• 9.377.311 stemmen

Battle for Haditha (2007)

Drama / Oorlog | 93 minuten

Genre: Drama / Oorlog

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Nick Broomfield

Met onder meer: Andrew McLaren

Gesproken taal: Arabisch en Engels

Plot Battle for Haditha

"There are many ways to see the same story"

'Battle for Haditha' is gebaseerd op waargebeurde feiten en focust op het drama dat zich op 19 november 2005 afspeelde, toen door Amerikaanse soldaten 24 Iraakse burgers dood werden geschoten. De verantwoordelijke commandant kreeg eerst een medaille hiervoor, maar toen het een groot Amerikaans schandaal werd, werden de commandant en zijn team vervolgens aangeklaagd wegens volkerenmoord.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Skrean

Skrean

Goed gefilmd verhaal van alle kanten belicht. Goed gefilmd. Het verhaal vind ik persoonlijk een belangrijke boodschap geven.

avatar van Ninto

Ninto

Tsja de kwestie zelf is aangrijpend. Maar de film is bar en bar slecht. En dan reken ik het acteerwerk er nog niet bij.

In principe geef ik dus 3*** voor de gebeurtenis, niet voor de film. Ik begin Amerika overigens steeds meer en meer te haten.

avatar van Spetie

Verre van slechte film, die nooit te overdreven sentimenteel wordt. Het gebeuren in Irak was destijds behoorlijk in het nieuws en wordt hier heel behoorlijk uitgewerkt. De regisseur neemt naar mijn idee een neutraal standpunt in. Hij laat op een duidelijke manier zien hoe een groep soldaten kan reageren op een bepaalde gebeurtenis. De film kent heftige momenten, enkele indrukwekkende scene's en komt vrij realistisch over. De camera zit er verder lekker dicht op, wat het realiteitsgehalte alleen maar versterkt. Het enige kritiekpunt is dat de karakters nogal oppervlakkig blijven, waardoor het me allemaal minder deed dan misschien de bedoeling was.

avatar van Stoelpascal

Stoelpascal

Een film die je aan het denken zet.

avatar van WhoKnowZ

WhoKnowZ

Verhaal met een duidelijke boodschap. De regisseur laat zien hoe de aanwezigheid van de Amerikaanse troepen zelf eigenlijk een voedingsbodem is voor rebellie en terrorisme. Verder wordt ook getoond dat de troepen niet veel besef hebben van waarom ze daar precies zijn. Door de onwetendheid en de verkeerde opvatting om iedereen als een bedreiging te zien, gaat de situatie er alleen maar op achteruit.

De vertolkingen van de karakters als echte 'machines' is vind ik goed gedaan en oppervlakkig inderdaad, maar dat hoort een beetje bij hun rol vond ik.

Enigste minpuntje vind ik, is dat er tot aan de aanslag met de bermbom in feite niet zo veel gebeurd. Voor mijn part mocht de aanloop naar deze gebeurtenis iets ingekort worden.

3,5 *

avatar van shockdog

shockdog

Ik denk dat dit de meest gruwlijke film is die ik ooit gezien heb. Hoe al die gezinnen werden afgeslacht was afschuwlijk om te zien. Vooral omdat je wist dat die 24 mensen dood gingen.

avatar van VFooR

VFooR

Zeer realistisch. Een andere insteek dan andere films. gruw, puur, dicht op het vel en de nodige diepgang.

avatar van RapTile

RapTile

Ik denk dat deze film een heel goed beeld neerzet van de frustratie van mariniers en de bevolking.

Ik denk dat deze film heel wat begrip op brengt van beide kanten en daar is heel wat voor nodig.

Een ijzersterke film die de realiteit goed weet neer te zetten.

Belachelijke politieke acties met een gruwlijk resultaat als uitkomst voor beide parteien.

Een aanrader om te zien.

avatar van Gameface

Gameface

Ik gebruik deze film als lesmateriaal......iedereen begint stil en eindigt stil....heel erg realistisch..het vreselijke amerikaans bewind onder Bush...bijna alles is goed aan deze film...jammer dat niet iedereen hetzelfde gevoel kan krijgen als de mensen die er geweest zijn....het is namelijk zo dichtbij...en de meningen zijn zo hard...alle eer aan de veteranen van welk land dan ook..!!!

avatar van Legan

Legan

Battle for Haditha gezien, en ik moet zeggen dat ik perplex ben. Alleen dan niet vanwege de film zelf, maar vanwege de score. Je zou bijna denken dat er sprake is van een soort van politieke correctheid en dat het not-done is om kritiek te geven op films met zulke onderwerpen. Doch ondanks het onderwerp, is het gewoon een erg slechte film.

