Genre: Drama / Mystery
Met onder meer: Casey Affleck, Michelle Monaghan en Morgan Freeman
Releasedatum: 17 januari 2008
Bekijk via Netflix
Plot Gone Baby Gone
"Everyone wants the truth... until they find it."
Patrick Kenzie (Casey Affleck) en Angela Gennaro (Michelle Monaghan) zijn privédetectives in Boston. Beide zijn door schade en schande wijs geworden en hebben de stad op vele manieren leren kennen. Als er een vierjarig meisje gekidnapt blijkt te zijn, willen ze de zaak aanvankelijk niet aannemen. Maar haar tante blijft smeken en de detectives geven toe. Ze raken verwikkeld in een web van misdaden en blijken alles op het spel te moeten zetten.
Patrick Kenzie
Lionel McCready
Devin
"Cheese" Jean Baptiste
Knapen
Wanneer een vierjarig meisje is vermist worden privédetectives Patrick Kenzie (Casey Affleck) en Angelo Gennaro (Michelle Monaghan) door haar tante gevraagd om mee te helpen aan de zoektocht, die ze na enige aarzeling aannemen.
Sterke debuutfilm van Affleck die het zichzelf er niet makkelijk vanaf brengt. Het samenbrengen van verschillende genres binnen een film blijft namelijk altijd lastig.
Dit is Affleck toch grotendeels gelukt alhoewel het plot een beetje uit de bocht vloog naarmate het einde naderde. Maar ditzelfde einde maakte wel duidelijk wat Affleck wilde bereiken en laat tevens genoeg ruimte open voor discussie al kon dit ook zonder alle complotten Affleck schuwt het namelijk niet om moeilijke thema's te behandelen en stelt hierbij indirect verschillende (gewetens)vragen waar hij ons het antwoord op schuldig blijft, wat natuurlijk sterker is dan ze beantwoord te zien worden. Verder blijkt het casten van zijn jongere broer Casey Affleck een goede zet want hij acteert uitstekend. Je ziet echt aan hem wat alle gebeurtenissen met hem doen en je begrijpt de beweegredenen voor al zijn acties. De rest van de cast doet het naar behoren. Dit samen met een mooi ingetogen soundtrack en cinematografie maken Gone Baby Gone tot een gelaagd debuut. Ben benieuwd naar Afflecks volgende project(en).
Knapen
Benn affleck moest wel het is een boekverfilming.
Waar heb je het precies over?
Prudh
Afgaande op de verfilmingen die ik van zijn boeken zag is Dennis Lehane eigenlijk maar een flutauteur. Idiote en veelvuldige plottwists, voorspelbare eindes, clichéthema's: waarom is die man zo populair? Mystic River vond ik verhaaltechnisch verschrikkelijk, het verhaal van Shutter Island is ook niet bepaald de troef van die film en van deze Gone Baby Gone is het verhaal bedroevend slecht door alle wendingen. Het succes van de verfilmingen ligt wat mij betreft toch echt bij de regisseurs.
Eigenlijk zijn alleen het begin en het einde goed van deze film. De momenten waarop de uitzichtloosheid van de personages nog het meest benadrukt wordt. De morele keuze van het hoofdpersonage, waarvan hij waarschijnlijk diep van binnen ook weet dat het de foute is. De mensen die van dag toch dag leven in een wijk waar de toekomst weinig om handen heeft. Dat is allemaal sterk en sfeervol geportretteerd. Jammer alleen dat het middenstuk een oeverloze whodunnit wordt. De film drijft dan veel te veel op de plot in plaats van op sfeer. Van mij mocht de dader vanaf het begin al bekend gemaakt worden, dan was die vervelende 'twist' op het einde niet nodig geweest.
Lehane is dus een zeurpiet afgaande op de verhalen van zijn verfilmingen. Het is maar goed dat de regisseurs die met zijn films aan de haal gaan er wat meer mee kunnen. Bij vlagen is dit sfeervol en oprecht. Casey Affleck weer sterk overigens.
‘’ Bitches love the cheddar. ‘’
Artistiek. Authentiek. Grimmig. Fascinerend. Wie had dat kunnen denken van Ben Affleck? Het is tenslotte een acteur die zijn meeste ‘succesrollen’ mag danken aan zijn uiterlijk en niet aan zijn knappe acteerprestaties. Bij deze film blijkt dat Mr. Affleck zich prima weet te redden aan de andere kant van de camera.
