• 9.377.664 stemmen

Met onder meer: Theo Maassen, Lisa Smit en Flip Filz

Gesproken taal: Frans en Nederlands

Releasedatum: 31 januari 2008

Plot TBS

Johan vd S. (Theo Maassen) is uitbehandeld en zal de rest van zijn leven door moeten brengen op de long stay-afdeling van een TBS-kliniek. Johan houdt echter vol onschuldig te zijn aan de lustmoord op zijn zusje waarvoor hij is veroordeeld. Omdat niemand hem wil geloven, ontsnapt hij om zijn onschuld te bewijzen. Hij gaat op zoek naar zijn moeder die steeds heeft geweigerd te getuigen en die alle contact verbroken heeft. Johan is ervan overtuigd dat zij hem vrij kan pleiten. Al snel zit de politie hem op de hielen. Om justitie uit handen te blijven, gijzelt Johan een toevallige passant: de 13-jarige Tessa (Lisa Smit).

avatar van Quentin

Quentin

TBS geselecteerd voor Filmfestival Philadelphia

De psychologische thriller TBS van regisseur Pieter Kuijpers is geselecteerd voor het Filmfestival van Philadelphia. Dat heeft sales agent High Point woensdag bekendgemaakt. De film dingt mee naar de prijzen op het festival, dat plaatsvindt tussen 3 en 16 april. TBS vertelt over de tbs'er Johan (Theo Maassen), die ontsnapt uit de kliniek waar hij behandeld wordt. Hij kidnapt het tienermeisje Tessa (Lisa Smit) en gaat met haar op zoek naar zijn moeder, die volgens Johan zijn onschuld kan bewijzen.

In 2006 werd in Philadelphia al Offscreen bekroond, de vorige thriller van Pieter Kuijpers. Het jaar daarvoor werd Theo van Gogh gelauwerd als beste regisseur, voor zijn film Cool!. TBS beleefde zijn wereldpremière vrijdag op het International Film Festival Rotterdam. De film is vanaf donderdag in heel Nederland te zien.

avatar van timbo_

timbo_

Enorm sterke film. Acteerprestaties zijn echt goed vooral Maassen is ijzersterk. Ook het mysterie wat er de hele film omheen hangt is bijzonder knap gedaan. Je hebt de hele tijd wel een gevoel welke kant de film zal opgaan maar zeker weten deed ik het nooit. Hangt ook een geweldige sfeer over de film.

dikke 4 sterren

Wolverine schreef:

Deze budgetfilm film verdient zeker beter.

Budgetfilm?

Doom schreef:

Ik vond Theo Maassen echt slecht acteren. Ik vind het moeilijk om hem te zien acteren.

Toch hoor ik dat wel vaker. Hebben hullie daar bij andere cabaretiers ook last van, denk je? Of ligt het specifiek aan Theo?

Zijn er meer cabaretiers die acteren?

Quido

Brigitte Kaandorp, Hans Teeuwen, Sanne Wallis de Vries ... en vast nog wel wat (ook uit het buitenland, niet te vergeten).

Met het grote verschil dat dat (vooralsnog) gelegenheidsacteurs zijn, terwijl Maassen al jaren met regelmaat in films acteert.

avatar van Wouter

Laten we Herman Veen niet vergeten!

avatar van timburton

timburton

Zeker een film die ik moet gaan zien!

avatar van timburton

timburton

kappeuter schreef:

Klopt.

Kaandorp, Teeuwen en andere spelen afentoe wel rollen want cabareties kunnen meestal toch wel goed acteren.

Maar Maassen zie ik wanneer hij acteerd als een hele andere man dan als hij op het podium gappen maakt.

Dit kan hij alle twee, en zo goed het caberet beoefenen en acteren tegelijk kunnen niet veel Nederlandse komieken naar mijn mening.

Maar goed, TBS is zeker een film die ik nog wil zien!

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

timburton schreef:

acteerd

pff, naar jou gaan we luisteren

Overweldigende film.

Prachtig acteerwerk van Maassen en Smit.

Wat mij betreft één van de betere Nederlandse films ooit.

stinissen schreef:

Prima rol van Maassen, die ogen , die blik om bang van te worden.

Helaas had ik al snel door hoe het zat en welke kant Pieter Kuijpers met zijn verhaal heen gaat.

Toch een vrij goede film en een leuke avond dus 3.5 *

Vind ik knap dat je dat zag, want tot het eind kan het nog alle kanten uit. Dat maakt het ook zo indringend.

Wolverine schreef:

Vervelend dat 3 stemmers een 0,5 neergooien zonder enige onderbouwing en de film zeer waarschijnlijk niet gezien hebben (een soort van proteststem tegen ontsnapte TBS'ers zal het wel zijn).

Deze budgetfilm film verdient zeker beter.

Streep dat zeer waarschijnlijk maar weg. Als je hier 0,5 voor geeft heb je de film niet gezien.

avatar van ikvoereendjes

ikvoereendjes

Best wel een ingrijpende film zag hem op het IFFR en toen hij was afgelopen liepen veel mensen met de koppies naar beneden de zaal uit.

