Genre: Animatie / Familie
Bekijk via Disney+
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot A Christmas Carol
"Season's Greedings"
Ebenezer Scrooge (Jim Carrey) begint de kerstdagen zoals gewoonlijk met krenterige minachting naar zijn trouwe hulp en snauwend naar zijn vrolijke neef. Maar de geesten van zijn Kerst- verleden,- heden en -toekomst nemen hem mee op een opzienbarende reis waarbij de oude Scrooge, met veel tegenzin, de waarheid onder ogen moet zien. Hierdoor realiseert hij zich dat hij zijn hart moet openen voordat het te laat is, om alle ongelukkige jaren weer goed te kunnen maken.
Scrooge / Ghosts of Christmas (stemrol)
Bob Cratchit / Marley / Tiny Tim (stemrol)
Fred (stemrol)
Fan / Belle (stemrol)
Portly Gentleman / Dick Wilkins / Fiddler / Business Man (stemrol)
Fezziwig / Old Joe (stemrol)
Apprentice / Caroler / Beggar / Peter Cratchit (stemrol)
Funerary Undertaker / Topper (stemrol)
Tattered Caroler (stemrol)
Tattered Caroler / Well Dressed Caroler (stemrol)

Kondoro
A Christmas Carol
A Christmas Carol staat al een hele tijd in mijn kijk lijstje. Vandaag was hij op TV en ik heb hem natuurlijk meteen even meegepakt. Jammer van al die klote reclames haha LOL. Jim Carrey vind ik in het algemeen een verschrikkelijke acteur. Ik vind de beste man soms grappig, maar meerdere keren niet. En ook in deze film vond het gewoon irritant... Maar lol , hoeveel kan je inspreken haha! Scrooge / Ghost of Christmas Past / Scrooge as a Young Boy / Scrooge as a Teenage Boy / Scrooge as a Young Man / Scrooge as a Middle Aged Man / Ghost of Christmas Present / Ghost of Christmas Yet to Come.. Nouja , je moet het maar leuk vinden, ik vind de beste man geen drol aan. Ik heb nog nooit een A Christmas Carol film gezien. Dus ik had er wel zin in.. Helaas vond ik het begin vies hard tegenvallen.. Ik had hem totaal anders verwacht! Het verhaal was wel leuk, en het concept was prima te doen... Leuk om een keer te kijken, en je kerst avond met je familie te vullen..

Waackx
A Christmas Carol
Je vindt geen drol aan Jim Carrey maar je hebt wel Jim Carrey als the grinch als avatar ?

Ted Kerkjes
Erg goede verfilming.
Het script bleef zeer dicht bij het boek, en dat kon ik erg waarderen. Verder vond ik de animatie schitterend gemaakt. Prachtig. In het begin moest ik er even aan wennen, maar na een tijd vergat ik dat ik naar geanimeerde personen zat te kijken. De stemacteurs vond ik prima, en het is verbluffend knap hoe ze het gezicht van de stemacteurs subtiel hebben weten te verwerken in het gezicht van de geanimeerde figuren.
Het enige minpuntje vind ik dat mijnheer Scrooge van de ene plek naar de andere geslingerd werd, wat een heleboel luidruchtige scènes opleverde. Aan de andere kant: het is dan ook een 3D-film, dus het is wel logisch dat ze er wat sensatie in hebben gedaan.
Sommige scènes lijken mij wat eng voor kinderen en het script is niet altijd even makkelijk.

Kondoro
Dat is meer iets voor de kerst. Dit was eerste wat ik leuk vond en tegen kwam. Echter vind ik the grinch de leukste film van Jim Carrey. + The Grinch vind ik 1 van de leukere kerstfilm die er is.. Dus tja.

mjk87 (moderator films)
Matig, vooral omdat het zo een brave verfilming is die weinig toevoegt aan eerdere verfilmingen. Zo trouw overigens dat deze versie dan wel het meest met Dicken's werk te maken heeft, vooral in de dialogen. Het ietwat duistere sfeertje is wel aardig en de animatietechniek werkt heel behoorlijk (al zie ik het nut niet ervan) maar de film is ook gewoon saai zonder dat er ooit echt tempo in komt of ook maar iets verrassends. Futloos is nog de beste omschrijving. 1,5*.

