• 9.378.621 stemmen

Met onder meer: Theo Maassen, Lisa Smit en Flip Filz

Gesproken taal: Frans en Nederlands

Releasedatum: 31 januari 2008

Plot TBS

Johan vd S. (Theo Maassen) is uitbehandeld en zal de rest van zijn leven door moeten brengen op de long stay-afdeling van een TBS-kliniek. Johan houdt echter vol onschuldig te zijn aan de lustmoord op zijn zusje waarvoor hij is veroordeeld. Omdat niemand hem wil geloven, ontsnapt hij om zijn onschuld te bewijzen. Hij gaat op zoek naar zijn moeder die steeds heeft geweigerd te getuigen en die alle contact verbroken heeft. Johan is ervan overtuigd dat zij hem vrij kan pleiten. Al snel zit de politie hem op de hielen. Om justitie uit handen te blijven, gijzelt Johan een toevallige passant: de 13-jarige Tessa (Lisa Smit).

avatar van wfkh

wfkh

Goeie film ik heb me zeker vermaakt.
Theo zijn acteer werk was sterk en het zelfde geld voor Lisa.
Ik heb me momenten gehad dat ik Johan geloofde en soms dacht ik Tessa wat ben je toch stom bezig. Deze film was erg geloofwaardig alleen de ontsnapping uit de kliniek was een beetje ongeloofwaardig

Realistisch en hard, zoals het in het echt ook is. 1 van de redenen waarom ik Nederlandse films zo sterk vind.

avatar van J1981W

J1981W

Goede film, heb me vermaakt! Vond Maassen, in tegenstelling tot sommigen hier, niet slecht. Er zaten een paar kleine foutjes in zoals hieronder ook is verteld, toch stoordde ik me hier niet aan! Ik heb toch wel een tijdje in onzekerheid gezeten of hij nu wel of niet een echte psycho was hoor..... vond het einde daarom erg sterk! Voor mij 3,5 ster

avatar van ikkezelf

ikkezelf

Ik vond het een redelijke film. Acteerprestaties van zowel Theo Maassen als Lisa Smit waren prima al had ik steeds het gevoel dat Tessa een jaar of 16 was terwijl ze toch voor 13 door moest gaan. Het verhaal was ook goed maar de regie vond ik niet bepaald sterk. In de scenes werden steeds hele korte stukjes overgeslagen wat zeer irritant was en nogal afleidde van de film.

Daarom slechts 2 sterren van mijn kant.

avatar van Wouter

ikkezelf schreef:

Volgens mij was ze net 14 toen de film werd opgenomen. Vond haar er ook zo uit zien...

avatar van nightbreed

nightbreed

Lisa Smit is van 26 oktober 1993 dus ze is op dit moment nog 14, maar dit terzijde.

Ik heb veel beter nieuws, deze film krijgt een bioscoop-release in de USA (naast vele andere landen uit Europa)

avatar van Baklap

Baklap

Helemaal niet verkeerd! Eigenlijk niet zo nederlands (whatever that may be) wel weer het de bekende nederlandse traagheid in scenes. 5 minuten voor wat ook in 1 kan.. soms lekker maar ook vaak irri. Des al niet te min kreeg ik bijna medelijden met Johan..

Omdat ik met veel plezier gekeken heb en het een nederlandse productie is een mooie 4*

Ik vond de "jumpcuts" (missende stukjes) juist bijzonder prettig! zo zie je maar.. meningen

avatar van gotti

Bekende Nederlandse traagheid? Vertel...

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Haha, er worden steeds vreemdere zaken typisch Nederlands gevonden.

avatar van scholtie

scholtie

goede film met met goed acteerwerk van zowel Theo Maassen als Lisa Smit . En natuurlijk een verassend einde.:P

wat ik weer wat minder vond;)

avatar van akka

akka

gewoon een hele sterke film met theo die zeer goed acteerd.

raar dat hij niet zo gewaardeerd wordt bij berichten

avatar van Malick

Malick

Verdomd sterke prent van Pieter Kuijpers. Hoewel het mijn eerste is van de regisseur gaat daar zeker verandering in komen. Hij heeft in Theo Maassen de juiste psychopaat gevonden waar het publiek een houvast aan heeft. Niet alleen een prettige kop heeft hij maar hij weet hoe te handelen in bepaalde situatie. Tegenspeelster Lisa Smit hoeft zich niet te schamen ze doet zich niets onder aan de presentatie van Maassen. Samen zijn ze net Bonnie and Clyde.

