Genre: Thriller / Misdaad
Bekijk via Videoland
Bekijk via NPO Start Plus
Bekijk via NLZIET
Plot TBS
Johan vd S. (Theo Maassen) is uitbehandeld en zal de rest van zijn leven door moeten brengen op de long stay-afdeling van een TBS-kliniek. Johan houdt echter vol onschuldig te zijn aan de lustmoord op zijn zusje waarvoor hij is veroordeeld. Omdat niemand hem wil geloven, ontsnapt hij om zijn onschuld te bewijzen. Hij gaat op zoek naar zijn moeder die steeds heeft geweigerd te getuigen en die alle contact verbroken heeft. Johan is ervan overtuigd dat zij hem vrij kan pleiten. Al snel zit de politie hem op de hielen. Om justitie uit handen te blijven, gijzelt Johan een toevallige passant: de 13-jarige Tessa (Lisa Smit).
Johan
Judge
Therapist 2
Udo
Stephan
Als een film van 3,46 de top 50 van Nederlandse films in komt, heb je het bewijs hoe het is gesteld met dit kikkerland.
Het is inderdaad schrijnend te zien hoe groot het minderwaardigheidscomplex is van de gemiddelde filmliefhebber.
Akkiej
Deze film blijft spannend tot het einde. De ontknoping is ook erg verassend waardoor het niet een voorspelbare saaie nederlandse film wordt. Echt een toppertje! 4 sterren ****
Sjoerd111
Had het liever anders gezien dat einde, maar dit voldoet ook zeker voor een goede film.
Hoezo dan? Vond het einde juist prima in de sfeer van de film passen. Denk dat een ander einde juist totaal geen optie was.
Ik had trouwens ook pas laat door dat hij werkelijke dader was van alles. Niet direct wanneer hij gebeld werd over de verkrachting van de vrouw in het bos, in ieder geval. Maakte me eerder boos om het feit dat hij steeds als schuldig werd gezien. De ''wending' maakt de film dan extra goed. Dat komt hard aan.
Jammerlijk minpunt was wel dat de ontsnapping uit de achtervolging of ontsnappingscenes wat eenvoudig en onrealistisch waren geschreven. Meestal een punt waar ik mij niet zo druk om maak, film is immers film, maar hier kreeg ik net iets te vaak het gevoel van'' Ja, dan zou de politie allang dit gedaan hebben''. Verpest toch je beleving bij een film waar je voor de rest zo diep in opgaat.
dvd-me
Ik doelde meer op het feit dat hij dan toch die Lisa ombrengt, ik had liever gezien dat hij dan weer helemaal van het rechte pad afgaat en een andere vrouw vermoord. Natuurlijk lag dit erg voor de hand omdat het om Lisa en de tbs-er draait.
Ik geef je wel gelijk dat het een waarde toevoegt aan de film, het is ook zeker geen slechte film! en dat van die ontsnappingscenes, daar moet ik je gelijk aan geven.
Zelf wist ik trouwens ook totaal niet dat hij constant wel de dader was, schokte wel opeens, had het helemaal niet verwacht. Hij overtuigt juist zo erg dat hij het niet deed!
Sjoerd111
Huppakee, lekker een half uurtje erbij, uitmoorden maar!

Dat voegt wat mij betreft niks toe aan het verhaal. Niet nodig dus. Prima einde zo. Ook een goed detail is dat je aan het einde pas het nut van de beelden onder de main titles inziet. (beelden onder water)
dvd-me
Huppakee, lekker een half uurtje erbij, uitmoorden maar!

