Foreign Correspondent (1940)
Genre: Thriller
Alternatieve titel: Onze Correspondent Meldt...
Geregisseerd door: Alfred Hitchcock
Met onder meer: Joel McCrea, George Sanders en Laraine Day
Gesproken taal: Engels, Nederlands, Frans, Duits, Lets en Italiaans
Plot Foreign Correspondent
"The thrill spectacle of the year!"
Johnny Jones is een journalist voor een New Yorkse krant. Zijn editor stuurt hem naar Europa aangezien hij niet tevreden is met zijn werk. Jones' eerste opdracht is om onderzoek te gaan doen naar een geheim verdrag tussen twee Europese landen.
John Jones
Mr. Krug
Mr. Powers
Tramp
Jordy
Het eerste uur (ongeveer) is erg vermakelijk. Achtervolgingen door Amsterdam, Amerikanen die zich door Nederlandse teksten proberen heen te worstelen, en redelijk mooi en spectaculair allemaal
daarna wordt ie vrij saai, een boel geouwehoer en een teleurstellend eind. Wel leuk op de actualiteit ingespeeld allemaal
Zavo
Nou, ik vond het juist precies andersom. De film begint pas na een uur wat te worden, met een aantal fantastische scenes aan het eind, met het vliegtuig en met de telefoon. De pogingen van de acteurs om Nederlands te spreken zijn inderdaad erg grappig.
narva77 (crew films)
Leuk dat de film o.a. in Nederland speelt, maar echt geweldig vind ik em niet. Hij begint goed, maar wordt steeds minder. En die buitenlandse acteurs die Nederlands proberen te praten (met de nadruk op proberen), vond ik eigenlijk tenenkrommend.
Leuk ingespeeld op de actualiteiten van 1940, maar voor de rest vooral eens met Jordy
Na de paar matige Hitchcock films die ik deze week gezien heb, kreeg ik nu een boven gemiddelde film voorgeschoteld. Het verhaal dat na een 'intro' van een half uur lekker op gang komt heeft me geen moment verveelt. Ook het acteerwerk in deze film was erg goed.
Een minpuntje aan de film vond ik wel dat er ontzettend slecht Nederlands wordt gesproken. Hier en daar ving ik eens een woordje op, want als er twee mensen aan het praten waren kon je het nooit echt goed horen. Ook in gesprekken praten ze gewoon Duits! "Was machen Sie hier?"
Maar goed daar zal ik niet al te lang over doorzeiken, want dit was toch een erg leuke film. 3,5* dus.
Goodfella
IJzersterk begin, dat wel wat weg heeft van North by Northwest (en daar niet eens zo gek veel voor onder doet) en alleen maar nóg leuker is doordat het zich in Nederland afspeelt.
Terug in Engeland wordt het wat minder boeiend (Hitchcock beperkt zich weer eens tot niet zo heel interessante dialogen) maar een aantal uitstekende en vooral zeer spannende momenten maken deze film tot een uiterst aangename zit. Als de film niet halverwege wat was ingekakt had ik een ruime 4 * gegeven, nu blijf ik steken op een dikke 3,5 *
Padd0
Ik heb een zo'n beetje dezelfde mening als goodfella en gotti hierboven. Wel moet ik zeg dat dit de beste propaganda film is die ik ooit heb gezien. Petje af voor meneer Hitchcock ook voor de mooie scene op zee die ik veel indrukwekkender vond dan "The Perfect Storm". Al met al geef ik deze film 3,5*.
Queto Yurlunyur
Mooie locaties en een paar spannende scenes, maar het magere verhaal kon mij halverwege al niet meer boeien. 2,5 *
gonnie
Hitch op dreef met spionagedrama. Het niveau van het vergelijkbare 39 Steps wordt nergens gehaald. Minder grappig en minder mooi geschoten. Maar FC heeft genoeg te bieden (is het eigenlijk geen oproep aan de USA om in Europa aan de oorlog mee te doen?). Het acteerwerk is van zeer hoog niveau en een van de grootste charmes van de film ligt in de grote frequentie aan lokatiewisselingen: New York, Amsterdam, Londen, vliegtuig, etc. Prima Hitchcock-film kortom.
4 uit 5
Toon1
De film begon veelbelovend, maar werd daarna steeds minder, tot de laatste scene op zee die wel indrukwekkend was. Er waren nog wat interessante stukken, maar die werden dan weer afgewisseld met saaie dialogen...
3.5
Poisonthewell
Prima, vlotte Hitchcock. De film springt van de hak op de tak, maar het tempo ligt hoog genoeg om je op het puntje van je stoel te houden. Gezien het feit dat deze film gemaakt is in 1940 is de laatste scene wat mij betreft ook vergeven. 4*
Pacino88
Aardige Hitchcock. Matig uitgelegd verhaal, met een aantal leuke typische Hitchcock scenes. De 2de helft wordt echter een stuk slechter door oninteressante monologen van die oude Nederlander. Geen plot dat in je hoofd blijft hangen. Mc Crea vond ik echter wel een goeie vertoning. Voor mij niet heel bekend, maar ook zeer goed als cowboy veteraan in Ride the High Country.
