• 9.481.877 stemmen

Genre: Western

Geregisseerd door: Andrew V. McLaglen

Met onder meer: James Stewart, Dean Martin en Raquel Welch

Plot Bandolero!

"There are "Westerns" and "Westerns". Every now and then comes a NEW kind of Western. This is "BANDOLERO!"."

Het is 1867. Een bende outlaws onder leiding van Dee Bishop, een voormalige soldaat van de Zuidelijken, doodt de rijke rancher Stoner tijdens een overval op de bank van Val Verde in Texas. De bende wordt echter gearresteerd door sheriff July Johnson. Ze worden berecht en veroordeeld tot de dood door ophanging. Dee's oudere broer en ex-soldaat van de Noordelijken Mace Bishop geeft zich uit als beul en hij ensceneert een last-minute redding van de vijf outlaws. Ze vluchten vervolgens over de Mexicaanse grens en gebruiken Maria Stoner, de attractieve weduwe van de vermoorde rancher waar Johnson verliefd op is, als gijzelaar. Complex wordt het voor de outlaws als Johnson met een posse de achtervolging inzet en ze onderling met elkaar in conflict komen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Mace Bishop

Muncie Carter

Joe Chaney

avatar van Collins

Collins

Bandelero! is een fijne western met een vaak grappig-ironische ondertoon. De film heeft ook een ander toontje dat grimmiger en cynischer is. De toontjes wisselen. Het verhaal kent weinig originaliteit, maar loopt lekker door. De film drijft erg op de cast en die is bijzonder aangenaam. Althans grotendeels.

James Stewart is er één van. Geweldige rol weer. Zijn opening als plichtsgetrouwe beul is heerlijk materiaal en goed voor een brede lach. Met Dean Martin heb ik niks, maar hij is hier uitstaanbaar. George Kennedy is prima als onbehouwen en onbuigzame sheriff en leider van de posse die de voortvluchtige Stewart en Martin achtervolgt. Grappig om Wil Greer te zien die later de grootvader speelde in de tv-serie de Waltons. Een zoetsappige serie die ik als kind erg leuk vond. En dan is er nog Raquel Welch. Zij kan niet acteren, maar heeft absoluut verrukkelijke andere kwaliteiten.

De Mexicaanse bandieten waar de titel naar verwijst is een anoniem stelletje. Ze spreken in de hele film geen enkel woord. Het enige dat ze doen is moorden, neergeschoten worden, van hun paard vallen en een boosaardige blik opzetten. Best indrukwekkend maar van mij had iets meer karakterisering en iets minder anonimiteit gemogen.

De regie is van Andrew V. McLagen die van Bandolero een vermakelijke revisionistische western maakt. Verder prima camerawerk en een goede score van Jerry Goldsmith.

avatar van frolunda

frolunda

avatar van weide

weide

Dat verlaten stadje op het eind, is die vaker in films het decor geweest?

Want dat fontein komt me zo bekend voor.

Wellicht in My Name Is Nobody. Of in Django.

avatar van Dk2008

Dk2008

weide schreef:

Dat verlaten stadje op het eind, is die vaker in films het decor geweest?

Want dat fontein komt me zo bekend voor.

Wellicht in My Name Is Nobody. Of in Django.

Bij IMDb staat This movie was filmed at the Alamo Village which had been constructed for The Alamo (1960) verder weet ik niet maar zou kunnen.