• 9.374.245 stemmen

L'Ennemi Public N° 1 (2008)

Misdaad / Thriller | 133 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Alternatieve titels: Public Enemy Number One (Part 2) / Mesrine: L'Ennemi Public N° 1

Oorsprong: Frankrijk / Canada

Geregisseerd door: Jean-François Richet

Met onder meer: Vincent Cassel, Ludivine Sagnier en Mathieu Amalric

Gesproken taal: Frans en Engels

Releasedatum: 19 februari 2009

Plot L'Ennemi Public N° 1

Het verhaal over Jacques Mesrine, in de jaren 70 volksvijand nummer 1 in Frankrijk. Hij stond bekend om zijn spitsvondige vermommingen en als vrouwenverslinder, maar in de eerste plaats om de gedurfde bankovervallen, lucratieve ontvoeringen en gevangenisuitbraken. Twintig jaar lang was hij een kwelgeest voor de Franse politie, ondanks dat ze hem steeds dichter op de huid zaten. Deze film is het vervolg van l'Instinct de Mort.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Jacques Mesrine

Lawyer of Jacques Mesrine

Interview reporter

avatar van Decec

Decec

Gaat wel, Franse film viel best mee. Dief, moordenaar en ontsnapt.

avatar van Hectometerpaal

Hectometerpaal

Delta, Echo, over

avatar van sweinsteiger

sweinsteiger

beste franse film ooit. mooi gemaakt en indrukwekkend verhaal. ongelofelijk dat het waargebeurd is(wat je ook met the shawshank redemption hebt). een goed vervolg op deel 1. ongelofelijk hoeveel overvallen hij heeft gemaakt, en hoeveel keer hij ontsnapt heeft.

redelijk goed geacteerd. als de gevangenis zo erg was als deel 1, dan zeg ik een 5 sterrer. maar omdat ik vind dat de politie en de bewakers niet zo sterk waren, zeg ik 4.5 punten.

avatar van Nomak

Nomak

sweinsteiger schreef:

Eh... Nee.

domkey

shawshank redemption, men neemt een duim..............,en zuigen maar!

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Ik wil de reputatie van Jacques Mesrine, als de man die uit iedere gevangenis kon ontsnappen, niet in twijfel trekken, maar ik vind het allemaal wel heel onwaarschijnlijk dom hoe men toen in de gevangenis omging met een recidivist, met zo `n reputatie.

De film begon aangenaam met wat actie en de scene waarin Jacques Mesrine zich voordeed als Duitser was geinig. Het accent verlegde zich gedurende de film steeds meer op het spel dat Jacques Mesrine met de media speelde. Bij vlagen allemaal wel komisch hoe gepikeerd hij reageert als hij in zijn trots en ijdelheid wordt aangetast.

De scene waarin de gangsters op de vlucht zijn voor de politie middels het inschakelen van een gezin om vervolgens over te stappen op een roeiboot leek bijna op een vorm van zelfspot. Aangenaam vertier met precies dezelfde ongemakken als in het 1ste deel van deze film. Het kijkt allemaal wel lekker weg maar het weet nooit te imponeren, alhoewel de eindafrekening wel leuk was. Wederom een 3*

avatar van Norma

Norma

Ik krijg de indruk dat dit tweede deel door de meerderheid toch als net iets minder wordt ervaren, maar voor mij werkte het precies andersom. Er zit net even iets meer rust en logica in het tempo waarin de verschillende scènes elkaar opvolgen en de gebeurtenissen kwamen mij net even iets afwisselender en spannender voor. Ook hier weer enkele memorabele scènes en leuk hoe het einde teruggrijpt naar het begin van deel 1.

Vincent Cassel steelt echt de show, hoe hij van onder zijn joviale grijns altijd een glimp van ijskoude meedogenloosheid laat doorschemeren is geweldig. Richet weet in die zin ook een goede balans te vinden tussen het opwekken van zowel afkeer als sympathie; hij laat je met Mesrine meeleven zonder dat hij je laat vergeten dan je met een weinig lofwaardig figuur te maken hebt.

avatar van Menace2society

Menace2society

Ik vind het een goede film,net als de 1ste,het sluit toch wel lekker aan elkaar aan en had nooit het gevoel naar een film te kijken met een compleet ander niveau dan zijn voorganger.

