• 9.376.274 stemmen

• NPO Start Bekijk via NPO Start Plus
  • NLZIET Bekijk via NLZIET

Plot Skin

"Hatred Was His Way Out"

1979. De zeventienjarige Frankie (Robert de Hoog) verzet zich tegen het trauma van zijn vader. De joodse Simon (John Buijsman) heeft Auschwitz overleefd en confronteert zijn zoon daar ook steeds mee, maar hij praat er verder niet over, laat zijn familie verder in het ongewisse. Frankie zet zich daarom sterk tegen zijn vader af en transformeert zich van doodnormale Rotterdamse jongen tot skinhead.

Quido schreef:

Bovendien worden films niet 'achteraf' als telefilm geselecteerd (die indruk lijkt Zinema te wekken).

Die suggestie wil ik iig niet wekken.

Dan interpreteerde ik onderstaande quote verkeerd:

Zinema schreef:

Er is altijd sprake van selectie (ik neem aan bij dit gedrocht alvorens het te screenen).

Dan interpreteerde ik onderstaande quote verkeerd:

Het woord ALVORENS is idd niet altijd even makkelijk voor iedereen.

Quido

Selectie en screenen lijken me bovendien nogal gelijkwaardige termen in dit geval. Maar ook dat zal ik dan wel niet begrijpen.

Quido schreef:

Een selectie doe je bijvoorbeeld uit een aantal ideeën/thema's/regisseurs oid. Screenen is iets heel anders, klopt dat je ook dat niet begrijpt.

Quido

Tsjah, lijkt me niet uit te sluiten in dit geval. Maar je had het kennelijk niet over het eindproduct, maar het scenario.

Bijvoorbeeld.

avatar van missl

missl

Redelijk gespeeld door de Hoog, eigenlijk is de hele film best wel te doen, maar het is in geen enkel opzicht nieuw, verfrissend of goed bedacht.

avatar van dinal12000

dinal12000

Deprimerend maar goedgespeeld drama.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Er staat me iets bij dat in het juryrapport toen De Hoog zijn Gouden Kalf won voor zijn rol in deze film een vergelijking met Pacino of DeNiro of zoiets dergelijks werd gemaakt. Leek me nogal overdreven. In het originele juryrapport van de website van het NFFF is het ook niet terug te vinden: We hebben een acteur ontdekt van wereldklasse, een van wie iedere regisseur droomt ooit over hem te kunnen beschikken. Deze acteur kruipt zo in de huid van zijn personage dat de expressie van gevoelens van rebellie, woede, verdriet, uitzichtloosheid, angst en lijden meteen op het publiek overslaat. De jury kent het Gouden Kalf voor Beste Acteur 2008 dan ook met veel genoegen toe aan Robert de Hoog voor zijn rol in Skin.

Ik was namelijk zoals velen hier ook nogal teleurgesteld. Niet zozeer in de De Hoog, van wie ik overigens ook niet zo zie waarom de jury er zo van onder de indruk was, maar met name de schematische, nogal zwalkende uitwerking van coming-of-age, politiek-sociale statements en 'waar gebeurd-elementen. O ja en dan ook nog een volkomen mislukt religieus tintje eraan meegegeven. Verder vond ik ook de muzikale begeleiding buitengewoon vervelend en mislukt. Op zichzelf staand op een CD zou het in mijn kast dan nog niet misstaan, maar het paste gewoon totaal niet bij het beeld. Niet qua tijdperk en niet qua stemming.

Dat gezegd hebbende kan ik toch wel concluderen dat er ook wel elementen wel geslaagd waren. De Hoog - al was-ie niet zo indrukwekkend als gehoopt, ik vond hem in (een vergelijkbare rol) de kortfilm Den Helder eigenlijk beter, individuele scenes, met name buitenshuis, zoals op straat, disco en snackbar. De keuze om niet de gemakkelijke chronologische weg te kiezen, maar de ontwikkeling van De Hoog centraal te stellen.

Maar ja onevenwichtigheid blijft het woord dat vooral op deze film van toepassing volgens mij. Acteur wél blijven volgen, maar de rest qua naam niet gaan onthouden denk ik.

avatar van Niveath

Niveath

Prima telefilm met een erg goed rol van Robert de Hoog. Goed neergezette jaren '70 sfeer en een boeiend verhaal.

Ietwat voorspelbaar, maar de korte speelduur zorgt ervoor dat het niet langdradig wordt.

avatar van korp

korp

Erg interessante film, voor huidig Nederlands niveau. Viel me wel gelijk op dat die gozer waar het allemaal om draait, dat ''Sorrie.. zon..'' knulletje is van die reclame.

