• 9.374.502 stemmen

Nightbreed (1990)

Horror | 102 minuten / 120 minuten (director's cut)

Genre: Horror

Speelduur: 102 minuten / 120 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Clive Barker

Met onder meer: Craig Sheffer, Anne Bobby en David Cronenberg

• Bioscoop Dinsdag 17 februari in één bioscoop (Gouda)

Plot Nightbreed

"A new reason to fear the night"

Aaron Boone heeft problemen tussen zijn oren en die problemen worden alsmaar groter als zijn psychiater hem wijsmaakt dat Boone een seriemoordenaar is die zich maar bij de politie moet aangeven. Zwaar aangeslagen gaat hij de straat weer op en belandt, na een aanrijding, in het ziekenhuis. Hier ontsnapt hij en hij besluit naar een plek te gaan waar hij regelmatig van droomt, Midian. Deze plek blijkt namelijk echt te bestaan. Boone zal hier tussen de monsters gaan leven, met alle gevolgen van dien...

Aaron Boone

Lori Desinger

Dr. Philip K. Decker

Captain Eigerman

Detective Joyce

Narcisse

Dirk Lylesberg

avatar van Reinbo

Bijzondere en aparte horrorfilm. Ten onrechte in vergetelheid geraakt. Kijktip!

avatar van namingway24

namingway24

Ik weet niet of it bericht hier thuishoort, maar ik vind het geweldig dat RTL besloten heeft elke zaterdag een obscure horrorfilm uit te zenden.

Over de film: geen topper qua verhaal, maar de sfeer is goed, alleen de humor werkt niet. Het einde is spannend en de monsters zijn stuk voor stuk geweldige creaties. Grappig ook om Cronenberg te zien acteren...

avatar van 606

Ben erg blij dat ik deze heb mogen zien

wezens zagen er goed uit en cronenberg was creepy.

Het is geeft wat aan maar laat lang op zich wachten.

3,5 ster

avatar van mirjo 2

mirjo 2

Ik vond 'm wel komisch, maar zo was ie, denk ik, niet bedoeld.....

avatar van Fangs

Fangs (crew films)

Herkeken en stem iets verhoogd. > 2.5*

avatar van Soeperman87

Soeperman87

Vermakelijke pulp, die je ook als pulp moet zien. Heerlijk jaren '80 sfeertje met mooie (en originele) special-effects. Horror was het niet helemaal, meer een mix tussen avontuur, fantasie en dat aangemengd met een vleugje horror.

Geen topper, maar ook absoluut geen kandidaat voor een lijst met flops.

avatar van maerk

maerk

Misschien wel de beste pulp die ik ooit heb gezien, opzich ook wel jammer want als de verhaallijn iets sterker had geweest had er een veel hogere score ingezeten.

Waar Clive Barker opnieuw ruim in slaagt is het vormgeven van alle monsters. Alle demonen en wezens die er zijn zien er prachtig uit en geven een hoop sfeer mee aan de film. Barker besteed veel aandacht aan make-up en dat komt de film zeker ten goede. Nightbreed is niet erg eng, maar alles ziet er wel heel leuk uit. Ook het land Midian was een mooie fantasiewereld. Jammer dat de verhaallijn echt zwaar slecht is en de film ook vol zit met domme en voorspelbare acties en soms ook lompe dialogen (alhoewel het laatste over het algemeen wel meevalt). Nightbreed heeft wel een soort van verhaal maar het is zo rommelig dat het er eigenlijk niet meer toe doet. Je kijkt nu alleen maar naar hoe alles eruit ziet. En naast de make-up is het camerawerk ook goed, er zitten een paar mooie shots bij. De cast is niet heel bijzonder, maar David Cronenberg is zet wel een leuk personage neer. Leuk om deze regisseur, die zelf ook wel wat van smerige horror weet (The Fly staat in mijn geheugen gegrift), eens als acteur te werk zien gaan. Hij heeft een leuk personage en hij is helemaal op zijn plaats als bad guy, hij heeft er de kop wel voor. Alleen jammer dat hij zijn tekst iedere keer op zo'n droge, saaie manier eruit weet te krijgen. Een beetje meer emotie en intonatie zou fijn zijn. Met dat masker op is hij trouwens een geniaal figuur.

Clive Barker spreekt me op een of andere manier wel aan. Er is, behalve zijn aandacht voor make-up effecten, niet iets waar ik hem nou bijzonder lief om heb. Maar hij weet wel met een waardeloos script bijna twee uur mijn aandacht vast te houden en toch wel een hoop spanning te creëren. Kortom is dit superpulp waar Barker een groot deel van zijn fantasie in kwijt kon. Niet veel horror, wel veel spektakel en een hoop vaart! Dat mistte ik wel in Hellraiser. Jammer van het verhaal, anders had ik hier zonder twijfel een 3,5* aan gegeven. Nu kan ik niet verder dan 3*.