Ramon K
Deze hele fijne film van Hitchcock bevat een aantal juweeltjes van scenes (de moordaanslag op de trap, de scene in de molen, de scene op de toren), maar toch is de film in zijn geheel verre van meesterlijk vanwege een aantal storende slordigheden en plotwendingen. De lui die voor Nederlanders door moeten gaan spreken belabberd de Nederlandse taal (dat meisje, verschrikkelijk!), het plotgedeelte mbt de look-a-like Vermeer is totaal ongeloofwaardig en de "zelfopoffering van de villain" geloof ik ook niet. Toch is de film uiterst vermakelijk; vlot verteld, heerlijk acteerwerk van echt iedere acteur (tot in het kleinste bijrolletje) en alles met een lekker vleugje humor. 3,5*
BASWAS
Nog nooit zo’n humoristische moordenaar aan het werk gezien als in deze film. Grappig ook om stukjes Holland te zien met Spaanse molens erin. Ook zijn sommige dialoogteksten, uitgesproken door gespeelde Nederlanders, wel in het Hollands en opeens komt er dan uit hun mond Duits of zelfs een niet bestaand soort rabarber-koeterwaals.
De film heeft inderdaad een aantal zwakke punten, maar humor en prachtige scènes zorgen ondanks sommige knulligheden toch voor veel kijkplezier.
Intruder
Ik ben het grotendeels eens met de reacties van Ramon K en Baswas. Voor mij bevat de film genoeg boeiende scènes om de tekortkomingen van het verhaal op te vangen, die er onmiskenbaar zijn. Het Nederlands in de film is trouwens niet altijd van hetzelfde niveau. Soms is het perfect, soms (het meisje, inderdaad) raakt het kant noch wal. Wel een aardige film, erg sfeervol bij momenten.
Leno
Spannende film met een leuk verhaal, goede vertolkingen en spannende scenes zoals we van Hitchcock gewend zijn. Er zitten ook wat knullige scenes in, zoals dat altijd wel is in films uit die periode bijvoorbeeld het einde waarin Jones verteld dat die pa toch ook wel een held is, terwijl die dochter net binnen komt gelopen. Ook die duw op straat van de 'bodyguard'.
De hoofdrol wordt sterk vertolkt door McCrea en de bijrollen zijn ook prima. Mooie climax trouwens, knap gemaakt.
PaulieWalnuts
Net gekeken, opgenomen.
Vreemd dat die auto scenes zo lelijk zijn, maar dat die vliegtuigcrash er heel aardig uitzag. Het is toch een wat eenvoudiger versie van een Hitchcock film, maar toch wel redelijk. Af en toe mooi doordachte scenes, maar af en toe ook lachwekkend belabberd. Later heeft hij dit soort verhalen toch wat meer geperfectioneerd. Naar het eind toe werd de film wat minder.
Dat "Hollandse" gebrabbel moet je maar op de koop toe nemen, evenals "Van Meer's" Duitse accent.
otherfool
Grappig ook om stukjes Holland te zien met Spaanse molens erin.
Ik zat al uit te kijken naar Don Quichotte...
Lekker vlotte Hitchcock verder dat wel wat doet denken aan North by Northwest. Leuke karakters (al is de romance echt te sullig voor woorden) en een paar erg mooie scenes (de ontsnapping van de moordenaar door de paraplu's, de prachtige neerstortscene in de zee). Een prima film waar ik me uitstekend mee vermaakt heb, ondanks een paar slordigheden (het al meermalen aangehaalde Nederlands).
Ik heb ook erg moeten lachen om de ffolliot dialoog in de auto, dat had *zo* in Pulp Fiction gekund
Goed gespeeld die rol ook, George Sanders, had er nog nooit van gehoord.Eindoordeel: een mooie 3,5*.
JJ_D
Enkele dagen na het zwakke 'The Man Who Knew Too Much' besloot ik toch weer eens een Hitchcock uit de kast te nemen, uiteraard zonder hoge verwachtingen. Op enkele punten worden deze bevestigt: er wordt slecht geacteerd en het tempo van de film ligt soms stukken te traag, maar 'Foreign Correspondent' heeft ook zijn positieve kanten. Het verhaal is tegenwoordig al eindeloos gekopieerd ("the good guy turns out te be the bad guy"), maar toch levert Hithcock een spannende film af. Bovendien poot hij een sterk staaltje cinema neer, met prachtige "clair-obscure"-effecten en een beredeneerde, originele cameravoering.
