• 9.376.713 stemmen

Battle for Haditha (2007)

Drama / Oorlog | 93 minuten

Genre: Drama / Oorlog

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Nick Broomfield

Met onder meer: Andrew McLaren

Gesproken taal: Arabisch en Engels

Plot Battle for Haditha

"There are many ways to see the same story"

'Battle for Haditha' is gebaseerd op waargebeurde feiten en focust op het drama dat zich op 19 november 2005 afspeelde, toen door Amerikaanse soldaten 24 Iraakse burgers dood werden geschoten. De verantwoordelijke commandant kreeg eerst een medaille hiervoor, maar toen het een groot Amerikaans schandaal werd, werden de commandant en zijn team vervolgens aangeklaagd wegens volkerenmoord.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van vranque

vranque

Wat een onwaarschijnlijke fraaie film is dit.

Zeer gewaagd en ontroerend in beeld gebracht . En hij blijft hangen.

Een film die het verhaal laat zien van een "simpel" berichtje in de krant (waar snel overheen gelezen wordt om naar de sport berichten te gaan).

Keiharde realiteit van beide kanten belicht.

En nog steeds niet te vatten.

avatar van Villevalo23

Villevalo23

Zeer indrukkenwende anti-oorlogsfilm die begint met de vraag waar 99 % van de wereld mee in hun maag zit: Wat doen de Amerikanen in Irak?

In de stijl van Untied 93 en Bloody sunday.

avatar van willemfilm

willemfilm

Waanzinnig in veel opzichten. Het roept nogal wat tegenstrijdige gevoelens op. Uitstekende film.

avatar van Carlotta

Carlotta

Echt zeer indrukwekkende, trieste en gewaagde verfilming van een helaas harde en zeer ware realiteit in Irak. Zo te zien weten de Amerikanen zelf ook niet "what the f**k ze daar doen". (oorlogsjargon)

Martijnnn

Is deze film echt zo anti oorlog?

avatar van scorepio

scorepio

Een realistisch en zeer aangrijpend relaas over oorlog. De film trekt geen partij en vertelt mooi het verhaal van beide kanten.

Een echte aanrader.

avatar van rtt

rtt

Realistische film met indrukwekkend camera en regiewerk. De film laat tevens zien hoe gemakkelijk het is om Amerikanen in een kwaad daglicht te stellen. Ik heb geboeid naar deze film gekeken.

avatar van mckiller

mckiller

Wat een geweldige film zeg! Deze heeft veel indruk op mij gemaakt.

Een dikke 4,5*

avatar van Lee72

Lee72

Wat is deze oorlog toch vreselijk wreed en zinloos... Deze film heeft me echt gegrepen. Je weet dat dit soort dingen gebeuren, maar als je dan zo'n film als deze ziet word je toch even hard geconfronteerd met de feiten. Het goede aan deze film is dat je het verhaal vanuit drie perspectieven krijgt voorgeschoteld, zodat je je gaat afvragen wie nu de goeden en wie de slechten zijn. Het is hartverscheurend om te zien hoe met name onschuldige burgers zonder pardon worden afgemaakt. Zeer realistisch in beeld gebracht allemaal. Wat je je wel moet afvragen is wie de eerste steen heeft geworpen in dit verhaal. En dan te bedenken dat dit slechts een topje van de ijsberg is en dit soort gevallen gewoon bijna dagelijkse kost is daar. Waarschijnlijk niet in deze proporties, maar toch. Het is dan wel geen echte documentaire, maar ik denk dat de werkelijkheid er niet ver vanaf ligt.

Een oorlog kent geen winnaars, alleen verliezers.

Oog om oog en de wereld wordt uiteindelijk blind.

(Mahatma Ghandi)

avatar van willemfilm

willemfilm

[quot

Oog om oog en de wereld wordt uiteindelijk blind.