Inhoudelijk komt de film niet verder dat een oppervlakkig en erg cliché verhaaltje met oppervlakkige en erg cliché personages en oppervlakkige en erg cliché dialogen. Verder doet ook de cast nog een duitje in de zak met hun vaak erbarmelijke acteerprestaties. Van de figuranten e.d. kan ik het nog enigszins accepteren, maar van de rest toch echt niet.

Ook op (audio)visueel gebied valt de film zwaar door de mand. De muziekkeuze is erg slecht en standaard en over het camerawerk valt al helemaal niets positiefs te zeggen. Puur amateuristisch broddelwerk.

Ik hoef dan ook niet te zeggen dat de film geen moment erin slaagt te boeien of ook maar enigszins te overtuigen. Het amateurisme straalt van alles af. Gelukkig wordt dat bij velen goed gemaakt doordat het dankbaar gebruikt maakt van een onderwerp welke het altijd goed doet. Alleen hoor ik niet bij die velen.

avatar van Erwinner

Erwinner

Ben ook een beetje perplex van de score, alleen wijk ik niet veel af van het gemiddelde en is mijn 3.5* nipt genomen.

Best geboeid gekeken, harde "realistische" sfeer en deed in het begin even denken aan Road to Guantanamo, The (2006) maar het verliep toch anders. Had zelf ook echt een gevoel dat we daar in die buitenwijk aanwezig waren, dus geen goedkope setting.

De soundtrack is typisch toepasselijk Amerikaans en visueel valt het goed te doen. Verder ook niet echt last van slechte acteur's gehad.

Prima psycho achtig oorlogsdrama.

avatar van Reinbo

Realistisch en somber portret van de War in terror in Irak.

Film heeft niet heel veel om het lijf, maar geeft wel goed de uitzichtloosheid van de situatie weer. 3,5*

avatar van willemfilm

willemfilm

Legan schreef:

Da's dan onhandig. Ondanks alle vooroordelen toch kijken.

avatar van Legan

Legan

willemfilm schreef:

Da's dan onhandig. Ondanks alle vooroordelen toch kijken.

Vertel. Welke vooroordelen?

avatar van Seyfo

Seyfo

Goeie weergave van de realiteit in Irak die is geschapen door Bush en zn vriendjes die gesteund werden/worden door de Nederlandse Harry Potter.

Ze hadden het beter The Massacre of Haditha kunnen noemen.

Qua audio/visueel had het beter gekund.

avatar van stoffel75

stoffel75

Niet slecht, maar was volgens mij meer mee te doen. De personages spreken gewoon niet aan. Dit verandert ook niets aan hoe ik Amerika zie; dit bevestigt het beeld dat ik hierover had. Het is gruwelijk wat daar is gebeurd, maar de film raakt je gewoon niet.

avatar van skipy05

skipy05

Ik vond de film maar saai. Mij raakt er niets in de film. Er gebeurde bijna niets in. De mensen hadden daar ook kunnen melden van die bom. en ze beginnen dan nog te schieten op de Amerikanen. Dan is het maar logisch dat die binnen vallen.

Hehehe.

avatar van MissyNador

MissyNador

Bush is de grootste flikker die er bestaat. Rot Amerikanen. Gruwelijk hoe ze bezig zijn.

avatar van Movielicious

Movielicious

Battle for Haditha is een indrukwekkende en sterke film die op neutrale wijze de situatie in Irak belicht. Aan beide kanten gebeuren verschrikkelijke dingen en de film laat eens te meer zien dat dit conflict geen winnaar kent. Ik vind de onmacht bij de Amerikaanse troepen en lokale bevolking zeer goed neergezet. De mariniers weten niet wat ze in Irak doen en maken op jonge leeftijd de ene na de andere tragedie mee. De lokale bevolking zit tussen de Amerikaanse bezetter en middeleeuwse idioten die zich gelovigen noemen in. Battle for Haditha laat goed zien waar dat op kan uitdraaien.

We zien ook nog even een klein stuk politiek spel. Dit laat maar weer eens zien hoe smerig dat spelletje is en dat het gaat over de ruggen van de mensen die hun leven op het spel zetten en de lokale bevolking in Irak. Jammer alleen dat sommige mensen, zoals MissyNador hierboven, het dan nodig vinden alle Amerikanen over een kam te scheren. Bush en de zijnen waren criminelen ja, maar laat het daar dan lekker bij. Alsof ik met onze regering geidentificeerd wil worden...