Ware het niet van de onvermijdelijke, saaie stukken, dan was dit een goeie film geweest. Nu moet 'Foreign Correspondent' het stellen met een magere 2,75*, al weet ik bij deze waarom sommigen in Hitchcock de grootste cineast ooit zien (al ga ik uiteraard niet met hen akkoord
)...
m4045
Ik vond het een prima film, erg leuk om te zien hoe ze een drukke Nederlandse stad nabootste.
Let vooral ook even op de rubber banden onder de tram!
Veel mensen storen zich aan het slechte Nederlands, voor mij geeft dat deze film juist extra diepte en maakt het interessanter.
Men moet niet vergeten dat toen deze film gemaakt werd de oorlog al in volle gang was.
De film is voornamelijk gemaakt met Duitse vluchtelingen, er waren weinig Nederlanders te vinden maar politieke en joodse vluchtelingen uit Duitseland waren er genoeg.
We zien dus felle tegenstanders en vijanden van de nazis hier spionnen en Nederlanders spelen in een wo2 film.
Toen de film uitkwam was Nederland ook al bezet.
Een aardige Hitchcock maar absoluut niet een van zijn betere. De locaties zijn leuk en de nabootsing van Nederland is een aardige gimmick, het vaak fonetisch Nederlands gebrabbel was wel vermakelijk. Het verhaal laat echter nogal te wensen over en wil maar niet echt interessant worden met een vrij belachelijk einde op de koop toe. McRea is weer eens te kleurloos en de rest van de cast spettert ook niet echt. Maar net als een aantal andere Hitchcockfilms (vooral een film als North by Northwest) zijn het vooral een aantal toffe scenes in mooie settings die deze film toch erg genietbaar maken.
mister blonde
Vond de eerste 30 minuten strontvervelend. Erg onHichcock's ook. Normaal kan ie meteen wel een verhaal op gang krijgen. Na de vermeende moord op die van Meer werd ie erg leuk. De Amerikanen die Nederlands proberen te spreken vond ik geweldig. Hoewel je op zulke momenten wel erg nadrukkelijk door hebt dat je naar een film zit te kijken (het haalt je er een beetje uit) vind ik het tenminste een moedige poging. Ze proberen het tenminste, terwijl Hitch zich er ook een stuk makkelijker vanaf had kunnen maken.
Sneltreintempo volgt met een geweldige achtervolging door Amsterdam, die scène in de molen, de ondervragingsscène, de scène in die toren, het neerstortende vliegtuig Etc. Erg de moeite waard. Ook een van de eerste films die de (aankomende) WO II behandelt op een realistische wijze. Men had toen echt al goed door wat er stond te gebeuren. Een goede middenmotor uit Hitchcock's oeuvre. En die kunnen bij mij rekenen op een kleine 4 sterren. Nu meer dan 40 films van hem gezien en zijn films zijn Ofwel geweldig, ofwel erg leuk, ofwel aardig. Maar nooit slecht. Erg knap.
PS: - Deze film staat toch te boek als Hitch zijn laatste Britse film? Of vergis ik me nu? - Heeft iemand Hitchcock gspot? Ik niet nl.
The One Ring
Nee, dat was Jamaica Inn. Foreign Correspondent maakte Hitchcock zelfs pas na Rebecca, al staat Foreign Correspondent hier op MovieMeter wel hoger in de filmografie van Hitchcock, omdat ze uit hetzelfde jaar kwamen.
mister blonde
Dat zag ik staan ja, maar heb diverse malen gelezen hoe curieus het was dat Rebecca (zou dan Hitch eerste Amerikaanse film zijn) won van Foreign Correspondent (vermeend de laatste Britse film van Hitchcock) bij de oscars. Staat o.a. in 1001 films die je moet hebben gezien. Dat klopt dus niet?
The One Ring
Op IMDB staat bij Jamaica Inn:
"This was the last movie that Alfred Hitchcock made in England before going to Hollywood under contract to David O. Selznick."
En bij Foreign Correspondent:
"This was Alfred Hitchcock's second American film - he was hired out to producer Walter Wanger by David O. Selznick with whom he was contracted."
Het lijkt me ook sterk dat Hitchcock na het maken van 1 film in Amerika weer even voor een film terugkeert naar Engeland en vervolgens weer in Amerika blijft, zeker niet in tijden van oorlog. 1001 films heeft het hier fout.
Deze thriller behoort tot het beste werk van de topregisseur. Foreign Correspondent is erg avontuurlijk en bevat een hoge dosis humor. Het acteerwerk is schitterend en het verhaal erg spannend. We nemen even voor lief dat de Nederlanders in de film een bijzonder vreemd accent hebben. Meesterwerk.

Geboortedag Alfred Hitchcock (1899): vijf minder bekende films die de moeite waard zijn

Fail Safe

Midnight
Komedie / Romantiek, 1939

Kind Hearts and Coronets
Komedie / Misdaad, 1949
moordouder-kindrelatiejachtwindmilldiplomatsamenzweringverslaggevercrashcaptivebell tower editor