De film is boeiend,vermaakt maar maakt nergens echt diepe indruk.
Cassel(die getrouwd is met de mooiste actrice ooit by the way ) zet een zeer goede rol neer maar ik vind hem altijd al een goede acteur.
Ik herkende zijn maatje uit die laatste Bond-film(had hem nooit in een andere film gezien voor zover ik weet) en ook hij deed het erg goed.
Jacques Mesrine was een man met charmes maar eigenlijk ook echt een kwal die geweld niet schuwde en graag aandacht kreeg in de publiciteit,en heerlijk heerlijk vond public enemy nr 1 te zijn in Frankrijk.
Hij kwam niet uit een hele moeilijke jeugd,zijn vader bezorgde hem een baan,hij had een vrouw en een kind,hij had het niet zo slecht,het was gewoon een eikel en gaandeweg de eerste film verloor ik al veel sympathie in dit karakter maar in dit deel was dat helemaal weg.
Als ik dat bijvoorbeeld vergelijk met een Tony Soprano waar ik die sympathie wel voor had,hoewel dat ook wat minder werd naar het einde van die film toe [/spoiler

Het is wel raar dat de politie Jacques Mesrine laat executeren,dat laten de makers ons tenminste geloven.
Ze brengen in ieder geval de operatie die leid tot zijn dood in details in beeld.
Maar nergens wordt echt duidelijk waarom de politie tot deze daad overgaat.
Tja ze zullen hem wel zat zijn,maar de politie die iemand laat vermoorden?
Ik heb wat info opgezocht op het internet,als je zijn naam intikt op google bij afbeeldingen zie je de echte Jacques Mesrine in zijn auto zitten nadat die is doodgeschoten.

avatar van wibro

wibro

Norma schreef:

Mee eens. Het tweede deel vond ik ook duidelijk beter. Toch heb ik zo mijn vraagtekens. Het is voor mij haast moeilijk te geloven dat het verhaal op feiten is gebaseerd, want zo'n klungelig optreden van de gevangenisbewakers en de politie heb ik nog in geen enkele film gezien. Altijd gedacht dat de Franse politie toch echt niet mis was. Niettemin keek deze film - zowel deel 1 en 2 - toch wel lekker weg.

avatar van Norma

Norma

wibro schreef:

Zeiden ze in de film niet dat het verhaal gebaseerd is op het autobiografische boek dat hij schreef? Ik kan me zo voorstellen dat hij daarin alles wel wat anders afschilderde dan feitelijk waar was, gezien de persoon die hij was. Dat zou één en ander wel verklaren

avatar van wibro

wibro

Nu jij het zegt ja. Daar had ik even niet aan gedacht.

Timecop

Vincent Cassel mag hiervoor een oscar, of op z'n minst een nominatie.

avatar van Dridge

Dridge

Timecop schreef:

Vincent Cassel mag hiervoor een oscar, of op z'n minst een nominatie.

Hij kan er maar één krijgen dus welk deel wordt het Timecop?

Dridge schreef:

Hij kan er maar één krijgen dus welk deel wordt het Timecop?

Dan toch maar deel 1

Hectometerpaal schreef:

Delta, Echo, over

avatar van leidsehoodie

leidsehoodie

Veel beter dan deel 1 naar mijn mening. Spannender, meer een geheel, pakkender, en een hele vette slotscène!

avatar van Rosicky

Rosicky

Ik ben hier niet echt kapot van. In het begin nog een vlotte vertelling met veel leuke scenes, maar daarna zakt het weg. Ik heb deel 1 niet gezien, (en ik ben ook niet van plan dat te gaan doen)maar dat lijkt me ook niet nodig om deze film te begrijpen; van een echte karakterstudie kunnen we hier immers niet spreken.

Goed geacteerd door Casell, maar ik vond het een te langdradige, net-niet actiefilm.

domkey

Nogal bizar, deel 1 niet zien en het vervolg maar niets vinden!

Lijkt me toch aanbevolen deze films in de juiste volgorde te bekijken.

avatar van Rosicky

Rosicky

Dat begrijp ik ja, maar voor mij was het deze kijken of niets kijken..

avatar van inZanity

inZanity

kan je deze ook kijken zonder eerst het 1e deel te kijken of is dat af te raden..?

avatar van Nomak

Nomak

inZanity schreef:

Af te raden.

inZanity schreef:

Beetje belachelijke vraag me dunkt...