Dus?

avatar van korp

korp

Wees wat duidelijk tegen wie je het hebt

avatar van Reinbo

Indrukwekkend verhaal dat net iets de grauw en grijs (zowel letterlijk als figuurlijk) verteld wordt om echt goed te zijn. 3*

avatar van Beatlejim

Beatlejim

Skin heb ik een tijd geleden op TV gekeken, ik vond het een ijzer sterk verhaal, en sprak me ook direct aan.

Maar toen het eemaal begonne was, vond ik het niet meer zo geweldig. Ik vond het best slappe beelden.

En het leek uit eindelijk wel de Nederlandse American History X.

Maar ik wil het verder niet afkraken, zo slecht was die namelijk ook weer niet.

avatar van IcU

IcU

Mooie film waar enorm goed in wordt geacteerd. Alleen het einde vond ik een beetje rap, maar het had zeker iets. De film kreeg na een half uur iets vertraging in de bewegingen wat wel een beetje storend was. Dit lijkt mij niet in de film horen, of wel? Ik keek zowat scheel naar mijn scherm.

avatar van jeroninho01

jeroninho01

Zeer boeiende film. goed verhaal. Eindelijk weer is een goede Nederlandse film gezien.

avatar van G to the J

G to the J

T ging...

Beetje van ze willen wel maar lukt niet..

Het heeft mij niet echt hele tijd kunnen boeien...

Dat is jammer.. Voor een film met het zelfde thema kun je beter naar american history x gaan kijken.. IS dan wel amerikaans en hollywood stijl..

Maar zet het thema vele malen beter neer..!!

avatar van lazydog

lazydog

American History X......?????

Ik dacht dat dit ging over de moord op Kevin Duinmeier.

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

lazydog schreef:

American History X......?????

Ik dacht dat dit ging over de moord op Kevin Duinmeier.

Kerwin.

Ja, daar is het verhaal op gebaseerd. Kijk ook de docu over de moordenaar voor de waarheid over die moord.

avatar van schram101

schram101

Hoewel het bij deze onderwerpen een soort van ongepast is wil ik deze film toch saai noemen. De film probeert een boodschap over te brengen die jammer genoeg nergens (goed) overkomt. Het begon nog aardig maar liep steeds verder bergafwaarts en wist op een gegeven moment niet meer waar het heen moest lopen.

Er word toch uitstekend geacteerd wat ook wel eens gezegd mag worden in een Nederlandse film. Ook gebeurt dit zonder heel bekend Nederland.

avatar van je80roen

je80roen

Clichematig middelbare school info-filmpje

avatar van polopolo150

polopolo150

Interessant en boeiend. Aardig goed geacteerd.

Ik weet niet hoe ik deze film echt moet oordelen... Het gaat gewoon om een kind die de ene probleem na de ander krijgt. En een hekel krijgt aan z'n joodse vader.

avatar van subwoofer henk

subwoofer henk

Zeer boeiende film

avatar van gauke

gauke

Aardige film kwa onderwerp met behoorlijk spel. Jammer van het uitermate slechte camerawerk en beeldkwaliteit.

avatar van prikadel

prikadel

Ben het totaal niet iedereen eens.

vond het een WAARDELOZE film.

en snap al helemaal niet dat er een vergelijking wordt gelegt met American history X, die in tegenstelling tot deze film écht goed is.

de hoofdrolspeler kwam bij mij niet realische en geloofwaardig over. Het was echt een zielig joch die door echte skinheads nooit in de groep genomen zou worden.

verder vond ik het verhaal ERG slecht.

avatar van willemfilm

willemfilm

Nav het optreden in DWDD van De Hoog de film gezien. Viel wel in de smaak. Zoon van een Joodse vader die een een kamp heeft gezeten. Zoon komt uiteindelijk tegen wil en dank terecht bij een een groep extreem rechtse skinheads. . De uitvoering neigt naar uitmuntend.

avatar van Don MN

Don MN

IcU schreef:

Ik zou bijna gelukkig willen zeggen, dit had ik vanaf de ruzie met zijn pa in de zaak, waar hij alle doeken op de grond smijt. Het was inderdaad redelijk storend, dacht in eerste instantie dat het aan m'n dvd-speler lag. De film zelf was ondanks dit minpuntje heel goed, geweldig geacteerd en een onderhoudend en ontroerend verhaal.