(Mahatma Ghandi)[/quote]

mooi

avatar van mixmaster

mixmaster

een hele goeie film die precies laat zien hoe het er in irak aan toe ging (gaat) !!!

een aanrader voor iedereen.

avatar van Slynkin

Slynkin

Gewoon blind achter Bush aan blijven lopen. Dan komt alles goed;)

avatar van Jason28

Jason28

Een film die laat zien dat de slachtoffers in Irak voornamelijk een gevolg zijn van actie en reactie, pure frustratie en woede, maar niet duidelijk wat nou precies het doel is. Te bedenken dat onze jongens dit ook al een paar keer is overkomen in Afghanistan.

avatar van Bramha Bull

Bramha Bull

overtuigende oorlogsfilm die laat zien waar gewone jongens tot in staat zijn in een vijandige omgeving.

goed acteerwerk!

avatar van selfhealing

selfhealing

Lee72 schreef:

Wat is deze oorlog toch vreselijk wreed en zinloos...

ik sluit me hierbij aan, voor het gewone volk is deze film een eyeopener..

avatar van mvvessem

mvvessem

Aardige film. Levensecht in elkaar gezet

avatar van vkint

vkint

Bizar en indrukwekkend. Absoluut een film die je moet zien. Zie je maar weer hoe die amerikanen allemaal door draaien daar.

vkint schreef:

Als dat de indruk is die mensen krijgen na het zien van deze film doet het dus niet veel goeds...

avatar van usr14112

usr14112

Uitstekende film die goed laat zien wat een gigantische klerezooi het daar is en wat dat met de mensen doet die er in staan en wonen. Het contrast tussen de twee partijen is "mooi" in beeld gebracht. Vond het wel een wat abrupt einde. De gevolgen van het bekend worden de moorden en de daarbij treffende scheinheiligheid hadden wat meer belicht mogen worden.

avatar van patjuhhh

patjuhhh

Zware maar boeiende "film" die je zeker niet voor je ontspanning kijkt. Actie van amerikanen niet goed te praten, maar zeeeer begrijpelijk uit het oogpunt van die jongens. Als je op zo'n jonge leeftijd al zoveel shit gezien hebt...........

avatar van Lion2005

Lion2005

Deze film laat goed beide kanten van het verhaal zien. Soldaten die flippen en terroristen die moorden onder druk van andere terroristen. Het verhaal van Amerikaanse soldaten die zichzelf ook afvragen wat ze in Irak doen. De zin en onzin van de oorlog in Irak.

avatar van Keutul

Keutul

Ontzettend aangrijpende film. Zeker een aanrader.

avatar van Roowland

Roowland

Confronterende film maar hier en daar toch wat tegenvallers.

avatar van godvader

godvader

Zeer mooie film. Je krijgt echt een indruk over hoe het is om daar te leven. Zeer aangrijpend.

avatar van smeetsm

smeetsm

Als een film duidelijk kan laten zien, dat de Amerikanen nog steeds niets geleerd hebben van bv Vietnam, dan is dit wel een heel goed voorbeeld. Wat doen we hier eigenlijk vraagt men zich meer dan terecht af aan het begin van de film. Oorlog is altijd waanzin, en als je dat nog niet wist of geloofde, kijk dan maar eens naar deze film.

Of zoals een irakees zegt in de film " het moet eerst erger worden om beter te kunnen worden" ........................Nog erger???

avatar van mckiller

mckiller

Slynkin schreef:

Gewoon blind achter Bush aan blijven lopen. Dan komt alles goed;)

Gelijk heb je zeker

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Deze film laat maar weer eens zien hoe zinloos oorlog voeren kan zijn. Op een zeer realistische wijze wordt dit genadeloos in beeld gebracht. De film zit erg goed in elkaar en is nergens onduidelijk. Ademloos heb ik zitten kijken hoe het script zich ontspruit tot zijn pijnlijk duidelijke statement. Erg goede film. 4 *

Martijnnn

Het is nog veel zinloser om mensen die in zon oorlogs gebied zitten te laten stikken.

Dat doen ze dus wel, dat is ook (mede) een probleem.

Het is een nogal bekend gegeven (arme soldaten die in een hel terechtkomen waar ze het nut niet echt van zien) en ook het 'incident' zelf is natuurlijk volop in het nieuws geweest. Maar om het in zo'n film uitgewerkt te zien is inderdaad toch wel aangrijpend.

Er zijn over het algemeen talloze kritiekpunten aan te geven wat betreft dit soort films, maar dit is mijns inziens toch wel eentje van de genuanceerdere en betere.