Beter dan Hellraiser!! en misschien aanschaffing op dvd waard, 3*

avatar van vampyrmaiden

vampyrmaiden

B-film. Veel slechte special effects en maffe monsters. Al vanaf het begin is duidelijk dat de psychiater de moorden heeft gepleegd, en dat hij ze aaron in zn schoenen wil schuiven
Jammer dat er geen vampiers waren (of heb ik die gemist?) In elk geval lopen de meest bizarre wezens rond. '
Één ding klopt alleen niet; eerst wordt aaron niet tot midian toegelaten omdat hij te onschuldig zou zijn, maar als hij dan een levende dode is ineens wel; is iemand die uit de dood opstaat per definitie ineens niet meer onschuldig? Dan ineens is het ouwe jongens krentebrood met de monsters...RAAR!
Maar goed, zo'n film als dit moet je ook niet ontleden, én niet teveel van verwachten. Echt mega bagger, maar leuk om te kijken

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

vampyrmaiden schreef:

Dit komt omdat hij gebeten is door de ander. Daardoor is hij als het ware 'geïnfecteerd' en behoort hij tot de échte Nightbreed. Dit wordt op het laatst nog half uitgelegd met de profetie.

Over de film zelf, typisch filmpje van Barker. Bizarre wezens, beetje goedkope special effects, veel potentie, niet altijd goed uitgewerkt.

avatar van lordhagus

lordhagus

Ik hoop echt dat hier nog een director's cut van komt. Barker zou het zelf wel willen maar helaas liggen de rechten bij de filmmaatschappij.

De oorspronkelijke versie zou ruim een half uur lang moeten zijn.

Helaas is deze film weer een typisch slachtoffer van studiobemoeienissen.

avatar van Halcyon

Halcyon

Die rechten zijn ondertussen vervallen. Barker heeft in Fangoria bevestigd dat hier een director's cut van komt...

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Halcyon schreef:

Dat is ontzettend goed nieuws!

avatar van lordhagus

lordhagus

Halcyon schreef:

Zou het dan toch gebeuren...

avatar van hellboy.ray

hellboy.ray

• 2056 berichten

persoonlijk vind ik deze poster veel mooier

deze wordt ook gebruikt voor de dvd die ik vandaag

gekocht heb bij Boudisque.

Extreem foute bende.

Probleem met dit soort films is toch wel dat je al van extreem goede huize moet zijn om ze te laten werken. De film is overladen met verschillende soorten monsters en speelt zich voor een groot deel af in een onderwereld. Dan kom je er gewoon niet zo snel vanaf met wat rubber en een groene lamp. Barker probeert het, waardoor de film vaak extreem goedkoop oogt.

Vooral die Indiana Jones setjes zijn niet om aan te zien. Ideeën van de monsters zijn wel leuk, maar ook daar bleek budget (en gewoon kunde) een gemis. Soundtrack begreep ik ook niet zo goed. Elfman's sprookachtige muziek is vaak de laatste druppel om het hele sfeertje te nekken.

Komt nogeens bij dat deze film op vreemde manier met een slasher gemixed is, een rol die Cronenberg ook helemaal niet ligt. Leek meer op een 45 toeren plaat die tegen 30 toeren werd afgespeeld.

Had zeker wel iets kunnen zijn, was echt alles naar behoren uitgewerkt. Al had het dan waarschijnlijk een mega project geworden, een gewoon een aantal jaar extra vooraleer het klaar zou zijn. Nu is het resultaat extreem goedkoop en vreselijk saai.

De afdaling van Boone's vriendinnetje deed me trouwens wel wat aan Irréversible (Club Rectum) denken. Van ver dan.

avatar van FatMike

FatMike

• 1976 stemmen

Weer eens een Barker herzien en wat blijft dit werkje fantastisch!
Jaaaaaaaren geleden op video gehuurd en toen vond ik 'm al meesterlijk. Waarom destijds de waardering van 3,5 ster?
Ik vraag het me af.......

De creaturen zijn tof, de sets als een donker sprookje
en daardoor de sfeervolle score van Elfman nog meer op z'n plaats.

Cronenberg bewijst dat hij, naast regisseren, ook beschikt
over een zeker akteertalent, mits de rol op zijn lijf is geschreven:
en dat is ie!
Zo koelbloedig als ie in interviews is, zet hij een koelbloedige psychiater neer, die al even zo koelbloedig moord om zijn plannen te verwezelijken.

Naast de vreemdsoortige wezens en de bloederige momenten
is er ook ruimte voor humor binnen dit duistere, fantasierijke werkje.
Vooral Hugh Ross als Narcisse is erg grappig.

Nightbreed verteld het verhaal over de verschillen en
daardoor het conflict tussen mens en monster en laat je
nadenken over wie nu het echte monster is.

