• 9.379.256 stemmen

Met onder meer: Theo Maassen, Lisa Smit en Flip Filz

Gesproken taal: Frans en Nederlands

Releasedatum: 31 januari 2008

Plot TBS

Johan vd S. (Theo Maassen) is uitbehandeld en zal de rest van zijn leven door moeten brengen op de long stay-afdeling van een TBS-kliniek. Johan houdt echter vol onschuldig te zijn aan de lustmoord op zijn zusje waarvoor hij is veroordeeld. Omdat niemand hem wil geloven, ontsnapt hij om zijn onschuld te bewijzen. Hij gaat op zoek naar zijn moeder die steeds heeft geweigerd te getuigen en die alle contact verbroken heeft. Johan is ervan overtuigd dat zij hem vrij kan pleiten. Al snel zit de politie hem op de hielen. Om justitie uit handen te blijven, gijzelt Johan een toevallige passant: de 13-jarige Tessa (Lisa Smit).

avatar van SouthParkFan

SouthParkFan

vind je deze film beter dan soldaat van oranje dan?

avatar van darkjaap

darkjaap

idd dit is zeker niet de beste nederlandse film ooit soldaat van oranje was idd vele malen beter

avatar van Quido

Quido

Totaal niet te vergelijken.

avatar van jtsterkenburg

jtsterkenburg

wat een belachelijk laag gemiddelde voor een film waar een van de beste acteerprestaties óóit wordt neergelegd. Echt een briljante film met een ongelooflijk boeiende hoofdpersoon. Hoe die de hele tijd tussen z'n goede en kwade kant heen en weer wordt gesleept. Ook de dreiging die de hele film lang hangt is heel erg bklemmend en goed gedaan. Wat mij betreft de beste nederlandse film.

avatar van Leviwosc

Leviwosc

Lieve schat een prestatie, wat voor prestatie dan ook, wordt niet neergelegd, maar neergezet.

jtsterkenburg schreef:

wat een belachelijk laag gemiddelde .

Daarom maar omhoog gegaan?

A-neet

WauW! dit is echt een van de betere nederlandse producties.

de karakteristieke kop van Maassen en de rauwe manier van filmen hebben een zeer goede uitwerking op de sfeer van de film.

ook een erg ''mooi'' verhaal waarbij ik dubbele gevoelens kreeg.

Top!

avatar van darkjaap

darkjaap

Quido schreef:

Totaal niet te vergelijken.

dat hoeft toch ook niet het gaat er om dat hij gewoon minder goed is dan dit en dat en idd is hij goed in zijn genre want het was gewoon een goede thriller.. maar om het gelijk de beste nederlandse film ooit te noemen vind ik een tikke te overdreven jij niet dan ?

avatar van scarabis

scarabis

Ik vind de film de beste nederlandse film die ik na Turks fruit heb gezien. Wanneer deze engelstalig zou zijn, zou het in het buitenland ook wel hoge punten scoren.

PS: veel nederlandse films heb ik niet gezien, maar na dit acteer werk te hebben gezien... ga ik toch wel sneller naar een nederlandse film kijken.

Een dikke 4. Dat vind mijn vriendin en ik zeker een reëel cijfer voor deze film.

avatar van Sjorszzz

Sjorszzz

Ik vond dit ook een zeer goede film.
Alleen een niet zo leuk einde helaas.
Dit einde had ik ook niet verwacht eerlijk gezegt.

Maar toch een 4.0 gegeven.

avatar van Sasz

Sasz

Theo Maassen acteert heel goed. *4.0

avatar van weaselweasel

weaselweasel

Identiteit is in deze film ver te zoeken.

Duidelijk voorbeeld van een regisseur die de Hollywood-standaard als streven heeft. Alsof daar nog niet genoeg voorbeelden van zijn.

Jammer.

A-neet

als ie de hollywood-standaard als streven had gehad.... dan was het wel een ander eind geweest... dacht ik zo

avatar van raymon

raymon

Staat op 4 in de Nederlandse box office!