Beffrey28
Meestal vind ik de films van Disney vrolijk en vernieuwend. Vernieuwend is lastig bij dit verhaal, maar helaas was de film voor mij ook allesbehalve vrolijk en opbeurend.
Daarvoor moet ik toch echt bij de versie met Bill Murray zijn. En aangezien dat verder ook allesbehalve een goede film is, zegt dat heel veel over deze versie. Saai, langdradig en helaas niet Disney waardig.

nadrin
Wonderbaarlijk weergegeven animatie. Maar de scenes die steeds opnieuw de vaart moesten inbrengen, stoorden en deden het verhaal geen goed.

Moviestar1979
Wederom een geslaagde verfilming van een klassiek Kerstverhaal. Het betreft de 1e animatiefilm in IMAX 3D onder leiding van Robert Zemeckis. Dit was tevens zijn 1e film waarbij hij het script zonder hulp heeft geschreven. Ruim 21 jaar na Who Framed Roger Rabbit (1988), ging hij weer met Walt Disney in zee. Voor Zemeckis zelf is dit zijn favoriete Kerstverhaal waarin verleden, heden en toekomst centraal staan.
Het verhaal speelt zich af in 1843. Het jaar waarin Charles Dickens de Kerstklassieker schreef en uitbracht. Jim Carrey was naast Scrooge verantwoordelijk voor meerdere stemmen. Dit was zijn 1e project bij Walt Disney Pictures. Hij kwam al eerder in aanmerking voor de rol van Buzz Lightyear in Toy Story (1995), maar wees dit aanbod af. Persoonlijk wilde hij er alles aan doen om van "A Christmas Carol " een succes te maken. Zijn Iers accent gaf hij aan als voorbeeld. Zijn tegenspeler Colin Firth (Fred), was 16 maanden ouder dan Carrey. Michael J. Fox en Christopher Lloyd werden overwogen om deel te nemen aan de film, en werkten uiteraard al eerder samen met Zemeckis in Back to the Future (1985). Gary Oldman en Lesley Manville waren verantwoordelijk voor de stemmen van het echtpaar Cratchit. Het stel was in het echte leven getrouwd tussen 1987 en 1990. Uit dit huwelijk is 1 zoon geboren.
Vooralsnog lijkt er geen einde te komen aan de ontelbare verfilmingen van dit beroemde Kerstverhaal. Zo staat er een versie in de planning onder leiding van regisseur Anthony D.P. Mann. Verdere details ontbreken nog.
3,5 *

De filosoof
Erg goede verfilming.
Eens, maar het verhaal van Dickens is bovendien zo goed en klassiek dat deze getrouwe en geslaagde verfilming zo ongeveer de ultieme kerstfilm blijft.