Het enige minpuntje aan de film zijn de irritante junp-cuts die komen en gaan. Zeer vreemde keuze, want het zorgt totaal niet voor spanning of verduidelijking van het verhaal. Zo komen zelfs zo plots dat ik soms letterlijk uit de film werkt gegooid. Verder heb ik alleen maar complimenten voor het scenario, de fotografie en de muziek onder de film.

avatar van Pestiis

Pestiis

ehh.... joepie?

wat een *ahum* spannende fil was dit zeg... NOT!!

ik had er veel meer van verwacht en dan is dit toch best een tegenvaller!

en er zitten een stel hele slechte 'cuts' in op plekken waar t totáál NIET nodig was! ...beetje vaag!

over het acteertalent van theo overigens geen negatief woord!

en die Tessa moet zich ook laten nakijken ..

ze wil 'trouwen met een muzikant aan de drugs' ...

...and therefore.... een 2*

avatar van luuk1988

luuk1988

Zeer sterke film en de hoofdrolspeler is zo erg overtuigd van zijn gelijk. Hij zet zijn personage heel goed neer vind ik zelf. 4*

avatar van sanne12345

sanne12345

wibro schreef:
De steekwapens in de vorm van schroevendraaiers e.d. liggen in de werkplaats voor het grijpen en dit onder begeleiding van "stoere" bewakers. [/i]

Ben op bezoek geweest met een klas in een huis van bewaring. Daar hadden ze ook dat soort gereedschap liggen. Nog wel gevaarlijker ook.

avatar van Moviemax Almelo

Moviemax Almelo

Redelijke film

Komt langzaam op gang maar het einde is goed.

Meer heb ik niet te zeggen.

Moviemax Almelo geeft,

avatar van Rubenkl

Rubenkl

Leuke film maar je moet wel in je achterhoofd houden dat het een Nederlandse film is. Hierdoor stoor je je dan wat minder aan de ongeloofwaardige situaties die her en der in de film versprijd zitten, vooral hoe makkelijk hij telkens maar weer de politie weet kwijt te raken en hoe dom deze agenten stuk voor stuk zijn. Maar natuurlijk is dit voorgaande helemaal niet belangrijk voor het verhaal wat ijzersterk in elkaar zit. Vanaf het begin heb je behoorlijk begrip voor Johan en dat wordt eigenlijk steeds iets minder, tot het op het eind helemaal op is (waar de meeste films juist met een opleving komen). Dat maakt de film voor mij toch wel weer orgineel, en aangezien het een Nederlandse film is die mij prima vermaakt heeft een 7 uit 10.

avatar van cales77

cales77

even mijn score vernderd naar 4*....heeft toch wel indruk gemaakt dit filmpje....best misselijk allemaal...

avatar van et0007

et0007

Redelijk onderhoudende film, maar het einde vind ik toch een beetje flauw. In het begin lijkt Johan heel fout en ondanks dat je misschien heel ff twijfelt blijkt hij op het einde precies zo fout te zijn als je in het begin dacht: Tessa is de volgende in de rij en Johan laat zich gewoon oppakken.

avatar van animalkrullie

animalkrullie

Voor een nederlandse film erg sterk.

Een gestoorde die ontsnapt uit een TBS kliniek en in zijn vlucht een kind gijzelt.

Maassen zet deze 'psycho' geloofwaardig neer.

Het naive van een 13 jarige puber, die alles wat fout is spannend vind, komt in deze film ook sterk naar voren.

Op momenten dat wij, volwassenen, zouden reageren van; wegwezen, ziet zij het het spannende er van in.

Goed gefilmt en een dikke voldoende waard. 4*

avatar van Stephan

Stephan

animalkrullie schreef:

Voor een nederlandse film erg sterk.

Idd... als het een Amerikaanse film was, was het maar ruk.

avatar van Rubenkl

Rubenkl

oja, wat ik erg mooi vond was hoe de makers het accent legden op het leeftijdsverschil tussen de gijzelaar en de gegijzelde in 2 stukjes dialoog in de auto, de opmerking van haar over die 2 artiesten wat hij niet begreep en zijn opmerking over bonny and clyde een tijdje later, erg subtiel en leuk gedaan!

avatar van Knisper

Knisper

otherfool schreef:
Het naargeestige einde is wel passend maar weet niet te verhullen dat TBS nergens echt boeit, ontroerd, of opvalt.
Mee eens. Kijkt op zich wel lekker weg, ondanks wat onwaarschijnlijkheden, maar wekt eigenlijk nergens enige emotie bij me op.

avatar van animalkrullie

animalkrullie

Stephan schreef:

Idd... als het een Amerikaanse film was, was het maar ruk.

