• 9.372.862 stemmen

Genre: Misdaad / Film noir

Geregisseerd door: Budd Boetticher

Met onder meer: Otto Kruger, Nina Foch en William Wright

Plot Escape in the Fog

"Slipping silently out of the fog... came murder!"

De verpleegster Eileen Carr ligt in een ziekenhuis om te herstellen van een zenuwinzinking. Dromen keren steeds terug, waarin Eileen twee mannen een derde man ziet doden. Wanneer op en dag Schiller, het hoofd van de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis, aan haar bed komt, is Eileen zeer verbaasd te moeten constateren, dat dit één van de mannen uit haar dromen is, die het slachtoffer wil doden.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Paul Devon

Eileen Carr

Barry Malcolm

Hausmer, Schiller's Henchman

George Smith

Woman at Accident (onvermeld)

Chinese Boy (onvermeld)

Detective (onvermeld)

Accident Witness (onvermeld)

avatar van ToNe

ToNe

Escape in the Fog is strak geplot, dat je geneigd bent het bestaan van toeval in twijfel te trekken. Alles past, tot in het naadje: timing, vallende kiezelstenen en zelfs baldadige Chinatown-hooligans (zien is geloven!) Yep.

De droomprecognitie is een slimme binnenkomer en gelukkig wordt daar niet te wetenschappelijk over gedaan. Het verhaal waarin je terecht komt, is een klassieke 'spionnen-onder-ons' met de über-Nazi uit Notorious. Hoezo typecasting?

De Duitsers tonen de meeste effectiviteit in een verder primitief spionagespel. B-films hebben doorgaans weinig budget. Hier lijkt het door te slaan in de methodes in de film. Geen high-tech telefoontap: gewoon uit het terugdraaien van de draaischijf bepalen welk nummer er is gedraaid. Simpel en lekker ongecompliceerd.

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2067 stemmen

Spionagethriller die aan een fijn tempo voorbij dendert. De vijfstuiversromance tussen (de van Nederlandse origine) Nina Foch en William Wright doet daarbij weinig ter zake, maar is nu eenmaal één van de gebruikelijke elementen in 95 % van de Hollywoodfilms. Otto Kruger staat bovenaan de credits hoewel hij minder schermtijd vult dan Nina Foch en William Wright, om wie het toch allemaal draait in deze film. De leukste rollen in deze film zijn eigenlijk weggelegd voor de schurken Konstantin Shayne en zijn handlanger Ivan Triesault.

Qua sfeerschepping vind ik de film best geslaagd. Zoals de titel al laat vermoeden, spelen hele sequenties zich af in de mist. Foch in the fog, zoiets. De Jungiaanse droomsequentie draagt eveneens bij aan de sfeer van onontkoombaarheid in dergelijke noirs.

Zeker een genietbare B-film.

avatar van Basto

Basto

• 11937 berichten

Erg matige noir. Zat in de Indicator Noir 1 box, hoop dat de andere films sterker zijn. Dit was een beetje idioot qua opzet en nergens bijzonder in de uitwerking.

avatar van starbright boy

En daar hebben we Nina Foch weer, zo zie je haar nooit en zo in bijna elke film. Dit staat wel een paar treetjes lager dan de vorige twee. De film is geregisseerd door Budd Boetticher en werd vooral bekend door zijn latere westerns. Boetticher heet hier op credits nog Oscar Boetticher jr. Dit was zijn vijfde film van de tientallen die hij zou maken.

De film valt eigenlijk alleen op door veel, heel veel mist en een aardige sfeer en de film ontleent zijn kleine beetje spanning aan,aan de vraag aan welke kant de personages staan. Pro-japans of niet. Want we zitten aan het eind van de tweede wereldoorlog en de VS was nog in oorlog met Japan.Verder is het een tamelijk ongeloofwaardig en niet een heel boeiend spionageplotje en de sfeerschepping compenseert niet genoeg.

In een cameo zien we nog heel even het debuut van Shelley Winters als actrice, het duurt maar een halve minuut ofzo.

avatar van cinemanukerke

cinemanukerke

Escape in the fog is wat het is nl een plot driven film. Geen grote maatschappelijke thema's, geen vormgeving die een diepere laag over goed en kwaad wil vertellen maar simpelweg een spannend verhaal brengen waarin elke scene een opstap is naar het einde. Toegeven, deze films zijn vooral voer voor liefhebbers van jaren 40 zwart wit films waar het zeer braafjes en preuts is verteld, waarin personages geen superhelden zijn maar meer bescheiden working class mensen die spion louter als een job zien. Geen moreel oordeel dus over wat ze doen maar gewoon het vangen van de slechterik als einddoel hebben. Ik heb genoten van die freudiaanse insteek dat dromen een voorbode onthullen, dat de schurken best intelligente kerels zijn die het duo Foch en Wright meermaals ten slim af zijn en de - typische voor dit soort films - nuchtere en koele houding tegenover een levensbedreigende situatie (opgesloten in een ruimte waar gas langzaam de kamer vult). Zeer genietbare ouderwets entertainment.