Dit doet m'n dagelijks bij Lord Of The Rings................................................

avatar van LaDistancia

LaDistancia

Hele mooie poster overigens!

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Jacques de ontsnappingskoning

Zo, ook deel 2 gezien nu.

Vond dit net nog wat beter dan deel 1. Zit iets meer verhaal in, is wat minder fragmentarisch en het tempo is ook wat hoger. Zit wat meer samenhang tussen de verschillende scènes.

En verder is het genieten van Vincent Cassel als Jacques Mesrine (spreek uit: Mérine) die naar het einde toe zichzelf een revolutionair à la Baader-Meinhof of de Italiaanse Brigate Rosse waant. Onzin natuurlijk, want hij was niets anders dan een ongelooflijke opportunist én kapitalist. Kreeg gewoon niet genoeg van de media-aandacht. Uiteindelijk komt Mesrine aan z'n eind op de manier zoals hij geleefd heeft: gewelddadig. Overigens is heel deze scène die zich over beide delen uitstrekt erg mooi gefilmd (vanuit de verschillende perspectieven) en ook nog eens bijzonder spannend. Beetje jammer eigenlijk dat je al vanaf het begin van deel 1 deze scène te zien krijgt.

Slotsom: Prima rise & fall verhaal!

avatar van Near_Dark

Near_Dark

In tegenstelling tot de vele locaties waarin Deel 1 zich afspeelt krijg je in "L'Ennemi Public n°1" enkel nog maar het Frankrijk te zien tussen 1973 en 1979.

Mesrine gaat nog steeds duchtig te keer in het bankwereldje. Op brutale wijze overvalt hij de ene bank na de andere en weet telkens ternauwernood aan de politie te ontsnappen.

Het blijft een plezier om acteur Vincent Cassel in de huid te zien kruipen van topgangster "Mesrine". Die vent staat er als een huis met zijn charismatische uitstraling. Hij staat voor zowat alles dat bijna elke man heimelijk zelf zou willen zijn: groot & stoer, charmant, zelfverzekerd, grappig en een échte vrouwenversierder. Ja ja, ik geef dat toe, op zo iemand kan ik jaloers zijn.

7,5/10.

Vergeleken met de eerste: "L' Instinct de Mort (2008)" is dit duidelijk de mindere maar het is nog steeds een erg onderhoudende en strak geregisseerde Misdaad-Thriller ! Aanrader

Filmsite : MESRINE - L'instinct de Mort - le 22 octobre - Cassel - Richet - mesrine-lefilm.com

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Logische vervolg op Part I, dat evenwel nog beter is.

Het verhaal dat al zo boeiend was in de eerste film wordt hier verder gezet en is nog indrukwekkender dan ik had verwacht.

Ook hier doet Vincent Cassel het zeer goed, uitstekend zelfs, de rol is hem werkelijk op het lijf geschreven, al is dat laatste natuurlijk een beete overdreven, het gaat hier tenslotte over een waar gebeurd verhaal.

En net daarom is deze prent zo boeiend, je houd het niet voor mogelijk dat dit verhaal echt is gebeurt, maar het is een clichè, zulke verhalen kan je moeilijk verzinnen, dus moeten ze wel echt gebeurd zijn.

Ik zeg het niet veel over een Franse film, maar deze is, samen met Part I, echt wel de moeite waard om zien.

Heb er totaal geen spijt van dat ik hem heb gezien, en wellicht zie ik hem snel nog eens terug, als ik ze heb gekocht dan.

Zoals ik in mijn eerste bericht schreef, was ik van plan de film aan te kopen, en uiteraard heb ik samen met het eerste deel ook Part 2 aangeschaft en dus opnieuw bekeken.

Veel aan mijn eerste commentaar hoef ik niet toe te voegen, alleen dat ik ook hier mijn score verhoog van 4,5 naar 5.

Samen met La Môme, niet toevallig ook een biografie, behoren deze beide filmen over Mesrine tot mijn favoriete Franse filmen, en ik denk niet dat daar snel verandering in zal komen.

avatar van Menno

Menno

prachtig epos (deel 1&2)

beter dan scarface, om maar eens een andere gansterfilm te noemen.

kracht zit in de vertelwijze, maar zeker ook in het dubbele karakter dat vincent cassel grandioos neerzet.

verder is de film een absolute must voor iedereen die van oudere auto's houdt; straten vol authentieke renaults, citroens en een enkele bmw.

avatar van ricos

ricos

Public Enemy Number One (Part 1) en (Part 2).