Nee, ik bedoel meer het feit dat het meisje gespaard blijft en dat hij juist weer normaal lijkt te zijn maar dat hij nog steeds slecht blijkt te zijn. En trouwens, ieder zijn eigen mening, dit had voor mij mooier geleken. Van mij had het einde simpelweg anders gemogen.
Sjoerd111
Hij blijkt toch uiteindelijk ook nog steeds slecht te zijn. Hij laat het meisje stikken. enige verbetering is dat hij zijn foute daden nu door heeft. Of begrijp ik je nou verkeerd, bedoel je het andersom?
StefMir
Aanrader, goed geacteerd, een pluim voor Theo & Lisa.
meest memorabele stuk:
"We hebben je oma gevonden, was je kwaad of zo? ... en toen het shot van oma in de dieprvrieskist met een vork in haar lijf ...."
Wel vond ik het ongeloofwaardig stuk dat een stel journalisten naar de wagen toerennen en bij het raampje blijven staan op het moment dat Theo een pistool op het hoofd van Lisa richt.
Katharina
Dat laatste vond ik ook, StefMir, maar ik vond het toch wel erg mooi gedaan.
Mooie film, vooral voor Nederland. Ik haat alleen die net wel net niet situaties (zoals bijv. bij het einde). Best wel een indrukwekkende film is dit.
td1991
Tijdje geleden gezien, maar vind het wel een leuke film. Vooral het einde is verrassend. Ik vind het wel een aanrader.
CRu
Prachtig. Heerlijke beelden die de sfeer precies goed maken. En dan dat hoofd van Theo.
Dit maakt ook weer duidelijk dat irl TBS een ingewikkelde zaak blijkt om van buitenaf te bekijken.
gauke
Uitstekend neergezet door de beide hoofdrolspelers in een goede regie. Een tekort is dat het nooit echt spannend wordt.
Rosicky
matig camerawerk en verschrikkelijke montage verkrachten deze Nederlandse film grotendeels. Redelijk geacteerd en een aardig einde, maar nog steeds verre van een goede film.
Rosicky
Ik irriteerde me met enige regelmaat aan de herhalingen die daarin zaten. Bijvoorbeeld in de scenes waarop ze de camping oprijden, en 10 minuten later weer afrijden. In die scenes gebruiken ze excact dezelfde posities 2 keer. En zo zaten er nog een paar dingen in die me stoorde.
Actionfreak
Ik ben verre van fan van Nederlandse films, maar met deze film kon ik mij toch perfect vermaken.
Ondanks de onrealistische gebeurtenissen toch 4****
mitsy12
een erg goeie film
goed acteerwerk
af en toe wat onrealistisch, dat ik dacht: nee in nederland en belgie zou je echt niet zo ver zijn gekomen hoor
deze film krijgt van mij 3,5*
canciser
1 van de betere Nederlandse films, ik houdt niet eens van Nederlandse film. Deze film voelt echt goed, het realisme spat er van af. Ben blij dat er eens een Nederlandse film gemaakt is zonder dat aanstellerig, schreeuwend, aandachttrekkend, flauw, springend Donald Duck niveau met Paul de Leeuw... 3.5 ster volledig waard!
Weertenaar
Ondanks enkele minpunten op het realistische vlak toch heel behoorlijk: 3.00 (3.20)
De grauwe benadering van TBS doet de film zichtbaar goed. De tweestrijd tussen het feit of Johan nu werkelijk alle moorden zelf heeft gepleegd, of dat hij zijn onschuld probeert aan te tonen wordt zeer behoorlijk uitgewerkt en blijft de film in al zijn bescheidenheid boeiend tot de laatste minuut. De film is dan ook weer een schoolvoorbeeld van de regisseur die zelf het script schreef en daardoor de sfeer en settings gewoonweg erg goed aanvoelt en dit ook over weet te brengen op het publiek. Daarnaast komt Theo Maassen verrassend sterk uit de hoek en zet hij het personage van Johan erg overtuigend neer. Met name zijn mimiek paste helemaal in het beeld van de mens achter Johan. Lisa Smit is helaas niet veel meer dan bladvulling, evenals het gros van de bijrollen. TBS is andermaal een voorbeeld van de stijgende lijn die de nederlandse filmindustrie de laatste jaren heeft ingezet.
