menu

Olympia 1. Teil - Fest der Völker (1938)

Alternatieve titels: Olympia Part One: Festival of the Nations | The Olympiad | Olympia - Fest der Völker - Erster Film von den Olympischen Spielen Berlin 1936 | De Goden van het Stadion

mijn stem
3,38 (102)
102 stemmen

Duitsland
Documentaire / Sport
111 minuten

geregisseerd door Leni Riefenstahl
met Jesse Owens, Philip Edwards en Adolf Hitler

In deze documentaire staan de Olympische Spelen van Berlijn in 1936 centraal. De film diende als propagandamateriaal voor de nazi's. De spelen in Berlijn worden op dezelfde hoogte geplaatst als de klassieke Griekse spelen. Ook zijn er enkele Nederlandse atleten te zien.

zoeken in:
avatar van otherfool
3,0
Dit eerste deel van Olympia heeft, een paar momentjes uitgezonderd, met Nazi-propaganda weinig te maken. Feitelijk een opsomming van de medaillewinnaars, met mooie slowmo beelden en een breed lachende Owens.

3*.

5,0
5 sterren vanwege de prestatie om een dergelijke film met zoveel camerastandpunten te kunnen filmen in 1938 en dan zéker onder bewind van de Nazi's. Wij hebben als mensen toch al heel wat meegemaakt, he...

klute89
Zowel deel 1 als deel 2 zou toch wel eens willen zien. Ik ben wel nieuwsgierig.

avatar van wibro
3,0
De opening is schitterend, maar zo gauw men begint met het verslag van de atletiek onderdelen wordt het erg saai. Wel interessant is het commentaar op de 800 meter loop, waarin de verslaggever een stukje nazi-ideologie laat horen dat er niet om liegt;
"2 zwarte lopers tegen 6 lopers van het blanke ras".
Toch maar mooi dat die Jesse Owens het blanke ras een mooi lesje in hardlopen heeft gegeven door 4 gouden medailles te winnen. Hitler zou hem zelfs geweigerd hebben een handdruk te geven.
Vier jaar later zouden de volkeren elkaar weer opnieuw ontmoeten. Alleen werd het toen geen "Fest de Völker", maar een "Krieg der Völker".

3,0*

avatar van gauke
2,5
Samen met deel 2 "de" propaganda film voor de naz's, waarin de nadruk wordt gelegd op de lichamelijke schoonheid van de blanke (germaanse) sporters. Op den duur wordt het toch allemaal wat saai. Ik heb versies van 116 en 92 minuten gezien.

avatar van Spetie
3,0
Leuk om een keer te zien, maar als je niet veel met de Olympische Spelen hebt, stelt het allemaal niet zoveel voor.

Ik vond het wel interessant, al wordt het op den duur een beetje eentonig. De Nazi ondertoon is op momenten duidelijk aanwezig en de nadruk ligt hier ook duidelijk op de atletiekonderdelen. De marathon, het polstokhoogspringen en de wesdstrijden met Jesse Owens waren voor mij de hoogtepunten van deze documentaire.

En stiekem was het best leuk als er weer eens geen Duitser op het podium stond bij een onderdeel. Deel twee gaat binnenkort ook nog wel aan de beurt komen.

3,0*

JvB Lucas
Heb wat van Leni Riefenstahl geleend gekregen. Ben zeer benieuwd.

En ik maar denken dat ze al tien jaar dood is.

JvB Lucas
mister blonde schreef:
En ik maar denken dat ze al tien jaar dood is.


Bij deze de geniaalste opmerking op deze site die ik tot nu toe heb mogen meemaken. Hoewel ik mijn bericht wel inderdaad in de verkeerde context had geplaatst.

