• 9.379.404 stemmen

Met onder meer: Theo Maassen, Lisa Smit en Flip Filz

Gesproken taal: Frans en Nederlands

Releasedatum: 31 januari 2008

Plot TBS

Johan vd S. (Theo Maassen) is uitbehandeld en zal de rest van zijn leven door moeten brengen op de long stay-afdeling van een TBS-kliniek. Johan houdt echter vol onschuldig te zijn aan de lustmoord op zijn zusje waarvoor hij is veroordeeld. Omdat niemand hem wil geloven, ontsnapt hij om zijn onschuld te bewijzen. Hij gaat op zoek naar zijn moeder die steeds heeft geweigerd te getuigen en die alle contact verbroken heeft. Johan is ervan overtuigd dat zij hem vrij kan pleiten. Al snel zit de politie hem op de hielen. Om justitie uit handen te blijven, gijzelt Johan een toevallige passant: de 13-jarige Tessa (Lisa Smit).

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Stephan schreef:

Voor nederlands publiek vind ik de reacties niet eens zo heel slecht...

Tsja, het is dan ook bovengemiddeld goed t.o.v. andere films van bij ons.

avatar van medansavamhel

medansavamhel

Prachtige film. Een Nederlandse film die mij zelfs het meest kan bekoren van de films die ik heb gezien. Prima geacteerd, mooi verhaal en vrij spannend. Het einde vond ik een beetje zonde omdat ik hoopte op een goed aflopend verhaal (voor zover dat nog mogelijk was maar ik moet ook toegeven dat dit einde toch wel subliem is. Zeker een aanrader.

avatar van Nijmegen

Nijmegen

Theo Maassen +1

Voor NL; zeer goed

avatar van soom

soom

Mijn moeder had gelijk..

Een waarheid als een koe. Want ja, moeders en vaders hebben natuurlijk, no matter what, gelijk.
Tijdens het terugreizen naar Gouda dacht ik over bepaalde dingen na. Over TBS-ers, over de psychologische gedachten die ik in TBS terugvond, over ouders en kinderen, en gewoon over het leven zoals het is en wordt geleefd.

Ik heb Theo Maassen aanschouwd als cabaretier op dvd. Daardoor vond ik bepaalde dingen die hij deed en speelde, al was het helemaal niet grappig bedoeld, juist grappig en kon ik op die momenten niet anders dan lachen en een beetje gniffelen..
Tja, ik ben en blijf apart en vreemd, ik weet het heel goed.

Lisa Smit als 13-jarige Tessa vond ik af en toe, een heel klein beetje maar, hoor, een beetje net niet. Ze moet duidelijk nog groeien, zowel in leeftijd als in prestatie.

En over de eindscenes.. O, mijn hemel, ik had nooit gedacht dat dat zo zou zijn, ik dacht echt dat Johan onschuldig was, dat hij Tessa vrij zou laten, uiteindelijk.
Gebeurd er heel iets anders. Niet het meest wrange van deze film eigenlijk, maar toch best verrassend.
De nasmaak van deze film zal nog wel een beetje blijven hangen, verwacht ik.
Vond het niet de beste Nederlandse film (Zwartboek, Blind en Oorlogswinter zijn de 3 beste films die ik tot nu heb gezien, want die staan alledrie op 5 verdiende sterren), maar TBS krijgt wel een verdiende 4*.

soom schreef:
[i]
En over de eindscenes.. O, mijn hemel, ik had nooit gedacht dat dat zo zou zijn, ik dacht echt dat Johan onschuldig was, dat hij Tessa vrij zou laten, .
Dacht je dat echt?

Quido

Lijkt me niet zo gek hoor. Film speelt nadrukkelijk met die vraag.

Quido schreef:

Lijkt me niet zo gek hoor. Film speelt nadrukkelijk met die vraag.

Zijn toch genoeg toespelingen in de film dat dat zo is...

Quido

Ja, maar ook genoeg dat het niet zo is. Dus dat twijfel-element bij velen is een logisch gevolg. Eigenlijk draait de hele film om die vraag.

avatar van Stephan

Stephan

Dat ene simpele 'te lange' shot op de woning van zijn oma, nadat hij bij haar weggaat, zegt nadrukkelijk dat hij schuldig is.

Mooi subtiel moment, ja.

avatar van soom

soom

rose schreef:
Dacht je dat echt?
Ja, want voor mij was het eigenlijk duidelijk dat hij al die meisjes niet had vermoord. En bovendien leek hij best 'normaal' te doen, wat voor mij reden genoeg was om aan te nemen dat hij onschuldig was.

avatar van Aapje81

Aapje81

Heel behoorlijk Nederlands product dat nu en dan lekker beklemmend werkt maar niet echt overdonderd. Theo Maassen en Lisa Schut doen het echter prima en de film blijft boeiend tot het einde en dat is tegenwoordig al heel wat.

avatar van jericho76

jericho76

Ik zal er vanavond eens voor gaan zitten, erg lang mee gewacht, want hij ligt al 6 maanden klaar.

