The War of the Worlds (1953)
Genre: Sciencefiction
Geregisseerd door: Byron Haskin
Met onder meer: Gene Barry, Ann Robinson en Les Tremayne
Gesproken taal: Engels en Italiaans
Plot The War of the Worlds
"Mighty panorama of Earth-shaking fury as an army from Mars invades!"
In de buurt van een Californisch dorpje landt een gigantische meteoor in een veld. Een paar wetenschappers en wat voorbijgangers staan op afstand toe te kijken. Voorlopig is het ding nog te heet om te benaderen. Drie mannen houden die nacht de wacht bij het gevaarte. Er gebeurt niets... totdat ze een vreemd geluid horen, de meteoor gaat open en een buitenaards schip verschijnt, dat alles zal vernietigen dat erbij in de buurt komt.
Dr. Clayton Forrester
Sylvia Van Buren
Pastor Dr. Matthew Collins
Maj. Gen. Mann
Fiddler Hawkins (onvermeld)
Col. Ralph Heffner
Dr. Bilderbeck
Dr. Duprey (onvermeld)
Dr. Pryor (as Bob Cornthwaite)
Commentary (stemrol) (as Sir Cedric Hardwicke)
Theatertje
Spielberg's film vind ik ook stukken beter. Deze originele film vind ik maar niets. 1 ster.
Betamax
Ik ben gek op oude Sience Fiction en dit is een topper.
blijf spannend (film is ouder dan ik ben).
timj
De orginele war of the world film, voor die tijd mooi gemaakt, helaas vind ik hem nu niet echt bijzonder. 1.5*
De film mag dan wel al heel oud zijn maar het blijft gewoon een goede film. Het verhaal is uitstekend en spannend en blijft boeien tot de laatste minuut. Persoonlijk vind ik het origineel beter dan de remake van Steven Spielberg. De effecten in Steven Spielberg's film zijn natuurlijk veel beter (is ook meer dan 50 jaar verschil in) maar het origineel heeft een beter verhaal en is ook spannender.
Het is een klassieker onder science-fiction de films.
Spijtoptant
Zeker geen slechte SciFi uit de oude doos, maar toch wel jammer dat het grote gevoel van verslagenheid, wanneer de hele wereld door het rode onkruid overwoekerd is, en de soldaat die een ondergrondse maatschappij wil beginnen, geheel buiten het verhaal blijft.
Een magere uitgeklede versie van wat het had kunnen zijn.
2,5 sterren
Halcyon
Heb het boek nooit gelezen, dus ik kan me enigszins wel voorstellen dat het als verfilming van het boek een beetje tekortschiet. Maar als filmliefhebber moet ik toch toegeven dat ik de afzonderlijke film een stukje intrigerende cinema vind. Afgaande op de slimme vondsten en de grenzeloze fantasie in deze prent, ben ik toch benieuwd geworden naar het boek.
Inhoudelijk biedt War of the Worlds genoeg stof om over na te denken. In de nasleep van WOII en met de wapenwedloop in het acherhoofd zijn bepaalde verhaallijnen toch weer tekenend voor de tijdsgeest. De interplanetaire clash, het aanwenden van atoomwapens, de apocalyps, ... zijn allemaal zaken die in de jaren '50 voor het eerst of opnieuw onder de aandacht kwamen, zij het in een cheesy sci-fi-kleedje. De visualisering van deze inhoudelijke rijkdom is trouwens uiterst geslaagd. Mooie, onnatuurlijke kleurencombinaties, innoverend camerawerk en sterke special effects (de Academy Award is volkomen terecht) creëren een uitstekend en overtuigend decor. Ook met de actie zit het goed. Naarmate de film zijn beloop neemt wordt de paniek en de chaos steeds groter om uit te monden in een scène waar de mensheid in al z'n egoïsme voor z'n eigen ondergang zorgt. Bijna, want de intelligente en niet eens zo onlogische ontknoping behoedt de mensheid voor de complete armageddon.
Binnenkort maar eens kijken naar Spielbergs interpretatie.
J. Clouseau
Daarnet een stukje van gezien op La Une. Een stukje maar, de volledige film zou ik niet kunnen uitzien. Het is mooi dat ze zoiets probeerden in de jaren '50, maar in vergelijking met sci-fi-films van nu is dit echt lachwekkend. Kapstokken met rode en blauwe lampen aan moeten hier aliens voorstellen. Nu verkopen ze zoiets als sfeerverlichting.
