• 9.373.540 stemmen

Genre: Thriller / Drama

Geregisseerd door: Don Siegel

Met onder meer: Clint Eastwood, Geraldine Page en Elizabeth Hartman

Plot The Beguiled

"One man...seven women...in a strange house!"

Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog wordt een gewonde Yank van de dood gered door een meisje dat op een een meisjesschool zit in het zuiden van de VS. Ze zorgt ervoor dat hij op school verzorgd kan worden. Als hij langzaam herstelt vallen de vrouwen voor zijn charmes, maar er ontstaat een klimaat van haat en bedrog.

avatar van FisherKing

FisherKing

Aardig drama tijdens de burgeroorlog.

Een half jaar later kwamen Siegel en Clintwood met Dirty Harry !

avatar van Armin

Armin

Goede film, bizar sfeertje. ***1/2

avatar van yosemite44

yosemite44

"erotisch geladen western"

avatar van reeko

reeko

goed verhaal met een verrassende einde

toch wel grappig om te zien dat vrouwen toch niet zulke lieverdjes zijn

avatar van Linda

Linda

Waarom staat er in de gids 'western' lijkt me toch puur drama dit Maar het was gelukkig wel een leuke film en daar gaat het om . Er zat 1 erg ranzig stukje in de film. De scene waarin ze Eastwoods been gaan amputeren vond ik niet zo erg totdat ze eens ff lekker gingen zagen in zijn been! Kreeg er een naar gevoel van.
3 sterren.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

yosemite44 schreef:
"erotisch geladen western"

Geen western, en de erotiek in de film is latent, nooit expliciet.
"The Beguiled" heb ik gekocht op DVD.
De beste film die ik ooit heb gezien met Clint Eastwood. Wat start als een (romantisch) drama evolueert eigenlijk tot een bizarre film met griezelelementen. Sommige scenes worden ronduit grotesk en huiveringwekkend.
Werd in de Benelux begin van de jaren zeventig uitgebracht onder de titel: "Zijn Liefde of zijn Leven" en door enkele kritici de grond ingeboord als een 'goedkoop psychologisch drama'.
Wat ik in de film zie?
Met een niets ontziende zwartgalligheid wordt de langzame aftakeling in beeld gezet van een gekwetste soldaat, die in een afgelegen kostschool wordt opgenomen, behuisd door een bazige directrice, een naïeve, passieve jonge lerares en een aantal leerlingen van verschillende leeftijd. Allemaal vrouwen of meisjes die al een hele tijd geen man meer hebben gezien. Aanvankelijk slaagt hij erin de sympathie bij zijn verzorgsters te wekken, maar op het moment dat hij een misstap begaat en bezwijkt voor de charmes van een uitdagende oudere leerlinge, gaan de poppen aan het dansen en ontwikkelt zich bij jong en oud een jaloezie die grotekse vormen aanneemt.
De vrijscene die overvloeit naar een beeld van Maria die Jezus van zijn kruis haalt, de scene waarin de jaloerse directrice het been van de protagonist afzaagt, of het lieve kleine meisje dat hem de giftige paddestoelen laat verorberen die ze speciaal voor hem in het bos geplukt heeft zijn enkele voorbeelden van sekwensen die mij altijd zullen bijblijven en waarin ik echt de huiver over mij heb gevoeld.
Alles is met een grote vakkundigheid gefilmd. Topklasse!
Nog maar eens van Don Siegel.
*5*

avatar van Zinema

Mooi gefilmde drama-thriller met een uitmuntende Eastwood. Originele film. Wat de film nog meer bijzonder maakt is de soundtrack waarop Eastwood zowaar een liedje zingt (iets wat hij natuurlijk ook al deed in Paint Your Wagon, maar toch..). Volgens Siegel zelf zijn beste film.Goed.

avatar van Eibmoz

Eibmoz

Oude film maar zeer verrassend

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

Weer een toppertje van Clint

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Aanradertje voor de laatblijvers thuis vanavond

avatar van Theunissen

Inderdaad wel een aardig western met een prima spelende Clint Eastwood. Deze film wordt niet vaak vertoond op TV (is natuurlijk niet de meest bekende film met Clint Eastwood) en daarom is het wel jammer dat hij zo laat wordt uitgezonden. RTL7 gebruikt deze film natuurlijk als avond opvulling voor in de vakantie. En dat is best jammer want het is gewoon een goede film. Er zit niet veel actie (verhaal is wel boeiend/spannend en zelfs iets erotisch) in maar het verhaal kijkt zich lekker weg en de ontwikkelingen tussen Clint Eastwood en de dames is gewoon boeiend. Dit is volgens mij één van de weinige films waarin Clint Eastwood een soort van charmeur speelt i.p.v. de typische actie held. En hij deed het gewoon prima.