Vanaf de openingsscène voelt de film natuurlijk aan. Natuurlijk denken de meeste mensen aan de zaak Madeleine McCann, maar op het feit na dat het een jong en blond meisje is, zijn er weinig overeenkomsten. Wat niet wegneemt dat het natuurlijk een verschrikkelijk iets is, de ontvoering van een kind. Er zijn weinig mensen die niet meeleven met een situatie als deze.
Toch is een goed verhaal niet genoeg om de aandacht vast te houden. Het mooie en krachtige spel van de acteurs is het grootste pluspunt van deze film. De jonge Affleck heeft bewezen niet onder te hoeven doen voor klasse acteurs als Morgan Freeman en Ed Harris. Casey is niet zomaar ‘het jongere broertje van’, maar stiekem mag je hem ook ‘het betere broertje van’ noemen. Nu maar hopen dat hij een minder wisselvallige carrière krijgt dan Ben. Ook het overtuigende acteerwerk van Amy Ryan mag niet vergeten worden. Ze zet een geloofwaardige rol neer als ordinaire en sletterige moeder van het verdwenen meisje. Zij steelt de show. Hoop nog meer van deze vrouw te mogen zien in de toekomst. Michelle Monaghan is de enige die me niet wist te raken. Ze had wat meer ‘’ballen’’ mogen hebben, in plaats van er als een geitenwollensokken type er maar wat achter aan te slenteren. Pas op het einde van de film laat ze enigszins zien wat voor een toegevoegde waarde ze nou had.
Het verhaal roept bij de geboeide kijker flink wat emoties op. Je hoopt mee dat het meisje levend gevonden wordt, je gaat door een wirwar van gevoelens betreft de moeder en je voelt de woede in je lijf als je alleen maar denkt aan de klootzak(ken) die zoiets doen. Dat je zo meeleeft en meedenkt is natuurlijk prachtig, maar deze film weet zich te onderscheiden. Gone Baby Gone is geen moralistische tranentrekker geworden vol met vlug bedachte plottwistjes. Het is een interessant misdaaddrama. Je krijgt prachtige beelden te zien van de ongure en gevaarlijke wijk Dorchester, die het gevoel dat het ‘echt’ is alleen maar versterken. Smerige appartementen, donkere steegjes, vieze clubs en café’s.. En natuurlijk de grote diversiteit van de Amerikaanse bevolking.
Drugs, corruptie, criminaliteit en pedofilie. Het zijn natuurlijk niet de lichtste thema’s om te verfilmen. Na een uur wordt de verrassende en spannende toon van de film pas echt gezet . Als je nog niet verpletterd was, werd je het hier wel. Een beetje filmliefhebber moet de creativiteit en de onvoorspelbaarheid van deze film zeker kunnen waarderen. Ik in ieder geval wel.
EliasZ
Vond het maar een matige film. Erg traag, weinig tot geen spanning, geen boeiende personages. De twists waren wel oke maar een beetje geforceerd. Heb wel betere 'soortgelijke' films gezien (tip: Man on Fire (2004).
Heb me enorm geërgerd aan Angela (Michelle Monaghan). Wat een onnodige personage in deze film, hadden ze beter weg kunnen laten. Amy Ryan was ook niet best.
jipt
Verdient eigenlijk een 3,5* maar een halfie er af voor het einde. Laat Morgan Freeman gewoon lekker z'n kind hebben. Gaap
jipt
Ik vond Harris trouwens erg goed, zeker één van mn lievelings acteurs.
Elineloves
Mooi verslag Elineloves, en ben het helemaal met je eens.
Thank you!

Ben het trouwens niet eens met de opmerking van jipt: ''Laat Morgan ZIJN kind houden.'' Het is niet zijn kind. Einde vind ik daarom prima.
- 19752 berichten
Het kind gaat alleen een mindere toekomst tegemoet als dat ze bij Freeman was gebleven, maar goed. Blijft een lastige zaak.
Elineloves
Wie zegt dat? Misschien ging die ma juist wel 100% de andere richting uit van het leven dat ze eerst had. Het hoeft niet zo te zijn dat het kind gelukkiger wordt van luxe en rijkdom.
- 19752 berichten
We zullen het nooit weten. Maar het was vrij duidelijk in die laatste scene dat ze haar eigen leventje belangrijker vond dan die van haar dochter. Kind is weer herrezen uit de dood en dan ga je meteen weer uit en vraagt de agent om op te passen. Nee, die moeder had haar rechten al aardig verspeeld.