Echt mager, en dat terwijl er in de fifties toch al zo'n goede films gemaakt werden (bv. Rear Window)
Vinokourov
Wat wordt deze SF-film hier ondergewaardeerd
. Dit is stukken beter dan de Spielbergversie. Het einde is wel wat ruk.
systemofadown.be
Heb hem vandaag in huis gehaald en ben dus benieuwd... ^^
aburex
Ik vind dit één van de betere science fiction films van vroeger. Heb hem hem vandaag nog eens terug gezien op DVD en ik vind hem nog altijd het bekijken waard. De speciale effecten zijn bijzonder vooral toch omdat de film al 55 jaar oud is. Ik was amper 2 toen hij werd uitgebracht. Ik geloof dat ik hem gezien heb op TV midden en de jaren 60 en hij is me altijd bijgebleven.
niethie
Alleraardigst filmpje die vooral op het gebied van de speciale effecten zijn tijd ver vooruit was. Kwa vertelling was het allemaal maar wat fragmatisch en rommelig, om over het vreselijke EO einde maar te zwijgen. Toch heb ik er erg van genoten en is dit voor een ieder die van dit soort filmpjes houd een must om eens te gaan zien.
alex____94
prachtige film! past helemaal in zijn tijd en met zeer goede special effects (voor zn tijd)!
Heb van begin tot einde genoten van deze film, enkel het einde gaat irriterend vlug (in nog geen halve minuut vallen alle martiaanse schepen neer :s).
Derekbou
Vermakelijke sci-fi klassieker en leuk om eens gezien te hebben. Grappige special effects, die vijftig jaar geleden nog behoorlijk state-of-the-art waren volgensmij. De decors en de ruimteschepen zien er prima uit. Het acteerwerk is erg simpel, maar zijn we gewend van dit soort films en doet daarom niet af aan de ervaring. Het verhaal kent een redelijke spanningsopbouw, maar wordt helaas compleet verpest door een enorme anticlimax en ultrachristelijk einde. Het niet immuun zijn voor simpele bacteriën vond ik wel een hele makkelijke oplossing om een eind aan het verhaal te breien. Het eind kwam ook nog eens erg abrupt. Net of de makers niet meer genoeg filmrol hadden om een fatsoenlijke slotscène te schieten. Zonde, want de rest van de film is prima te pruimen. Een voldoende kan ik echter net niet geven aan deze klassieker.
movie fan
geweldige sf classic , met zeer goede special effects , zeker voor die tijd waren ze top , verhaal kenden we natuurlijk al . maar toch , acteerwerk was ook goed , niet zo dom en afgelezen als in andere jaren 50 filmen , ik zou hem een 5 geven , maar ik geef hem maar een 4 , omdat ik de film iets te kort vindt , anderhalf uur is niet echt kort , maar voor deze film wel , ze hadden iets meer tijd mogen spenderen in het meer uitleggen van dingen , en iets meer laten zien van die goede special effects . maar toch , blijft een klassieker .
Nomak
Nadat ik gisteren de remake te zien kreeg was het vandaag dan eens tijd voor een herziening van het origineel. Ondanks dat deze film meer dan 50 jaar ouder is dan de remake is hij nog steeds erg sterk. Ik verbaasde me nog maar eens over de special effects, die zijn voor die tijd erg goed. Nu zijn we 56 jaar later en heeft deze versie nog steeds niet zijn kracht verloren.
Het verhaal is erg goed en boeiend, en al snel nadat die meteoor is neergestort gebeuren er vreemde dingen. Electriciteit werkt niet meer, alle horloges vallen stil, de naald van het kompas wijst niet meer naar het noorden, maar in de richting van de meteoor,......
Genoeg om de kijker in spanning te houden. Als daarna het buitenaardse schip verschijnt wordt de film nog beter. Natuurlijk komen er meer van die schepen. De ruimteschepen bewegen zich traag, dreigend en laag boven de grond zwevend voort. En al snel wordt duidelijk dat ze alles vernietigen wat ze op hun weg tegenkomen. Eerst denkt het leger dat ze die schepen wel even kunnen neerhalen, maar als men erachter komt dat de schepen door één of ander onzichtbaar energieveld beschermd worden, lijkt de situatie uitzichtloos.
Er zit nog maar één ding op en dat is de atoombom gebruiken. Maar helaas, zelfs de krachtigste atoombom ooit, zelfs tien keer krachtiger dan de bommen die men in Japan had ingezet is hier volledig kansloos en heeft totaal geen effect. Dit is een scène die men in de remake niet gebruikte, en dat is toch wel een beetje jammer, want het is een erg sterke scène.