JvB Lucas
Olympia 1. Teil - Fest der Völker

De film mag dan inderdaad voor een groot deel Nazi propaganda zijn, Leni Riefenstahl weet briljant om te gaan met cinematografie. De schitterende opening van hoe het vuur door alle landen wordt overgeplaatst totdat ze in de arena komen in Berlijn. Fantastisch geschoten. En voor de rest bestaat deze documentaire uit mooie hoge opnames waardoor alles ook heel erg groots in beeld wordt gebracht. Een beetje storend waren de overduidelijke nationaalsocialistische invloeden die overduidelijk in de film zitten. Maar dat laat niet weg dat dit een briljant geschoten documentaire is. De Olympische Spelen blijven sowieso ook altijd erg indrukwekkend naar te kijken, maar dit was ook heel erg bijzonder.

avatar van Darbie
4,5
Leni Riefenstahl ( goed of fout) is wel de eerste regisseur geweest die ruime tijd nam voor camerastandpunten, en die dat goed bekeken en ingeleefd hebbende, juist niet vanuit het "vlakke perspectief" filmde (wat tot dan gebeurde omdat niemand beter wist) maar vanuit de diverse verschillende invalshoeken die nu nog geldig zijn in de gehele cinematografie !!

JvB Lucas
Darbie schreef:
Leni Riefenstahl ( goed of fout) is wel de eerste regisseur geweest die ruime tijd nam voor camerastandpunten, en die dat goed bekeken en ingeleefd hebbende, juist niet vanuit het "vlakke perspectief" filmde (wat tot dan gebeurde omdat niemand beter wist) maar vanuit de diverse verschillende invalshoeken die nu nog geldig zijn in de gehele cinematografie !!


Alhoewel ik het wel met je eens ben dat Riefenstahl één van de eerdere regisseuse's was die ruime tijd nam achter de camera is wat je zegt niet helemaal waar. De legendarische Amerikaanse filmmaker D.W. Griffith zie ik als de eerste filmmaker die veel experimenteerde met camerastandpunten. Griffith's genialiteit (ik noem maar een voorbeeld): in de film Orphans of the Storm gebruikt hij verschillende monochrome filters met verschillende kleuren om de tragiek van het verhaal te benadrukken.

avatar van Darbie
4,5
Okee JvB Lucas.........dan is Leni Riefenstahl niet de eerste, maar wel één van de eerste geweest.

En dat vind ik ook niet onverdienstelijk.

avatar van RuudC
2,0
Om sterren te verstrekken omdat iemand decennia geleden met betere camerastandpunten aankwam, gaat me wel erg ver hoor. Dat is in mijn ogen net zoiets als iemand een standbeeld geven, omdat hij/zij de eerste is die soep met een lepel eet ipv met een vork. Dat gevoel heb ik nou met Olympia. Wat ik hier zie is een voor de jaren dertig keurige documentaire over de olympische spelen van 1936. Eentje duidelijk in opdracht van de nazi's en dat is niet zozeer vanwege alle atleten. (die zou je in elke film over de spelen zien, duh), maar wel vanwege de verwijzingen naar de klassieke oudheid. De intro, met daarin Griekse ruïnes, is een duidelijke verwijzing naar waar de olympische spelen vandaan komen, maar daarna doet Riefenstahl duidelijk haar best om van Berlijn een klassieke stad te maken. Daarin zie je de hand van Goebbels. Eerlijk gezegd vind ik dit verreweg het interessantste deel van de documentaire: het verlangen van de nazi's om een nieuw Romeins RIjk te stichten. Je ziet het terug in de bouwwerken, de trompetters, de marcherende mensen met vaandels en een breed lachende Hitler als nieuwe Augustus. De sportprestaties vind ik net zo saai zoals ze tegenwoordig op tv laten zien. Ach, ik ben ook geen sportfanaat. Ook Olympia vind ik enkel op historisch vlak nog enigszins interessant en dus als geheel vrij saai.

avatar van Darbie
4,5
Nou .....degene die voor het eerst soep met met een lepel at i.p.v. met een vork mag van mij best een standbeeld krijgen.

avatar van wihu61
3,5
Nu moéten we dit (van de NPO) natuurlijk allemaal een foute film vinden, maar dat heb ik niet kunnen constateren. Racistisch commentaar heb ik niet gehoord, en het was ook geen nazi-verheerlijking. Het brengen van de Duitse groet was blijkbaar door veel landen geaccepteerd en kon toen ook nog niet met het voor ons bekende vervolg in verband worden gebracht. Als deze film in Frankrijk of Engeland was gemaakt, hadden we overigens dezelfde stijl en "foute toon" gekregen: nationalistisch denken (nu, zéker in Duitsland: foei, mag niet!) was toen heel gewoon.
Veel aandacht voor de sport en waardering voor de prestaties van alle atleten toen (jawel, óók voor Jesse Owens), kundig en artistiek in beeld gebracht.