Elineloves
Hm, dat ben ik dan vergeten of heb ik gemist. Ik dacht dat ze haar kind stevig knuffelde, en toen aan de menigte ging vertellen dat ze haar leven zou beteren en dat ze God dankbaar was. Van uitgaan staat me niks bij.
- 19752 berichten
Op het laatst zie je broertje Affleck naast haar dochter op de bank zitten terwijl zij zich klaar maakt om uit te gaan. En uit de dood herrezen bedoel ik mee dat bijna iedereen die er niks van wist er van uitging dat haar dochter het niet had overleefd. Liefde van dochter naar haar moeder is onvoorwaardelijk. Helaas zag ik dat niet bij de moeder.
lau12345
In het begin dacht wat een sloom gedoe allemaal zeg .
Maar later toen het verhaal een beetje duidelijk werd was het toch een kei goeie film zeg .
Alleen ik had liever een ander einde gezien Dat het meisje bij de agent zou blijven , maar jah .
Al met al 4 * van mij dik verdiend .
skipy05
Goede film. goed verhaal. Ik had toch niet gedacht dat hij zo ging lopen. Ik verwachte op voorhand ook niet al te vel van de film. Ik ben niet echt een fan van Casey Affleck maar hij speelde hier toch wel goed.
kobe bryant fan
Had veel meer verwacht van deze film. Wat een tegenvaller.
Ok omdat hij niet je verwachtingen waarmaakte geef je maar 0.5*?
FullMoon
Aan het einde van de film kon je zien dat die moeder niet is veranderd. Ze is wie ze was. Ze had een date. Diegene die moest oppassen had ze nog niet eens gebeld en zei 'about 5 minutes from now!' toen Casey daar haar vroeg. Bij de afscheid gaf ze het kind haar popje, zonder haar een kus te geven. Genoeg signalen dat de moeder niet goed genoeg voor het kind zorgt. Casey vond gewoon dat het kind terug naar de moeder moest gaan ongeacht de omstandigheden. Voor hem ging het niet om de welzijn van het kind maar om de principe.
FullMoon
Ik vind dat er niets lastig aan is. Het verhaal is duidelijk: het kind heeft een beter toekomst bij Morgan en bij haar eigen moeder niet. In de film gaat het niet om wat goed of slecht is voor het kind, althans.. daar keek Patrick Kenze niet naar. Voor hem ging het enkel om het feit dat een kind dat gekidnapt is terug moet naar de moeder ongeacht of de moeder wel of niet goed voor haar zorgt.
En btw: elk kind dat liefde, warmte, aandacht, genegenheid en affectie van haar verzorgers ontvangt, groeit gelukkiger dan bij verzorgers die haar die emotionele behoeften niet geven. Het maakt dan niet uit of het om haar biologische ouders gaat of adoptieouders.
FullMoon
Oh ja, nu je het zegt! Wat een trut dan. Tfoe!
Die tfoe verraad je afkomst
TMP
Goede film. Er zitten wel enkele plotwendingen in, maar desondanks gaat het niet vervelen. Het morele dilemma waarmee de hoofdpersoon op het eind wordt geconfronteerd, geeft wel stof tot nadenken en maakt de film. De weg er naartoe is niet altijd even geweldig. Bij herziening gaat er waarschijnlijk wel een half puntje af.
Magere 4*
Cleanshot
Sterke harde film, goed acteerwerk van die aparte Casey Affleck.
Komt goed over als de maakmedepisnietlauw exstraatschoffie die detective speelt.
De rol van Michelle Monaghan vond ik nietszeggend.
Morgan Freeman daar zeg ik maar 1 ding over, AFSLANKEN, verder niet echt een rol van betekenis.
o0Timmy0o
Man on fire vind ik geen gelijkwaardige film. Gone baby gone moet het veel meer hebben van zijn grimmige realisme en sterke acteerwerk. Man on fire is gewoon een dertien in een dozijn actiefilm. Zoals wel meer Denzel Washington films. Niet erg, maar om gelijk te zeggen dat deze film onder doet aan een film als Man on fire, dan ben je geen film liefhebber, maar een film kijker. Het verschil zit hem in het liefde voor films.