4 Dikke sterren!!!

Onderhond schreef:

Het probleem met dit soort films is dat je van extreem goede
huize moet komen om ervan te genieten...

avatar van JT Chinaski

JT Chinaski

Rommelige maar zeer vermakelijke film, met jammer genoeg hier en daar een flinke plothole. Maar de geweldige monsters en dito personages zoals die van David Cronenberg, maken van deze film een echte cult klassieker. Hopelijk komt Clive Barker ooit eens met een director’s cut en krijgen we de uitgeknipte 25 minuten te zien. Hopelijk beantwoordt het wat vragen en geven ze wat meer achtergrond informatie over het verhaal, dat zou deze film nog veel beter maken.

avatar van bladonis

bladonis

Geweldig!! Zéker de betere Clive Barker!! Een monsterfilm waar de monsters niet altijd de monsters zijn, en de mensen zich niet netjes als mensen gedragen!!??? WOW!

Supersfeervolle monsterfilm, seriemoordenaars, psychopaten, freaky mythische monsterwezens, een redneck lynchmob posse, true love, egelvrouwtjes, kom óp nou! Wat wíl je nog meer dan!!

Cronenberg die kan actéren! Wat een gave psychiater zet die neer! Een aantal monsterachtige verschijningen die tegelijk ook heel menselijk kunnen overkomen, en vice-versa..

Ik ben tégen dieren'liefde', maar voor Shuna Sassi zou ik wel een paar stekels in m'n tokus overhebben!! Hoe doe je t met een egeltje? Héél, héél voorzichtig, vooral als ze gifige stekeltjes heeft!!

Ik heb niet zo heel lang geleden van Simon Bamford (Ohnaka, het iele zonschuwe Nightbreed-ventje met dat enge hondje) gehoord dat ze lang over een vervolgfilm hebben nagedacht.. Hij zou dan z'n eigen zús gaan spelen, compleet met siliconentieten!! Maar da's dus nog niet van de grond gekomen, en dat is jammer..

avatar van TinkerTex

TinkerTex

Uitermate geslaagde boekverfilming van en door Clive Barker. David Cronenberg speelt een fantastische psychopaat, de monsters zijn prachtig vormgegeven en de effecten zijn fantastisch. Een klassieker binnen het genre, als je het mij vraagt. De uiteindelijke clash tussen de rednecks en de nightbreed is fenomenaal. Verplichte kost voor de horrorfan.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Nightbreed kent een fantastisch begin. De creaturen zijn vaak een lust voor het oog en de sfeer is overdonderend. De muziek van Danny Elfman weet eindelijk iets extra's te geven aan het geheel, wat bij Tim Burton weleens misgaat. Dit is echter meer te danken aan Burton zelf die weinig fantasievol is. Barker is dat gelukkig wel, maar weet dat niet de hele film lang vol te houden. Het laatste half uur vervalt helaas in bombasme en actie en weet niet helemaal waar zijn heil te zoeken. Cronenberg bewijst hier goed te kunnen acteren met een rol die hem op het lijf is geschreven. Hellraiser is een solidere film, maar Nightbreed had het in zich om Barkers debuut te overklassen. Benieuwd nu naar Lord of Illusions.

avatar van Zinema

Chaotische pulp.

Wat allemaal hoopvol begint begint als een aardige slasher met Cronenberg, ontaard al snel in een vrolijker variant op Hellraiser. Helaas is de knipoog vaak niet aanwezig en ontspoort het plotseling verworden avonturenspektakel, vol geniale maar ook mislukte creaturen, tegen het einde aanzienlijk. Vermakelijk is deze chaotische pulp echter wel.

Redelijk

avatar van Zandadder

Zandadder

Ik ken het boek wel, "Kabal", die vond ik niet heel bijzonder, maar toch ga ik deze verfilming wel proberen.

avatar van perceived

perceived

Imponerende 'pulp'.

Visueel erg lelijk en verbluffend mooi, tegelijk. De filmstijl is wat vreemd en vluchtig, moest ik toch even aan wennen. Duurde niet lang hoor. Toen ik er eenmaal in zat had ik het gevoel naar een soort stripboek/plaatjesboek te zitten kijken, en dat bedoel ik positief.

Typische hate-it-or-love-it film. Ik vond 'm leuk! 7.5/10*

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

't is een soort plannet terror achtige film zonder de zelfspot,

van dit soort films word ik gewoon treurig,

't is niet eng, 't is alsof je kijkt naar hoe een acrobaat zonder benen met ongelofelijk veel inzet, op een trampoline zit te springen

avatar van neysen1985

neysen1985

hahahahaha, ikke al die jaren denken dat dit werk was van stephen king, maar dat is niet zo.

maar zekers een geweldige film.

avatar van Smugmarty

Smugmarty

Deze film is mij als een van de eerste horrors die ik keek altijd bij gebleven. De donkere sfeer in het droomland Midian... Inderdaad een klassieker en aanrader. Voor de citici..film is inmiddels 22 jaar oud!

Clive Barker in zijn early years, ruim voor het Hellraiser tijdperk.

avatar van Reinbo

Nee hoor, deze kwam na Hellraiser.

avatar van jipt

jipt

Weirde film die niet heel erg spannend is door het veel te snel vertelde rommelige verhaal. Conceptueel wel erg leuk en de sfeer en creaturedesigns zijn top. dikke 3*