Wat ik daarmee bedoel te zeggen is dat ik de meeste nederlandse films ruk vind en deze er dus min of meer bovenuit steekt.

avatar van gotti

Ik durf te beweren dat je er maar weinig gezien hebt.

avatar van cales77

cales77

ik vind veelal usa films ruk, maar vaker wel een uitschieter daarvandan, wat niet moeilijk is aangezien het productie niveau daar tig keer hoger ligt....

avatar van wesleybond

wesleybond

Een goede,vermakelijke film.
Op sommige punten welliswaar ongeloofwaardig, bijv de helicopter die ineens nergens meer te bekennen is
Verder was de rol van Lisa en Theo zeer goed. De mensen die haar rol ongeloofwaardig vonden hebben de film waarschijnlijk niet goed begrepen. Het was mij iig snel duidelijk dat Tessa leed aan het zogenaamde stockholm syndroom, dit zie je al snel terug aan vragen van haar als "ben je verliefd op me?" en de kus op Johan's wang. Als je dit soort cruciale acties niet opvalt mis je volgens mij de hele achterliggende gedachte van de film, een gestoorde johan met een sterk manipulerend vermogen.
De overige personages vond ik overigens wat mager. Voor de kijker is de band tussen johan en zijn moeder snel duidelijk, echter wat zijn oma hiermee van doen heeft??? Ik had best wat meer over haar te weten willen komen. Ook de ontsnapping had van mij wel wat langer en moeilijker mogen zijn.
Al met al toch 3,5* en daarmee een van betere nederlandse films van dit jaar.

avatar van darkjaap

darkjaap

hoezo wil je meer weten van die oma ? :S

johan wou alleenmaar via haar weten waar zijn moeder woont... gewoon een klein bijrolletje

Aardige Nederlandse film, maar weer niet wat het had moeten en kunnen zijn.

Dat de film vol toevalligheden en ongeloofwaardigheden zit zal best. Is voer voor mensen die een andere film dan mij hebben zitten kijken. Kuijpers gooit het duidelijk op sfeer, met een stille Maassen, aanwezige soundtrack en veel tijd voor visuele time-outs. Leuk geprobeerd vaak, maar het schiet overal wat te kort.

Ik ken Maassens niet echt als cabaretier. Wel eens wat korte stukjes van gezien, maar nooit een sketch volledig uitgezeten denk ik. Absoluut niet mijn humor. Helpt hier misschien wel, want vond hem bij momenten best overtuigend. Zolang Maassens z'n mond houdt in ieder geval, van het moment dat hij dialoog aflevert is het plots een stuk minder.

Sounddesign en muziek is het enige echt sterke punt aan de film, hoewel het voor mij nog wat verder doorgedreven had mogen worden.

Visueel is er de sterk besproken jumpcut. Nu ben ik zelf enorm fan van dit stijlmiddel. Wordt vaak gebruikt in Japanse films en kan enorm sterk werken als beeldtaal. Alleen is één jumpcut op zich nogal lelijk, dus moet je een goeie editor hebben die een zekere ritmiek in de scene weet op te bouwen. Lukt hier totaal niet waardoor de jumpcuts volledig hun effect verliezen en niks meer zijn dan lelijke cuts. Erg jammer, want de verkniptheid van Maassens personage wordt er nooit mee versterkt.

Verder ook opvallend de shots met een mooi overbelichtend zonnetje. Sterk met de muziek erbij, maar de shots zelf komen te kort. Buiten deze pogingen vond ik het visueel verder redelijk armoedig.

Wat mij bevalt aan TBS is de sfeer die gepoogd wordt neer te zetten. Wat mij tegenstaat is dat ik het zoveel mooier en beter heb gezien in Small Gods, eerder dit jaar. Een film die deze op elk element dik overklast en toont hoe je niet eens een groter budget nodig hebt om een sfeer als deze neer te zetten.

Eén van de betere pogingen, maar veel verder dan een poging raakt het jammer genoeg niet. Mist de klasse dat het idee verdient.

avatar van Stephan

Stephan

animalkrullie schreef:

I've got news for you... de meeste Amerikaanse films zijn RUK. Wij zien hier een selectie van goed (genoeg) bevonden films waar men extra geld in durft te stoppen om in het buitenland uit te brengen.

Het is een beetje alsof je in New York naar een modeshow kijkt, je vergaapt aan de crême de la crême van de modellen op de catwalk, dan terugkomt in Appelscha en zegt dat de Amerikaanse vrouwen mooier zijn dan de Nederlandse.

avatar van hbarendrecht

hbarendrecht

Een prachtige film over een beladen onderwerp. Hier wordt perfect blootgelegd waar TBS om zou moeten gaan. De rollen vind ik voor iedereen, behalve de moeder overtuigend.

Triest dan mensen Nederlandse films gaan vergelijken met de standaard Amerikaanse bagger. Het gaat niet om vermaak, het gaat om indruk, debat, ontroering en emotie.

Leuk dat de BMW met dat kenteken gewoon rondrijdt in Nederland. (bijzaak)