Fonzzz002
A Christmas Carol uit 2009 is een geanimeerde Disneyfilm gebaseerd op het gelijknamige boek van Charles Dickens, met Jim Carrey in de hoofdrol. In A Christmas Carol volg je de gierige man genaamd Scrooge die mensen als vuil behandeld, tot hij op kerstavond wordt bezocht door 3 geesten die hem confronteren met zijn levenskeuzes.
A Christmas Carol is één van de meest verfilmde verhalen ooit en deze versie was voor mij één van de eerste die ik had gezien. Destijds was ik niet goed bekend met het verhaal en geziene deze versie mij zo beviel heb ik sinds dien heb meerdere verfilmingen van A Christmas Carol gekeken. Onlangs dat ik het een prachtig verhaal vind moet ik eerlijk zeggen dat, na al die andere verfilmingen te hebben gezien en het verhaal onderhand te kunnen dromen, is deze film niet zo goed als ik me herinner. In dat opzicht is A Christmas Carol één van die verhalen die ik zou willen vergeten zodat ik het wederom met een verse blik kan ervaren, want nu merk ik geneigd te zijn alle versies met elkaar te vergelijken en enkel gefascineerd te zijn door de veranderingen, maar het verhaal zelf raakt me niet zo sterk als dat het eerst deed.
Desalniettemin vond ik de geanimeerde versie uit 2009 een hele onderhoudende zit en in vergelijking met de andere verfilmingen deed deze naar mijn idee de meeste dingen anders. In plaats van andere films te kopiëren probeert deze film zoveel mogelijk nieuws op het bord te gooien zonder het verhaal te veranderen. Sommige veranderingen zijn heel aangenaam en verfrissend, andere werkte averechts en voelde alsof het teveel van het punt afweek. Laat ik bij de goede punten beginnen: de film ziet er absoluut prachtig uit. Robert Zemeckis zijn vorige kerstfilm, The Polar Express, vond ik qua animatie soms houterig en lelijk maar A Christmas Carol is aanzienlijk gedetailleerder en kleurrijker, evenals dat de bewegingen er soepeler uitzien. Ik vind dat het nog steeds te erg probeert fotorealistisch te zijn waardoor de realistische omgevingen soms niet mooi matchen met cartoonische 3D personages maar het was een kleine hinder aangezien het grootste gedeelte van de film er prachtig uitziet. Naast de kwaliteit in de CGI animatie speelt deze versie (van degene die ik gezien heb) bij verre verte het meeste met kleuren en belichting wat een artistiek ogend eindproduct geeft. Twee andere opmerkelijke aanpassingen zijn de vormgeving van de 1ste & laatste geest en het feit dat deze film aardig duister is. Ik zou zeggen “het is Disney, ze zullen vast heel kindvriendelijk zijn” maar integendeel: de film heeft meer duistere scenes erin zitten dan andere adaptaties. Persoonlijk vind ik de duistere sfeer juist mooi omdat het een sterker contrast vormt zodra dingen goed verlopen maar ik vind het niet geschikt voor kleine kinderen, wat uiteindelijk wel de hoofddoelgroep van Disneyfilms zijn. Wat betreft de designs van de geesten: het is de wijze hoe ze vormgegeven zijn of hoe ze in beeld komen wat ze creatief maakt. Ze komen op hetzelfde neer maar ze voelen net een graadje anders, met name bij de 3e geest word op slimme manier gebruikt gemaakt van lange stiltes en schaduwen.
Een verandering die ik niet goed vind is dat er onnodig spektakel is toegevoegd die naar mijn idee afleid van het verhaal. Volgens het originele verhaal zijn de geesten er enkel om Scrooge te confronteren met zijn keuzes, niet om hem dood te maken. Toch zijn er meerdere scenes waarin er een redelijk lange spektakel scene word neergezet waarin Scrooge probeert te ontsnappen van de dood. Deze scenes waren over-the-top en haalde de me uit het verhaal omdat het zichzelf op die momenten niet serieus nam. Een ander probleem wat ik heb, wat ook bij The Polar Express aanwezig was, is dat de film voor 3D bioscoop gemaakt is met als gevolg dat sommige scenes draaien om 3D effecten. Dit beïnvloedt de wijze waarop de scenes in beeld gebracht zijn. In 3D kan het mooi zijn om naast Scrooge te vliegen over de stad maar als je thuis op de bank zit behaald het niet hetzelfde effect. Ik vind het jammer want er zijn omgevingen die er prachtig uitzagen maar op storende wijze in beeld werden gebracht omdat de film probeert 3D spektakel te creëren.
In vergelijking met de Alastair Sim versie van A Christmas Carol, de versie die ik hiervoor had gezien, merkte ik op hoe weinig tijd er werd besteed aan Tiny Tim. Het personage maakt een korte verschijning en je krijgt weinig tijd een indruk van hem te krijgen. Tiny Tim voelde niet zo belangrijk voor het verhaal meer als in andere versies omdat je nauwelijks tijd krijgt om hem te leren geven.
A Christmas Carol is een hele vermakelijke animatiefilm uit het kerstgenre. Voor als je een liefhebber van Disney bent en dit verhaal nog niet kent is het geen verkeerde film mee te beginnen. Als je het verhaal goed kent en je zoekt naar iets nieuws dan zitten hier aardige nieuwe dingen verborgen. Ik zou niet zeggen dat het een aanrader is die iedereen gezien moet hebben maar ik vond het zeker vermakelijk weer eens gezien te hebben. Het heeft een prachtige kerst-feel en meerdere sfeervolle & duistere scenes, het maakt op subtiele wijze gebruik van stiltes en belichting, en voor het grootste gedeelte volgt deze versie het verhaal goed. Het heeft echter onnodig spektakel op bepaalde momenten en ik vond dat bepaalde aspecten van het verhaal meer onderbouwing konden gebruiken.
3,5