Hoewel de film veel indruk maakt, wat ook bijna niet anders kan met zo'n verhaal, wil ik als minpuntje de acteerprestaties noemen. Daar was ik wat minder over te spreken. Op Elliot Ruiz na overigens. Al met al een dikke voldoende: 4*

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

De regisseur weet op neutrale wijze de gebeurtenissen rond de slag van Haditha te reconstrueren op een magnifieke wijze. Beide partijen denken te winnen, waaronder velen denken echt goed bezig te zijn. Dan stopt de oorlog ook nooit en valt de uitzichtloosheid ruim binnen het kader. Als ik dan moet gaan kijken naar de islamitische zijde komt volledig onbegrip op zijn plaats wegens hun religieuze fanatieke gedachten. Hoe kan zo'n voor de meesten van ons onbestaande God aanzetten tot terrorisme? Hetzelfde geldt voor sommige Amerikanen. Hoe in godsnaam zou je het nu in je gedachten kunnen krijgen goed bezig te zijn terwijl je meerdere onschuldige mensen de kop afschiet? Wat de film zelf dan betreft, ik denk niet dat vele filmmakers erin zouden slagen om zo'n impact achter te laten bij deze actuele incorrecte oorlog. Elke oorlog is natuurlijk incorrect, maar hier wordt dit dubbel en dik benadrukt. Dit soort emoties bij de kijker zetten aan tot relativeren. Uiteraard perfect geassisteerd door enkele filosofische dialogen en de reconstructies van de politieke achtergrond. Laat dit nog eens geloofwaardig aanvoelen en tast de grenzen nog eens goed aan en je zit met een realistische en zeer indrukwekkende vormgeving, zoals hier het geval is.

avatar van 606

Bush had zich nooit met die oorlog moeten bemoeien.

Als burgers ruzie hebben laat ze dat dan lekker zelf uitvechten.

Wat betreft de term Kut Amerikanen die hier iemand gebruikt, vind ik incorrect omdat, je dan de gehele Amerikaanse volk beoordeeld.

Het gaat om diegene die in de oorlog mee doen of beter gezegd mee moeten doen.

Als soldaat heb je weinig keus..

Wat de film betreft het is een heftige film en je wordt dan met je neus op de feiten gedrukt en krijgt eens een andere hoek te zien van de oorlog tegen Irak.

De Amerikanen hebben kleine schuld wat betreft aanslagen van 9/11.

Dat kun je in deze film er wel uit ophalen.

De acteurs spelen hun rol erg goed als militair.

Heb net op Wikipedia gelezen over die Mariniers maar welke straf kregen ze nou ?

3,5 ster

avatar van @quikfit

@quikfit

Dit zijn wel mijn soort films.

avatar van jipt

jipt

Sterke film. Stelt over het algemeen weinig voor, maar heeft uiteindelijk toch een grote impact. Allemaal erg rauw en realistisch. Laatste drie kwartier maken een hoop goed. Dikke vette voldoende.

avatar van b00ts

b00ts

Goed (oorlogs) docu drama. Maf dat iets zo uit de klauwen kan lopen. Alleen omdat één Amerikaan (Ramirez) vijf onschuldige (?) mannen zonder reden af knalt. Wel vreemd dat dan alles en iedereen (inclusief vrouwen, kinderen en iemand die toevallig met een schop over straat loopt) wordt afgemaakt, terwijl de 'daders' (die zowel tegen Al Qaida als tegen de Amerikanen zijn) later met hun wapens onder de jas ongemoeid worden gelaten. Ramirez wordt overigens later voor dertienvoudige moord aangeklaagd. De eerste vijf waren die onschuldigen in de auto. Daarna dus nog acht van de mensen in de huizen. Toch loopt hij later in huis een gewond meisje te steunen. Eerder al, vraagt hij zonder woorden, begrip voor hetgeen er gebeurd is aan een vrouw wiens man 1 minuut eerder is afgemaakt. Veel tegenstrijdigheden als je het mij vraagt. Toch vier sterren.

