft zekergroeimogelijkheden.
titan
Lekkere vlotte komedie. Cary Grant speelt een ongelovelijk onsympathieke vent. Dat siert hem als acteur, maar voor de geloofwaardigheiod van het romantische aspect vond ik het wat minder goed uitkomen. 3,5*
FisherKing
Briljante Supersnelle Komedie met een superb script en prachtige acteerprestaties. Vooral Cary Grant schittert. 4.5*
En het origineel was al gebaseerd op een toneelstuk.
Gangster of Love
En het origineel was al gebaseerd op een toneelstuk.
De briljante twist die Howard Hawks echter aan het verhaal gaf was om van Hildy Johnson een vrouw te maken, waardoor de relatie Walter Burns - Hildy Johnson natuurlijk een heel ander soort spanning kreeg. Dit is zo ongeveer mijn favoriete komedie, vooral vanwege de perfectie van de uitvoering, zowel in regie als natuurlijk in de 'delivery' van de teksten door de acteurs.
gonnie
Razend knappe en even snelle Hollywood-klassieker His Girl Friday uit 1939 is een genot om naar te kijken...en te luisteren; want we hebben hier te maken met een romantische komedie met vlijmscherpe dialogen en gevatte oneliners. Allemaal uit de tijd dat een script nog serieus werd genomen, alsof het literatuur was; dat kom je nog zelden tegen. Script is van erg hoog niveau, en twist en draait van scene tot scene.....it never stops.
Voorbeeld van humor: Als Cary Grant op het einde via de telefoon duidelijk probeert te maken dat de hele krant overhoop moet vanwege zijn grote scoop dan wordt hij gepareerd met allerlei belangrijk buitenlands nieuws dat dan eruit zou moeten. Nadat Grant voor de zoveelste keer niet wordt begrepen, zegt hij over dat wereldnieuws: "Take Hitler, stick 'em in the funny pages."
Voorbeeld subtiel scripten: Tegenwoordig wordt het tempo van een film bepaald door een afwisseling van snelle en wat langzamere scenes. Maar het kan ook anders, zoals vroeger juist vaak werd gedaan: alles had een razendhoog tempo, zo ook His Girl Friday, maar de rust werd af en toe gepakt door de toon van de dialoog. Zo heb je vaak tussenzinnetjes als 'Do you have a light?' of 'Sorry 'bout the lipstick', wanneer Hildy haar sigaret geeft aan Earl Williams.
Natuurlijk...het is een verfilming van een toneelstuk, en daardoor niet altijd even interessant vanuit cinematografisch oogpunt (ook had Hawks in het tweede deel iets vaker medium close mogen snijden, maar goed); maar het spel vergoedt alles. Alle acteurs zijn geweldig, incluis Grant's soms bijna vrouwelijke gilletjes en toontjes: "excuuuuuuuuuuuus me", "baaaaaaaaaad husband" en "she's oooooooooold." Maar uiteraard is hij, zoals toendertijd zeer gebruikelijk, knalhard en grof in taal; zo krijgt Hildy's schoonmoeder een 'shut up' in haar gezicht (en hij kende haar niet eens).
Hoewel het misschien allemaal qua acteren voor sommigen nogal eendimensionaal kan overkomen...dat is het niet. Subtiliteit is er genoeg! Kijk naar de gebaartjes, luister naar hoe de intonaties steeds veranderd, etc.
Klein hoogtepuntje tot slot: Grant geeft sufferdje Bellamy tikje op de schouder om zijn aandacht te krijgen.
Zachery Glass
Inderdaad
Heel bijterig toch allemaal
neo
Vond Cary Grant weer subliem zoals zo vaak, alhoewel ik liever Jean Arthur had gezien als Hildy in plaats van Rosalind Russell. Toch vind ik Wilder's Front Page ietsje beter. Zeg nou zelf Matthau & Lemmon of Grant? 4 sterren
Hoe goed ik Lemmon & Matthau ook zie. Deze film is toch echt superieur aan The Front Page.
Poisonthewell
Erg leuke en razendsnelle comedy. Je moet echt goed opletten om alle grappen mee te krijgen want soms worden er zelfs meerdere per seconde afgevuurd. Ook
Cary Grant was weer eens geweldig. 4*
Chainsaw
Inderdaad een meesterlijke film, met grandioos acteerwerk. Met name Grant was fenomenaal in zijn energieke rol als Mr. Burns (zijn ontmoeting met Mr. Baldwin was hilarisch). Verder lollige bijpersonen (die hilarische Pettibone) en de film gaat als een achtbaanrit. Zelden een film gezien die in zo'n rap tempo de meest briljante en hilarische dialogen rond weet te slingeren. Zéker een aanrader.
