• 9.374.811 stemmen

De Scheepsjongens van Bontekoe (2007)

Avontuur | 135 minuten

Met onder meer: Pim Wessels, Martijn Hendrickx en Billy Zomerdijk

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 22 november 2007

Plot De Scheepsjongens van Bontekoe

Hajo wil naar zee als scheepsjongen op het schip van schipper Bontekoe. Zijn moeder, die haar man op zee heeft verloren, doet er alles aan om hem aan wal te houden, maar de roep van de zee is te sterk en Hajo's aanwezigheid op het land brengt niets dan ellende. Padde, het onhandige vriendje van Hajo, kan geen afscheid van hem nemen. Hij springt vlak voor het vertrek aan boord en er wordt besloten dat hij meereist tot Harlingen, waar ze buskruit in moeten laden. Daar zal Padde met een tjalk mee terug naar Hoorn varen. Padde valt echter in slaap en wordt pas wakker als ze al op zee zijn. Aan boord sluiten Hajo en Padde vriendschap met Rolf, een jongen die al kan lezen en schrijven. Op hun tocht naar Oost beleven ze samen met schipper Bontekoe veel spannende avonturen.

avatar van Cfour

Cfour

Leuke Hollandse film, moet je gewoon zien. Tuurlijk zitten er situaties in die onder de maat zijn maar voor een Nederlandse productie is die gewoon in z'n bovenmaats. Het boek is bij geen elke film hetzelfde. 3 sterren omdat ik me echt vermaakt heb.

avatar van Timecop

Timecop

Matige, irritant voorspelbare, saaie film. De goede acteurs zijn op één hand te tellen de rest is c-garnituur. Een 2,0.

avatar van _Daan_

_Daan_

Net de DVD bekeken wel een lange film maar erg mooi.

avatar van IcU

IcU

Quido schreef:

3,2 Miljoen voor een film zoals deze is natuurlijk niks.

Ik vind het anders best veel, en als je ziet dat mensen bereid voor waren dit uit te geven na het lezen van het bellaberde scenario, is het gewoon te veel...

Ah, jij hebt er niet voor betaald?

avatar van IcU

IcU

Het gaat niet zo zeer om het geld maar om het verhaal. Al was het 1 miljoen, ik snap niet dat iemand de goedkeuring geeft aan dit brakke scenario. Dat iemand daar dus geld aan uit wilt geven met het idee, 'wauw, wat een super scenario, hier is zoveel liefde aan besteed, dit moet verfilmt worden. Laat ik er een paar miljoen voor neerleggen.'

Ben het niet met je eens. Ik vind het geen brak scenario. Hooguit het laatste deel had wat meer aandacht verdiend, maar dat is net zo goed een kwestie van montage en regie.

avatar van ArcovandenBroek

ArcovandenBroek

Het mannetje met de nogal hoge stem was stront-irritant, en de film had 30 minuten korter mogen zijn, het einde was een beetje langdradig. Iets meer actie had meer sterren opgeleverd, nu 3*

avatar van Hannes791

Hannes791

3,5 ster omdat deze film mij 2 uur en 1 kwartier op een goede manier bezig hield ondanks wat tekortkomingen.

Doorgaans duren films van 2 uur ++ mij te lang, te verhalend.

Quentin

Alleraardigst, het leukste wat De Jong gemaakt heeft, goede cast m.u.v. de verschrikkelijke Billy Zomerdijk die hopelijk nooit meer te zien is op het witte doek. Prima fotografie verder alhoewel de montage niet helemaal lekker loopt, kleine 3*.

avatar van soom

soom

Quentin schreef:

Goede cast m.u.v. de verschrikkelijke Billy Zomerdijk die hopelijk nooit meer te zien is op het witte doek

Op welke punten vond je Billy Zomerdijk dan verschrikkelijk?

avatar van christophel

christophel

beetje een avonturenfilm...***3

avatar van Timecop

Timecop

Quentin schreef:

Wat betreft die irritante Billy Zomerdijk: helemaal mee eens!

soom schreef:

Op welke punten vond je Billy Zomerdijk dan verschrikkelijk?

Zijn fysieke aanwezigheid bracht me al in tranendal, dat hij daarbij ook nog zo nodig zijn mond moest opentrekken ...

avatar van Evil Empire

Evil Empire

Leuk dat deze film eindelijk de weg naar boven lijkt te hebben gevonden:

Gouden Film voor De Scheepsjongens van Bontekoe

De Scheepsjongens van Bontekoe is bekroond met de Gouden Film. De productie heeft rond de feestdagen zoveel bezoekers naar de bioscoop getrokken, dat de magische grens van 100.000 is bereikt. Dat meldde het Nederlands Film Festival, dat de prijs samen met het Nederlands Fonds voor de Film toekent, donderdag.