Ik vond theo maassen zeer goed spelen maar vond zijn tegenspeelster wat minder, ook vond ik het verhaal wat voorspelbaar.

Toch moet ik zeggen dat dit na Van God Los toch kuipers zijn 2e goede nederlandse film is. Hij toont de dingen rauw en probeert je een ongemakkelijk gevoel te geven waardoor de film meer effect heeft!

avatar van deTuinman

deTuinman

kappeuter schreef:

hans teeuwen zit best wel lang in de film/tv wereld, is acteur (jezus is een palestein en regiseert (masterclass)

ikvoereendjes schreef:

Denk dat Off Screen je dan ook wel zal bevallen.

avatar van Wouter

Is toch heel wat anders?

Quido

Zie er zelf wel wat overeenkomsten tussen, zeker stillistisch. Vind TBS en Van God Los bovendien ook meer psychologische drama's dan een actie-film of thriller.

avatar van darkjaap

darkjaap

god van los vond ik eerlijk gezegt wat tegenvallen ..

dacht dat deze film ook niet erg top zou ziijn maar dat viel eigenlijk wel mee goed verhaal maassen in top vorm niet helemaal mijn genre maar kuijpers heeft voor mij wel bewezen dat hij goed kan regiseren 3,5 *

avatar van otherfool

otherfool

Teleurstellend. Maassen en Smit zijn nog wel redelijk maar het rechtdoor naar school en kantoor verhaaltje is nogal vervelend. Die eindeloze autoritjes begonnen toch wel op m'n zenuwen te werken (en niet op een goede manier). Het naargeestige einde is wel passend maar weet niet te verhullen dat TBS nergens echt boeit, ontroerd, of opvalt.

2*.

avatar van Leviwosc

Leviwosc

Na de film 'Alles is Liefde' ben ik minder cynisch wat Nederlandse films betreft. Dus ik heb een film als 'Zwartboek' een kans gegeven en ook daar zagen we Maassen verschijnen; hij had nooit mogen worden gecast voor die rol, want Maassen blijft Maassen... hij is een cabaretier, een clown.

En nu mag Maassen de slechterik Johan vd. S. spelen in TBS, ik heb de film nog niet gezien, maar ik verwacht dat Maassen van zijn karakter weer een karikatuur gaat maken. Het zal mij niets verbazen als ik niet Johan vd S. op mijn scherm zie, maar nog gewoon de cabaretier Theo Maassen; want dat is wat hij is en dat is wat hij kan.

Theo kan beter in Neerlands schouwburgen blijven optreden en met een heel grote boog om elke filmcamera heenlopen die hij tegenkomt.

Uiteraard zal ik terugkomen op deze beweringen nadat ik de film heb gezien. Maar of ik mijn uitspraken dan terugneem, het lijkt mij onwaarschijnlijk dat Theo Maassen mij gaat verrassen.

Quido

Tsjah, met zo'n vooringenomen houding wordt dat ook lastig.

avatar van otherfool

otherfool

Overigens (nu ik Leviwosc lees moest ik er weer aan denken) vond ik de tagline bij TBS 'niet alles is liefde' nog wel aardig...

avatar van egelhunter

egelhunter

net naar de bios geweest. Moet zeggen dat ik het een erg goede film vond, al had ik het plot liever anders gezien. Is johan nou eigenlijk wel een goede kerel... of juist niet. Ik vond het tot het eind spannend. Theo Maassen acteert erg goed. Ik geef de film 4 sterren.

Quido schreef:

TBS nog niet gezien, maar tussen VGL en OS zie ik juist stilistisch nogal een verschil.

Quido

Zou ze nog eens moeten zien dan, in mijn herinnering zag ik wel wat overeenkomsten en kreeg ik bij beide films eenzelfde onheilspellend gevoel, wat ik ook bij TBS kreeg. (overigens wel grappig dat in TBS enkele shots zitten die bijna een letterlijke kopie zijn van shots uit Van God Los)

avatar van ArcovandenBroek

ArcovandenBroek

Ik ga straks naar TBS, ben benieuwd..

Zo, en ik ben weer veilig thuis, na een flinke storm in Scheveningen.

TBS heeft indruk gemaakt, heel veel indruk zelfs. Lisa Smit en Theo Maassen zetten hun rollen grandioos neer, wat een prestatie zeg. Verder de indrukwekkende mooie camerabeelden/standpunten, de goed gekozen muziek en het verrassende einde maken dit een film van formaat, één van de beste Nederlandse films ooit, misschien wel dé beste!

Niks meer dan lof, De Nederlandse films are back! 5* meer dan verdiend!

Edit: hopelijk gaat het gemiddelde nog omhoog, want deze film verdient meer. 3,3* is erg weinig, ga deze film zien mensen!

avatar van sobel

sobel

Een uitermate goede film welke in mijn ogen zeker een van de beste is van Nederlandse bodem, de karakteristieke kop van Theo Maassen, de sfeer die de film bij zich droeg en de gehele montage waren super. Wie had dat einde nu ooit verwacht? De vermoedens waren er bij mij maar vond het zeker tot de laatste minuut spannend! Dit is zeker een film om nog een keer te bekijken in de bios.