Hierna volgt er een massale evacuatie wat natuurlijk zorgt voor heel wat paniek en chaos. We krijgen beelden te zien van de vernietiging van steden en dan komt ineens dat abrupte einde. Dat einde stoort me geen moment, ik vind het prima zo. Waar de mens met al zijn technologie en wapens machteloos is tegen deze superieure levensvorm, zijn het de micro-organismen die deze wezens verslaan. Bacteriën waar wij door de evolutie immuun voor zijn geworden hebben deze strijd beslist.
Het enige wat ik jammer vind is de rol van die vrouw die te pas en te onpas hysterisch loopt te schreeuwen. Het lijkt wel alsof ze denkt dat ze angstiger overkomt als ze harder schreeuwt. Ik heb het gevoel dat haar rol eigenlijk compleet overbodig is.
Ondanks dat kleine minpunt is dit een erg goede film die door het uitstekende verhaal en de zeer goede special effects na al die jaren nog steeds staat als een huis.
Een echte aanrader die hier wel erg ondergewaardeerd is.
Nomak
Bij deze film is het woord gedateerd op de juiste plaats.
akira124
Ik vind het wel een mooie oneliner.
OVer het algemeen houd ik van films van alle jaren.
Maar bij deze film ontbreekt het op ieder vlak. Zeer slechte S.E. het acteerwerk is tenenkrommend en erg overdreven. Nou daarmee is genoeg gezegd denk ik.
megaman
Nou zijn de meeste films uit die tijd theatraal en misschien zelfs een beetje fout voor sommige mensen. War of the Worlds is daar geen uitondering in lijkt me. Meestal ben ik geen voorstander van remakes en prefereer ik automatisch het origineel boven de latere versies. Toch vind ik Spielberg's versie stukken beter. De versie uit '53 is vermakelijk en de effecten waren uitzonderlijk goed voor die tijd. Maar helaas pindakaas, ik ben pas bekend geraakt met dit fenomeen met de 2005 versie. En dan valt de originele film toch weer een beetje tegen naar mijn mening. Het is een leuke film voor als je in de 50's sfeer zit maar een meesterwerk kan ik 't niet noemen.
Leuk om eens het origineel van War of the Worlds uit '53 te hebben gezien!
Ikzelf ben helemaal niet kapot van de remake van Spielberg van enkele jaren geleden. Ja, het ziet er fantastisch uit en de vijand is ontzettend mooi weergegeven, maar dat slappe lulverhaal met Tom Cruise en zijn kinderen was echt pijnlijk slecht.
Gelukkig heeft het origineel niet zon prutverhaal. Er zit wel een persoonlijk plot in met de professor, maar het blijft redelijk algemeen. Het hoofdverhaal is toch de wereldwijze paniek en de acties die ondernomen worden tegenover de buitenaardsen. Dat vind ik ook veel interessanter. De opbouw van de spanning is best goed gedaan. In tegenstelling tot de remake wordt hier veel meer gekeken naar de angsten wie de mensen hebben voor de aanval.
Helaas kan je natuurlijk aan de effecten wel goed zien dat deze film bijna 60 jaar oud is. De effecten zijn echt lachwekkend, bijna grappig zo slecht als ze nu zijn. De alienschepen lijken wel Playmobiel en de stralen e.d. die ze afschieten...sja..
Maar ik vond het niet erg storend, want dit weet je nu eenmaal als je deze film opzet. De voiceover die vertelde hoe alle steden e.d. eraan gingen vond ik wel oke. Zo kreeg de film wel wat episch en spannends met zich mee.
Storend was wel het personage Sylvia die echt de hele film irritant zat te schreeuwen en gillen. Altijd vervelend zulke rollen. De rest van de rollen viel me wel mee.
Wat me ook stoorde was het einde. Eerst al het moralistische gedoe dat iedereen op moment van hun einde de kerk schijnbaar invlucht. Het zal wel die tijd logisch zijn geweest, maar ik heb helemaal niks met de kerk. En daarna lijkt alles voorbij maar 3 seconde later zijn alle schepen plots uitgeschakeld door de organismen en bacteriën van de aarde. Ik vind het sowieso geen sterk einde, maar het ging ook allemaal wel heel snel en vlot nadat seconden eerder plots nog alles voorbij leek omdat niets werkte. Dit had wel wat beter uitgewerkt mogen worden.
Deze War of the Worlds is geen topfilm, maar sowieso wel een stuk interessanter dan de remake van Spielberg.