TheLionKingFan
Een prachtige verfilming van het originele verhaal van Charles Dickens. Snap de lage score niet, de animatie was gewoonweg prachtig en het klassieke verhaal is terug zoals altijd

Brabants
Het verhaal van Charles Dickens over de transformatie van de gierige en chagrijnige Ebenezer Scrooge naar een edelmoedig persoon komt in deze animatie d.m.v. motion capture schitternd tot uitbeelding. De cast is ook sterk en al met al een zeer vermeldenswaardige interpretatie van deze novelle.

DragQueen
Geslaagde verfilming van het alom bekende kerstverhaal. De animatie oogt zeer onderhoudend en de rol van Carrey is grappig neergezet. Mooie authentieke kerstfilm. 3,5 Ster.

Mescaline
Best wel een goede vertelling van het verhaal, de animatie is mooi en de vertolking van Scrooge is 1 van de betere.
Helaas vliegt de film wel een paar keer uit de bocht en lijkt het opeens een heel ander soort film te zijn zonder dat het iets toevoegt aan het oude bekende verhaal, maar ach.. vermakelijk is dit zonder enige twijfel.
3 blijft 3.

Fisico (moderator films)
Mooie verfilming van het beroemde boek van Charles Dickens. Fijne uiteenzetting van het egoïstische en nukkige personage Scrooge tot een edelmoedig man. De transformatie is misschien iets te gemakkelijk, maar de het personage Scrooge komt voorheen wel heel mooi uit te verf.
Deze film gezien met mijn dochter van 7. Misschien hier en daar toch wel wat eng met die spoken. Mooi creepy sfeer overigens van het nachtelijke Londen van de 19e eeuw en het kille huis van Scrooge. Ook Scrooge zelf zag er verbluffend lelijk en antipathiek uit. Om er echt stuipen van te krijgen.
Uiteindelijk een mooie kerstfilm, maar eerst moet je toch wat bitterheid en angstaanjagende momenten doorspartelen. Niet voor de (aller)kleinsten dus - me daar toch even aan mispakt - voor de rest prima!

Thomas83
Niet fantastisch, maar ook weer niet echt slecht. Hoewel de mensen er nog steeds vaak wat als rare CGI-gnomen uitzien (vooral Cratchit) is het niet zo'n freakshow hier als in The Polar Express, dat overigens nog wel een vele malen leukere film is. Dat komt vooral doordat de film gebonden is aan het verhaal van Dickens, wat niet veel ruimte voor een gevoel van ontdekking en avontuur geeft zoals in die film. Het originele verhaal is vooral kleinschalig en intiem. Zemeckis geeft er af en toe een verrassend duistere draai aan die op zich wel aardig is, maar wurmt er ook allerlei rare actiemomentjes in omdat het nu eenmaal een 3D-film is. Dat vloekt wat met het oorspronkelijke verhaal.
De film ziet er overigens nog wel echt goed uit verder. Betere animatie dan Beowulf of The Polar Express, en alles ziet er ook zeer knus en warm uit. Bij Carrey weet je dat je minimaal een paar keer wel kan zien dat je naar de acteur Carrey met een van zijn sketches loopt te kijken, maar voor Carrey zijn doen valt het op zich nog wel redelijk mee hier. Wat ik wel mis in de film is een echt hart. Ik zag toch vooral plichtmatige kerstvrolijkheid en een stuk of drie veel te kleffe scènes. Een kerstfilm moet zijn boodschap echt menen. 2.5*.