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Wat mij altijd is bijgebleven is de scene waar onze held de gewonde yank (ik weet niet meer hoe hij heette) ontdekt dat zijn been is afgezet, die kop van onze held de gewonde yank word volgens mij ingezoomd en dat beeld staat nog altijd op mijn netvlies. Straks kijken of mijn netvlies me al die jaren niet voor de gek heeft gehouden.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Dat beeld is nog immer memorabel, daarnaast gebeurt er eigenlijk veel minder dan ik me kon herinneren, maar het einde was wel weer wat ik wist.

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Neigt zelfs een beetje naar horror, let wel neigt.

avatar van Lennert

Lennert

Grappig dat deze film niet zo'n succes was omdat men moeite had met de 'andere kant' van Clint's acteerwerk. Ik ben een groot Dirty Harry/western fan, maar moet toch echt toegeven dat ik dit verreweg Clint's sterkste rol tot nu toe vind.

De hele setting van de film is leuk gevonden en zorgt voor enkele behoorlijk ongemakkelijke tot vrij enge scenes. Het is nog geeneens per se de amputatie, maar vooral de manier hoe je al voelt aankomen dat het mis zal gaan met de verschillende vrouwen die achter hem aan zitten en waar hij dankbaar gebruik van maakt die voor een hoop spanning zorgen. Jammer dat er door middel van enkele vervelende voice-overs (als de vrouwen denken) ook weer een klein laagje kitsch in de film zit, maar verder komt het geheel door onderwerpen als incest, hinten naar pedofilie, slavernij en de amputatiescene vrij gewaagd over.

De volgende keer zal ik wel weer een western of politiefilm met Eastwood opzetten, omdat deze films toch een minder ongemakkelijk gevoel achter laten, maar het is juist ook dit gevoel dat er voor zorgt dat The Beguiled toch een zeer sterke film is. Petje af voor Eastwood en Siegel, een gouden duo.

avatar van Number23

Number23

Aparte film die doet denken aan o.a. The Wicker Man. Clint heeft een goede rol, maar de film kon me niet helemaal boeien. Er zitten een paar goede scenes in en de actrices laten bij vlagen goed acteerwerk zien, maar of ie me lang bij zal blijven is nog maar de vraag. Jo Ann Harris is wel een pracht van een meid, heel sensueel.

avatar van Spetie

Toch wel een redelijk verrassende film, die best goed werkt.

Siegel en Eastwood hebben wel vaker samengewerkt, wat ze meestal goed af gaat. Zo ook in deze film, alleen dat de film zo onconventioneel zou zijn had ik niet verwacht.

De film begint rustig en de sfeer wordt prima opgebouwd. Het is vermakelijk om te zien hoe Eastwood in het begin echt begeerd wordt door de diverse vrouwen. Eastwood speelt degelijk en laat het zich allemaal lekker aanleunen. De diverse vrouwen spelen trouwens allemaal erg sterk. Tot zover is het allemaal best vermakelijk, maar op zich niets bijzonders. Op het moment dat ik door kreeg dat Eastwood gewoon een gevangene van de vrouwen is, werd de film steeds interessanter.

De scène waarbij Eastwood ontdekt dat zijn been geamputeerd is, is ontzettend sterk en barst van de onderhuidse (seksuele) spanning. Sowieso heeft vooral de tweede helft van de film een bij vlagen best creepy sfeer. Dat Eastwood het niet redde, was een goede keuze van Siegel en maakt deze film net even wat beter dan enige andere afloop.

Kleine 4,0*

avatar van Dee Al

Dee Al

Hele mooie, verrassende film.

Er zit een heel aparte sfeer in deze film. Het tijdsbeeld wordt goed weergegeven. Alsof je in een oude foto duikt en zo in de 19e eeuw belandt, begeleidt door dat mysterieuze lied. Het verhaal begint interessant als de gewonde Clint naar die vrouwenschool gebracht wordt. Ik wist niet precies wat ik hierna moest verwachten. Zou het gaan over Clint die naar de gevangenis gaat en daaruit ontsnapt? Dat leek me onwaarschijnlijk, maar ik wist verder ook niet wat ik moest verwachten.

Als de vrouwen om de beurt Clint beginnen te verleiden is dat eigenlijk al het laagje vernis over de gruwelijke horror die daaruit voort gaat komen. Horror die ik toen nog niet herkende. Als Clint uiteindelijk meerdere relaties met de vrouwen krijgt, lijkt het alsof de hele film erover zal gaan over hoe Clint al deze relaties geheim houdt voor de anderen. Ik had verwacht dat Clints bedrog later ontdekt zou worden, maar dat gebeurt vrij vroeg in de film.

Dan verandert de film in een soort Misery-verhaaltje waarbij Clint volledig afhankelijk is van de vrouwen. De spanning die er eerst ook wel inzat, zit er nu helemaal in. Een aangename twist. Maar Siegel gunt de vrouwen ook niet alle macht.