Top 20 weekend

Het leek mij een goeie film, maar dit had ik echt niet verwacht. Eindelijk weer een publieks succes voor Kuijper....

avatar van Casii

Casii

Ik heb de film gister gezien, en ik heb er nog steeds een aangrijpend gevoel over in de goede zin van het woord. De film blijft zo goed hangen en normaal gesproken heb ik dat niet zo snel met Nederlandse films, de sfeer die de film overbrengt naar de kijker is fantastisch evenals de goede acteer prestaties van Theo Maassen als Lisa Smit.

de 2e film die ik nu in mijn top 10 durf te zetten 5 *

avatar van utrecht boy

utrecht boy

Politie optredens zeer zwak en onrealistisch, daar stoorde ik mij toch wel aan. Optreden Theo Maassen ijzersterk. Het overbrengen van de gedachtengang van tbs'ers is wel goed gelukt. Zeker één van de betere nederlandse films. 3,5*, en dan ben ik heel lief en aardig, want ik twijfelde ook om 3 sterren te geven.

• 2067 berichten

Tegenvallertje. Maassen is wel goed maar de dialogen zijn typisch oerhollandse bagger (dat gedoe met Kate Moss & Pete Doherty en Bonnie & Clyde) en het verhaal valt omver doordat de houding van Tessa elke minuut verandert (ene moment is ze aan het hyperventileren en wil ze ontsnappen, 2 minuten later zijn ze dikke maatjes omdat hij chips en snoep gekocht heeft). Ook de montage was te tergend voor woorden (wie verzint het om een cut te doen in eenzelfde shot, en dan ook constant!). Einde was op zich wel aardig maar toen was ik er al een beetje klaar mee.

avatar van Wouter

(wie verzint het om een cut te doen in eenzelfde shot, en dan ook constant!).

Een jumpcut? Da's toch al bijna vijftig jaar niet zo'n novelty meer?

Wouter schreef:

Een jumpcut? Da's toch al bijna vijftig jaar niet zo'n novelty meer?

Jump cut ja, was even de term kwijt maar TBS is een klassiek voorbeeld waarom het nooit meer gebruikt wordt want het ziet er echt verschrikkelijk uit! Je kan het misschien stijl noemen maar dan moet het wel goed worden uitgevoerd, en niet in elk willekeurig dialoog op elk moment! Als ik er aan terug denk, wil ik spontaan een nog lagere score geven.

avatar van TimD

TimD

Ik vond het anders geweldig werken.

avatar van SeLL

SeLL

wat een slechte acteur die theo maassen.... de gedachtegang van johan is aan het einde van de film nog steeds niet echt duidelijk geworden. ook was er totaal geen spanning in die film. Niets waarvan je echt schrikt of even verbaasd over bent.... overigens ook niet echt realistisch hoe de politie te werk gaat ( en opeens zijn ze hem kwijt met hun helikopter als maassen een afslag naar rechts neemt....? ) Die jump cuts werkte bij mij trouwens ook niet....
Lisa acteerde overigens wel zeer goed. Door haar en de paar mooie fragmenten toch nog 2*.

avatar van egelhunter

egelhunter

het is nu een week geleden dat ik de film heb gezien, en denk nu nog steeds terug aan de film. TBSers zijn gewoon niet goed snik. Theo Maassen heeft duidelijk en heel erg goed laten zien in deze film hoe zo iemand kan zijn. Ik verhoog het cijfer naar 5, als ik na een week de film nog in mn hoofd dan is het gewoon een topfilm.

avatar van mrdig

mrdig

utrecht boy schreef:

Politie optredens zeer zwak en onrealistisch, daar stoorde ik mij toch wel aan.

Vond ik niet, het Nederlandse politie en justitie apparaat is toch ook bagger, die weten helemaal niet wat ze in een dergelijke situatie moeten doen. De Belgische politie kwam er wat beter van af, maar dat zijn ook dommerikken.