Ik heb in tijden niet meer zo een goeie gangsterfilm gezien.

avatar van Ronhart

Ronhart

Werkelijk schitterende film over de ontwikkeling, het leven en de levenshouding van een ontspoorde psychopaat, die dus kiest voor een leven als gangster. Zaken als de charme, de gewetenloosheid, het gaan voor kicks om de gevoelsarmoede te overschreeuwen zijn glashelder in beeld gebracht.

Ook prachtig is in beeld gebracht hoe de psychopaat iemand wil zijn in de ogen van de buitenwereld, hoe hij zich diep identificeert met zijn criminele vrienden en zich afzet tegen alles wat hij (als regels van) autoriteiten ziet.

Wat niet belicht wordt zijn de diepe minderwaardigheidsgevoelens die de andere kant van de arrogantie en schijnbare zelfverzekerdheid is. Iets daarvan komt naar boven als Mesrine aan het sterfbed van zijn vader zit.

Ook is het zonder de dikke laag waardeoordelen neergezet waar films van mindere kwaliteit vaak mank aan gaan. Het gevolg hiervan is dat de kijker zowel afschuw ervaart alsook tot op zekere hoogte met de hoofdpersoon kan meeleven.

Dit is ook gevaarlijk omdat de persoon als een soort held in het criminele wordt neergezet wat voor kijkers met een overeenkomstige persoonlijkheid een soort inspiratie en identificatie kan opleveren.

Daarbij gaat het precies om wat Near_Dark in zijn commentaar schrijft:

"Hij (Mesrine) staat voor zowat alles dat bijna elke man heimelijk zelf zou willen zijn: groot & stoer, charmant, zelfverzekerd, grappig en een échte vrouwenversierder. Ja ja, ik geef dat toe, op zo iemand kan ik jaloers zijn".

Realiseer je dat Mesrine een gedeformeerd mens is, volstrekt egocentrisch, niet in staat tot medeleven of echte intimiteit en ook onvermogend om constructief mee te bouwen aan een samenleving waarin het goed leven is. Mesrine is dan ook maar een halve man, intimiderend misschien, maar waaraan de betere helft ontbreekt.

Mensen met de kwaliteiten en de persoonlijkheid van Mesrine kunnen een zegen of een vloek zijn voor de samenleving en hier zien we een voorbeeld van een vloek.

Nogmaals een schitterende film, ik geef er 4,5*** voor.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Fijne zender, dat Film 1. Ze hebben wel eens dagen dat ze alletwee de Public Enemy's achter elkaar uitzenden. Niet allebei gezien om dat ik deel één vorige week nog zag. Wel even het laatste halfuurtje van deel één meegepikt, om zo weer in de sfeer te komen.

En na het zien van het tweede deel, snap ik de zogenaamde genialiteit van de twee films niet zo. Ze zijn best vermakelijk, maar absoluut niet meer dan dat. Dit deel vond ik ietsje beter dan deel één. De grootste fout in dat deel was, dat het script enorm chaotisch en rommelig was. Bij dit deel was dat wat minder, alhoewel het nog steeds wel een beetje hak-op-de-tak was.

Jacques Mesrine. Wat een personage! De scene dat hij een duitser nadeed is inderdaad een van de beste momenten van de film. Maar wat heb ik gelachen om hem zeg. Vincent Cassel is hiermee dan ook een van mijn favoriete acteurs geworden. Hij speelt hier echt een geweldige rol. Op Mesrine na krijgen de personages niet echt veel diepgang helaas. Vooral de vrouwen in Mesrine's leven komen en gaan.

De film is natuurlijk op feiten gebaseerd, maar het is inderdaad erg moeilijk te geloven dat het allemaal zo is gegaan. Vooral de handelingen van de politie waren erg dom. Maarja, verder was het best een vermakelijk film, maar net als deel één, laat ook deel twee erg weinig indruk achter. De film wordt een beetje gered door het lekkere sfeertje en een briljante Vincent Cassel.