• 9.378.163 stemmen

Watchmen (2009)

Fantasy / Thriller | 162 minuten / 186 minuten (director's cut) / 215 minuten (ultimate cut)

Genre: Fantasy / Thriller

Speelduur: 162 minuten / 186 minuten (director's cut) / 215 minuten (ultimate cut)

Geregisseerd door: Zack Snyder

Met onder meer: Billy Crudup, Jackie Earle Haley en Patrick Wilson

Releasedatum: 5 maart 2009

Plot Watchmen

"Justice is coming to all of us. No matter what we do."

In een alternatief 1985 zijn superhelden in de ban gedaan door de Amerikaanse federale overheid. Waar voorheen superhelden tot het algemene Amerikaanse straatbeeld behoorden, heeft de overheid het superheldenbestaan illegaal verklaard. Wanneer één van zijn oud- collega's in deze onrustige dagen van de Koude Oorlog wordt vermoord, start de gemaskerde burgerwacht Rorschach een onderzoek. Langzaam maar zeker brengt dit een duister complot aan het licht.

Laurie Jupiter / Silk Spectre II

Janey Slater

Edgar Jacobi / Moloch the Mystic

Hollis Mason / Nite Owl

Phoenix

De andere nummers komen ook niet uit de tijd waarin de film zich afspeelt, dus het gaat inderdaad meer om de boodschap dan om de tijdsaanduiding.

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

99 Luftballons komt toch uit begin jaren '80? Dus wel uit die tijdsperiode.

avatar van aire.

aire.

Je maakt het wel een beetje ingewikkeld zo

Mr_White schreef:

99 Luftballons komt toch uit begin jaren '80? Dus wel uit die tijdsperiode.

Ik zei ook "andere nummers" .

Prudh

Maakt me weinig uit hoe 99 Luftballons tekstueel in elkaar steekt, het past gewoon voor geen meter bij de betreffende scene en ook niet bij deze film. Dat geld voor veel meer nummers (hoewel sommige ervan daadwerkelijk in de comic zitten). Dat ze hier los van wél erg mooi zijn zou vast wel helpen met de positieve waardering ervan binnen de film. Bob Dylan was overigens wel sterk ja, aan het begin. De muziek van Philip Glass bij Dr Manhattan, een nog beter voorbeeld van hoe het ook kan. Maar neem dus 99 Luftballons, Die Walküre van Wagner (pijn) of de eindcredits. Damn wat jammerlijk.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

99 Luftballons is een van de beste popsongs ooit.

Prudh

Een beetje tacky, maar wel leuk Maar niet in Watchmen.

Phoenix schreef:

tot enkele arty-farty scènes waarvan je je afvraagt hoe de geldschieters er in hemelsnaam mee akkoord zijn gegaan

Wat vond je zo arty-farty eigenlijk? Ik zag er vooral veel slick blockbusterwerk in, met een veel mooie computeranimatie.

Phoenix schreef:

Oh ja, en een beetje Strangelove.

Gentlemen, stop fighting! This is the War Room!

Prudh schreef:

Bijvoorbeeld bij de scènes op Mars kreeg ik een duidelijke Fountain-vibe. Met dat metafysische gebabbel erbij, ook.

avatar van Glacius

Glacius

Pastichio Rocker schreef:

99 Luftballons is een van de beste popsongs ooit.

*Braak Braak, Kots Kots*

avatar van Straniero

Straniero

Stukje recensie (volledige staat op movie2movie.nl)

Het roemruchte verleden van de Watchmen, inclusief ingrijpen in de Vietnamoorlog, handje schudden met de president en minder gelikte optredens in het openbaar, wordt onder begeleiding van Bob Dylans "The times they are a-changin'" kenbaar gemaakt. Ooit waren het helden, nu zijn ze verboden. Op effectieve wijze worden de gebeurtenissen met de geschiedenis verweven. De Doomsclock, die aangeeft hoe nabij een nucleaire oorlog is, tikt ondertussen verder en het wordt gauw duidelijk dat de Watchmen ook hier nog niet zijn uitgespeeld.

Het zijn onder andere die verwevenheid met de historische gebeurtenissen en de draai die aan de geschiedenis wordt gegeven, die het verhaal van de Watchmen zo interessant maken. Iets anders unieks aan het verhaal is die vrij nuchtere deconstructie van het klassieke superhelden idee. De Watchmen (op Dr. Manhattan na) zijn niet alleen van vlees en bloed - en dus kwetsbaar, zowel fysiek als psychisch - maar het zijn ook niet van die uitgesproken helden. De Comedian was een gewelddadige rotzak en ook de anderen verloren nog wel eens het recht uit het oog. Het gaat kortom niet om zwartwit-tegenstellingen, maar om een gelaagd verhaal. Menselijke zwaktes en tekortkomingen komen er maar al te vaak bovendrijven.