avatar van nightbreed

nightbreed

Sterke film die me veel deed denken aan een docu, zo realistisch. Het lijkt alsof ze het oorlogsgebied in zijn gegaan en toestemming hebben gevraagd om de mensen (in de film) te volgen en filmen bij hun dagelijkse bezigheden. Dus geen hippe en/of standaard dialogen, geen stoere oneliners, geen clichés, de gesprekken zijn zoals je ze zou verwachten. Het lijkt alsof er niet is gerepeteerd op de dialogen en dat ze mochten zeggen wat natuurlijk leek in de gegeven situatie. Ik vond de invalshoek van de gewone burger die niets met het geweld te maken wil hebben ook erg interessant, dat zie je niet vaak. Ook vond ik het sterk dat ze de terroristen een menselijk gezicht hebben gegeven. Als je bent geinteresseerd in een realistisch oorlogsdrama dan is dit de film voor je.

avatar van timmmya

timmmya

Skrean schreef:

helemaal mee eens goeie film goed belicht goed gefilmd

en wat er gezegd word over slechte acteurs mm tja

tis een docu he wat verwacht je dan

duur betaalde acteurs ?

avatar van chevy93

chevy93

Vrije povere quasi-docu waarbij veel wordt ingespeeld op het "kijk de Amerikanen eens hard optreden tegen die zielige Irakezen". Normaliter vind ik dat niet erg, maar het was hier wel heel erg gedramatiseerd. Door de docustijl voel je de aanwezigheid van de camera. Als je dat combineert met het matige acteerwerk krijg je toch een erg doorzichtige film. Jammer, want opzich liggen dit soort films mij wel. Nee, dan zie ik liever de melodramatische, pro-Amerikaanse blockbuster, zoals The Hurt Locker en The Objective.

avatar van Minotaures

Minotaures

''And basically, the only thing I'm fighting for - that I know that I'm fighting for - is to make it home each and every day without getting killed.''

Een hard en aangrijpend, maar realistisch film over het hedendaagse oorlog in Irak.

Tevens bevat het verhaal een duidelijk en dramatische boodschap.

Het is november 2005. Het gaat over een groep, jonge mariniers die gewoon hun werk doen door te patrouilleren en check points te bemannen. Verder dan dit, weten de jongens niet wat ze precies daar doen en wat ze uiteindelijk zullen behalen. Het enige waar het ze om gaat, is om te overleven. Heel thuis aankomen, naar je familie, vrienden en geliefde. Naast de Amerikanen, volg je ook de Irakezen. Een aantal huurlingen worden betaald om een IED (bermbom) langs de kant van een weg in Haditha te plaatsen. Door een signaal van mobiel naar de bom te zenden, schakel je zo de bom in en laat je het ontploffen. Nadat een Humvee geraakt wordt, met 1 doden en 2 zwaargewonden, gaat er iets mis met de overige soldaten en beginnen hun bloedige zoektocht naar de daders op de straten en huizen in Haditha, met bloedige afloop... De slag om Haditha.

De personages van de Amerikaanse kant zijn jonge soldaten en andere officieren, de meeste hebben wat ervaring. De personages aan de Irakese kant bestaat uit een hoeveelheid onschuldige mannen, vrouwen en kinderen, allemaal inwoners van Haditha. Daarnaast zie je ook een aantal opstandelingen die nog het één en ander bespreken. Het interessante is dat de regisseur wat meer met de Irakese personages doet, het blijft niet bij 'enkel op schietschijven houden', maar hun cultuur komt ook aan bod. Hoe ze feesten, hun muziek, hun stijl, liefde en geloof komt ook sterk over en dat is wat deze film specialer en interessanter maakt dan een enkele oorlogsfilm.

De beelden van Haditha zien er fantastisch uit, maar het draait vooral op de plek van aanslag en nog wat overige huizen langs de weg en natuurlijk het zoektocht van de opstandelingen naar een overzichtelijke punt op de weg om hun hinderlaag klaar te zetten. Het camerawerk is voor de rest in orde. Af en toe chaotisch, maar dat geeft een beter indruk op de beelden van de gevechten tussen de Amerikaanse mariniers en Irakese opstandelingen.

De speelduur is nog lang niet zo langdradig te noemen, alleen de manier van tempo is hier niet echt geweldig. Na zeker 50 minuten gebeurt er 'wat', dus de film heeft meer dan 3 kwartier nodig om alles op te bouwen tot de aanslag. Niet een dikke minpunt, maar een betere tempo voorkomt saaie en overbodige momenten. Voor de rest komen de taken die de soldaten daar doen, de mensen met wie ze in contact komen en hoe ze op zulk soort levensbedreigende situatie's reageren goed aan bod.

Een uitstekende film die alle handelingen laat zien wat betreft de levensgevaarlijke bermbommen.

avatar van jipt

jipt

Als je deze goed vond kan ik ook Redacted (2007) aanraden.