Klassieke sci-fi film naar het beroemde verhaal van H.G. Wells. Knullige effecten voor hedendaagse begrippen, maar hier zit juist ook een deel van de charme. Met veel vaart verteld en redelijk spannend. Een gemakkelijk einde, maar juist goed verzonnen en effectief.
eavymetal
Hier ben ik het dus helemaal mee eens, want de film is inderdaad een klassieker op het Sci-Fi genre, en daarom heb ik de film dan ook vier sterren gegeven.
Brother Grimm
Vind deze versie toch het beste, zeker als je kijkt wanneer ie gemaakt is. Top 4 puntos!
N23
Deze film deed me voornamelijk denken aan een hoorspel, en waar het hoorspel mij enorm boeiden verveelde deze film mij. Eerlijk is eerlijk, ik ben deze film niet gaan kijken toen ik in een 'old scifi' bui was. Toch de 50 effecten doen het bij mij altijd wel goed.
En daar blijft het ook wel bij, duurde naar mijn beleving ook net iets te lang. En zeker met dat hystirische w*f wat de boel bij elkaar gilt op commando, neeh. Misschien een andere keer beter.
Overigens was het verhaal zelf wel aanzienlijk beter dan de remake.
SnakeDoc
Mijn 1500ste stem gaat naar the War of the Worlds variant uit '53.
Vette film die opvallend genoeg toch heel anders verliep dan zijn re-make uit 2005. De buitenaardse schepen en de laserstralen zagen er een beetje gedateerd uit, maar er zaten voldoende spannende en interessante scenes in. Vooral het intro was erg mooi. Men gaat goed in op de gebeurtenissen, iets wat in de re-make totaal niet gebeurd. Maakte het geheel wel blijvend boeiend.
Het einde kwam wel wat uit de lucht vallen, maar ik kon de ontknoping en de boodschap best waarderen.
Knap gemaakt. Een film die de gemiddelde Sciencefiction fan wel aardig zal liggen.
Net als de variant uit 2005 gewoon 4 sterren!
black swallow
Gedateerd maakt mij niet uit - dat kan juist de charme en/of meerwaarde zijn.
Onvergeeflijk vind ik de dat de Tripods (een gegeven dat mij essentieel lijkt), geen tripods zijn.
Niet zomaar een detail,..
Perfectly clear
Volgens mij is deze film eerst als hoorspel uitgebracht voor op de radio, niet de film wanr dan hoor je soms alleen vage geluiden en weet je niet wat er gebeurd.
Stel ze zouden nu the Matrix op de radio uitzenden zouden we dat niet snappen, dan hoor je eigelijk alleen maar dat er super special effects in zitten en zou je de coole zonnebril van morpheus (die man leefde dus in de echte wereld, geloof ik dus niet want niemand heet zo in het echt
) maar goed, voor een film uit 1953 is het erg leuk maar het blijft ***
Uit 1953 kwamen wel leukere dingen, in Belgie hadden we de eerste AA groepjes, Amerika heeft de eerste waterstofbom, de eerste James Bond word uitgebracht (op papier) en de de eerste TV uitzending van NIR in Belgie is een feit.
Dank u Wikipedia
Perfectly clear
Volgens mij is deze film eerst als hoorspel uitgebracht voor op de radio, niet de film want dan hoor je soms alleen vage geluiden en weet je niet wat er gebeurd.
) maar goed, voor een film uit 1953 is het erg leuk maar het blijft ***
Dank u Wikipedia
Darbie
Hoewel ik absoluut geen SF-liefhebber ben, vind ik dit soort jaren '50 producties vanwege hun goedbedoelde onbenulligheid vooral charmant en komisch.
bunkerboy
film die nu nog veel nieuwe scifi in het veld laat bijten (nee de trucages zijn nu beter dat wel)maar de film boeit , de trucages vervelen niet en hij blijft boeien wat veel nieuwe films mij totaal niet meer kunnen vanwege overacting en te veel explosies en geweld
Geef dus een welverdiende 5

Gigantisch datalek legt bijna 3,4 miljoen Netflix-gegevens bloot: wat nu?

Vanaf vandaag kijk je naar Marvel-serie 'Wonder Man' op Disney+

Weapons
Mystery / Horror, 2025

Invasion of the Body Snatchers
Horror / Sciencefiction, 1956
laser gunmountain villagedystopiestreet riotsspace invasionradioactivitymartianreligielos angeles, californiëbuitenaardse invasietechnicolorradioactivityscientist heromartian invasionmass evacuationmeteor space shipwedge maneuverimpenetrable force fieldmartian aircraftthree-lensed eye