Gelukkig is Snyder zich bewust van het sterke verhaal en blijft in de film de nadruk hierop behouden. De actie wordt uiteraard puik in beeld gebracht, maar de visuele beeldkracht wordt nergens zo overheersend als in '300'. De scènes waarin er lekker op wordt losgemept zijn gepast 'cool' overigens, dat wel. Prettig bekende pats- en boemgeluiden ontsieren de boel niet, zullen we maar zeggen. Maar het blijft allemaal toch nog redelijk geloofwaardig, al vraagt het hier en daar wel om het nodige inlevingsvermogen. Een karakter als Dr. Manhattan bijvoorbeeld, of Nite Owl met dat futuristische schip en andere gadgets. De typische narratief van de graphic novel blijft in zekere zin ook goed behouden. De voice over van Rorschach en verschillende plotlijnen zorgen voor een boeiend en begrijpelijk verhaal, al is het eerste uur een beetje voorkennis misschien wel prettig.

Ook stilistisch kiest Snyder niet voor de gemakkelijke weg, waardoor de film een bonte melange van originaliteit en clichés, van doodserieuze ernst en knipogen en humor is geworden. Nixon ziet er uit als een karikatuur, de Amerikaanse warroom lijkt rechtstreeks uit Kubricks 'Dr. Strangelove' geknipt en de immer donkere straten zijn in hun grauwigheid de filmkijker wel bekend. Snyder speelt met het genre en bekende Hollywoodconventies en maakt er een eigenzinnige maar behapbare mix van, want zich verstappen doet hij niet. Het doet de oorspronkelijke verhaal, die toch ook telkens met het genre aan de haal ging, zeker eer aan.

avatar van D.K

D.K

Lijkt de scene waarop 99 Luftballons gedraaid word een beetje hierop

YouTube - Scrubs - Complete 99 Luftballons

Benzelf van plan om het in Imax the checken op donderdagavond.Dus alvast reserveren

avatar van ferry1977

ferry1977

Lijkt een beetje op het verhaal van The incredibles?

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

ferry1977 schreef:

Lijkt een beetje op het verhaal van The incredibles?

The Incredibles is hevig beïnvloed door Watchmen, als je dat bedoelt. Het hele gegeven van superhelden verbannen door de overheid komt hier vandaan.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Glacius schreef:

*Braak Braak, Kots Kots*

Ja ja, je kunt het dan wel een slecht nummer vinden, maar zodra de eerste tonen van dit nummer beginnen weet iedereen gelijk wat dit is, dus wat dat betreft is het een uitermate geslaagde popsong.

avatar van N811

N811

Ben reuze benieuwd

avatar van Banjo

Banjo

• 2035 berichten

hey leuk! na hellboy2 weer een mooie fantasy/actie film laat ze maar komen..

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Huh!? 99 Luftballons? Sounds of Silence van S&G? Dat zoek ik in eerste instantie niet echt bij een film als deze, maar ben wel erg benieuwd.

avatar van Flipman

Flipman

Banjo schreef:

hey leuk! na hellboy2 weer een mooie fantasy/actie film laat ze maar komen..

Oh jongen! Watchmen -althans, de strip- is véél meer dan dat !

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Van het weekend maar eens zien, eerst even door de 450 pagina tellende comic doorstruinen. Laatste keer dat ik hem las was ik 16, zonder de comic te kennen gaat er toch heel wat van de filmervaring verloren.

avatar van megaman

megaman

Persoonlijk heb ik 't wel even gezien met die super-helden films. Ik mag dan misschien kortzichtig zijn maar ze overdrijven wel erg. De ene superheld na de andere verschijnt op 't witte doek of krijgt simpelweg een vervolg. Ik houdt het voorlopig even bij Batman.

avatar van timbo_

timbo_

Het predikaat superheldenfilm vind ik toch wel veel minder van toepassing op Watchmen dan op de Spidermans, X-Mens, Batmans en Hulks van deze wereld.

avatar van Miss Sway

Miss Sway

megaman schreef:

Het kan mij dus nooit genoeg zijn. Laat maar komen. Ben ook weer erg benieuwd naar deze.

avatar van Flipman

Flipman

megaman schreef:

Hoe vaak moet het nog gezegd worden; dit is veel méér dan een superheldenfilm! Althans, de strip liet het begrip 'superheld' van een heel logische en geloofwaardige kant zien.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Dan is het nog wel een superheldenfilm.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Dawn of the Dead

Toch wel een beetje benieuwd hier naar, ondanks de belachelijke speelduur en dat ik niet zo van superhelden houd.

avatar van revengeyo

revengeyo

goede film

avatar van Fikret8

Fikret8

Waar hebben jullie hem al gezien? Bij een Sneak Preview , of internet? Waarom heeft er op imDb nog niemand gestemd?

avatar van 88Fabian

88Fabian

Voor diegene die hier al een cijfer geven,waar hebben jullie de film al gezien?.

ik begin trouwens wel heel benieuwd te worden naar deze film naar het lezen van een paar recensies.

avatar van Straniero

Straniero

Er is al een voorpremière/persscreening geweest .