Tja zoals mijn mede bioscoopganger al zei: "Rambo had het heel anders aangepakt"

Voor de rest prima film, maar we moeten ook niet overdrijven. 3.5*

Mr_White schreef:

Jump cut ja, was even de term kwijt maar TBS is een klassiek voorbeeld waarom het nooit meer gebruikt wordt want het ziet er echt verschrikkelijk uit!.

Heb de film nog niet gezien, maar ik vind jer op voorhand weinig mis mee.

avatar van TimD

TimD

SeLL schreef:

wat een slechte acteur die theo maassen.... de gedachtegang van johan is aan het einde van de film nog steeds niet echt duidelijk geworden. .

Dan kon jij de film gewoon niet goed volgen, of heb je niet opgelet. Maassen is een geweldige acteur.

Ik heb de film deze week gezien en was onder de indruk. Maassen en Smit acteren top, het verhaal bleef spannend en het einde zag ik totaal niet aankomen. Na afloop liepen er, zoals iemand anders hier ook al zei, ook bij mij in de bioscoop een hoop mensen met gebogen hoofd de zaal uit.

Dit is één van de beste regisseurs van Nederland. Hier kunnen mensen als Martin van Koolhoven en Albert ter Heerdt nog wel wat van leren.

avatar van SeLL

SeLL

TimD schreef:
Dan kon jij de film gewoon niet goed volgen

een beetje een flauwe opmerking, vind je ook niet? en alsof de film ook maar een beetje ingewikkeld zou zijn....... mede door de simpele verhaallijn vind ik de film geen topper. vanaf het moment dat hij zijn moeder vermoordt is het duidelijk dat ie gewoon gek is, en dat zijn moeder de waarheid sprak.... toch? dus dan was het toch best duidelijk dat er iets ging gebeuren met dat meisje...? ik zou het juist verassend hebben gevonden als dat meisje niets zou zijn overkomen, maar helaas.... het had een voorspelbare einde. (dat jij het einde totaal niet zag aankomen kan er misschien op wijzen dat jij niet goed hebt opgelet.....)

en ik vond maassen gewoon niet geloofwaardig overkomen. maar dit alles is gewoon mijn mening. als jij een andere mening hebt dan is dat jouw recht en zal ik geen flauwe opmerking maken zoals dat je de film niet goed kon volgen.....

avatar van cornelis

cornelis

Mr_White schreef:

Jump cut (...) nooit meer gebruikt wordt

Hoe kom je daar bij?

cornelis schreef:

Hoe kom je daar bij?

Ik bedoel natuurlijk dat het nog maar zelden (bijna nooit meer dus) gebruikt wordt, en al helemaal niet zo constant als in TBS. Scorsese gebruikt het nog wel eens maar die weet tenminste hoe je het moet gebruiken, iets wat in TBS niet het geval is. Ik bedoel, een jump cut in een steady shot, wie verzint dat?

A-neet

ik vond het wel mooi... ik vond het wel tegoed doen aan de rauwe manier waarop de rest van de film in elkaar zit. en als het dan niet helemaal gebruikt word volgens de ''hollywood'' regels... so what? mischien is dit juist wel vernieuwend en mischien moet niet alles via die gladde regeltjes gebeuren.

maar ja.. das mijn mening he.

avatar van cornelis

cornelis

En ik vroeg natuurlijk hoe je daarbij kwam.

een jump cut in een steady shot, wie verzint dat?

Verzonnen (of eigenlijk per toeval ontdekt) is het door Georges Méliès. Het principe is door de filmgeschiedenis heen op verschillende manieren en voor verschillende doeleindes gebruikt.

Of je het mooi of lelijk vindt, moet je zelf weten. In deze film is het duidelijk gedaan om een gevoel van onrust te creëren. Aan de recensies en reacties te zien wordt dat over het algemeen wel gewaardeerd.

mischien is dit juist wel vernieuwend
Vernieuwend is echt een veel te groot wordt voor zo een oud principe.