De Scheepsjongens van Bontekoe is gebaseerd op het gelijknamige boek van Johan Fabricius uit 1924. Het gaat over drie oer-Hollandse jongens die meevaren op het VOC-schip van schipper Bontekoe. Voor de kust van Java vergaat het schip. De jongens bereiken na dagenlang dobberen land, waar hen een levensgevaarlijke tocht door de jungle wacht. Ook wordt de vriendschap tussen Rolf en Hajo op de proef gesteld door hun liefde voor een meisje.

(c) ANP

Quentin

Vreemd dat ze de film niet twee weken later hebben uitgebracht, was wel te verwachten dat de film het nu pas aardig ging doen.

avatar van Evil Empire

Evil Empire

Uit de releasedatum kun je iets opmaken over de verwachtingen die men van de film had.

avatar van stevenes

stevenes

Ik had hoge vewachtingen door alle media aandacht. Maar helaas was dit absoluut een slechte film.

Een zeer slechte Billy Zomerdijk in de huid van Padde.

Een schip die uitvoer in die tijd van de geschiedenis had zeker 150 mensen aan boord. Ik heb er maximaal 20 kunnen ontdekken....

Vast en zeker een budget probleem.

Deze krijgt van mij niet meer als een 2 voor de moeite.

avatar van baardje

baardje

Ik vond de film errug leuk, had wel meer westfriese accenten verwacht. Padde was dramatisch, hadden ze eigenlijk beugels in die tijd???

avatar van anthony68

anthony68

goede nederlandse film vol avontuur en humor 3,5*

avatar van HentheMan

HentheMan

Slechte film, langdradig dus slaapverwekkend!

avatar van Scorrtty19

Scorrtty19

Leuke familiefilm. iedereen bij ons van leeftijd 11-50 vond hem leuk.

avatar van daaf1986

daaf1986

Zeer matige film. Langdradig verhaal en van de acteerprestaties werd ik ook niet echt vrolijk. 1*

avatar van G.1Rl

G.1Rl

Ik had al niet veel zin in de film, maar ik ben meegesleurd naar de film dus heb hem toch gezien.

Ik geef toe; in het begin is het wel een leuke film. Het verhaal is wel redelijk, maar daar is het ook mee gezegd. De acteerprestaties zijn ook niet om blij van te worden, ze zijn zeer onder de maat. Er zitten ook dingen in die ontzettend onrealistisch zijn en daar alleen word je al bedroefd van. En zeker vanaf het punt waarop die boot in de lucht gaat is het één en al clichè. Erg jammer, want het had een goede film kunnen zijn (als ze betere acteurs hadden gekozen).

Het enige hoogtepunt aan de film is de aftiteling, waar je een goed nummer kunt horen.

Diep triest 2*

avatar van flyer

flyer

Net als HenteMan en Daaf vind ik deze film matig en slaapverwekkend

avatar van W.Yellow

W.Yellow

Hoi, leuke vermakelijke familiefilm. Gewoon kijken en genieten. Niet zo zeuren, ga dan lekker in de rij staan bij de Aldi.

avatar van G.1Rl

G.1Rl

W.Yellow schreef:

Prima. De Aldi bevat in ieder geval nog wat kwaliteit.

avatar van deStef

deStef

Leuke film. Alleen had ik toch liever gezien dat die dikke pad bij Texel te trekschuit naar huis had genomen. Wat was dat een waardeloos acteur zeg.

Daarna ga je hopen dat die gozert omkomt bij de brand, dan dat ie verzuipt, en dan dat die beet hem fataal wordt. En tot slot redt die kapitein die stakker van de strop.

Wat een capriolen om zo'n irritant ventje in de film te houden.

avatar van 5.1

5.1

Best aardig, maar wel veel te lang.

Dit had ook in 90 minuten gekund.

Mooi in beeld gebracht.

avatar van carrotkid

carrotkid

Erg slaapverwekkend en super eentonig. Zowieso hou ik al niet zo veel van de VOC-geschiedenis. Toch een paar leuke gedeeltes en voor een Hollandse film toch goed gemaakt, dat brengt mijn cijfer toch op een 2