Die Büchse der Pandora (1929)
Speelduur: 100 minuten / 133 minuten (gerestaureerde versie)
Alternatieve titel: Pandora's Box
Duitsland
Geregisseerd door: Georg Wilhelm Pabst
Met onder meer: Louise Brooks, Fritz Kortner en Francis Lederer
Gesproken taal:
Releasedatum: 1 december 1929
Plot Die Büchse der Pandora
Lulu is de maîtresse van de schatrijke Dr. Ludwig Schön, die verloofd is met de chique Charlotte. Ludwig's zoon Alwa is zo onder de indruk van de schoonheid van Lulu, dat hij speciaal voor haar een muzikale revue schrijft. Wanneer Lulu tijdens een optreden Ludwig ziet met zijn verloofde knapt iets in haar...
Lulu
Dr. Ludwig Schön
Alwa Schön
Schigolch
Rodrigo Quast
Countess Anna Geschwitz
Charlotte Marie Adelaide von Zarnikow
Jack the Ripper
Marquis Casti-Piani
The Stage Manager
hugohei
Je zou het niet zeggen als je naar het plaatje hierboven kijkt... maar Louise Brooks die Lulu speelt was eén van de mooiste filmsterren ooit.
Absoluut fascinerend, en ze overstijgt moeiteloos de tijdsafstand tussen toen en nu. Mooier dan Garbo die ook heel mooi was.
Toen ze 76 was, schreef ze een geestige autobiografie 'Lulu in Hollywood'.
Ach Kappeuter. Mag ik voor mijn verjaardag een mooiere foto van Louise ? Gewoon als tussendoortje, en om te laten zien dat ik niet overdrijf ?
hugohei
Dankje dankje! Ik voel me jarig (net 24 geworden).
Ik zag bij het opzoeken van Brooks op haar naam in de imdb ook nog een paar heel mooie, waarvan je je niet kunt voorstellen dat die in 1927 zijn genomen.
Doe geen moeite, ik heb de weg gevonden.
narva77 (crew films)
Da's knap, 24 worden als je in 1981 al als figurant mee wilde doen in 'Gandhi'.
Dogie Hogan
Veel van bovenstaande links werken niet (meer), maar kijk eens op deze fantastische Louise Brooks website:
Criterion werk aan een een nieuwe, restored PANDORA's BOX: LINK
Special Features :
New, restored high-definition digital transfer of the definitive Munich Film Museum restoration
Four different musical scores, each with its own unique stylistic interpretation of the film
Audio commentary by film scholars Thomas Elsaesser and Mary Ann Doane
Louise Brooks: Looking for Lulu, a 1998 documentary
Lulu in Berlin (48 minutes), a rare 1971 interview with Brooks by verite documentarian Richard Leacock
A new video interview with Leacock
A new interview with G. W. Pabst's son, Michael
New and improved English subtitle translation
PLUS: A book including Kenneth Tynan's famous essay "The Girl in the Black Helmet," a chapter from Louise Brooks's evocative memoir discussing her relationship with Pabst, and a new essay by film critic J. Hoberman
Dennis Evahi
Een leuk wetenswaardigheidje voor de Louise Brooks fans; het cosmeticahuis Cacharel heeft Eau du parfum LOU-LOU aan haar opgedragen. Gelanceerd in 1986.
Poisonthewell
Had ze nog geleefd, dan zou Louise gisteren 100 jaar oud geworden zijn.
Dogie Hogan
Geweldige review van de net uitgekomen Criterion transfer van Pandora's Box: link
De 2 DVD-boxset.
matthijs_013
Uitstekende film. Hoewel deze het bekendst van de drie (Pandora's Box, Diary of a Lost Girl, Beauty Prize) is, vond ik Diary of a Lost Girl wel iets beter. Die film was ontroerender en had een sterker verhaal. Deze film was ook erg mooi en werd op het einde een echte horror. Interessant dat ze echte gebeurtenissen hebben verwerkt in een fictief verhaal (Jack the Ripper ga ik van uit. Maar ik weet niet zeker of het hem was).
Brooks acteerde beter in Diary of a Lost Girl, maar acteerde in deze film ook bijna perfect.
Querelle
Hey, hij staat eindelijk waar hij thuishoort, in de tip 150
Hey, hij staat eindelijk waar hij thuishoort, in de tip 150