3,5
Deel één van Riefenstahl's verslaggeving van de Olympische Zomerspelen in 1936. Ik had een grote hoeveelheid Nazi propaganda verwacht, maar de film blijft verrassend neutraal van begin tot eind. De aanwezigheid van de Führer en zijn volgelingen is wel nadrukkelijk aanwezig, maar er is weinig of geen discriminatie of extremisme te bespeuren. Als er iets is dat voortdurend in de kijker wordt gezet dan zijn het wel de vaardigheden van de atleten zelf, ongeacht hun herkomst. Net zoals 'Triumph of the Will' is deze film een plezier om te aanschouwen (vanuit het standpunt van een filmliefhebber). Veel variatie in camerastandpunten, veel reactieshots van het publiek en close-ups van de atleten, camera's die bijna altijd in beweging zijn en slow motion in overvloed. Er is duidelijk nagedacht over elk shot en het komt allemaal goed tot zijn recht in deze context. Enkele mooie shots blijven hangen, denk bijvoorbeeld aan het polsstokspringen na zonsondergang. Ik ben geen fan van sport in het algemeen, maar vond het daarom niet minder interessant. De onderhuidse spanning tussen de deelnemende landen maakt de beelden iets meer intens en betekenisvol.

avatar van GoodOldJack
4,5
Het eerste stuk had voor mij niet helemaal gehoeven (vond het wel verrassend dat je daar vrouwelijk naakt te zien kreeg overigens), maar vanaf dat de focus echt op de olympische spelen ligt was het voor mij echt genieten. Geweldig gebruik van close ups, top montage, die achtergronden waar je dan weer heil heil heil hoort en dan weer USA USA USA en dan weer ... . Los daarvan ook gewoon ideaal om te zien enerzijds hoe ver sport is geëvolueerd en anderzijds ook hoe goed men toen vaak ook al was, zo'n Owens liep 10.20 en sprong 8m06 ver, dat is gewoon nauwelijks slechter dan de belgische records op die disciplines nu .

Uniek tijdsdocument, gemaakt door een vakvrouw die op visueel vlak heel wat nieuwigheden liet zien die tot op vandaag invloedrijk blijken, geeft volgens mij (ik was er niet bij uiteraard) een getrouw beeld van de sfeer die er toen was tussen mensen en van de manier waarop sport op het hoogste niveau toen beoefend werd.

En zoals gezegd, relatief neutraal, ja Hitler komt in beeld, ja je zal al eens een nazi groet zien, maar dat was dan ook eenmaal het klimaat dat heerste in Duitsland en zo veel nadruk wordt er niet op die zaken gelegd.

Uitzonderlijk sterk. Had zonder dat begin kwartier voor mij 5* gekregen nu 4,5*

avatar van John Milton
3,5
wibro schreef:
De opening is schitterend, maar zo gauw men begint met het verslag van de atletiek onderdelen wordt het erg saai.
Dat had ik ook een beetje, inderdaad met uitzondering van de historisch wel erg interessante momenten, zoals het commentaar bij Owens.

Dan nog zijn ook de sportonderdelen (zeker voor die tijd) erg mooi in beeld gebracht, maar na een aantal discuswerpers heb ik zoiets ook echt wel gezien. Genoeg schoonheid en vakmanschap voor een ruime 3,5*. maar voor iemand als ik (geen sportkijker) kwam de klad er teveel in met herhaling van sportonderdelen door verscheidene atleten, om de extase vast te houden.

3,7*

Gast
geplaatst: vandaag om 22:59 uur

geplaatst: vandaag om 22:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.