4,5 sterren.
The One Ring
Dit was voor mij toch wel even wennen. Volgens mij zit er in deze film wel genoeg tekst om een film van 2-3 uur te vullen, maar ze krijgen het er allemaal in een anderhalf uur uit. Hierdoor ligt het tempo vreselijk hoog en ze laten dan ook geen ruimte voor een adempause of iets dergelijks. Ik ben dit niet bepaald gewend in een film en al zeker niet in een romantische komedie. Dit was af en toe wel irritant dus.
Maar verder heb ik niks te klagen. Ondanks het hoge tempo zijn de dialogen zeer goed met een aantal scherpe opmerkingen. De acteurs waren goed, met name Rosalind Russel. Het verhaal zat best aardig in elkaar en de film is totaal niet vergelijkbaar met de hedendaagse romantische komedie.
3,5 sterren
The One Ring
Tja, het heeft op zich wel iets en het is vast een kwestie van wennen, maar af en toe wat rust in een film lijkt me geen kwaad kunnen. Het overviel me wel een beetje.
Jordy
Voor de mensen die deze film nog willen zien
gratis en legaal te downloaden (zelfs een versie van 3,3 GB!)
Cary Grant en Rosalind Russell zijn een leuk tegendraads duo!
Grant speelt meestal wat gemoedelijker types, leuk om hem eens een ander type rol te zien spelen. (Hij speelt overigens een paar jaar na deze film in Arsenic and Old Lace een nog excentrieker en drukker type.)
His Girl Friday is zoals gezegd een film met een hoog tempo. Vooral de dialogen zijn rap en humoristisch.
Ondanks het razend knappe scenario, uitstekende hoofd- en bijrollen, kom ik niet verder dan 3,5 sterren. Ik kan niet anders concluderen dat het met mijn smaak te maken heeft, er valt weinig op deze film aan te merken. Ik houd denk ik maar in beperkte mate van 'drukke' films met bijdehante types. Bij Wilders One, Two, Three had ik een zelfde gevoel.
renske
Geweldige komedie. Russell is zooo cool!
Vond het af en toe te veel binnenshuis en dat weet ik aan het feit dat het origineel een toneelstuk was. Maar dat zag je vroeger natuurlijk wel vaker dus ik weet niet of dat wel een zwaktebod van de film is.
renske
Overigens is de afgebeelde poster een beetje raar. Op de dvd laten ze een heleboel posters zien en die zijn allemaal stukken beter dan de boven afgebeelde. Al was het alleen maar omdat ze geen moment (of ik moet mijn ogen dicht gehad hebben) in een jurk te zien is. Nou, misschien dat wel, maar dan in ieder geval niet zo'n rare lange gele.
Daar had ik nog helemaal niet bij stilgestaan, maar nu ik de poster nog eens goed bekeken heb, vind ik ook dat de poster totaal niet bij de film past. De poster straalt iets van een klassiek drama uit, wat de film natuurlijk allesbehalve is.
Los van de film vind ik de poster overigens best mooi.
Ik zal eens kijken of ik een andere kan vinden.
Deze Britse (?) quad poster toont veel beter de sfeer van de film:
The One Ring
Die is inderdaad mooier. Ik vind bij de huidige poster de tagline overigens erg vreemd: She learned about men from him. Dat is niet precies waar ik vind dat de film over gaat.
Prachtige komedie met een enorm tempo. Heerlijk vinnig en lekker druk. Wat een dialogen ook, enorme grapdichtheid. Grant kan subliem timen en Russell is al even geweldig. Het einde was ook erg fijn, ik heb zo'n gevoel dat als deze film nu was gemaakt er een einde was gekomen waarin Hildy er toch nog met die brave saaie Bruce vandoor was gegaan . Soms zijn we nu truttiger dan toen.
Ruim 4.0*
Voor de mensen die deze film nog willen zien
gratis en legaal te downloaden (zelfs een versie van 3,3 GB!)
!

Ascenseur pour l'Échafaud
Thriller / Film noir, 1958

Krótki Film o Zabijaniu
Drama, 1988
zelfmoordgevangenisjournalistjournalistiekgebaseerd op toneelstuk of musicalvoortvluchtigewagerscrewball-komediecorrupt politiciannewspaper editorinsurance agent fiancé fiancée relationshippress room political corruptionrolltop deskreprievebride-to-beex spousesimminent executionconvicted murdererdialogue driven