Ik weet niet goed wat ik ervan moet verwachten, Nl-films zijn toch niet echt mijn ding. Vet hard vond ik wel een goede Nl film, maar verder....zijn er maar weinig!

wordt vervolgt!

avatar van jericho76

jericho76

Gisteren toch maar even voor gaan zitten, en de film is me zeker niet tegen gevallen. Theo speelt zijn rol erg goed, een beetje de Theo zoals we hem kennen in zijn Cabaretshows, maar dan de TBS variant..

De film blijft tot het einde spannend, het verhaal is wel een beetje beknopt,maar is toch goed in elkaar gedraaid.

Diverse keren hebben we elkaar met zo'n "huh" gezicht aangekeken, en dat is een plus-punt!

Zeker het kijken waard!

3.5

avatar van markie1978

markie1978

Gisteren was Theo Maassen geweldig, hij had de Rembrandt verdient maar kreeg hem niet

markie1978 schreef:

Heerlijke man ja....

avatar van gotti

Gisteren?

avatar van De Mees

De Mees

Volgens mij was het afgelopen maandag 9 maart.

gotti schreef:

Gisteren?

Eer...

avatar van TekJohnny

TekJohnny

Goede rol vertolkt door Theo M. Tygo G. van de bende van venlo had het ook goed kunnen doen. In mijn werkveld nogal wat TBS'ers gezien. Wat ik goed vond is dat Theo M eerst nogal een onschuldige indruk maakte, wat later anders blijkt te zijn. Direct boven in de geweldspiraal, herkenbaar. Er zat vaart in de film en was lekker onderhoudend. Leuke film, producties van neerlandse bodem ga ik steeds beter vinden. Ik geef een mooie 4 ,5 !

avatar van dvd-me

dvd-me

1000e stem

Maar even over de film zelf:

het is een behoorlijk goede film met veel dramatische gebeurtenissen. Dat potje vond ik wel wat hebben. en het einde was echt wel bizar goed en mooi! Had het liever anders gezien dat einde, maar dit voldoet ook zeker voor een goede film.

avatar van Joeysmamma

Joeysmamma

Gisteren deze film bekeken, en ik vond het een erg goede film! Spannend en verrassend tot het eind. Zeer goede rol van Theo Maassen!! Van mij krijgt deze film 4 dikverdiende sterren!

avatar van mcdaktari

mcdaktari

ik heb deze film ook pas gisteren gezien en ik moet zeggen dat Theo Maassen een perfecte tbs'er neer zet. Een goede produktie van nederlandse bodem. 3,5*

avatar van booyo

booyo

Stephan schreef:

Het moment erop zie je ook bloed aan zijn handen zitten.. Viel me pas op bij de tweede keer dat ik hem zag!

avatar van quintein

quintein

Pas deze film gezien en viel me dan ook niet tegen,over Theo dan ook niets dan lof,absoluut niet geknutseld en dat geld trouwens ook voor Lisa die overtuigend speelt Theo meer en meer te gaan vertrouwen naarmate de film vordert.

Onderhoudende film.

avatar van the big lebowski

the big lebowski

Bert Pot op zijn best!

Ook acteerwerk is dik in orde.

avatar van Fingquality

Fingquality

Heel aardige Nederlandse film die absoluut beter was dan verwacht. Theo Maassen doet het erg goed als TBS'er en de film blijft tot het einde boeiend.

avatar van zaaf i

zaaf i

viel me flink tegen. spel was oke, hoewel theo voor mij toch echt theo blijft, in de manier van spreken.

vele situaties of wendingen stoorden mij vanwege de ongeloofwaardigheid en er is zichtbaar in de film flink geknipt en geplakt. nederlands fabrikaat.

onderhoudend, maar niet meer dan dat.

avatar van Filmfreaker

Filmfreaker

Sterke psychologische thriller! Theo Maassen laat zien dat hij na grappen maken, ook zeker goed acteren kan. Hij speelt overtuigend de rol van Johan. Ook Lisa Smit als Tessa was ook zeer goed. Maar wat me helemaal deed overtuigen was de regie van Pieter Kuijpers. Dankzij de geweldige regie leef je met Johan mee. De onheilspellende muziek laat je precies weten hoe Johan zich voelt. Ook het camerawerk: de close-ups. De spanning zit er goed in.

Eigenlijk een van de beste Nederlandse films die ik ooit heb gezien. Complimenten aan de hele cast (want allemaal waren het wel goede acteurs) en natuurlijk ook aan Pieter Kuijpers.

4,0 sterren.

avatar van timburton

timburton

Als een film van 3,46 de top 50 van Nederlandse films in komt, heb je het bewijs hoe het is gesteld met dit kikkerland.