LOUISE BROOKS SOCIETY: http://www.pandorasbox.com
rick@themovies
Een bijzondere film met een bijzondere vrouw in de hoofdrol. Over die vrouw, Louise Brooks, is hierboven al behoorlijk wat geschreven (en allemaal waar), maar ook de film zélf is zeer de moeite waard.
Het verhaal over de escort dame die aan haar milieu probeert te ontsnappen wordt door Pabst zeer naturel vorm gegeven. Er is bijvoorbeeld nauwelijks sprake van het zo typerende overdreven acteren uit de geluidloze films van tijdgenoten als Lang en Wiene. Ook is in de sets en decors weinig meer terug te vinden van het expressionisme dat tot dan toe in veel Duitse films zichtbaar was.
In die zin hebben we hier te maken met een bijna moderne film.
Ook zeer opvallend - en typerend voor het hedonisme uit het vooroorlogse Berlijn - is de bijzonder vrije sexuele moraal in de film. Lulu brengt niet alleen de mannen het hoofd op hol, ook de vrouwen kunnen niet van haar afblijven. Niet alleen het feit dat dat zichtbaar is in de film, maar ook dat niemand daar verder moeilijk over doet is zelfs naar hedendaagse begrippen opzienbarend te noemen.
Querelle
In die zin hebben we hier te maken met een bijna moderne film.
Het is inderdaad een modern aandoende film die dichter aanleunt tegen het franse realisme uit de jaren dertig en zelfs het italiaanse neo-realisme uit de jaren 40, dan tegen het duitse expressionisme uit de jaren 20.
wibro
Uitstekende film, voor mij een van de beste zwijgende films die ooit gemaakt zijn. Geweldige acteerprestaties van Luise Brooks in de rol van Lulu, voor mij de mooiste vrouw uit het tijdperk van de zwijgende cinema. Wat een uitstraling heeft deze "femme fatale". Daar zijn de huidige filmactrices niets bij. Louise Brooks had voor de rol van Lulu daarom ook niet beter gecast kunnen zijn. Prachtig waren de scènes waarin zij de mannen verleidde en uiteraard ook de scènes in de nachtclub waar zij als danseres werkte. Sensualiteit ten top. Het verhaal doet zelfs heel modern aan en deze film die bij de release in 1929 voor een schandaal zorgde was zijn tijd daarom ook ver vooruit.
Waardering; voorlopig 4,5*
btw Deze DVD (UK import) voor slechts € 10,00 gekocht bij de heropende DVD speciaalzaak
in Nijmegen die voorheen Boudisque heette.
pippo il buffone
Louise Brooks
.Grootste icoon van de stomme cinema,imo.Deze film is verwant aan de andere Pabst/Brooks met de focus op sex en grootstedelijke decadentie(conform de tijdgeest) maar heeft met de stukken van Wedekind een draaiboek dat literair superieur is aan Tagebuch...Al ging de onderverdeling in akten misschien iets te ver.De 140 minuten vervelen absoluut niet omdat of Louise in beeld is of omdat je wacht tot ze weer in beeld komt
.Voor de Belgische MM-ertjes leuk om te weten dat de lesbische love-interest van Lulu wordt gespeeld door een Belgerin.Overigens vond ik de slotscène met Jack the R. prachtig in beeld gebracht.Jammer dat Pabst nu minder bekend is dan Murnau,Lang,von Sternberg.
LimeLou
- 2048 berichten
Ik neem aan dat deze eerder is uitgekomen dan Diary of a Lost Girl? En waarom zijn ze allebei in 1929 uitgekomen?
Een mooie, stomme film en de spannendste die ik tot nu toe zag.