dutchtuga
Ik begon huiverig aan deze film, maar dit bleek achteraf deels onterecht. Dit is echter bijna in zijn geheel te danken aan het naargeestige einde. TBS stevende af naar een zeer matige thriller. Het acteerwerk van voornamelijk bijrol acteurs was niet om aan te zien en audiovisueel deed TBS goedkoop aan. Maassen bleek echter beter in zijn rol te zitten dan ik had verwacht en ook Lisa Smit deed het niet al te onaardig. Toch rammelde de film aan alle kanten, lag de muziek er op momenten te dik op, werd er geen tijd genomen een sfeer neer te zetten, tot het einde. Een conclusie die alles echter net in een ander perspectief plaatste. De hints gedurende de speeltijd naar een clichématige en moralistische climax werden keihard rechtgezet met een nare en ongewoon realistische ontknoping. Zo mag ik ze graag zien. De Nederlandse film ligt mij over het algemeen voor geen meter, maar dit was een stap in de goede richting. Nu nog de regie en het acteerwerk wat bijschroeven en er kan nog wat leuks van deze regisseur komen.
El-royo
Goede film van Nederlandse bodem. Verhaal blijft interessant met toch zeer aardig acteerwerk van Theo Maassen.
1907
Theo Maassen doet het uitstekend als tbs'er.
Het einde van deze film vond ik echt tragisch, ik zeg je eerlijk ik had het totaal niet verwacht, er was namelijk een band tussen Tessa en Johan.
Niets is wat het lijkt...
4 sterren.
Tonypulp
Prima NL film.
Ben er geen fan van, kan geen film opnoemen (naast flodder) die ik weet te waarderen, maar dit is een zeer behoorlijke thriller geworden. Maassen zit prima in z'n rol en Lisa Smit doet het ook erg netjes als 13-jarige Tessa.
Het verloop van de film is vrij voorspelbaar op het bikkelharde einde na dan, al bedacht ik me dat wel toen ze uit de auto stapte, dus zo onverwachts was het voor mij persoonlijk niet.
Verder weinig op aan te merken, heb geboeid zitten kijken en dat is voor een film van eigen bodem toch knap. 3.5*
Quido
Prima NL film.
Tonypulp
Had beter neer kunnen zetten dat er maar weinig zijn die me wat lijken, een film als zwartboek of oorlogswinter, of tiener meuk als die carrie slee verfilmingen spreken me totaal niet aan.
Stem nooit op een film die ik niet af kijk of slechts deels heb gezien en dat zijn er wel wat meer.
Dat bedoel ik eigenlijk
Driello
Qua verhaal en uitwerking een van de betere Nederlandstalige films die ik heb gezien. Als ik dit afzet tegen 'Vaderlandsche klassiekers' als Turks fruit en Soldaat van Oranje, wint TBS het vrij gemakkelijk, vooral omdat er lekker gewoon, echt, Nederlands wordt gesproken en niet dat vreselijke, gemaakte, brave, overgewaarde kunst-Nederlands.
Er mankeerde wel een aantal zaken aan, natuurlijk, zoals de door anderen al genomende vreselijk vertolkte bijrollen, maar dan toch maar een 3*
Vond dit toch wel een erg sterke film. De verwachting hangt als een soort nare sluier over het verhaal dat meer dan prima is. Erg realistisch weergegeven en er wordt net niet te veel weggeven, zodat je nog lange tijd in twijfel zit over de ware aard van de hoofdrolspeler. Maassen zet, ondanks de handicap dat hij Theo Maassen is, goed het personage met twee gezichten neer.
Was dit een Amerikaanse productie geweest dan was het een regelrechte cult klassieker geworden. 4*
dutchtuga
Als de look wat 'viezer' had geweest misschien wel ja. Dit was veel te gelikt om in de buurt van cult te komen.
Ik vond het niet zo gelikt, vrij standaard (realistisch) eerder. Maar had inderdaad nog wel wat rauwer en viezer gemogen.

Genoten van 'Ferry' op Netflix? Dan zijn deze Nederlandstalige misdaadfilms iets voor jou

De beste Nederlandstalige misdaadfilms op Netflix en Videoland

Elle S'appelait Sarah