A Christmas Carol is een zeer bekend kerstverhaal van Charles Dickens. En niet de eerste keer dat het verfilmd wordt. Dit keer in een CGI geanimeerde versie met de stem van Jim Carrey als Ebenezer Scrooge. Niet evident, omdat Scrooge toch al door grote namen werd gespeeld als Michael Caine, Patrick Stewart, Albert Finney, Basil Rathbone en meer.
Disney wil vooral uitpakken met de animatie en 3D, wat af en toe wel mooie scènes oplevert. Maar de mensen lijken wel uit een Shrek-film te komen en hebben de tand des tijds niet overleeft. Voor mij is A Christmas Carol vooral een karakterfilm met een ijzersterk verhaal, gedragen door de acteurs. Bij deze film mis ik toch een ziel. Zeker voor een kerstfilm is dat belangrijk. Het blijft allemaal vrij afstandelijk. Dankzij het verhaal valt de film best wel mee, maar er zijn veel betere versies dan dit.

Esteban

santaro78
Ik heb hem in 4k 3d dus dat is echt genieten, en ik moet zeggen dat Jim Carey het voor mij prima overtuigend doet. Deze kerstfilm kijken we elk jaar weer samen met de Polar Express, dus altijd lekker genieten de dagen voor kerst

Shadowed
Tegenvaller.
Ben wel enigszins bekend met de fameuze legende waarop ook deze film gebaseerd is. Klaarblijkelijk vernoemd als de meest trouwe variant van de legende overigens, dus dat zal wel betekenen dat het geschreven stuk ook donker opgezet is. Dat maakt deze film niet meteen geschikt voor de jongste onder ons, maar niettemin prima te doen.
Wat me altijd wel tegenvalt bij dit soort films is dat Zemeckis voor 5 jaar lang animatie heeft gemaakt, maar dit pakt te vaak erg lelijk uit. Het voelt erg levenloos aan. De gezichtsuitdrukkingen veranderen maar zelden en iedereen ziet er eigenlijk gewoon idioot ontworpen uit. De achtergronden zijn wat beter geanimeerd, maar voor zo'n dure film vond ik het allemaal maar lijken op een 3D-presentatie van Floorplanner.
Stemmencast is zeker naar behoren. Had Carrey als Scrooge ook niet meteen herkend. Achteraf is het best wel een verleidelijke rol voor hem. Een beetje onnozol, maar erg zelfbewust. Het is niet gek dat Carrey akkoord is gegaan met de rol. Overige namen doen het ook best naar behoren, maar er is niemand met een geweldig charmante stem.
Het verloop is soms aardig donker en de variatie in fantasierijke beelden kon ik waarderen. Wel een beetje jammer dat de film wat moeilijk de balans kan leggen tussen dwaasheid en serieuze stukken. Maakt de film niet echt optimaal effectief, al is dat in z'n geheel maar een klein punt van kritiek. Mijn voornaamste struikelpunt is namelijk gewoon de animatie, die ik simpelweg niet serieus kan nemen.
Zemeckis is een apart regisseur. Aan de ene kant tot staat om de meest veilige producties in elkaar te zetten, maar aan de andere kant waagt hij weleens een uitstapje naar wat vreemder terrein. Het meest bizarre daarvan is dat hij er nog veel geld voor krijgt ook, maar ik ben achteraf wel blij dat dit de laatste animatiefilm voor hem betekende. Ik zie hem liever gewoon regulier regisseren.

Minotaures
Vind het niet bepaald een familiefilm om met de kleintjes te kijken

John Milton
Vind het niet bepaald een familiefilm om met de kleintjes te kijken
Apparently staat er ook duidelijk 9 jaar bij als advies en een kijkwijzer spinnetje. Had ik ook niet gezien. Misschien toch maar wat meer op letten voor ik mijn Mini-Me traumatiseer.

te laat

'The Accountant'-films met Ben Affleck massaal bekeken op Prime Video

Netflix steunt nieuwe geautomatiseerde blokkeertechnologie om illegale IPTV tegen te gaan

Toppers op Netflix: déze tien films worden nu het meest gestreamd

Pixar verrast met 'Elio': eerste reacties noemen het een warme, originele film die harten verovert

The Snowman

El Norte
Drama, 1983

A Single Man
Drama, 2009
vakantielonden, engelandgebaseerd op boekhebzuchtvictoriaans engelandgeldgeestlesson charles dickenschristmas musicmoneylender kerstmis19e eeuwscrooge christmas evenatalizio genigeni - natalizio
Social media
- Registreer |