Op het einde neemt Clint de overhand en lijkt levend uit het huis te komen. Op briljante wijze manipuleert de directrice van de school dat kleine meisje om Clint te vergiftigen. Het einde was dan wel voorspelbaar, maar dat vond ik dan ook het enige voorspelbare in de film. Niet storend voorspelbaar. Clint wordt begraven en alles begint in de vrouwenschool weer van voren af aan. De sleur gaat weer verder en dan gaan we de foto weer uit.

Hele mooie film met een geweldige sfeer. Acteerwerk was ook goed.
Voor mij een top 10 waardig geheel: 4.5*

avatar van hoffhaan

hoffhaan

Niet mijn genre. Zeker geen Eastwood film. 2.0

avatar van Guzziking

Guzziking

Dee Al schreef:
Hele mooie, verrassende film.

Hele mooie film met een geweldige sfeer. Acteerwerk was ook goed.
Voor mij een top 10 waardig geheel: 4.5*

Goede beschrijving, top 10-film van mij ook. Het lied heet trouwens: The dove, she is a pretty bird. Is een anti-oorlog lied.

Come all you pretty fair maids, come walk in the sun
And don't let your young men ever carry a gun
Come all you young fellows take warning by me
Don't go for a soldier, don't join no army
For the dove she will leave you, the raven will come
And death will come marching, at the beat of the drum

avatar van krabat

krabat

Een gewonde soldaat die met een meisje van 12 (bijna 13) zoent en via een in eerste instantie hoofse liefde het hart van een preutse jonge vrouw verovert, vervolgens een “Milf” aan de haak slaat en uiteindelijk in bed beland met een 17-jarige godin. HELD!

Ik hoopte op een onverschrokken western met Clint, maar zag hem in een heel ander rol dan ik verwacht had. De doorgewinterde player wordt vervolgens keihard aangepakt, vrouwen

Aparte film die mij wel wist te boeien, maar tegelijkertijd van dacht waarom deze in het preutse Amerika (ik zag laatst zelfs dat een “cartoon-tiet” werd geblurd?!) door de keuring is gekomen. Niet dat de scenes waar ik naar refereer erg expliciet in beeld zijn gebracht, maar toch zal een gemiddelde geestelijke hier best warm van worden.

avatar van boemboem27

boemboem27

meer drama dan western.

als gewonde soldaat die het een en ander beleeft in een meisjesinternaat.

goed sfeertje .

lekker tussendoor filmpje die niet verveeld.

tussendoor wat leuke scenes

avatar van mikey

mikey

Freudiaanse sexhorror tijdens de civil war. Yankee komt terecht bij een groep hysterische vrouwen (een bestaan zonder mannen) die al snel bezwijken voor zijn charmes. Wanneer het lekkerste meisje de primeur heeft, barst de bom in het internaat. En zelfs het onschuldigste meisje kan een gifmengster zijn. Creepy stuff, mooi surrealistisch filmwerk

avatar van missl

missl

Wat een player is die Eastwood toch, komt in een vrouwenhuis en slaat gelijk zijn slag. Naar het einde toe wordt het wel een beetje spannend maar verder is het vooral vrouwengeneuzel.

avatar van notsub

notsub

Deze film zit vol met amusante verrassingen, zowel pikant als grimmig van aard. Dat is ook het leuke, die momenten zie je niet 1,2,3 aankomen. Zo lijk je te kijken naar een wat stoffig gebeuren, maar de wendingen doen uitstekend hun werk. Clint is vooral een relaxte player. Het zijn de meiden onderling die het vuurtje aansteken.

avatar van ILDIB

ILDIB

Behoorlijk aardig en ook met best goede regie en camera werk. Helaas is het amateuristische deel ook aanwezig met nepbloed etc. Dikke 3ster dat wel.

avatar van LuukRamaker

LuukRamaker

• 2020 berichten

Ik kon hier eigenlijk niet zo veel mee. Irritant seksistisch geneuzel, gillende en krijsende vrouwen en kinderen, irritant gefluisterde gedachtenwolkjes, vervelende nasynchronisatie, vage gedachten en overgangen, vreemde/belachelijke verhoudingen en oninteressante bezigheden maakten dit voor mij tot een behoorlijke teleurstellende kijkervaring. Eentje om gauw te vergeten zelfs (maar dat moet wel lukken).

avatar van gauke

gauke

Een merkwaardige en soms ongemakkelijk voelende combinatie van een anti-oorlogsfilm, 'n psychologisch melodrama en een komedie, over angst voor en afhankelijkheid van vrouwen, die zich afspeelde in het zuiden van de Verenigde Staten tijdens de burgeroorlog. In het verhaal maakte een gewonde manipulatieve Yankee soldaat de bewoonsters van een kostschool het hof, om zo z'n hachje te redden; alleen zijn de betrokken vrouwen/meiden, naast jaloers, zo mogelijk nog manipulatiever.