Maargoed, dat is mijn mening.
o0Timmy0o
Wat kan ik zeggen? De film is sterk, geeft een realistisch beeld van de wereld en laat zien dat mensen nooit zijn wie ze zijn. Ook draait de film om keuzes maken en wat goed of fout is. Al met al blijf je nog even over de film nadenken en dat is een goed ding.
Goed geacteerd, goed verhaal en zeker eens een keer iets anders dan een dertien in een dozijn actie/thriller.
De wereld die Ben Affleck hier neer zet is grimmig en zet de wereld neer zo verrot als hij is.
Pitakaas
Ik weet niet hoe vaak ik het hier gezegd heb, maar ik heb nooit echt een hoge pet van Ben Affleck opgehad.
En ik weet niet hoe vaak ik het heb gezegd, maar elke keer weer moest ik achteraf concluderen dat het allemaal wel meeviel. Of dat het echt wel beter was dan verwacht. Alhoewel mijn perceptie altijd hetzelfde bleef, moet ik toch maar eens toegeven dat Ben Affleck zo slecht niet is. Ik ga wel een nieuwe zondebok zoeken. Labeouf ofzo, al was het maar omdat zn naam zo lastig is.
Anyway, aangezien de rollen van Affleck vooral worden getypeerd door coolness rather than acteerprestaties, was het toch wel een lichte verrassing dat hij koos om een film te regisseren. Gone Baby Gone is daarmee zijn regiedebuut, en afgaande op het aantal sterren (als je nog niet hebt gekeken doe je dat nu dus onbewust), een zeer geslaagd debuut.
Affleck kiest voor een ‘vertrouwde’ omgeving door Boston te kiezen. Door middel van extreem veel sfeer shots van de omgeving (vooral in het begin heeft vrijwel elke scene 2 of meerdere korte shots van de omgeving) probeert Affleck de film een (voornamelijk) grauwe sfeer mee te geven. Ik vind persoonlijk dat hij daar in geslaagd is. Boston komt echt over als een soort (sub)urban jungle, wat ook het uitgangspunt van Affleck moet zijn geweest. Verder komt de film totaal niet opdringerig over, en is het gewoon prettig om naar te kijken. Wie had dat gedacht.
De cast is sterk ingevuld. Alhoewel de rol van broeder Casey natuurlijk neight naar nepotisme, is het de Afflecks vergeven aangezien Casey hier echt heel goed speelt. Dat kan helaas niet gezegd worden van Monaghan, die geen toegevoegde waarde heeft en van mijn part compleet had mogen worden weggelaten. Eenzame detectives doen het toch beter. Freeman valt ook tegen, maar ik kan die man dan ook niet uitstaan. Altijd hetzelfde trucje.
Het verhaal is echter het grootste pluspunt van de film. Na verloop van tijd kreeg ik het gevoel dat het gebeuren nogal ongeloofwaardig was, of zelfs cliché (het stuk waar ze de woning van die pedofiel binnenvallen bv…). Juist op het moment waar ik dacht, ah dit kan bijna niet, bleek niet de film de schuldige, maar had ik het zelf bij het verkeerde eind! Deze dubbele plottwist is erg vernuftig en onderscheid de film toch wel van andere oppervlakkige thrillers. Dat de film wat worstelt met verschillende thema's is eigenlijk geen probleem. Moet zeggen dat het einde wel iets overtrokken is, maar ik kan de keuze hier ook wel waarderen.
Al met al is Gone Baby Gone niet alleen een hele sterke film, maar als debuut iets om trots op te zijn.
Dreman
Zeer vermakelijke film, spannend, aantal bijzondere plotwendingen. Inderdaad wel eentje die nog tot een discussie leidde na afloop, over wat nou de juiste keuze zou zijn. De sfeer in de film van uitzichtloosheid en zelfdestructie was erg pakkend, de manier waarop de hoofdpersoon hier doorheen laveerde was best verfrissend. En eens dat de vrouwelijke partner een aardig overbodige rol was.
Maar al met al zeker de moeite waard.

Misdaadfilm 'Gone Baby Gone' van Ben Affleck is binnenkort beschikbaar via Netflix

Misdaadfilm 'Gone Baby Gone' van Ben Affleck is morgenavond (28 maart) te zien op televisie

Netflix voegt komende maand deze ijzersterke films toe aan het aanbod

Netflix voegt in december 85+ titels toe, dit zijn de zeven best beoordeelde

Prisoners