Een probleem dat ik nog wel eens met een stomme film heb, is het overdreven en expressionistische acteerwerk. Gelukkig is dat in deze film niet aanwezig en laat men zien, dat ingetogen acteerwerk soms zelfs nog overtuigender kan zijn. Louise Brooks speelt een overtuigende rol als de immorele vrouw, die wil vluchten van het milieu waarin ze verkeert.
De film is boeiend, bevat mooie decors en verveelt eigenlijk nooit. Ik heb de 133 minuten versie gezien. Ik weet niet precies wat er aan de film is toegevoegd, maar het voelt in ieder geval aan als een zeer complete film. Ik kan me ook niet voorstellen dat de kortere versie beter is, omdat er dan ongetwijfeld een essentiële scène zal ontbreken. Verder is het gedurfd,om in een film uit die tijd al te laten zien dat vrouwen ook op vrouwen vielen. Daar ruste toen zeker nog een behoorlijk taboe op.
Tenslotte wil ik zeggen dat de film dus grotendeels erg goed is, maar dat het beste aan het einde van de film zit. Het gebeuren rond Jack the Ripper is spannend en uiterst boeiend weergegeven. Grappig trouwens dat er ook nog kerstmuziek in de film zit, aangezien ik deze film toevallig dus vlak voor kerst heb gekeken.
Dikke 4,0*
Vinokourov
Georg Wilhelm Pabst, zijn stoere naam kwam meerdere malen voor in Inglourious Basterds en dat verdient op zijn minst een kijkbeurt van zijn films! Die Büchse der Pandora dus met de karakteristieke Louise Brooks in de hoofdrol 8-). Het is een prima rise-and-fall-film, waarin Brooks continu de aandacht trekt van de kijker. Wat een dame is zij! Een probleem wat ik vaak met stomme films heb, is dat ze soms erg afstandelijk zijn, maar hier is dat niet het geval. Het plot is prima te volgen en het euvel overacting is ook niet aanwezig. Jammer dat Brooks niet in veel geluidsfilms heeft gespeeld, want die overstap had ze gemakkelijk aangekund.
ARTE (Die Büchse der Pandora, woensdag 18 januari, 22:40 uur)
wibro
Aanrader! Omdat het een zwijgende film is, heb je geen last van nasynchronisatie.
Van nasynchronisatie heb ik nooit last de Duisters zijn daar meester in plus Duits in m'n 2de taal.
BBarbie
De commentaren voor mij staan bol van de lofuitingen aan het adres van Louise Brooks. Allemaal terecht, vind ik. Het is een prachtige, uitermate sierlijke actrice, die —voor zover ik dat kan overzien— ten tijde van de stomme films qua schoonheid haar gelijke niet gekend heeft. Simpelweg een weldaad aan de ogen. Ik snap niet wat de Hollywood tycoons destijds bezield heeft om haar grotendeels links te laten liggen.
Oh ja, voor ik het vergeet. Dit is een schitterende film waarin Louise Brooks ook nog eens laat zien, dat zij aan de hand van regisseur Pabst als actrice tot grote hoogte kan stijgen. Jaren geleden heb ik op videoband een verkorte versie van nog geen twee uur gezien, nu de originele versie van ruim 2 uur. Ik heb opnieuw genoten. Bijzonder mooi. Voorlopig 4½*. Binnenkort nog een keer kijken en ik sluit niet uit dat er dan alsnog de maximumscore uitrolt, want ik ben waarlijk onder de indruk.
wibro

Ik kan je ook deze film met Louise Brooks "Tagebuch einer Verlorenen" aanbevelen BBarbie. Die is absoluut niet minder dan Pandora's Box.

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan

Misdaadserie 'Memory of a Killer' trekt de aandacht: 'Keerpunt voor Dempsey'

Kijkcijferhits op Netflix: deze tien films worden nu goed bekeken

Nu op Netflix: documentaireserie over Take That vanaf vandaag beschikbaar

Napoléon Vu par Abel Gance